-
Klementynki mają supermoc! Jedzenie tych owoców doskonale wzmacnia odporność
Klementynka to owoc cytrusowy, który powstał ze skrzyżowania mandarynki i pomarańczy. Ma doskonały smak i aromat, a ponadto dostarcza dużej dawki witamin i przeciwutleniaczy. Badania wskazują, że jedzenie klementynek podnosi odporność,...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Sok z limonki to prawdziwa bomba witaminowa. Pij go każdego dnia
Limonka, zwana także limą i limetką, to cytrus z rodziny rutowatych, sprowadzony prawdopodobnie z Azji. W krajach wschodu jej właściwości odżywcze są od dawna znane i doceniane. Sok wyciśnięty z tego cytrusa warto pić regularnie,...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Uwaga na zatrute „kinderki”! GIS wycofuje całe partie ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu pasożyta Salmonella Typhimurium w opakowaniach słodyczy firmy Kinder. Wybrane partie trafią do utylizacji.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nie masz czasu na wypieki? To proste ciasto czekoladowe bez pieczenia uratuje twoją Wielkanoc!
W natłoku zajęć przed świętami może zabraknąć nam czasu na upieczenie smacznego ciasta. Jednak nie musimy z niego rezygnować – wystarczy mądrze wybrać przepis.
PrzepisyProduktyŻywienie -
Skotan S.A. rozpoczął emisję akcji
Mamy ambitne plany, ale wiem też, że jeśli teraz nie zwiększymy skali i przeczekamy pięć lat, rozwijając się organicznie, to ktoś inny zawładnie tym rynkiem – mówi Jacek Kostrzewa, prezes Skotan S.A., firmy produkującej suplementy dla...
Artykuł sponsorowany -
Jak długo gotować jajka? Z tą ściągą zawsze wyjdą idealne
Ugotowanie idealnych jajek na miękko nie jest trudne, ale warto znać kilka prostych zasad. Dobór czasu gotowania zależy od rozmiaru jaj.
Produkty -
Włączenie do diety grzybów zapobiega chorobom jelit
Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że grzyby są ważnym elementem zdrowej diety. Są źródłem wielu mikroskładników, m.in. witaminy D. Nie podnoszą poziomu tłuszczu, kalorii ani zawartości sodu. Ich regularne spożywanie zapobiega...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Zjedz dwa razy w tygodniu awokado! Zapobiegniesz groźnym chorobom
Jedzenie dwóch porcji awokado tygodniowo może uchronić przed chorobami serca, donoszą badania opublikowane w Journal of the American Heart Association. Zmiany stylu życia i codziennej diety są konieczne, bo na choroby sercowo-naczyniowe...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Wegański majonez z mleka sojowego. Jak zrobić domowy majonez bez jajek?
Majonez bez jajek? To jest możliwe. Majonez z mleka sojowego doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnych dań, w tym do tradycyjnej sałatki jarzynowej.
PrzepisyProduktyDiety -
Ciasto na Wielkanoc: podpowiadamy, jak zrobić babkę, mazurek i sernik
Jak zrobić pyszne ciasto na Wielkanoc? To prostsze niż myślisz! Przygotowanie mazurka czy babki nie jest skomplikowane, jeśli skorzysta się z dobrego przepisu.
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Babka wielkanocna – skąd pochodzi i jak ją przygotować?
Jeśli lubisz tradycyjną babkę wielkanocną, zapoznaj się z jej ciekawą historią oraz przepisem kulinarnym.
Produkty -
Zadbaj z nami o piękne włosy. Plan działania jest prosty: pielęgnacja i suplementacja
Jak dobrze, że zima już za nami. To prawdziwa udręka dla wszystkich, którzy marzą o pięknych i zdrowych włosach. Winowajców mamy wielu – zaczynając od sezonu grzewczego i suchego powietrza w pomieszczeniach. Do tego dołóżmy...
Artykuł sponsorowany -
Uniwersalny i zdrowy sos z awokado, który pasuje niemal do wszystkiego
Jogurtowy sos z awokado zrobisz dosłownie w kilka minut. To ultrazdrowy dodatek do potraw na zimno i na gorąco.
PrzepisyProdukty -
Sezon na szparagi już niebawem. Co musisz o nich wiedzieć?
Sprawdź, jakie właściwości odżywcze mają szparagi, dlaczego warto po nie sięgać i jak należy je ugotować.
ProduktySkładniki odżywcze -
Wypadanie włosów – czy to sygnał alarmowy od naszego organizmu?
Z reguły wydaje nam się, że na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci wpływa jedynie odpowiednio dobrana codzienna pielęgnacja. Korzystamy z najlepszych szamponów, odżywek, regularnie podcinamy końcówki. Unikamy jak ognia suszarki i...
Artykuł sponsorowany -
Te popularne słodziki mogą zwiększać ryzyko raka. Jest nowe badanie
Płatki śniadaniowe, napoje i inne produkty, często mają w składzie sztuczne słodziki, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Naukowcy wytypowali, które dodatki są najbardziej szkodliwe.
Produkty -
Przepis na niskokaloryczne babeczki wielkanocne. Palce lizać!
Czekoladowe babeczki nie muszą być bombą kaloryczną, jeśli ograniczymy ilość cukru, a słodką czekoladę zastąpimy... gorzkim kakao. Do dzieła!
PrzepisyProduktyŻywienie -
Zadbaj o zdrowie jelit! Włącz do diety 6 produktów prebiotycznych
Żywność prebiotyczna dba o utrzymanie równowagi mikroflory w jelitach. Prebiotyki ułatwiają namnażanie się pożytecznych bakterii jelitowych, co korzystnie wpływa na metabolizm, zapobiega wielu chorobom, a nawet pomaga w walce ze stresem....
DietyProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Witamina D – skutki uboczne nadmiaru i niedoboru witaminy D
Witamina D warunkuje prawidłowy rozwój kości i zębów, a także pracę układu odpornościowego. Co trzeba wiedzieć o witaminie D?
Składniki odżywczeProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Szczypiorek – idealny na wiosenne przesilenie i wzmocnienie organizmu po zimie
Jedzenie szczypiorku istotnie wpływa na podniesienie odporności organizmu, ale nie tylko. Szczypiorek ma szereg innych właściwości. Warto sięgnąć po niego wiosną, bo nie tylko przyniesie korzyści zdrowotne, ale też pięknie ozdobi...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Czym zamienić skrobię kukurydzianą? 5 propozycji
Czym zastąpić skrobię kukurydzianą? Sprawdź, po jakie zamienniki skrobi kukurydzianej warto sięgnąć.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk