-
Dlaczego warto jeść humus? Poznaj przepis na humus idealny
Humus, mimo że pochodzący z odległych krajów bliskiego wschodu, nie jest już w Polsce czymś egzotycznym i nieznanym. Wiele osób go polubiło i włączyło do swojej diety. Dowiedz się jak przyrządzić humus idealny, który będzie tańszy i...
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Naleśniki z białymi szparagami. Przepis na sycące danie z sosem holenderskim
Uprzedzamy od razu: to nie jest dietetyczne danie. Ale po zjedzeniu tych naleśników na pewno nikt nie będzie głodny. – To nie są zwykłe naleśniki, a sekretem są dodatki – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego...
PrzepisyProdukty
Katarzyna Świerczyńska
-
Młode szyszki sosny to prawdziwy skarb. Łatwo z nich zrobić syrop na przeziębienie
Niepozorne, małe, zielone szyszki nie tylko ładnie wyglądają. To prawdziwy skarb, bo można z nich przyrządzić syropy, nalewki, a nawet konfitury. Podpowiadamy, jak wykorzystać młode szyszki sosny.
PrzepisyProdukty
-
Czy słyszałeś o witaminie U? Dowiedz się, gdzie ją znaleźć i na co pomaga
Wiele osób nie słyszało o istnieniu witaminy U, chociaż termin ten istnieje wśród naukowców od lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Ten związek siarki znajduje się przede wszystkim w soku z surowej kapusty, któremu od dawna medycyna...
Składniki odżywczeProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Ten eliksir młodości piją celebryci. Poznaj przepis na odchudzający i odmładzający sok
Od szklanki tego napoju zaczynają dzień celebryci oraz osoby, które dbają o nienaganną sylwetkę i zdrowy wygląd. Rozpropagowali go zwłaszcza amerykańscy aktorzy: Gwyneth Paltrow i Sylwester Stallone. Ten sok wypity na czczo wspiera...
OdchudzanieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
GIS wycofuje kolejny produkt. „Może stanowić zagrożenie dla zdrowia”
Partia pyłku kwiatowego jest wycofywana z rynku. Powód? W produkcie wykryto toksyczne dla człowieka substancje.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Batoniki owsiane bez pieczenia. Prosty przepis na zdrową przekąskę
Batoniki owsiane to prosty sposób na zdrową przekąskę dla całej rodziny. Aby je zrobić, nie potrzeba piekarnika. Wypróbuj nasz przepis na batoniki owsiane bez pieczenia.
PrzepisyProdukty
-
Tą owsianką zajadają się Anglicy. Dowiedz się, jak przyrządzają ten przysmak słynni kucharze
Tradycja jedzenia owsianki, czyli „porridge” na śniadanie wywodzi się ze Szkocji, a następnie rozszerzyła się na całą Wielką Brytanię. Z tego powodu nie mogło jej zabraknąć wśród propozycji słynnych brytyjskich kucharzy Nigelli Lawson i...
PrzepisyProdukty
Monika Witkowska
-
Żółtko czy białko jaja kurzego jest bardziej wartościowe? Znamy odpowiedź
Jaja kurze zawierają składniki odżywcze, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Co jednak jest lepsze – białko czy żółtko? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta.
Składniki odżywczeŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Ile razy w tygodniu można jeść mięso? Poznaj aktualne zalecenia
Mięso z jednej strony budzi kontrowersje wśród dietetyków i ekologów, a z drugiej jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów w diecie. Dodatkowo jest bardzo lubiane, szczególnie w Polsce, gdzie ponad 90 proc. osób je mięso. Dowiedz...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Zbieraj liście pokrzywy! Można zrobić z nich nalewkę, która obniża poziom cholesterolu
Pokrzywa to nie tylko uciążliwy chwast, ta roślina ma też wiele cennych właściwości leczniczych, od wieków wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Zachowały się dowody na to, że Mikołaj Kopernik leczył pokrzywą kolkę nerkową. Dziś...
