-
Biorę tanie nasiona i robię z nich kultowy przysmak PRL-u. To mój patent na pyszną i zdrową przekąskę
Dzięki pewnym przysmakom można było nieco osłodzić trudną i szarą rzeczywistość czasów RPL. Jeden z nich został już nieco zapomniany, a szkoda, bo jest zdrowy i tani. Robię go w domu z dwóch prostych składników.
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyPaulina Cywka
-
Ta słodka przekąska z PRL-u robiła furorę. Przygotujecie ją „za grosze” w 10 minut
Szyszki z ryżu preparowanego to przysmak, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdźcie, jak je zrobić. Gwarantujemy, że prostszego deseru nie znajdziecie.
Żywienie -
Magda Gessler zawsze dodaje do placków ziemniaczanych ten składnik. Są chrupiące i nie ciemnieją
Przepis na placki ziemniaczane znają chyba wszyscy, a każdy miłośnik tych przysmaków ma swój sposób na ich przygotowanie. Magda Gessler na przykład dodaje do nich niecodzienny składnik. Większość Polaków go pomija. To duży błąd.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
„Paluchy wiedźmy” na Halloween to hit. Ciastka przerażają wyglądem, ale zachwycają smakiem
Na tegoroczne Halloween koniecznie zróbcie „paluchy wiedźmy”, czyli pyszne ciasteczka. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt końcowy zawsze robi wrażenie na gościach. Są tak pyszne, że lepiej zrobić od razu dwie porcje.
Produkty -
Efektowny deser robię w 20 minut. Przepis jest banalnie prosty, a ciasto rozpływa się w ustach
Czekoladowe desery to kwintesencja słodyczy. Zobaczcie, jak zrobić przysmak, który naprawdę zachwyci wasze podniebienia.
Żywienie -
Na Wszystkich Świętych robię ekspresowy bigos z przepisu Karola Okrasy. Wystarczy 25 minut i gotowe
Przygotowanie bigosu wcale nie musi oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni. Możecie przyrządzić pyszną i aromatyczną potrawę w mniej niż pół godziny.
Żywienie -
Polacy zajadali się tym ciastem w PRL-u. Udoskonaliłam krem i deser jest teraz lekki jak chmurka
Karpatka to obowiązkowa pozycja dla wszystkich łasuchów. W odchudzonej wersji smakuje obłędnie, a wy możecie cieszyć się jej smakiem bez wyrzutów sumienia. Zobaczcie, jak przygotować ten deser.
Produkty -
Pij mleko z tą przyprawą, a kilogramy polecą w dół. Napój pomaga też na migrenę i wysokie ciśnienie
Mleko cynamonowe to cudownie rozgrzewający napój, za którego picie podziękuje wam wasz organizm. Tłumaczymy, jak je przygotować i dlaczego warto to zrobić.
ProduktyŻywienie -
Kiedyś Polacy pili go regularnie i mieli zdrowe jelita. Mam przepis na ten dziecinie prosty napój
Ten napój był dobrze znany naszym babciom i dziadkom. Kolejne pokolenia nie sięgały już po niego tak chętnie. Warto sobie o nim jednak przypomnieć, bo ma wiele do zaoferowania. Wspiera działanie wątroby i działa na jelita niczym balsam....
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Ta zupa to tani i naturalny antybiotyk w płynie. To u mnie obowiązkowy obiad tej jesieni
Jesienią nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak talerz pysznej, gorącej zupy. Większość Polaków w sezonie infekcyjnym sięga po rosół. Ja stawiam na naturalny antybiotyk w płynie. Syci, wzmacnia odporność, a do tego świetnie smakuje. Wiesz...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Kawa z przepisu Anny Lewandowskiej rozgrzewa mnie w jesienne poranki. Sekret smaku tkwi w 5 przyprawach
Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż ciepła kawa w ulubionym kubku. Spróbujcie przygotować ją z przepisu Anny Lewandowskiej, a z pewnością was zachwyci.
