-
Brązowe czy białe? Jaki kolor jajka wybrać do zjedzenia, żeby szybciej stracić na wadze
Wybór jajek na śniadanie to polecana przez dietetyków opcja dla tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Jajka są smaczne, bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. A do tego dają uczucie sytości na długi czas.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Woda z sałaty na dobry sen. Ten napój pomoże ci usnąć
Sałata to warzywo wykazujące liczne właściwości prozdrowotne. Wiadomo, że ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie ran i dobrze sprawdza się w walce z infekcjami. Niedawno odkryto, że napar z sałaty pomaga w usypianiu.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Popularna łyżka kuchenna wycofana ze sprzedaży. Sprawdź, czy masz ją w domu
Popularna łyżka szumówka została wycofana ze sklepów przez GIS. Sprawdź, co było tego powodem.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Ta dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19 o 80%
Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta może być skutecznym środkiem zmniejszania ryzyka zachorowania na COVID-19 u zdrowych, aktywnych fizycznie i nieotyłych młodych ludzi – udowodnili badacze z Collegium Medicum Uniwersytetu...
DietyProdukty -
Suplementy diety skażone tlenkiem etylenu. GIS wycofuje produkt ze sklepów
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu niebezpiecznego tenku etylenu w suplementach diety Appetite Blocker.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Chcesz pozbyć się tłuszczu z brzucha? Jedz te owoce
Świeże owoce są niskokaloryczne, włączenie ich do diety pozwala zredukować wagę, a co najważniejsze zgubić tłuszcz z brzucha. Najnowsze badania wskazują jakich owoców nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Niedoceniany, „dodatkowy” pokarm. Ma jednak wyjątkowe właściwości zdrowotne
Tworzą własne biologiczne królestwo — obok roślin, zwierząt, bakterii i tzw. protistów. Niektóre z nich nadają się do jedzenia. Przez wielu niedoceniane, traktowane jako smakowy dodatek, grzyby mają znacznie więcej do zaoferowania niż...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Zadbaj o zdrowie swoich jelit. Włącz do diety te przyprawy
Od najdawniejszych czasów medycy wskazywali, że kluczem do zdrowia jest właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego. Już medycyna ajurwedyjska wskazywała jak zadbać o dobrą pracę jelit. Najnowsze badania potwierdzają jakie produkty i...
ŻywienieOdchudzanieProduktyMonika Witkowska
-
Sposoby na pozbycie się tłuszczu trzewnego. Dietetycy wskazują, jakie napoje należy pić
Tłuszcz trzewny to naturalnie występująca tkanka tłuszczowa, która pokrywa narządy wewnętrzne. Gdy zbyt dużo nagromadzi się go w organizmie, powoduje zaburzenie prawidłowego funkcjonowania wielu organów. Jest też odpowiedzialny za...
DietyOdchudzanieProduktyMonika Witkowska
-
Witaminy na wzmocnienie organizmu dla dorosłych – jakie preparaty warto suplementować?
Odporność organizmu dorosłych jest w pełni ukształtowana, jednak nie oznacza to, że nie grożą nam jej niedobory. Układ odpornościowy może przestać funkcjonować w prawidłowy sposób na skutek np. przemęczenia fizycznego i psychicznego, a...
Składniki odżywczeProdukty -
Sprawdź czy w twojej diecie nie brakuje tłuszczu! Niedobory mogą prowadzić do wielu groźnych chorób
Jedzony z umiarem tłuszcz nie powoduje tycia, jest istotną częścią zrównoważonej diety – wskazują eksperci ds. żywienia. Tłuszcz bierze udział w wielu procesach, które zachodzą w organizmie. Jest niezbędny między innymi w przyswajaniu...
ProduktySkładniki odżywczeDiety -
Witaminy dla dzieci z żelazem – jak wybrać najlepsze i kiedy je suplementować?
Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu niemowląt, małych dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych. Bez niego nie mogą przebiegać m.in. podstawowe procesy przemiany materii oraz dochodzi do upośledzenia przebiegu...
ProduktySkładniki odżywcze -
Natto – aż nadto zdrowia w japońskim remedium
Natto to japońska potrawa ze sfermentowanej soi. Swoją oszałamiającą karierę w zachodnim świecie zawdzięcza jednej właściwości: jest najbogatszym znanym źródłem witaminy K2 w jej najbardziej aktywnej postaci. Poznajcie superfood z...
Artykuł sponsorowany -
Witaminy dla dzieci – kiedy suplementować oraz jaką formę wybrać?
Witaminy dla dzieci to wyjątkowo szeroka grupa produktów leczniczych i suplementów diety. Dostępne są zarówno zestawy witamin, jak i preparaty jednoskładnikowe, co sprawia, że możemy mieć problem z wyborem odpowiedniego produktu. Czy...
ProduktySkładniki odżywcze -
Przez te błędy tylko przybierasz na wadze. Niektórzy myślą, że to zdrowe nawyki
Aby pokazać, jak rujnujesz szczupłą sylwetkę, zebraliśmy garść zasad odchudzania, które bez obaw możesz złamać. Nie są bowiem tak skuteczne, jak myślimy.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze Quiz -
To najgorsze jedzenie dla twojego serca. Tak mówi dietetyk
Zdrowa dieta to jeden z kluczowych elementów dbania o zdrowie serca. Przetworzone mięso to coś, co szkodzi szczególnie: jest pełne sodu, konserwantów i tłuszczów nasyconych.
DietyProdukty -
Jogurt islandzki. Czym jest popularny jogurt skyr?
Jogurt islandzki to cieszący się dużą popularnością jogurt, który ma bardzo delikatny smak. Jakie ma wartości?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Jak złagodzić objawy nieswoistych chorób zapalnych jelit
U osób cierpiących na nieswoiste choroby zapalne jelit upośledzone wchłanianie będące skutkiem toczącego się w jelitach stanu zapalnego nie pozwala pokryć zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze z pożywienia. Suplementacja...
ProduktyŻywienie -
Znana zupa instant wycofana ze sklepów. Wykryto w niej niebezpieczny składnik
Jesteś fanem zupy Nongshim Shin Kimchi? Uważaj, GIS wykrył w niej niebezpieczny tlenek etylenu.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Mięso mielone wycofywane ze sklepów z powodu wykrycia salmonelli
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży mięsa mielonego „Rzeźnik” skażonego bakterią salmonelli.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jajecznica na śniadanie. Czy dodanie mleka sprawi, że będzie bardziej puszysta?
Jajecznica to nadal „królowa” polskich śniadań, a zarazem proste do przyrządzenia pożywne danie. Dodanie do jajek warzyw, wędlin, tłuszczu czy mleka zmienia jego smak, kaloryczność i wartości odżywcze.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska