-
Dlaczego kolor żółtka w jajku ma znaczenie? O tym musisz wiedzieć
Zdarzało ci się rozbić jajko na patelni i zdziwić się kolorem jego żółtka? Tak, żółtka mogą się różnic, od bladożółtych po mocno pomarańczowe. Postanowiliśmy dowiedzieć się, na czym polega różnica.
Składniki odżywczeProdukty -
7 najpopularniejszych błędów kulinarnych. Przez nie potrawy nie wychodzą smaczne
Niewiele jest rzeczy lepszych niż domowy posiłek, a obecnie wydaje się, że więcej ludzi spędza więcej czasu na gotowaniu w domu niż kiedykolwiek wcześniej. Jeśli jednak jesteś domowym szefem kuchni, możesz popełniać kluczowe błędy w...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Skutki uboczne przedawkowania selenu. Niektóre są szczególnie groźne
Zbyt duża ilość przyjmowanego selenu może mieć negatywne skutki. Jest pierwiastkiem śladowym, więc potrzeba go w niewielkiej ilości, aby zachować jego ważne role. Zalecana dawka to 55 mcg dziennie, w oparciu o dawkę referencyjną 0,005...
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
5 zdrowotnych właściwości jagód. Sięgnij po te owoce, póki trwa sezon!
Trwa sezon na jagody. Smakują świetnie w pierogach, w ciastach czy też jedzone samodzielnie. Ale warto zwrócić uwagę także na ich walory zdrowotne.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Słodzik – niska kaloryczność, wysokie ryzyko? Nowe badania. Pod uwagę brana m.in. sukraloza
Z biegiem lat eksperci coraz częściej zauważali, że idea sztucznych słodzików jest zbyt dobra, aby mogła być prawdziwa. Czy naprawdę są one przepustką na niskokaloryczną ucztę? Ostatnie badanie pokazuje ten temat w całkowicie nowym świetle.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy można używać pomidorów do pielęgnacji skóry?
Internet jest pełen naturalnych produktów do pielęgnacji skóry. Niektórzy twierdzą, że pomidory mogą być naturalnym lekarstwem na różne problemy skórne. Ale czy faktycznie działają? Przyjrzyjmy się korzyściom pomidorów dla skóry.
ProduktySkładniki odżywcze -
Witamina D a depresja – jaki jest związek? Nowe badania
Grupa witamin zwana witaminą D ma kluczowe znaczenie dla dobrego zdrowia kości u ludzi. W szczególności D2 i D3 są ważne dla regulacji ilości składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor i magnez w organizmie. Ale jaki jest związek...
Produkty -
Niedobór krzemu – jakie daje objawy?
Krzem jest minerałem występującym naturalnie. Wiele produktów spożywczych, w tym woda, piwo, kawa i niektóre warzywa, zawiera naturalnie krzem. Suplementy krzemu są również stosowane jako leki.
Składniki odżywczeProdukty -
5 właściwości soku z marchwi. Od dzisiaj miej go zawsze w lodówce!
Sok z marchwi wydaje się jednym z najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Okazuje się, że jego picie jest korzystne także w dorosłym wieku.
ProduktySkładniki odżywcze -
6 produktów, które dietetyk zawsze trzyma w swojej kuchni
Gotowanie, planowanie posiłków i robienie zdrowych zakupów dla wielu z nas stanowi problem. Są jednak uniwersalne produkty, które nawet dietetyk zawsze ma w swojej kuchni.
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie -
Oznaki niedoboru selenu. Czy rozpoznajesz je u siebie?
O niedoborze selenu nie mówi się tak dużo jak o niedoborach innych witamin i minerałów. Niemniej jednak jest on równie istotny dla różnych funkcji organizmu, takich jak synteza DNA, procesy odpornościowe, endokrynologiczne, metaboliczne...
ProduktySkładniki odżywcze -
Olej kokosowy szkodzi zdrowiu serca? Chodzi o cholesterol
Olej kokosowy staje się coraz bardziej popularnym składnikiem, ponieważ konsumenci poszukują zdrowszych produktów roślinnych o niskiej zawartości tłuszczów nienasyconych. Ale naukowcy odkryli, że spożywanie oleju kokosowego może...
Składniki odżywczeProdukty -
Prawda na temat oleju z awokado. Etykiety wprowadzają w błąd?
Awokado, reklamowane jako bardzo zdrowy owoc, jest również tłoczone, aby uzyskać olej pełen zdrowego tłuszczu zwanego kwasem oleinowym. Jest on używany jako olej kuchenny i można nim skrapiać żywność. Ze względu na właściwości...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Czy rozmaryn naprawdę poprawia zdrowie mózgu?
Rozmaryn to wiecznie zielone zioło znane z przyjemnie pachnących liści. Zioło pochodzi z regionu śródziemnomorskiego i należy do rodziny roślin miętowych, do której należy również oregano i bazylia.
ProduktySkładniki odżywcze -
Wypiłeś za dużo kawy? W ten sposób ograniczysz szkodliwy wpływ nadmiaru kofeiny
Na początku wypite filiżanki kawy dodają ci masę energii i pomagają z łatwością przetrwać spotkania biznesowe, prezentacje, rozmowy z szefem... Ale wystarczy wypić o jedną filiżankę za dużo i wszystko może szybko się pogorszyć oraz...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Pokarmy roślinne bogate w cynk. Dobra wiadomość dla wegan!
Cynk jest powszechnie kojarzony ze skorupiakami. Ale czy wiesz, że znajduje się on również w pewnych pokarmach roślinnych?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Tauryna – właściwości i zastosowanie. Czy pomaga schudnąć?
Jak wiadomo, niektóre suplementy stanowią dobre uzupełnienie zdrowej diety. Czy do takich suplementów zalicza się także tauryna?
Składniki odżywczeProduktyOdchudzanieŻywienie -
Co to są suplementy DIM i jaki mają związek z kapustą?
Diindolylmethane (DIM) to związek powstający podczas trawienia warzyw krzyżowych, takich jak brokuły czy kapusta. Badania sugerują, że DIM wpływa na poziom estrogenu w organizmie. Suplementy DIM zyskują na popularności jako potencjalne...
ProduktySkładniki odżywcze -
Wybierasz arbuza na lekką kolację lub podwieczorek? Musisz to przeczytać
Arbuz to owoc o wysokiej zawartości likopenu. Ma wiele do zaoferowania, zwłaszcza gdy chcesz schudnąć. Ale oto dlaczego nie powinieneś go jeść, gdy zbliża się noc.
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy piwo typu Radler można pić na diecie?
Piwo i dieta to niezbyt dobre połączenie. Doskonale wiemy, że tradycyjne piwo dostarcza do naszego organizmu sporo kalorii, ale jak jest w przypadku „lekkiego” piwa typu Radler? Tutaj pojawia się problem, bo choć piwa typu Radler...
DietyProduktyOdchudzanie -
Sięgasz po lody, gdy żar leje się z nieba? Dowiedz się, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł
Przyjemnie chłodne lody to jeden z najchętniej spożywanych smakołyków podczas letnich upałów. Niestety, nie zawsze jest to dobry pomysł. Dlaczego nie powinno się jeść lodów w czasie upałów? Kiedy lodowy deser może nam poważnie zaszkodzić?
Produkty