-
Nigdy nie gotujcie tak rosołu. Przez ten błąd zupa nie będzie smakować jak ta u babci
Rosół to zupa, która nigdy się nie nudzi. Co zrobić, żeby smakował tak dobrze jak u babci? Przede wszystkim nie możecie popełniać powszechnego błędu podczas jego przygotowywania.
ŻywienieProdukty
-
Wielu Polaków tego nie wie. Zobacz, co kolory jedzonych warzyw i owoców znaczą dla organizmu
Warzywa i owoce to ważny element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Duże znaczenie ma jednak nie tylko ilość, ale też kolor zjadanych owoców i warzyw. Barwy oznaczają bowiem określone wartości odżywcze, które w różny sposób wpływają na...
ProduktyŻywienieDiety
-
Specjalista mówi, jakich potraw nie powinni jeść seniorzy. Możecie być nieźle zaskoczeni
Z uwagi na specyfikę fizjologii osób starszych, ich dieta powinna być odpowiednio zmodyfikowana. Sprawdźcie, po jakie potrawy nie powinni sięgać seniorzy. Na liście bardzo popularne dania.
ŻywienieProdukty
-
Nie zdążyłeś kupić masła? Nic straconego. W Lidlu dostaniesz je za półdarmo, ale tylko przez 1 dzień
Jeśli nie zdążyłeś kupić masła na początku tygodnia, teraz masz szansę nadrobić zaległości. Przy okazji możesz sporo zaoszczędzić, bo Lidl rozdaje je za półdarmo. Musisz się jednak pospieszyć, by skorzystać z tej oferty. Lepiej zapisz...
ProduktyŻywienie
-
To najlepsze naleśniki, jakie jadłam. W smaku przypominają popularny wypiek, a przepis jest prosty
Naleśniki to jedno z najbardziej lubianych dań, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Możecie przygotować je w nieco zmienionej wersji, będą jeszcze smaczniejsze. Tłumaczymy, jak je zrobić.
PrzepisyŻywienie
-
Do suszonych grzybów dorzucam 2 składniki. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują aromat na długo
Smak i zapach suszonych grzybów jest nie do podrobienia. Niestety produkt ten dość szybko pleśnieje i traci swój niepowtarzalny aromat. Istnieje jednak prosty sposób, by suszone grzyby zachowały świeżość na dłużej. Poznaj go.
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Polacy uwielbiają tę rybę. Nie wiedzą, że zagraża zdrowiu. Dietetyk wskazuje, kiedy lepiej jej unikać
Ryby są ważną częścią dobrze zbilansowanej diety. Dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Istnieją jednak takie okazy, których spożycie może przynieść więcej szkody niż pożytku. Jednym z nich jest ryba maślana.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty
-
Takich pomidorów lepiej nie kupujcie. Ja zawsze zwracam uwagę na ten mały detal
Sprawdźcie, jakie pomidory kupować, a które lepiej omijać szerokim łukiem w sklepie. Te informacje na pewno przydadzą się przy kolejnych zakupach.
ProduktyŻywienie
-
Ten błąd podczas gotowania ziemniaków popełnia większość Polaków. Sama długo tak robiłam
Choć gotowanie ziemniaków wydaje się naprawdę banalnym zadaniem, to większość z nas robi to źle. Zobaczcie, jaki błąd często popełniają Polacy, przygotowując to popularne warzywo.
ŻywienieProdukty
-
Polacy traktują je jak odpad. Już nie popełniam tego błędu i sporo oszczędzam
Jeśli od razu po wypiciu herbaty kierowaliście się do kosza, by wyrzucić fusy, wiele traciliście. To, co wydaje się odpadem, można naprawdę ciekawie wykorzystać. Sprawdźcie, do czego użyć fusy z herbaty.
ProduktyŻywienie
-
Z tymi radami dietetyka schudniesz. Poznaj proste zasady komponowania posiłków do walki z nadwagą
Przyrządzanie właściwie zbilansowanych, zdrowych posiłków bywa nie lada wyzwaniem, zwłaszcza dla osób bez dużego doświadczenia w kuchni. Jak połączyć poszczególne produkty, by stworzyć śniadanie, lunch, obiad lub kolację, które dodają...
