Fistaszki to jedne z najpopularniejszych roślin strączkowych na świecie. Są powszechnie spożywane jako zdrowa przekąska lub dodatek do deserów i często można je znaleźć w barach przy ladzie. Ale czy pozwalają schudnąć?.
Tajskie jedzenie jest powszechnie lubiane w naszym kraju, ale można się zastanawiać, czy ta kuchnia jest zdrowa. Tradycyjna dieta Tajlandii obejmuje kolorowe warzywa, owoce morza i mięsa, które są podawane z ryżem lub makaronem i...
Ponieważ śmiercionośne bakterie stają się coraz bardziej odporne na nowoczesne antybiotyki, niektórzy badacze sięgnęli po wskazówki do starożytnych manuskryptów medycznych. Wygląda na to, że średniowieczna mikstura sprzed 1000 lat może...
Ryż to podstawowe pożywienie w wielu krajach na całym świecie. Jest niedrogi, jest dobrym źródłem energii i występuje w wielu odmianach. Chociaż ryż jest tradycyjnie gotowany przed spożyciem, niektórzy zastanawiają się, czy można jeść...
Ponieważ słonecznik można kupić w całości lub w łupinach, można się zastanawiać, czy spożywanie łupin jest bezpieczne i pożywne. Jednak większość składników odżywczych nasion słonecznika znajduje się w jądrze, które jest jadalną częścią...
Lit – najlżejszy ze wszystkich stałych pierwiastków – zasila nie tylko akumulatory. Śladowe ilości litu są praktycznie w każdej skale na naszej planecie i znajdują się w naszym pożywieniu i wodzie. Według nowej analizy ta niewidzialna...
Borówki amerykańskie są znane ze swoich właściwości zwalczających choroby. Co więcej, mają także zbawienny wpływ na skórę. Warto je dodać do diety, zwłaszcza że są dostępne niemalże przez cały rok w sklepach.
Banany i mleko to powszechne połączenie, często występujące w koktajlach. Jednak pomimo popularności tego zestawienia wielu uważa, że banany i mleko powodują problemy zdrowotne. Ciekawą teorię na ten temat prezentuje ajurweda,...
Mleko kokosowe pochodzi z białego miąższu dojrzałych orzechów kokosowych, które są owocem drzewa kokosowego. Ma gęstą, kremową konsystencję. Czy spożywanie tego mleka jest zdrowe, a jeśli tak, jakie korzyści niesie?
Zgaga występuje, gdy zawartość żołądka, w tym kwas żołądkowy, przesuwa się z powrotem do przełyku, powodując uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Niektórzy twierdzą, że mleko krowie jest naturalnym lekarstwem na zgagę, podczas gdy inni...
Warzywa to niezbędny element zdrowej diety nie tylko w przypadku osób, które stawiają na bezpieczne odchudzanie. Niestety, nie wszystkie warzywa można jeść bez ograniczeń, bo niektóre z nich mogą utrudniać odchudzanie oraz sprzyjać...
Ciecierzyca jest często wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. To doskonałe źródło białka i błonnika. Co więcej, ma szerokie zastosowanie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do swojej diety cieciorkę, nawet jeśli jesteś...
Jak schudnąć 10 kg? Z pozoru może się wydawać, że stosunkowo łatwo, jednak często okazuje się, że redukcja niewielkiej nadwagi jest trudniejsza niż walka z otyłością. Poznaj 5 zasad odchudzania, które sprawdzą się w przypadku problemów z...
Kto z nas nie kocha sernika? Oczywiście, kwestia rodzynek jest dyskusyjna, ale sam sernik? To zdecydowanie jedno z najlepszych i najprostszych ciast. Jeśli masz ochotę zaszaleć, spróbuj sernika z kozim serem i mango.
Zalewane zupki z proszku to popularny, choć niezdrowy sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Pewna kobieta, dziennikarka, jadła je przez tydzień. Wynik eksperymentu zaszokował ją.
Żyją krótko, ale szybko się rozmnażają. Muszki owocowe są bardzo często zmorą naszych kuchni, najczęściej w okresie letnim. Łatwo zauważyć je przy dojrzałych owocach i warzywach. Jak się ich pozbyć?
Pierwsze na świecie badanie kliniczne prowadzone przez Centre for Eye Research Australia wykazało, że witamina B3 (nikotynamid) może odgrywać ważną rolę w ochronie przed uszkodzeniem komórek nerwowych, które prowadzi do ślepoty w jaskrze.
W przypadku niektórych osób polecenie pozostania w domu przez cały dzień może zakłócić rutynowe posiłki i zwiększyć wyzwanie, jakim jest zdrowe odżywianie. Ale to wyzwanie może być szansą na poprawę swojej diety i ogólnego zdrowia.
Kardamon to przyprawa o intensywnym, lekko słodkim smaku, który niektórzy porównują do mięty. Uważa się, że nasiona, oleje i ekstrakty z kardamonu mają imponujące właściwości lecznicze. Są stosowane w medycynie tradycyjnej od wieków.
Zamiłowanie do piwa zmieniło twój sześciopak w beczkę? Nie jesteś sam! Wygląda na to, że piwosze na całym świecie mają tendencję do tworzenia się oponki, zwłaszcza gdy się starzeją, a zwłaszcza jeśli są mężczyznami. Ale czy to naprawdę...