-
Tych rzeczy o płatkach owsianych możesz nie wiedzieć. Niektóre są zaskakujące
Płatki owsiane są zdrowe. To fakt. Ale płatki płatkom nierówne i warto wiedzieć, jak wybrać te najlepsze i na co uważać, gdy je przygotowujemy.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Miód faceliowy – właściwości lecznicze, smak i zastosowanie
Miód faceliowy słynie z wyjątkowych właściwości leczniczych. Porównywany jest pod względem smaku do równie zdrowego miodu manuka. Wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów facelii błękitnej – ta roślina miododajna z rodziny...
ProduktySkładniki odżywcze
Maja Błaszczyk
-
Zielone szparagi w cieście z majonezem wasabi. Prosty przepis na szparagowy sezon
Można je chrupać i chrupać! – Szparagi w cieście to prosta przekąska na każdą okazję – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na szparagi w cieście specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProdukty
Katarzyna Świerczyńska
-
Jedzenie słodyczy może zmienić mózg. Są na to dowody naukowe
Dlaczego tak bardzo smakują nam produkty, które powszechnie uznawane są za niezdrowe? Na przykład cukierki czy czekoladowe batoniki? Sprawdzili to naukowcy z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii, przy współpracy z zespołem z Uniwersytetem Yale.
ŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wypij ten napój przed snem. Ułatwia zasypianie i daje też inne korzyści dla zdrowia
Jeśli masz problemy z usypianiem, zanim położysz się do łóżka, wypij napar z rumianku. Uspokoi cię, rozluźni i pozwoli zasnąć. Ale to nie jedyne działanie rumiankowej herbatki, którą leczyły się nasze babcie. Dowiedz się, na co jeszcze...
ŻywienieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Kamut – czym różni się od zwykłej pszenicy, właściwości i sposób gotowania
Kamut (pszenica Khorasan) to ciesząca się obecnie ogromną popularnością odmiana pszenicy. Pszenica kamut była uprawiana już w czasach starożytnych m.in. na terenie Egiptu. Pszenica kamut to wyjątkowe zboże, które warto włączyć do diety,...
ProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
-
Co proponuje brytyjska para królewska na lunch koronacyjny? Poznaj przepis na to danie
Zamiast tradycyjnego „kurczaka koronacyjnego”, którego serwowano podczas lunchu z okazji koronacji królowej Elżbiety II w 1953 roku, nowa para królewska wybrała danie, które odzwierciedla zamiłowanie Karola i Kamili do warzyw i zdrowego...
PrzepisyProdukty
Monika Witkowska
-
Jak dobrze ugotować szparagi? Większość zapomina o ważnym składniku
Kucharze mają jeden trik, który sprawia, że gotowane szparagi mają idealny smak. Wystarczy oprócz soli dodać do wody jeszcze jeden składnik.
ProduktyPrzepisy
-
Ten deser możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić budyń owsiany?
Nie masz pomysłów na płatki owsiane, a znudziła ci się tradycyjna owsianka? Zrób zdrowy budyń owsiany z ulubionymi dodatkami.
PrzepisyProdukty
-
Zdrowy i smaczny obiad z deserem dla całej rodziny za jedyne 20 zł? To możliwe
Chcemy jeść zdrowo, ale ceny w sklepach ciągle rosną. Poznaj naszą propozycję obiadu dla czterech osób z deserem, na który wydasz nie więcej niż 20 zł, a dostarczysz organizmowi energii i cennych składników odżywczych. Posmakuje...
PrzepisyProduktyŻywienie
Monika Witkowska
-
Jak zdrowo zrzucić wagę? Pij napar z tej rośliny, a pozbędziesz się nie tylko kilogramów
Prozdrowotne właściwości morwy białej wykorzystywano już w starożytnej medycynie chińskiej. Napary z tej rośliny wykorzystywano głównie w infekcjach i stanach zapalnych. Dziś wiadomo też, że morwa biała w istotny sposób wspomaga...
OdchudzanieProdukty
Monika Witkowska
-
Babka płesznik – właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania
Babka płesznik (Plantago psyllium L.) to bardzo wartościowa roślina lecznicza, która wykazuje podobne właściwości jak siemię lniane. Nasiona babki płesznik znajdują zastosowanie w leczeniu zaparć. Wspomagają też odchudzanie, zapewniając...
OdchudzanieProdukty
Maja Błaszczyk
-
Rukola doskonale podnosi smak potraw. Wspomaga trawienie i ma też inne zalety
Rukola (Eruca vesicaria L.) to śródziemnomorskie warzywo, które ze względu na charakterystyczny lekko orzechowy, pikantny smak znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Ma też szereg właściwości prozdrowotnych. Zalecana jest zwłaszcza...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie
Monika Witkowska
-
Jak wykorzystać pąki mniszka lekarskiego? Udusić, ukisić, zamarynować!
Sezon na mniszka lekarskiego w pełni. Maj to przede wszystkim czas na zbiory kwiatów, z których można zrobić popularny miód mniszkowy. Ale wykorzystać można też pąki mniszka. Podpowiadamy, co z nich zrobić.
ProduktyPrzepisy
-
Prosta sałatka z ziemniaków, rzodkiewki i ogórka. Idealna na wiosnę
Wystarczą trzy składniki, ulubiony dressing i gotowe! Sałatka ziemniaczana z dodatkiem rzodkiewki i świeżych ogórków to proste danie, które zrobisz w kilkanaście minut.
PrzepisyProdukty
-
Łubin to idealna alternatywa dla soi i ciecierzycy. Dlaczego warto sięgnąć po tę roślinę?
Wiele osób do swojego codziennego jadłospisu chętnie wplata soję i ciecierzycę. Wcale to nie dziwi, ponieważ posiadają one dużo właściwości zdrowotnych i odżywczych. Z powodzeniem możecie jednak zastąpić je czymś zupełnie innym.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Joanna Biegaj
-
Zdrowa i pyszna surówka z kapusty do dań z grilla. Potrzebne są tylko 3 składniki
Gdy zaczyna się sezon grillowy, automatycznie jemy trochę więcej mięsa. Nie można jednak zapominać o warzywnych dodatkach, bo są one smaczne i zdrowe. Skorzystaj z naszego przepisu na niezwykle prostą i tanią surówkę, do której tak...
PrzepisyProdukty
Monika Witkowska
-
Wątroba przeciążona po majówce? Te produkty pomogą w detoksie wątroby i oczyszczą organizm
Zgaga, wzdęcia i niestrawność to objawy mogące wskazywać na przeciążenie wątroby. Zobacz, jakie produkty warto włączyć do codziennej diety, by wspomóc proces oczyszczania wątroby z toksyn i usprawnić pracę układu pokarmowego.
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Zapobiegają cukrzycy i nadciśnieniu. Włącz je do swojej diety
Ogórki to popularny dodatek do wielu dań. Świetnie sprawdzają się jako składnik wiosennych sałatek i lekkich przekąsek. Na uwagę zasługują jednak nie tylko ich walory smakowe, ale również prozdrowotne właściwości. Zobacz, dlaczego warto...
ŻywienieProdukty
Paulina Cywka
-
Ten sok to likopenowa bomba. Działa antynowotworowo
Wypicie jednej szklanki tego soku dziennie jest ważne w zapobieganiu raka prostaty, jelita, płuc, wątroby i jajnika. Wszystko za sprawą likopenu, który znajdziemy w tym czerwonym napoju, którego bazę stanowią pomidory.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Masz problemy z regularnym wypróżnianiem? Wypróbuj te 3 naturalne napoje na zaparcia
Problemy z regularnym wypróżnianiem i zaparcia ma co trzecia osoba w Polsce. Zdarza się, że są one spowodowane zaburzeniami metabolizmu czy chorobami przewodu pokarmowego i wtedy wymagają konsultacji z lekarzem. Najczęściej jednak...
ProduktyPrzepisyOdchudzanie
Monika Witkowska