-
Czy można mrozić dynię na zimę? Jak to zrobić?
Z dyni można „wyczarować” naprawdę wiele pyszności. Miłośnicy tego warzywa z pewnością chcieliby cieszyć się jego smakiem jak najdłużej. Co zrobić, żeby było to możliwe? Jak przechować dynię? Tłumaczymy, czy można mrozić dynię.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak ugotować ryż bez wody? W ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy
Do ugotowania ryżu wcale nie musicie używać wody. Jeśli odejdziecie od tradycyjnego sposobu na jego przygotowanie – przekonacie się, że będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Podpowiadamy, jak ugotować ryż bez wody.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Sos żurawinowy bez cukru - przepis. Co jeszcze zrobić ze świeżej żurawiny?
Kiedy w sklepach pojawia się świeża żurawina, warto ją wykorzystać. Można z niej zrobić sos żurawinowy oraz inne przetwory, a nawet napoje. Zobacz, do czego nadają się świeże owoce żurawiny.
ProduktyPrzepisyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiwano – jak jeść i jak smakuje ogórek kolczasty
Kiwano to owoc nazywany również ogórkiem kiwano lub ogórkiem kolczastym, ponieważ pokryty jest niegroźnymi kolcami. Ma złocisto-żółtą skórkę, a jego zielony miąższ przypomina wnętrze ogórka. Zobacz, jak jeść i jak smakuje kiwano.
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Jak zrobić kogel-mogel? Przepis na klasyczną i nowoczesną wersję
Macie w domu jajka i cukier? Możecie przygotować z tego pyszny deser. Podpowiadamy, jak zrobić kogel-mogel.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Co daje moczenie orzechów włoskich w wodzie? Ile powinno trwać?
Niektórzy przed zjedzeniem orzechów moczą je w wodzie. Dlaczego warto to robić? Tłumaczymy, co daje moczenie orzechów włoskich.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Nastolatkowie okaleczają swoje ciała. Potrafią użyć do tego temperówki
W przeciętnej klasie trzy osoby ranią swoje ciała. Młodzi ludzie wykorzystują do tego żyletki, nożyczki, temperówki. Jak pomóc dzieciom i nastolatkom, którzy się samookaleczają?
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nagietek chroni przed rakiem i wspomaga odchudzanie. Jak go stosować?
Nagietek lekarski nazywany jest polskim żeń-szeniem. Działa przeciwzapalnie, chroni przed rakiem i wspomaga odchudzanie. W jakiej postaci można go stosować?
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak suszyć jabłka w domu? Możecie to zrobić na kilka sposobów
Jak suszyć jabłka? Wcale nie jest to trudne, ale w niektórych przypadkach może być dość czasochłonne. Do wyboru macie kilka metod suszenia jabłek.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Koktajl jabłkowo-pietruszkowy odchudza i wzmacnia organizm. Przepis na „napój Shreka”
„Napój Shreka”, czyli koktajl jabłkowo-pietruszkowy, zawdzięcza swoją nazwę intensywnej, zielonej barwie. Popularność zyskał natomiast za sprawą „magicznych” właściwości. Pomaga schudnąć, a jednocześnie wzmacnia organizm. Zobacz, jak go...
OdchudzanieŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Darmowe diety od NFZ. Jest nowy plan żywieniowy dla kobiet
Darmowe diety od NFZ cieszą się niemałym powodzeniem. Teraz Fundusz informuje o nowościach: pojawił się m.in. plan żywieniowy dedykowany kobietom z zespołem policystycznych jajników.
DietyŻywienie -
Herbata a mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę. Po jaki napar sięgać?
Zastanawiasz się, dlaczego warto pić herbatę? Świetnie smakuje, szybko gasi pragnienie i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ale to jeszcze nie koniec zalet napoju. Naukowcy dokonali ostatnio zaskakującego odkrycia.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Pigwowiec do herbaty. Jak go przygotować?
Owoce pigwowca to jesienny przysmak, który zyskuje na popularności. Zresztą nie bez powodu. Są pyszne, a w dodatku zdrowe. Świetnie komponują się z ziołowymi naparami. Zobacz, jak zrobić pigwowca do herbaty.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Tofu – co to jest, rodzaje, jak je jeść i jaki ma wpływ na zdrowie
Tofu to rodzaj twarogu, który otrzymywany jest z mleka sojowego. Produkt ten stanowi podstawowe źródło białka w diecie mieszkańców krajów azjatyckich. Warto poznać wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze tofu, bo ten i inne produkty...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Nasiona chia – jak je przygotować, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
Nasiona chia, inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Wysokie wartości odżywcze i właściwości lecznicze nasion chia sprawiają, że cieszą się one popularnością na całym...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Zastąp cytrynę pigwą! Wspomaga odchudzanie i odporność
Owoce pigwy mogą być nieocenionym wsparciem w procesie odchudzania i budowania odporności. Nie bez powodu pigwa nazywana jest polską cytryną. Jak ją stosować?
OdchudzanieProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ten składnik w kawie budzi kontrowersje. Czy warto pić oleato?
Coraz częściej odchodzi się od picia „czystej” kawy i wzbogaca „małą czarną” różnymi dodatkami. Niektóre z nich zaskakują. Tak jest w przypadku picia kawy z oliwą z oliwek. Zobacz, dlaczego ten dodatek może okazać się złym wyborem.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Czy można jeść niedojrzałe awokado?
Niedojrzałe awokado jest nie tylko twarde, ale też gorzkie w smaku. Co jednak, gdy kupicie takie w sklepie? Tłumaczymy, w jaki sposób przyspieszyć dojrzewanie awokado.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Napar z siemienia lnianego na kaszel. Jak go zrobić?
Napar z siemienia lnianego jest dobry na kaszel. Brzmi niewiarygodnie? A jednak. Ten niepozorny napój może pomóc w walce z przykrymi objawami przeziębienia i grypy. Zobacz, jak zrobić i stosować napar z siemienia lnianego.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak wybrać dobrą cytrynę? Zwróć uwagę na te szczegóły, a cytryna będzie soczysta
Cytryna cytrynie nierówna – jak wybrać tę świeżą i soczystą? Który owoc bardziej nadaje się do wyciskania soku, a który do ścierania skórki? Podpowiadamy, jak wybrać idealne cytryny.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Banany – skąd pochodzą, dlaczego warto je jeść, ile mają kalorii i jak przyspieszyć ich dojrzewanie
Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców egzotycznych. Ich przyjemny smak, wysokie wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości sprawiają, że często goszczą w diecie mieszkańców każdego zakątka globu. Banany można jeść nie tylko...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk