• ProduktySkładniki odżywcze
    Zaskakujące właściwości czarnuszki. Nie uwierzysz, co kryje się w tych małych ziarenkach
    Czarnuszka coraz częściej dodawana jest do pieczywa. Te małe, czarne ziarenka można także wsypać do domowej sałatki. Choć wyglądają niepozornie, mają niesamowite właściwości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po nie jak...
    Miniatura: Zaskakujące właściwości czarnuszki. Nie...
    Wideo
  • OdchudzanieDietyProdukty
    Często jesz przed telewizorem? Wyniki tych badań cię tego oduczą
    Popcorn, paluszki, orzeszki, chipsy... Wiadomo – to niezdrowe przekąski. Ale przed telewizorem jemy także normalne posiłki, sięgamy po owoce. Niestety, ten powszechny nawyk może bardzo szybko doprowadzić do przyrostu masy ciała. Dlaczego?
    Miniatura: Często jesz przed telewizorem? Wyniki tych...
    Wideo
  • ProduktySkładniki odżywcze
    Nie tylko antybiotykoterapia. Przy jakich dolegliwościach pomogą probiotyki?
    Antybiotykoterapia to jedno ze wskazań do kuracji probiotykami. Antybiotyki nie działają wybiórczo, co oznacza, że niszczą zarówno chorobotwórcze, jak i pożyteczne bakterie, które dbają m.in. o odporność naszego organizmu. Kiedy warto...
    Miniatura: Nie tylko antybiotykoterapia. Przy jakich...
  • OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze
    Chcesz schudnąć bez wysiłku? Jedz posiłki w tych godzinach
    Planowanie posiłków w czasie odchudzania nie polega wyłącznie na ograniczaniu kalorii. Okazuje się, że ogromne znaczenie może mieć także to, kiedy jemy. Najnowsze badania pokazują, jak czas posiłków wpływa na metabolizm.
    Miniatura: Chcesz schudnąć bez wysiłku? Jedz posiłki...
  • Produkty
    Zamień masło na ten składnik. Poprawa zdrowia serca – gwarantowana!
    Prawdopodobnie wiesz, że tłuszcze odgrywają ważną rolę w zdrowej diecie – szczególnie jednonienasycone kwasy tłuszczowe. To główny powód, dla którego jeden szczególny tłuszcz jest wysoko ceniony przez ekspertów od zdrowego żywienia.
    Miniatura: Zamień masło na ten składnik. Poprawa...
  • ProduktySkładniki odżywcze
    Autor: Sonia MłodzianowskaSonia Młodzianowska
    Źródlana, mineralna, stołowa czy lecznicza. Jaką wodę wybrać i dlaczego?
    Woda stanowi ok. 60% masy ciała dorosłego człowieka. Według zaleceń powinna być podstawowym płynem przyjmowanym w ciągu dnia, gdyż nie tylko gasi pragnienie, ale również nawadnia, reguluje poziom ciśnienia krwi i gospodarkę...
    Miniatura: Źródlana, mineralna, stołowa czy...
  • Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności
    3 zaskakujące zalety melona. O tym nie wiedział prawie nikt
    Melon spadziowy to owoc należący do gatunku melona cucumis melo (muskmelon). Słodki miąższ spadzi jest zazwyczaj jasnozielony, a skórka ma biało-żółty odcień. Jego rozmiar i kształt są podobne do jego krewnego, kantalupy.
    Miniatura: 3 zaskakujące zalety melona. O tym nie...
  • Składniki odżywczeProdukty
    Korzyści zdrowotne herbaty bananowej, które cię zaskoczą
    Banany oferują wiele korzyści zdrowotnych, od pomocy w kontrolowaniu ciśnienia krwi po zapobieganie astmie i rakowi. Oprócz jedzenia na surowo możesz również cieszyć się korzyściami zdrowotnymi banana, przygotowując herbatę. Jest łatwa w...
    Miniatura: Korzyści zdrowotne herbaty bananowej,...
  • Produkty
    Ginekolog: Ten rodzaj diety jest szczególnie dobry dla kobiet
    Kiedy kobiety przechodzą okres okołomenopauzalny i menopauzę, doświadczają zmian hormonalnych. Co powinny wtedy jeść?
    Miniatura: Ginekolog: Ten rodzaj diety jest...
  • ProduktySkładniki odżywcze
    Czy osoba z cukrzycą może jeść arbuzy?
    Arbuz jest zazwyczaj ulubionym smakiem lata. Oprócz utrzymywania nawodnienia arbuz może pomóc w przestrzeganiu diety i kontroli wagi. Ponieważ zawiera naturalne cukry, duża ilość spożytego arbuza może mieć wpływ na poziom cukru we krwi.
    Miniatura: Czy osoba z cukrzycą może jeść arbuzy?
  • ProduktySkładniki odżywcze
    Te orzechy uznawane są za pełnowartościowe źródło białka. Czy już zagościły w twojej kuchni?
