-
Święcenie pokarmów na Wielkanoc to tradycja. Poznaj symbolikę i znaczenie święconki
Święconka (inaczej święcone) to najważniejsza wielkanocna tradycja. Pokarmy, które są w koszyczku, mają symboliczną wartość. Co oznacza i dlaczego w Wielką Sobotę chodzimy do Kościoła ze święconką?
ŻywienieProdukty -
Przepis na ciasto drożdżowe jak u babci. Wystarczy spełnić jeden warunek, by ciasto wyrosło
Jak zrobić na święta pyszne ciasto drożdżowe takie, jak robiły nasze babcie? Placek drożdżowy z kruszonką wyjdzie, jak zastosujesz się do tych wskazówek.
ŻywienieProdukty -
Ile jajek można zjeść w święta? Dietetyk odpowiada
Specjaliści zgodnie rekomendują: jajka warto jeść, ale nie więcej, niż jedno dziennie. Trudno jednak tej zasady trzymać się w Wielkanoc, kiedy jajka są obecne niemal w każdej potrawie.
ŻywienieProdukty -
Nieoczekiwane skutki picia wody gazowanej. To może cię zaskoczyć
Czy woda gazowana jest zdrowa? Nie ma naukowych dowodów, które jednoznacznie wskazałyby, że picie wody gazowanej szkodzi. Ale faktem jest, że skutki picia wody gazowanej nie zawsze mogą być przyjemne.
ProduktyŻywienie -
Jaki skład powinien mieć dobry majonez? Ekspertka odpowiada
Majonez króluje na polskich stołach podczas Wielkanocy. Trudno wyobrazić sobie bez niego warzywną sałatkę czy faszerowane jajka. Czym kierować się podczas zakupu wspomnianego produktu? O tym, jak wybrać dobry majonez rozmawiamy z...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Czy można jeść masło codziennie? Odpowiedź może zaskoczyć
Nie wyobrażasz sobie kanapki bez masła? Używasz masła do gotowania, aby podkręcić smak swoich potraw? Uważaj, żeby nie przesadzić. Sprawdź, ile masła można jeść.
ProduktyŻywienie -
Turecka kuchnia to nie tylko kebab. Sprawdziliśmy menu Riwiery Tureckiej
Czy da się napisać o kuchni tureckiej, nie jedząc kebabów? Okazuje się, że tak. Podczas ostatniej wycieczki na Riwierę Turecką spróbowałam wielu nowych smaków, od najprostszych zakąsek po bardziej ekskluzywne. Oto krótki przewodnik po...
ŻywienieMarzena Tarkowska
Wideo -
Co dzieje się z twoim organizmem, gdy nie zjesz śniadania? Sprawdź skutki
Pomijanie śniadań może mieć poważne konsekwencje, z których nie zdajemy sobie sprawy. Dowiedz się, czym grozi rezygnacja z porannego posiłku.
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Twarda woda „osadza się w nerkach”, biała jest „chlorowana”, a kranówka to zło? Ekspert obala mity
To nie woda odpowiada za nasze kamienie nerkowe czy osad na zębach – uspokaja dr inż. Łukasz Weber, specjalista ds. inżynierii środowiska. – Parę miesięcy temu widziałem filmik na Youtube, na którym ktoś przekonuje, że wodociągi trują...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieKrystyna Romanowska
-
Burgery z larwami dostępne w sprzedaży. Oferta wywołała zamieszanie
Marketingowy trik, sprzedażowa nowinka czy sezonowe menu skierowane do miłośników oryginalnych potraw? Pierwsze restauracje w Polsce już serwują burgery z larwami mącznika.
Żywienie -
Jak oddzielić białka od żółtek? Poznaj sprawdzone sposoby
Resztki żółtka w białku potrafią zepsuć niejeden przepis. Zwłaszcza, gdy chcemy ubić idealną śmietanę. Poznaj pięć sprawdzonych sposobów na to, jak oddzielić białka od żółtek.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Bulimoreksja – przyczyny, objawy i leczenie. Poznaj najczęstsze rodzaje zaburzeń odżywiania
U chorych na bulimoreksję następują okresy nadmiernego objadania się oraz głodzenia. Wyjaśniamy, jakie są przyczyny bulimoreksji oraz które objawy mogą wskazywać na to zaburzenie odżywiania.
ŻywienieMaja Błaszczyk
-
Dieta na dobry nastrój – co powinna zwierać? Najlepsze produkty na poprawę humoru
Odpowiednia dieta może wprawić nas w lepszy nastrój. Niektóre produkty spożywcze pomagają bowiem zniwelować skutki stresu, poprawić humor, a nawet wesprzeć nas w walce z depresją.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Prof. Stachowska: „Raka można zagłodzić” – to dla mnie bzdura numer jeden
– Inżynier budowlany nie będzie guru w dziedzinie medycyny, a medyk, który wybudował dom, nie zostanie specjalistą od budownictwa – mówi prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska. Na Instagramie i TikToku naukowczyni z Pomorskiego...
ŻywienieKatarzyna Świerczyńska
-
Ten modny napój może być niebezpieczny. Nie podawaj go dzieciom
Kombucha (kombucha) to popularny w ostatnich latach napój, któremu przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne. Czy kombuchę można podawać dzieciom? Odpowiedź specjalistów jest jedna: nie. Sprawdź dlaczego.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
To najbardziej niezdrowe dodatki do herbaty. Czym je zastąpić?
Herbaty można pić nie tylko dla smaku, te napoje mają też wiele cennych właściwości dla zdrowia. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, co do herbaty dodajesz.
ProduktyŻywienie -
Jak sprawić, żeby jelita były w dobrej formie? 5 sposobów na poprawę zdrowia jelit
Zdrowe jelita to zdrowy organizm. W jelitach żyją miliony bakterii, które odpowiadają za szereg procesów zdrowotnych w organizmie. Jak sprawić, żeby jelita były w dobrej formie, a ich praca przebiega bez zakłóceń?
ŻywienieMonika Witkowska
-
Nigdy nie pij tego na czczo! Skutki mogą być nawet śmiertelne
Picie alkoholu na czczo i z pustym żołądkiem, to zawsze bardzo zły pomysł. Jakie mogą być skutki picia na pusty żołądek?
ProduktyŻywienie -
Doświadczasz wzrostu glikemii nad ranem? To może być efekt brzasku. Zobacz, jak sobie pomóc
Nadmierne stężenie glukozy we krwi o poranku może oznaczać, że dotyka cię „efekt brzasku”. Dotyczy on zarówno osób z cukrzycą typu 1, jak i typu 2. Spokojnie – są sposoby, aby temu przeciwdziałać.
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nigdy nie pij tego rano. Zrujnujesz sobie zdrowie
Jaki jest pierwszy napój, po który sięgasz rano? Lista możliwości jest długa, ale są na niej napoje, które mogą ci wyjątkowo zaszkodzić.
ProduktyŻywienie -
Fast-foody bardziej szkodzą otyłym. Prowadzą do niealkoholowego stłuszczenia wątroby!
Powszechnie wiadomo, że jedzenie typu fast-food nie jest zdrowe. Naukowcy po raz kolejny wzięli na cel fast-foody oskarżane m.in. o wywołanie epidemii otyłości. Jaki jest związek pomiędzy nimi i stłuszczeniem wątroby?
ProduktyŻywienie