Żywienie -
Karol Okrasa robi genialne ciasto na pierogi. Zastosuj jego patent i bądź mistrzem w swojej kuchni
Ciasto pierogi zawsze było moją piętą achillesową. Nieważne, jak się starałam zawsze wychodziło twarde. Na szczęście odkryłam trik znanego kucharza Karola Okrasy. Jego patent to prawdziwy „game changer”. Dlatego dziś dzielę się nim z...
ProduktyŻywienie -
Obieram banana, dodaję 3 tanie produkty i piekę zdrowe ciastka owsiane. Oszczędzam i nie tyję
Odkryłam przepis na zdrowe ciastka. Robi się je szybko, prosto i bez obciążania domowego budżetu. Do ich zrobienia wystarczy kilka tanich i łatwo dostępnych składników, które zawsze mam w kuchni.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Placki ziemniaczane robię bez mąki. Chrupią aż miło i rozpływają się w ustach
Placki ziemniaczane bez mąki? Czemu nie! Wcale nie potrzebujesz tego produktu, by stworzyć rozpływające się w ustach przysmaki, które pokocha cała rodzina. Wystarczą warzywa, jajka i parę przypraw. Kluczem do zrobienia chrupiących...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Biorę 3 składniki i robię z nich syrop na przeziębienie. Obłędnie smakuje i świetnie rozgrzewa
Domowy syrop to moja „tajna broń” w walce z jesiennymi infekcjami. Sprawdźcie, jak go zrobić, przepis jest naprawdę bardzo prosty i szybki.
Żywienie -
Makłowicz w ogniu krytyki. Włoski kucharz punktuje jego błędy w klasycznym daniu: „Masakra”
Robert Makłowicz zasłynął jako podróżnik i kucharz. Dziennikarz odsłania przed Polakami tajniki różnych kuchni świata. Chętnie też gotuje. Jego kulinarnym poczynaniom postanowił przyjrzeć się finalista jednej z edycji „Masterchefa” –...
ŻywienieProdukty -
Moje ciasto ze śliwkami wzbogacam o ten kremowy składnik. Wypiek wychodzi zniewalająco smaczny
Ciasto ze śliwkami to obowiązkowa pozycja na liście wszystkich łasuchów o tej porze roku. Jeśli dodacie do niego jeden nietypowy składnik, wyjdzie obłędnie pyszne.
Żywienie -
Pyszne i zdrowe śniadanie robię w 2 minuty. Dzięki niemu oszczędzam rano mnóstwo czasu
Zjeść przed pracą czy się wyspać? Znasz ten dylemat? Mam dla ciebie idealne rozwiązanie, dzięki któremu nie będziesz już wybierać między snem a posiłkiem. Znalazłam sposób na pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie, gotowe w 2 minuty. To...
ŻywienieProduktyOdchudzanieDietyPaulina Cywka
-
Polacy zapomnieli o tym kultowym deserze z PRL-u. To duży błąd, bo wzmacnia serce i odporność
To jeden z kultowych przysmaków PRL-u. Zrobił nawet karierę filmową, ale dziś mało kto o nim pamięta. A szkoda, bo spowalnia starzenie, wzmacnia odporność i poprawia pracę serca.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczePaulina Cywka
-
Delikatne ciasto przekładam prostym farszem. Przepis jest szybki, a danie smakuje fenomenalnie
Placek ze szpinakiem to proste w przygotowaniu danie, które podaję na obiad lub kolację. Delikatne i chrupiące ciasto filo idealnie komponuje się z wyrazistym w smaku farszem na bazie m.in. świeżego szpinaku i sera feta. Poznaj mój...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Ten szybki retro deser przygotujecie w 10 minut z 4 składników. Kiedyś zajadali się nim wszyscy
Kilka prostych składników i parę minut pracy, a na stole pojawi się pyszny deser, który zachwyci każdego. Tłumaczymy, jak go zrobić.
Żywienie