PrzepisyProdukty
Monika Witkowska
-
Poznaj korzyści i ryzyko związane z jedzeniem szczawiu. Wypróbuj przepis na szczawiówkę, która zachwyca smakiem
Szczaw jest niskokaloryczny, pełen witamin i minerałów oraz ma przyjemny kwaskowaty smak. Warto włączyć szczaw do sezonowego menu, chociaż należy czynić to z umiarem. Dowiedz się, jak przygotować zupę szczawiową i dlaczego trzeba do niej...
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Jak zrobić mleko sosnowe? Wyjątkowy napój z dodatkiem pędów sosny
Młode pędy sosny działają przeciwzapalnie, lekko uspokajająco i rozkurczowo. A gdyby tak dodać je do mleka? To napój mało znany, ale wyjątkowy ze względu na właściwości sosny i łatwy do przyrządzenia.
PrzepisyProdukty
-
Dziecko kaszle w nocy? Pół godziny przed snem podaj mu łyżeczkę miodu
Już nasze prababcie miały rację – miód jest skuteczną bronią w walce z przeziębieniem. Łyżeczka miodu podana 30 minut przed snem zadziałają kojąco na błonę śluzową dziecka i wpłyną pozytywnie na jakość jego snu. Są na to dowody naukowe.
ProduktyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wątróbka drobiowa to broń w walce z anemią. Zrób „kawior” z wątróbki
Wątróbka drobiowa to produkt niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Powinny na nią zwrócić szczególnie uwagę osoby mające problemy z niedoborem żelaza. Wątróbka w formie pasty, z dodatkiem jajek na twardo, nazywana również „kawiorem z...
PrzepisyProdukty
Monika Witkowska
-
Pietruszkowa woda wspomaga odchudzanie i łagodzi obrzęki. Przygotujesz ją w prosty sposób
Natka pietruszki ma cenne właściwości zdrowotne, podobnie jak pietruszkowa woda, którą łatwo można przygotować w domu. „Łagodzi obrzęki, wspomaga odchudzanie i przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Może być również stosowana jako...
OdchudzanieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Chroni przed rakiem i zapewnia młody wygląd. Ten owoc warto włączyć do codziennej diety
Jest słodki, pyszny, a w dodatku bardzo zdrowy. Arbuz może ugasić pragnienie i usprawnić detoksykację organizmu. Ale na tym lista jego zalet się nie kończy.
OdchudzanieŻywienieSkładniki odżywczeProdukty
Paulina Cywka
-
WHO ostrzega przed stosowaniem sztucznych słodzików. Są nowe wytyczne
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała nowe wytyczne dotyczące stosowania słodzików, a dokładnie niecukrowych substancji słodzących (NSS). Specjaliści odradzają stosowanie słodzików osobom na dietach odchudzających.
OdchudzanieProdukty
-
Lecznicza nalewka z pędów sosny. Sprawdzony przepis na nalewkę sosnową
Z młodych pędów sosny możesz przyrządzić syrop pomocny w infekcjach górnych dróg oddechowych, ale też nalewkę. Jak ją zrobić? Są dwa sposoby.
PrzepisyProdukty
-
Kapusta pekińska jest zdrowa. Jeśli zrobisz z niej kimchi, będzie prawdziwym hitem
Pochodząca z Azji kapusta pekińska to uniwersalne warzywo. Można jeść ją na surowo, kisić lub dodawać do ciepłych dań. Badania naukowe wskazują, że działa pozytywnie prawie na wszystkie układy naszego organizmu. Możesz zjeść ją w...
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Znudziła ci się owsianka na śniadanie? Zastąp ją tymi płatkami
Płatki i orkiszowe mają ciekawy smak, wyczuwa się w nich orzechową nutę i słodycz. Są bogatszym źródłem białka niż płatki owsiane i mają mniej tłuszczu. Ich jedzenie wspomaga odchudzanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Monika Witkowska