    Spożywanie diety roślinnej zapewnia szereg korzyści zdrowotnych, w tym poprawę zdrowia jelit i serca. Niestety znalezienie różnorodnych źródeł pełnowartościowych białek, bez spożywania mięsa i nabiału, może być trudne. Jednak okazuje...
    Miniatura: Te orzechy uznawane są za pełnowartościowe...
  • ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie
    Czy picie soku z marchwi może zagrażać zdrowiu?
    Sok z marchwi to bogate źródło beta-karotenu i witaminy A. Wydaje się zdrowy – i rzeczywiście taki jest. Ale czy picie tego specjału może w pewnych przypadkach być szkodliwe?
    Miniatura: Czy picie soku z marchwi może zagrażać...
  • Składniki odżywczeProdukty
    8 korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania winogron
    Winogrona były uprawiane od tysięcy lat i wykorzystywane przez kilka starożytnych cywilizacji do produkcji wina. Istnieje kilka rodzajów winogron, w tym zielone, czerwone, czarne, żółte i różowe. Oferują wiele korzyści zdrowotnych ze...
    Miniatura: 8 korzyści zdrowotnych wynikających ze...
  • Produkty
    Pizza Hut i KFC mają kłopoty. Klienci się odwrócili
    AmRest – operator KFC i Pizza Hut, a Polsce i Europie także Starbucksa – raportuje, że biznes nie wygląda dobrze. Ale giełda przyjmuje to z nadzieją, bo uważano, że będzie jeszcze gorzej.
    Miniatura: Pizza Hut i KFC mają kłopoty. Klienci się...
  • Produkty
    Jak zrobić idealne ciastka bezowe? Zachwyć gości na domowym przyjęciu
    Rozpływająca się w ustach domowa beza to eteryczna rozkosz, niezależnie od tego, czy jest ułożona w stos na cieście, czy upieczona w chrupiące ciasteczka. Oto porady i wskazówki, których potrzebujesz, aby przygotować od podstaw idealnie...
    Miniatura: Jak zrobić idealne ciastka bezowe? Zachwyć...
  • Składniki odżywczeProdukty
    Dlaczego kolor żółtka w jajku ma znaczenie? O tym musisz wiedzieć
    Zdarzało ci się rozbić jajko na patelni i zdziwić się kolorem jego żółtka? Tak, żółtka mogą się różnic, od bladożółtych po mocno pomarańczowe. Postanowiliśmy dowiedzieć się, na czym polega różnica.
    Miniatura: Dlaczego kolor żółtka w jajku ma...
  • Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze
    7 najpopularniejszych błędów kulinarnych. Przez nie potrawy nie wychodzą smaczne
    Niewiele jest rzeczy lepszych niż domowy posiłek, a obecnie wydaje się, że więcej ludzi spędza więcej czasu na gotowaniu w domu niż kiedykolwiek wcześniej. Jeśli jednak jesteś domowym szefem kuchni, możesz popełniać kluczowe błędy w...
    Miniatura: 7 najpopularniejszych błędów kulinarnych....
  • Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności
    Skutki uboczne przedawkowania selenu. Niektóre są szczególnie groźne
    Zbyt duża ilość przyjmowanego selenu może mieć negatywne skutki. Jest pierwiastkiem śladowym, więc potrzeba go w niewielkiej ilości, aby zachować jego ważne role. Zalecana dawka to 55 mcg dziennie, w oparciu o dawkę referencyjną 0,005...
    Miniatura: Skutki uboczne przedawkowania selenu....
  • ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
    5 zdrowotnych właściwości jagód. Sięgnij po te owoce, póki trwa sezon!
    Trwa sezon na jagody. Smakują świetnie w pierogach, w ciastach czy też jedzone samodzielnie. Ale warto zwrócić uwagę także na ich walory zdrowotne.
    Miniatura: 5 zdrowotnych właściwości jagód. Sięgnij...
  • Bezpieczeństwo żywnościProdukty
    Słodzik – niska kaloryczność, wysokie ryzyko? Nowe badania. Pod uwagę brana m.in. sukraloza
    Z biegiem lat eksperci coraz częściej zauważali, że idea sztucznych słodzików jest zbyt dobra, aby mogła być prawdziwa. Czy naprawdę są one przepustką na niskokaloryczną ucztę? Ostatnie badanie pokazuje ten temat w całkowicie nowym świetle.
    Miniatura: Słodzik – niska kaloryczność, wysokie...
  • ProduktySkładniki odżywcze
    Czy można używać pomidorów do pielęgnacji skóry?
    Internet jest pełen naturalnych produktów do pielęgnacji skóry. Niektórzy twierdzą, że pomidory mogą być naturalnym lekarstwem na różne problemy skórne. Ale czy faktycznie działają? Przyjrzyjmy się korzyściom pomidorów dla skóry.
    Miniatura: Czy można używać pomidorów do pielęgnacji...