OdchudzanieŻywienieProduktySkładniki odżywcze
-
To zdrowe warzywo zamykam w słoikach. Jesienią i zimą sięgam po nie codziennie i nie choruję
Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom. Warto więc odpowiednio o siebie zadbać i podnieść odporność. Jak to zrobić? Ja sięgam po sprawdzony sposób mojej babci i przygotowuję „magiczny słoik” ze zdrowym warzywem na wzmocnienie organizmu.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze
Paulina Cywka
-
Dodaję tę przyprawę do mleka i robię „eliksir zdrowia”. Niezawodny w walce z przeziębieniem
Gdy temperatura na dworze jest coraz niższa, warto sięgnąć po napoje, które wesprą naszą odporność. Rozgrzewający eliksir z mlekiem przygotujecie w kilka minut. Sprawdźcie, jak go zrobić.
PrzepisyŻywienie
-
Popularne syropy owocowe zmieniają skład. Bosacka: „Uderz w stół, nożyce się odezwą”
Katarzyna Bosacka podzieliła się ze swoimi obserwatorami zaskakującą wiadomością. Znana firma postanowiła zmodyfikować skład swoich syropów owocowych. „Warto patrzeć konsumentom na ręce” – podsumowuje dziennikarka.
ProduktyŻywienie
-
Doktor zjadł 720 jajek w ciągu miesiąca. Wyniki eksperymentu zszokowały nawet naukowców
Pewien amerykański uczony przeprowadził niecodzienny eksperyment żywieniowy. Przez miesiąc jadł 24 jajka dziennie. Jak to nietypowe wyzwanie wpłynęło na jego organizm? Będziesz w szoku, gdy poznasz rezultaty.
ProduktyŻywienie
-
Biorę szklankę płatków owsianych i jabłka. Robię z nich ekspresowe i zdrowe ciasto
Ekspresowe ciasto owsiane to doskonała propozycja deseru na jesienne popołudnia. Zawiera sezonowe produkty, takie jak jabłka czy orzechy. Jest naprawdę szybkie w przygotowaniu.
PrzepisyŻywienieProdukty
-
Masz ten problem z wątrobą? Lekarka radzi: pij minimum 3 filiżanki kawy dziennie
Kawa to doskonały zastrzyk energii o poranku. Pobudza, wzmacnia koncentrację i pozytywnie wpływa na cały organizm. Przyspiesza metabolizm i – jak podkreśla lekarka Miriam Staier – dobrze działa na wątrobę. Komu i jak może pomóc? Sprawdź.
ŻywienieProdukty
-
Przestałam wyrzucać skórki po tych owocach. Oszczędzam, sprytnie je wykorzystując
Jeśli wyrzucacie skórki po cytrusach, to popełniacie naprawdę spory błąd. Sprawdźcie, do czego z powodzeniem możecie je wykorzystać w domu.
ProduktyŻywienie
-
Pouczający QUIZ o bananach. Na jedno z pytań odpowie tylko ekspert. Jesteś nim?
Banany to popularne owoce. Można je znaleźć praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Goszczą też na wielu polskich stołach. Jednak wciąż mało osób zdaje sobie sprawę, z tego, jaki potencjał w nich drzemie. Sprawdź, czy jesteś wyjątkiem i...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze Quiz
-
Wlewam odrobinę do ryżu podczas gotowania. Ziarenka wreszcie nie sklejają się ze sobą
Dużym utrapieniem wielu osób są sklejone ziarenka ryżu po ugotowaniu. Sprawdźcie, co zrobić, by pozbyć się tego problemu. Wykorzystajcie trik na idealnie sypki ryż.
ŻywienieProdukty
-
Prawie każdy popełnia jeden błąd podczas posiłku. Robert Makłowicz zwraca uwagę na ten szczegół
Nie tylko podczas przygotowywania posiłku jesteśmy narażeni na popełnianie różnego rodzaju błędów. Spożywanie śniadania, obiadu, lunchu czy kolacji również niesie ze sobą ryzyko wpadki. Jednej z nich dopuszczamy się nagminnie. I to w...
ŻywienieProdukty