-
Smoczy owoc, czyli pitaja. Co to jest i czy warto włączyć go do diety?
Zapewne nie masz szczęścia żyć w otoczeniu palm, ale dzięki popularnym owocom tropikalnym, takim jak smoczy owoc możesz poczuć się, jakbyś tam był. Czy warto go spożywać?
ProduktyŻywienieMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Wegański Whooper nie jest wegański. Reklamy zakazane, burza w sieci
Klienci mają prawo czuć się oszukani. Sprawa jest poważna, a Burger King może mieć kłopoty. Zakazano właśnie reklam nowego burgera firmy.
ŻywienieProdukty -
Jak zamrażać i rozmrażać chleb, aby smakował jak najlepiej?
Teoretycznie jest to bardzo proste: wystarczy wrzucić chleb do zamrażarki, a następnie go rozmrozić. Rzecz w tym, że każdy, kto kiedykolwiek rozmroził chleb, wie, że to wcale nie jest takie łatwe.
ProduktySkładniki odżywcze -
Ma 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek i nie podnosi cholesterolu. O którym oleju mowa?
To tylko niektóre zalety oleju rzepakowego. O jego korzystnym wpływie na organizm opowiedziała w studiu dr Katarzyna Okręglicka – specjalistka w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Żywność o długim okresie przydatności – co wybrać?
Jeśli planujesz zaopatrzyć się w żywność, która ma zarówno dłuższy okres przydatności do spożycia, jak i większą wartość odżywczą, zwróć uwagę na kilka konkretnych produktów. Wiele paczek spożywczych ma wysoką zawartość cukru.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Czy słyszeliście o tym trendzie żywieniowym? Locavore zyskuje na popularności
Jego główną cechą jest sięganie po produkty krajowe przyjazne dla środowiska. Przyczynia się do dbałości o zrównoważony rozwój planety i poprawę naszej kondycji. Bycie locavore to stosowanie diety opartej na sezonowych warzywach i...
DietyProduktyŻywienie Wideo -
Najlepszy miód z prawdziwej pasieki!
O tym, że miód jest zdrowy, wiedzą nawet dzieci. Warto po niego sięgać nie tylko w okresach przejściowych – jesienią i wiosną, lecz także przez cały rok, bo nie tylko poprawia odporność naszego organizmu, ale działa przeciwzapalnie,...
Artykuł sponsorowany -
Ogródek na balkonie? Oto 5 najłatwiejszych do wyhodowania warzyw
Masz kawałek ogródka albo miejsca na parapecie? Chciałbyś być ogrodnikiem w swoim własnym domu? To prostsze niż myślisz.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Lekkostrawna dieta po świętach. Co zjeść, żeby poczuć się lekko?
Warto postawić na warzywa i owoce oraz zwiększyć ilość błonnika w diecie. Możemy włączyć do menu: orzechy, kasze, ryż brązowy i biały, płatki owsiane. Czego unikać?
DietyProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Nie tylko nadciśnienie. Dlaczego lepiej jest jeść mniej soli?
Nadmiar soli nie tylko podnosi ciśnienie i szkodzi układowi krążenia - niszczy organizm także na inne sposoby. Między innymi pojawiają się zaburzenia układu odpornościowego, rośnie ryzyko choroby Alzheimera czy cukrzycy, cierpi flora...
ProduktySkładniki odżywczeDiety -
Te warzywa spożywaj jednocześnie. Uzyskasz maksimum smaku i wartości odżywczych
Zupy, sałatki i dodatki do mięsa – te opcje nie mogłyby istnieć bez warzyw. Wiosną pojawiają się ich najmłodsze postacie. Co warto wtedy jeść?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Superfoods dla kobiet – czy już je znasz?
Superfoods to produkty o niezwykłych wartościach odżywczych, które poprawią samopoczucie. Bogate w składniki odżywcze, pomogą chronić ciało i utrzymywać je w dobrym stanie.
ProduktySkładniki odżywcze -
Suplementy diety. Podwójne oblicze selenu i cynku
Cynk i selen to jedne z najbardziej popularnych składników suplementów diety. W reklamach podkreśla się, że wzmacniają włosy i paznokcie, zwiększają płodność, a nawet „oczyszczają organizm z toksyn”. Prawda jest inna.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
5 niedoborów, które mogą wystąpić w związku z izolacją
Właściwa podaż witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych zapewnia energię, dobre samopoczucie i zdrowie. Czy izolacja sprawia, że ich poziom się obniża? Poznaj 5 niedoborów, które mogą wystąpić w związku z odosobnieniem, a...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Co musisz wiedzieć o przechowywaniu żywności w zamrażarce?
Korzystanie z zamrażarki ułatwia oszczędzanie czasu i zmniejsza marnotrawienie żywności. Zamrażarka pomaga wydłużyć żywotność niegotowanych warzyw i owoców na kilka miesięcy i utrzymać świeżość innych składników.
ProduktySkładniki odżywcze -
Potrawy świąteczne nie powinny być ciężkie. To niekorzystnie wpływa na odporność
Dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze pozytywnie przekłada się na kondycję organizmu i wspomaga jego funkcjonowanie. Podczas pandemii koronawirusa powinniśmy szczególnie dbać o to, by nasz codzienny jadłospis był zbilansowany....
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Jak uniknąć zakażenia salmonellą w czasie Wielkanocy?
Zakażenie salmonellą jest powszechne i wywołuje większość zatruć pokarmowych w Polsce. Bakteria może występować w mięsie, jajach i mleku, ale jej źródłem mogą być także lody, majonez, tatar oraz ciasta. Dowiedz się, jak uniknąć zakażenia...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieSonia Młodzianowska
-
W te święta postaw się i nie przytyj!
Zasiadamy przy świątecznym stole z poczuciem, że znowu przegramy tę walkę. Odwieczną walkę o to kto ma rację w kwestii naszego żołądka i co jest ważniejsze, tradycja rodzinna czy my sami i nasze wybory..? Spokojnie, jedzenie w święta to...
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywczeEwelina Celejewska
-
Jajka – ile można bezpiecznie zjeść
Jajka to symbol Wielkanocy. Powszechnie wiadomo, że zawierają sporo cholesterolu, jednak nie można powiedzieć, że są to niezdrowe produkty. Sprawdź ile można ich zjeść, by dodać sobie zdrowia.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jajka – 3 fakty, które trzeba poznać przed śniadaniem wielkanocnym
Jajka to symbol życia, bez którego trudno wyobrazić sobie śniadanie wielkanocne. Warto je jeść, gdyż są doskonałym źródłem wartości odżywczych, w tym między innymi witamin, minerałów i białka, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Co...
ProduktySkładniki odżywczeSonia Młodzianowska
-
Frytki z topinambura, a może zupa ze skorzonery? Spróbuj warzyw, które królowały na stołach dawnej Rzeczpospolitej
Zajadali się nimi nasi przodkowie, potem na stulecia zniknęły z jadłospisów. Niesłusznie, bo zawierają wiele cennych składników odżywczych. Te pięć trochę zapomnianych warzyw dziś wraca do łask
ProduktyMagda Kozińska