-
Fast-foody bardziej szkodzą otyłym. Prowadzą do niealkoholowego stłuszczenia wątroby!
Powszechnie wiadomo, że jedzenie typu fast-food nie jest zdrowe. Naukowcy po raz kolejny wzięli na cel fast-foody oskarżane m.in. o wywołanie epidemii otyłości. Jaki jest związek pomiędzy nimi i stłuszczeniem wątroby?
ProduktyŻywienie -
Produkty bez cukru nie zawsze zdrowe. Naukowcy: mogą być równie słodkie
Nadmiar cukru w diecie poważnie szkodzi zdrowiu, dlatego coraz częściej zwracamy uwagę na skład kupowanych produktów, starając się ograniczyć jego spożycie. Niestety, nie zawsze etykieta z napisem „bez cukru” jest wyznacznikiem jakości...
ŻywienieProdukty -
Dlaczego nie możesz schudnąć? 7 częstych przyczyn braku efektów odchudzania
Odchudzanie nie jest proste, ale może być skuteczne. Podstawą jest ograniczenie kalorii, ale na redukcję tłuszczu mają także wpływ inne czynniki. Dlaczego dieta odchudzająca nie działa? Co najczęściej utrudnia odchudzanie?
OdchudzanieŻywienie -
To bestsellery Lidla. Kupisz je teraz bez wychodzenia z domu
W swojej ofercie sieć sklepów Lidl ma wiele produktów, które przez lata stały się absolutnymi hitami. Teraz możesz je kupić w dobrych cenach w sieci.
Żywienie -
Co daje rezygnacja z cukrów prostych w diecie? Sprawdź, co do nich należy
Cukry proste kojarzone są z otyłością oraz innymi chorobami cywilizacyjnymi. Choć przyczyniają się do rozwoju schorzeń dietozależnych, to nie trzeba całkowicie z nich rezygnować. Sprawdź, czym są cukry proste i kiedy nie szkodzą.
Składniki odżywczeŻywienie -
Jak często karmić niemowlę? Jak rozpoznać, że jest głodne?
Niemowlęta karmione piersią i niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym wymagają przestrzegania harmonogramu karmienia. W przypadku karmienia naturalnego zalecane jest karmienie na żądanie. Dzieci „na butelce” powinny otrzymywać...
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Za słona zupa. Jak uratować przesoloną zupę?
Przesoloną zupę można uratować, jeśli wiemy, jakie do tego wykorzystać składniki. Sprawdź, co zrobić z przesoloną zupą, by poprawić jej walory smakowe.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Sól odcina dopływ energii do regulatorów odporności. Ważne odkrycie naukowców
Powszechnie wiadomo, że nadmiar soli w diecie szkodzi. Ale raczej kojarzymy ją z negatywnym wpływem na ciśnienie krwi i zdrowie serca. Teraz okazuje się, że sól może także zaburzać prawidłowe działanie układu odpornościowego.
Żywienie -
Do czego wykorzystać wodę po ziemniakach? 3 nietypowe zastosowania
Przy gotowaniu z ziemniaków nie warto wylewać wody do zlewu. Ma ona wiele cennych właściwości i można ją wykorzystać w nietypowy sposób.
Składniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Śmierć od zatrucia pokarmowego? Sprawę 4,5-latka bada prokuratura
W Wyganowie pod Łodzią doszło do tragedii: nie żyje 4,5-letni chłopiec, a jego siostra, brat i mama przebywają w szpitalu. Rodzinę prawdopodobnie dotknęło ciężkie zatrucie pokarmowe.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Czy metabolizm zwalnia wraz z wiekiem? Naukowcy twierdzą, że niekoniecznie
Metabolizm spowalnia dopiero wtedy, gdy zaczynamy się starzeć – wynika z najnowszych badań naukowców. Nie można go zatem winić za wzrost wagi.
ŻywienieOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Jedzenie wpływa na naszą psychikę. Te produkty spożywcze zwiększają niepokój
Niektóre produkty spożywcze mogą obniżać kondycję psychiczną i zwiększać lęk oraz niepokój. Jakie artykuły lepiej jest wyeliminować z diety?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jak kiszonki i błonnik mogą zmniejszać stres, czyli dieta psychobiotyczna w praktyce
Przewlekły stres jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju schorzeń różnych narządów i układów, ale także odbija się na naszej formie psychicznej. Zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju oraz depresja to...
DietyŻywienie -
Triki żywieniowe z social mediów? Możesz szkodzić swojemu zdrowiu
Celebryci często dzielą się w mediach społecznościowych „patentami” na odżywianie, stosowanymi dietami oraz polecają lokale gastronomiczne, wpływając na wybory żywieniowe swoich fanów. Czy zawsze robią to w trosce o nasze zdrowie?
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Ile błonnika powinny jeść dzieci? Sprawdź, jak zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie
Podobnie jak dorośli, dzieci potrzebują diety bogatej w błonnik. Ile dziennie błonnika powinny dostarczać organizmowi i jak to zrobić?
Składniki odżywczeDietyŻywienie -
Jak jeść więcej warzyw? Sprawdzone i proste metody
Warzywa powinny stanowić większość tego, co zjadamy każdego dnia. Łatwo powiedzieć, trudniej wcielić w życie. Jak więc jeść więcej warzyw?
DietyProduktyŻywienie -
Surówka z marchwi na równowagę hormonalną? Eksperci oceniają hit z TikToka
Zwykła surówka z marchewki robi furorę na TikToku, a kolejne osoby polecają jeść ją codziennie jako specyfik na równowagę hormonalną. Marchew ma też leczyć migreny, a influencerki piszą, że ta surówka „zmieniła ich życie”. Co na to...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieKatarzyna Świerczyńska
-
Jak ograniczyć sól w diecie? Proste sposoby od ekspertów
Nadmierne spożycie soli przyczynia się między innymi do chorób układu krążenia. Ja kontrolować ilość soli w posiłkach?
DietyŻywienie -
Food and Design zaprasza na II spotkanie branżowe z cyklu Food Working. Temat: Premiumizacja vs. inflacja
Nowo powstały projekt skoncentrowany wokół promowania profesjonalnego podejścia do food designu zaprasza na kolejne spotkanie branżowe. 26 stycznia eksperci pochylą się nad zjawiskiem premiumizacji i problemem inflacji w branży...
Artykuł sponsorowany -
Masz wysoki poziom cholesterolu? Sprawdź, czy możesz pić kawę
Aromatyczna kawa jest ceniona za swoje walory smakowe na całym świecie. Przygotowywana na wiele różnych sposobów, ma także wiele właściwości prozdrowotnych, które warto poznać i wykorzystać. Czy kawa może podnosić poziom złego cholesterolu?
ProduktyŻywienie -
Wysoki cholesterol? Ogranicz cukier! A oto sprawdzone metody
Spożycie cukru a wysoki poziom cholesterolu. Poznaj skuteczne sposoby na ograniczenie ilości cukru dodanego w diecie
ŻywienieDiety