-
Niesamowite właściwości czerwonej papryki w płatkach. To jedna z najzdrowszych przypraw
Papryka w płatkach zawiera kapsaicynę – składnik, który odpowiada za większość jej korzyści zdrowotnych. Co może zapewnić?
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
Gruszki w occie: klasyk polskich spiżarni. Jak przygotować je w prosty sposób?
Marynowanie gruszek w occie pozwala zachować ich smak na zimę. Wtedy też możemy się cieszyć ich smakiem prosto ze słoika.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
7 najzdrowszych kasz. Jaglana wcale nie jest w czołówce
Kasze dostarczają witamin z grupy B i mikroelementów. Które są najzdrowsze? Sprawdź ranking zdrowych kasz.
ProduktySkładniki odżywcze -
10 najzdrowszych produktów na śniadanie. Jest w czym wybierać
Chcąc przygotować pełnowartościowe śniadanie warto wiedzieć, jaka kompozycja umożliwi przygotowanie zdrowych dań. Oto 10 smakowitych pomysłów.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Od dzisiaj zaczniesz ją pić
Wszyscy uwielbiamy ogórki kiszone. Jednak mało kto tak naprawdę interesuje się wodą, która zostaje w słoiku, gdy właściwe przetwory lądują na talerzach. Nie wylewaj jej, ponieważ ma szereg cennych właściwości!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak zrobić ogórki małosolne? Oto prosty przepis
Jak nazwa wskazuje, ogórki małosolne mają mniej soli niż kiszone w standardowy sposób. Zobacz, jak je przygotować.
ProduktySkładniki odżywcze -
Tarta z borówkami poleca się na weekendowy deser. Sprawdź przepis
Tarta z borówkami amerykańskimi to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Sprawdź przepis krok po kroku.
PrzepisyProdukty -
Uważaj na te chipsy! Sanepid wycofuje z obrotu 6 smaków. Dlaczego?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące produktu o nazwie „Long chips”, czyli popularnych długich chipsów z puree ziemniaczanego. W sześciu wycofanych smakach stwierdzono nieprawidłowe oznakowanie dotyczące...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Kwasek cytrynowy przedłuża świeżość owoców i warzyw. Jakie jeszcze ma właściwości?
Kwasek cytrynowy zakwasza produkty i przedłuża ich trwałość. Jak można go wykorzystać w domu i w kuchni?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Cukinia podbija polskie stoły. Letni przepis na pasztet z cukinii
Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które można wykorzystać w wielu przepisach. Jak zrobić pasztet z cukinii?
PrzepisyProdukty -
Jaki wpływ na ciało ma spożywanie kalafiora? Oto kluczowe fakty
Kalafior jest bardzo popularnym warzywem, które wykorzystuje się w wielu różnych przepisach. Stał się rozwiązaniem dla tych, którzy starają się ograniczyć węglowodany, zwiększyć spożycie błonnika i przyjmować więcej witamin.
Składniki odżywczeProdukty -
Jagoda kamczacka nazywana jest eliksirem życia. Leczy i wzmacnia organizm
Jagoda kamczacka zawiera składniki, które pomagają obniżać poziom glukozy. Jakie jeszcze ma działanie?
Produkty -
Czarna porzeczka jednym z najzdrowszych owoców. Ma więcej witaminy C niż cytryna
Czarna porzeczka to jeden z najzdrowszych owoców, który pomaga na wiele schorzeń. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywcze -
Mąka na chleb, uniwersalna i tortowa. Czym się różnią?
Czym różni się mąka do pieczenia chleba od tej na tort? Czy mąkę uniwersalną można wykorzystać w każdym wypieku?
ProduktySkładniki odżywcze -
Dżem z dyni poprawia odporność. 3 rewelacyjne przepisy na dżem z pomarańczą, gruszką, jabłkami
Dynia zawiera wiele witamin i można z niej przygotować wiele smakołyków, nie tylko zupy-krem, ale też dżem.
ProduktyPrzepisy -
W tych serach wykryto obecność szkodliwej bakterii. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w niektórych partiach serów firmy Cahills Farm Cheeses mogą znajdować się bakterie Listeria monocytogenes, które wywołują chorobę zwaną listeriozą. O które produkty chodzi?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Chleb bezglutenowy w 35 minut. Przepis od Jamiego Oliviera
Chcesz dowiedzieć się jak w prosty sposób zrobić bezglutenowy chleb w domu? Poznaj przepis od brytyjskiego guru gastronomii, Jamiego Oliviera.
PrzepisyBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Co jeść w przypadku insulinooporności? Te 10 produktów poprawi twój stan zdrowia
Insulinooporność to poważny stan, który grozi rozwinięciem cukrzycy typu 2. Czy można uleczyć go dietą?
ProduktySkładniki odżywcze -
Kwas octowy usprawnia trawienie. Jakie ma zastosowanie?
Kwas octowy szeroko wykorzystuje się w kuchni i kosmetyce. Jakie ma działanie i co o nim wiedzieć?
Produkty -
Danie z dużą ilością błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Zdrowe i pyszne!
Tilapia zapiekana w migdałach z warzywami to propozycja zdrowego i pożywnego dania, które dostarcza wiele białka i omega-3.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
5 produktów, w których jest więcej wapnia niż w mleku. Będziecie zaskoczeni!
Dzięki niemu mamy mocne kości, zdrowe zęby, sprawne mięśnie i dobry nastrój. Wapń – bo o nim mowa – pełni ważną rolę w naszym organizmie. Choć większość osób uznaje, że jego najlepszym źródłem jest nabiał, a zwłaszcza krowie mleko, to...
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty