-
8 ziół i przypraw najlepszych dla zdrowia mózgu. Koniecznie dodawaj je do potraw!
Zioła i przyprawy to bogactwo smaku, ale nie tylko. To także cenny i zdrowy dodatek do potraw, który ma wiele korzystnych właściwości.
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy czekolada i kawa bezkofeinowa mają tę samą zawartość kofeiny?
Zawartość kofeiny w czekoladzie nie jest mitem. Jednak ile kofeiny tak naprawdę mieści się w czekoladzie? Czy wystarczy zjeść czekoladę, by nie zasnąć?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Czy można schudnąć, jedząc orzeszki ziemne?
Fistaszki to jedne z najpopularniejszych roślin strączkowych na świecie. Są powszechnie spożywane jako zdrowa przekąska lub dodatek do deserów i często można je znaleźć w barach przy ladzie. Ale czy pozwalają schudnąć?.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Pad Thai, curry i sajgonki. Czy tajska dieta jest dobra dla zdrowia?
Tajskie jedzenie jest powszechnie lubiane w naszym kraju, ale można się zastanawiać, czy ta kuchnia jest zdrowa. Tradycyjna dieta Tajlandii obejmuje kolorowe warzywa, owoce morza i mięsa, które są podawane z ryżem lub makaronem i...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ten środek zabija bakterie oporne na działanie antybiotyków. Jest znany od tysiąca lat!
Ponieważ śmiercionośne bakterie stają się coraz bardziej odporne na nowoczesne antybiotyki, niektórzy badacze sięgnęli po wskazówki do starożytnych manuskryptów medycznych. Wygląda na to, że średniowieczna mikstura sprzed 1000 lat może...
Produkty -
Czy spożywanie surowego ryżu jest dobre dla zdrowia?
Ryż to podstawowe pożywienie w wielu krajach na całym świecie. Jest niedrogi, jest dobrym źródłem energii i występuje w wielu odmianach. Chociaż ryż jest tradycyjnie gotowany przed spożyciem, niektórzy zastanawiają się, czy można jeść...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Czy spożywanie łusek pestek słonecznika jest bezpieczne?
Ponieważ słonecznik można kupić w całości lub w łupinach, można się zastanawiać, czy spożywanie łupin jest bezpieczne i pożywne. Jednak większość składników odżywczych nasion słonecznika znajduje się w jądrze, które jest jadalną częścią...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Potwierdzono związek między obecnością litu w wodzie pitnej a samobójstwami
Lit – najlżejszy ze wszystkich stałych pierwiastków – zasila nie tylko akumulatory. Śladowe ilości litu są praktycznie w każdej skale na naszej planecie i znajdują się w naszym pożywieniu i wodzie. Według nowej analizy ta niewidzialna...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Nie tylko gojenie ran. 5 zaskakujących korzyści jedzenia borówek dla twojej skóry
Borówki amerykańskie są znane ze swoich właściwości zwalczających choroby. Co więcej, mają także zbawienny wpływ na skórę. Warto je dodać do diety, zwłaszcza że są dostępne niemalże przez cały rok w sklepach.
Produkty -
Czy zdrowo jest jeść banany z mlekiem? Mówi o tym ajurweda
Banany i mleko to powszechne połączenie, często występujące w koktajlach. Jednak pomimo popularności tego zestawienia wielu uważa, że banany i mleko powodują problemy zdrowotne. Ciekawą teorię na ten temat prezentuje ajurweda,...
ProduktySkładniki odżywcze -
Korzeń łopianu – dlaczego jest dobry dla zdrowia? Oto 5 powodów
Łopian to roślina ciesząca się uznaniem z powodu właściwości leczniczych. Co oferuje i w jakiej postaci warto spożywać korzeń łopianu?
ProduktySkładniki odżywcze -
Mleko kokosowe – czy warto je spożywać?
Mleko kokosowe pochodzi z białego miąższu dojrzałych orzechów kokosowych, które są owocem drzewa kokosowego. Ma gęstą, kremową konsystencję. Czy spożywanie tego mleka jest zdrowe, a jeśli tak, jakie korzyści niesie?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Mleko a łagodzenie objawów zgagi – czy może pomóc?
Zgaga występuje, gdy zawartość żołądka, w tym kwas żołądkowy, przesuwa się z powrotem do przełyku, powodując uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Niektórzy twierdzą, że mleko krowie jest naturalnym lekarstwem na zgagę, podczas gdy inni...
Produkty -
Jakie warzywa na diecie odchudzającej? Niektóre mogą tuczyć
Warzywa to niezbędny element zdrowej diety nie tylko w przypadku osób, które stawiają na bezpieczne odchudzanie. Niestety, nie wszystkie warzywa można jeść bez ograniczeń, bo niektóre z nich mogą utrudniać odchudzanie oraz sprzyjać...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Przepis na hummus
Ciecierzyca jest często wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. To doskonałe źródło białka i błonnika. Co więcej, ma szerokie zastosowanie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do swojej diety cieciorkę, nawet jeśli jesteś...
DietyProduktySkładniki odżywczeWideo -
Jak schudnąć 10 kg? Czasem trudniej niż 30
Jak schudnąć 10 kg? Z pozoru może się wydawać, że stosunkowo łatwo, jednak często okazuje się, że redukcja niewielkiej nadwagi jest trudniejsza niż walka z otyłością. Poznaj 5 zasad odchudzania, które sprawdzą się w przypadku problemów z...
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Dziś Międzynarodowy Dzień Sernika. Piotr Kucharski i jego przepis na prosty sernik z mango i... kozim serem
Kto z nas nie kocha sernika? Oczywiście, kwestia rodzynek jest dyskusyjna, ale sam sernik? To zdecydowanie jedno z najlepszych i najprostszych ciast. Jeśli masz ochotę zaszaleć, spróbuj sernika z kozim serem i mango.
ProduktySkładniki odżywczeWideo -
Przez tydzień jadła zupki z proszku. Oto, co się z nią stało
Zalewane zupki z proszku to popularny, choć niezdrowy sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Pewna kobieta, dziennikarka, jadła je przez tydzień. Wynik eksperymentu zaszokował ją.
ProduktyŻywienie -
Koszmar każdego lata – jak się pozbyć muszek owocówek?
Żyją krótko, ale szybko się rozmnażają. Muszki owocowe są bardzo często zmorą naszych kuchni, najczęściej w okresie letnim. Łatwo zauważyć je przy dojrzałych owocach i warzywach. Jak się ich pozbyć?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienieWideo -
Witamina B3 pomoże pacjentom z jaskrą?
Pierwsze na świecie badanie kliniczne prowadzone przez Centre for Eye Research Australia wykazało, że witamina B3 (nikotynamid) może odgrywać ważną rolę w ochronie przed uszkodzeniem komórek nerwowych, które prowadzi do ślepoty w jaskrze.
Składniki odżywczeProdukty -
7 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania się w domu
W przypadku niektórych osób polecenie pozostania w domu przez cały dzień może zakłócić rutynowe posiłki i zwiększyć wyzwanie, jakim jest zdrowe odżywianie. Ale to wyzwanie może być szansą na poprawę swojej diety i ogólnego zdrowia.
DietyProduktyBezpieczeństwo żywności