-
Dietą w raka? Dietetyczka kliniczna rozwiewa wątpliwości związane z dietą antynowotworową
Udowodniono, że nieprawidłowa dieta może zwiększyć ryzyko przynajmniej 12 rodzajów nowotworów. Czego powinniśmy unikać, aby nie zachorować na raka? Zapytaliśmy ekspertkę.
DietyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiedyś dobre, teraz mdłe. Dlaczego seniorowi nic nie smakuje?
Wielu seniorów jest niedożywionych. Jedzą za mało, a między posiłkami robią sobie zbyt długie przerwy. W efekcie tracą na wadze i skarżą się na kiepskie samopoczucie. Sprawdzamy, dlaczego czasem osobom starszym nic nie smakuje i jak...
ŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Zamień sztucznie dosładzane napoje na naturalną kawę. Zalecenie dotyczy zwłaszcza cukrzyków
Cukrzyca uznawana jest za chorobę cywilizacyjną. Za jej główną przyczynę uznaje się otyłość i złe nawyki żywieniowe. Najnowsze badanie amerykańskich naukowców wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2, które piją napoje słodzone cukrem,...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Czy kawa uzależnia? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? To wcale nie oznacza uzależnienia. Sprawdź, czy można uzależnić się od kofeiny.
ProduktyŻywienie -
Polacy polubili ideę społecznych lodówek. Niektórych produktów nie wolno w nich umieszczać!
Jadłodzielnie nie mogą być traktowane jak śmietniki, do których wrzucamy wszystko to, co zalega w naszych kuchniach. Ich idea jest zupełnie inna. Sprawdź, jakich produktów nie wolno zostawiać w społecznych lodówkach.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiedy najlepiej pić kawę? Czy poranek to dobry czas? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy? Wypijasz filiżankę „małej czarnej” zaraz po przebudzeniu, by dostarczyć organizmowi dodatkową porcję energii i łatwiej stawić czoła codziennym wyzwaniom? Popełniasz błąd i w zasadzie nic na tym nie...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jedz ciemnozielone warzywa codziennie. Efekty będą zaskakujące – możesz pozbyć się migren
Osoby cierpiące na przewlekłe migreny chwytają się różnych sposobów, aby pozbyć się uporczywych bólów głowy. Sprawdzamy, na ile wprowadzenie zmian w diecie może ukoić migrenę lub całkowicie ją wyeliminować.
Składniki odżywczeDietyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Sezon na prawdziwego oscypka rozpoczyna się w maju. Koniecznie włącz go do diety
Ten najsłynniejszy polski ser powstaje jedynie od maja do października. Oscypek ma wiele właściwości prozdrowotnych, a kupując go, wspieramy tradycyjne polskie rzemiosło. Dowiedz się, dlaczego warto go jeść.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Picie wody miodowej to najlepszy początek dnia! Poznaj najważniejsze korzyści wody z miodem
Woda miodowa to napój dobry dla zdrowia i urody. Ta nietypowa mikstura zyskuje na popularności. Zobacz, jakie korzyści daje picie wody z miodem i jak ją najlepiej przygotować.
ŻywienieProduktyOdchudzaniePaulina Cywka
-
Czy picie większej ilości wody pomoże schudnąć? Odpowiedź może zaskoczyć
Optymalne nawodnienie jest kluczem do zdrowia, ale czy picie wody może pomóc odchudzaniu? Odpowiedź jest twierdząca, ale są warunki.
OdchudzanieŻywienie -
Jak odżywiać się po 50. roku życia? Poznaj 5 zasad, aby żyć długo i w dobrym zdrowiu
W Polsce oczekiwana średnia długość życia wynosi 76,5 lat. Oznacza to, że osoby po 50 roku życia mają przed sobą średnio prawie 27 lat życia. Warto postarać się, aby życie to było jak najlepsze i najdłuższe, a według ekspertów zdrowe...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Chorujesz na łuszczycę? Tych produktów nie może zabraknąć w twojej diecie
Na stan skóry duży wpływ ma dieta. Odżywianie jest więc szczególnie ważne przy chorobach skóry, a do takich należy łuszczyca. Dobre efekty przynosi wprowadzenie do diety produktów działających przeciwzapalnie, a także niektórych warzyw i...
DietyŻywienieMonika Witkowska
-
Lody twarogowe to nowy trend na TikToku. Zobacz, jak je przyrządzić i czy są zdrowe
Twaróg to popularny produkt w polskiej kuchni. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako dodatek do kanapek, naleśników i makaronów. Ostatnio na popularności zyskuje jednak inny przysmak na bazie twarożku. Serca użytkowników TikToka...
ŻywieniePrzepisyProduktyPaulina Cywka
-
Jedz owsiankę codziennie. Efekty zdrowotne uzyskasz pod jednym warunkiem
Płatki owsiane to element zdrowej diety. Najpopularniejszy sposób ich podania to zwykła owsianka – królowa śniadań. Zobacz, czy można jeść płatki owsiane codziennie.
ŻywienieProduktyDiety -
Doskwiera ci niestrawność? Sprawdź, jak możesz sobie pomóc
Święta, święta i po świętach? Niekoniecznie. Czasem wielkanocne biesiadowanie przy suto zastawionym stole odbija nam się czkawką jeszcze długo po powrocie do „szarej codzienności”. Dosłownie i w przenośni. Sprawdź, jak uporać się z...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Hesperydyna – co to jest, właściwości i naturalne źródła. Kiedy warto suplementować ten związek?
Hesperydyna to związek flawonowy, który występuje przede wszystkim w owocach cytrusowych. Ten znany antyoksydant ma wiele zdrowotnych właściwości, w tym m.in. chroni naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczać obrzęki...
Składniki odżywczeProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Syrop klonowy – czy jest zdrowszy niż biały cukier? Poznaj jego właściwości
Syrop klonowy od dawna cieszy się dużą popularnością i jest chętnie stosowanym dodatkiem do różnych potraw, deserów oraz zimnych i ciepłych napojów. Jak smakuje syrop klonowy? Podpowiadamy, czy ten naturalny produkt może zastąpić biały...
ProduktyŻywienieOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Żywność ekologiczna, czyli jemy dla zdrowia! Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
Obecnie aż 60 proc. chorób cywilizacyjnych przypisuje się niewłaściwemu sposobowi odżywiania . Może to być skutek zarówno spożywania dużej ilości słodyczy, tłustych potraw, jak i produktów wytworzonych w produkcji masowej, z mniejszą...
Artykuł sponsorowany -
Syrop z agawy – czy jest lepszy dla zdrowia niż tradycyjny cukier?
Syrop z agawy to bardzo popularny zamiennik cukru. Ma słodki smak i niższy indeks glikemiczny od miodu, co na pierwszy rzut oka, wydaje się połączeniem idealnym. Niestety, syrop z agawy ma sporo wad. Sprawdź, czy syrop z agawy powinien...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Polak, który odkrył witaminy. Kazimierz Funk i tajemnica ziarenka ryżu
W Polsce skończył tylko gimnazjum. By kontynuować edukację, wyjechał do Szwajcarii, pracował we Francji i Niemczech, umarł w Stanach Zjednoczonych. Dzięki niemu świat poznał słowo witamina. Bo to właśnie Kazimierz Funk odkrył i nazwał...
ŻywienieSkładniki odżywczeKatarzyna Świerczyńska
-
Nadprogramowe kilogramy po świętach? Zobacz, co zrobić, by nie przytyć w Wielkanoc
Wielkanocne stoły na ogół uginają się od potraw… Żurek, faszerowane jajka, baba drożdżowa, makowiec, mazurek. Lista smakołyków jest naprawdę długa. Na efekty świątecznego biesiadowania nie trzeba długo czekać. Radzimy, co zrobić, by w...
OdchudzanieBezpieczeństwo żywnościŻywieniePaulina Cywka