-
Czy można jeść kiwi ze skórką? Wyjaśniamy
Kiwi to popularny składnik wielu deserów i koktajli. Przed przygotowaniem wskazanych smakołyków zwykle obieramy owoc ze skórki. Czy rzeczywiście tego typu zabieg jest konieczny? Wyjaśniamy.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieOdchudzaniePaulina Cywka
-
Ten spalacz tłuszczu kochały nasze babcie. Poznaj właściwości serwatki
Serwatka to produkt uboczny procesu wytwarzania sera. Ale w żadnym razie nie należy traktować jej jako bezużyteczny odpad. Ma wiele cennych właściwości, choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Serwatka wspomaga odchudzanie i wspiera...
OdchudzanieProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Smażąc cebulę, dodajcie ten produkt, a nikt się jej nie oprze. Trik mojej babci nigdy nie zawodzi
Smażenie cebuli jest bardzo proste, jednak warto znać trik, dzięki któremu wyjdzie ona obłędnie smaczna. Wystarczy, że dodacie szczyptę produktu, który macie w swojej kuchennej szafce. Tłumaczymy, co dokładnie należy zrobić.
ProduktyŻywienie -
Pijcie to na lepszy sen. Jedna szklanka, a zaśniecie jak niemowlę
Melisa pomoże wam szybciej zasnąć i przespać spokojnie noc. Ukoi wasze nerwy, co przełoży się też na jakość waszego snu. Sprawdźcie, w jakiej formie najlepiej ją wybrać.
ProduktyŻywienie -
Fioletowe ziemniaki wspomagają odchudzanie i obniżają ciśnienie. Jak przygotować truflowe ziemniaki?
Ziemniaki truflowe, zwane również chińskimi truflami, nie goszczą na polskich stołach zbyt często. Fioletowe ziemniaki są droższe od odmian białych czy żółtych. Jednak mają więcej cennych właściwości. Wspierają pracę układu...
ProduktyOdchudzanieŻywienieSkładniki odżywczePaulina Cywka
-
Dieta pudełkowa – co to jest i czy warto ją stosować? Radzimy, jak wybrać dobry catering dietetyczny
Dieta pudełkowa to bardzo popularne rozwiązanie, dzięki któremu można uniknąć samodzielnego przygotowywania posiłków i spożywać smaczne, zdrowe jedzenie. Catering dietetyczny oferuje różne opcje diety, co jest jego dodatkowym atutem, bo...
DietyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Ten koktajl stawia na nogi lepiej niż kawa. Zastrzyk energii o poranku gwarantowany
Znudziła wam się już kawa? Postawcie na pyszny koktajl, który również doda wam energii każdego dnia. Co więcej, zaspokoi też wasz poranny głód. Tłumaczymy, jak go zrobić.
ŻywieniePrzepisy -
Wiele osób popełnia ten błąd podczas parzenia kawy. Pewnie też to robisz
Parzenie kawy wydaje się prostą czynnością. Jednak wiele osób popełnia przy tym jeden podstawowy błąd, przez co przysłowiowa mała czarna traci walory smakowe. Sprawdź, czego należy się wystrzegać.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Czy jarmuż można mrozić na zimę? Wyjaśniamy
Jarmuż to smaczne warzywo o cennych właściwościach. Niestety często ląduje w koszu. Wiele osób pozbywa się niewykorzystanych liści. To duży błąd. Można je bowiem zamrozić i przechować na zimę. Podpowiadamy, jak to zrobić.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak zrobić grzybki marynowane bez śluzu? Sposób mojej babci zawsze działa
Nie każdy lubi specyficzną, dość śliską strukturę grzybków marynowanych. Dla niektórych jest to wręcz powód, by unikać jedzenia tego przysmaku. Zdradzamy więc prosty patent na to, jak zrobić grzybki marynowane bez śluzu.
ProduktyŻywienie -
Dopadł was jesienny blues? Ta czynność pomoże pokonać sezonową depresję
Wciąż ziewacie, jesteście znużeni, macie problemy z koncentracją? Być może jesteście w grupie osób szczególnie podatnych na brak słońca. Okazuje się, że już 5-minutowa ekspozycja na promienie słoneczne może poprawić nastrój.
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak odgrzać kotlety, żeby nie były suche i twarde? Dzięki tej metodzie będą idealnie soczyste
Jeśli chcecie cieszyć się wspaniałym smakiem kotletów również na drugi dzień, po odgrzaniu – zastosujcie bardzo prosty trik. W ten sposób nie stracą one swojej soczystości i nadal pozostaną idealnie chrupiące.
ProduktyŻywienie -
Siostra zdradziła mi przepis na genialną fasolową z jarmużem. Wy też ją pokochacie
Idealna zupa na jesienne dni? Długo nie mogłam znaleźć przepisu, który przypadłby do gustu całej mojej rodzinie, dopóki siostra nie zdradziła mi przepisu na zupę fasolową z jarmużem. Wszyscy od razu ją pokochali.
PrzepisyŻywienieOdchudzaniePaulina Cywka
-
Jeśli chcesz schudnąć, nie pij kawy z tymi dodatkami. Gdy to robisz, niszczysz też trzustkę
Tak jak tradycyjny Polak nie wyobraża sobie obiadu bez deseru, tak większości z nas kawa smakuje najlepiej ze słodkim dodatkiem. Pijemy ją w połączeniu z mlekiem, śmietanką, a do tego z ciastkiem. Ten nawyk może mieć poważne konsekwencje...
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jaki jest sekret obłędnie chrupiących placków ziemniaczanych? Przestańcie dodawać ten składnik
Zrezygnujcie z dodawania do placków ziemniaczanych jednego składnika, a wyjdą cudownie chrupiące i delikatne. Zobaczycie, że już nigdy nie przygotujecie ich według starego przepisu. Sprawdźcie, o co dokładnie chodzi.
PrzepisyŻywienie -
Po czym poznać słodkie mandarynki? Zwróćcie na to uwagę, a już nigdy nie kupicie kwaśnych
Słodkie i naprawdę pyszne mandarynki można rozpoznać w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że zwrócicie uwagę na kilka szczegółów. O jakie cechy dokładnie chodzi?
ProduktyŻywienie -
Granola orzechowo-kokosowa syci i dodaje energii. Przepis na pyszną przekąskę
Granola orzechowo-kokosowa to idealna propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne śniadania. Warto po nią sięgnąć również w sytuacji, gdy chcemy szybko zaspokoić głód. Przygotujesz ją w mniej niż godzinę.
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Nie wyobrażałam sobie, że można jeść smażone liście. A jednak! Przepis na liście klonu w tempurze
Ten przysmak w Japonii zastępuje tradycyjne chipsy. Przygotowuje się go w domu, ale najlepiej smakuje ten z ulicznych food trucków. Liście smażone w oleju to przekąska, którą zaskoczysz gości.
PrzepisyProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nowy czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Wnioski naukowców szokują
Cukrzyca typu drugiego jest uznawana za problem cywilizacyjny. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że w 2035 roku z tym schorzeniem zmagać się będzie już ponad 590 milionów ludzi na świecie. Dlatego naukowcy nie ustają w wysiłkach, by...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak szybko i łatwo obrać pomidory ze skórki? Genialny trik
Ręczne obieranie ze skórki dużej ilości pomidorów może być nie tylko czasochłonne, ale wymaga też sporo pracy. Znamy jednak patent, dzięki któremu zajmie wam to dosłownie kilka minut. Tłumaczymy, co dokładnie należy zrobić.
ProduktyŻywienie -
Kawa zwietrzała? Dodaj ten jeden składnik, a odzyska swój aromat
Wiele osób uwielbia kawę za jej niezwykły aromat, który pobudza i dodaje energii. Nierzadko przywołuje też wiele ciepłych wspomnień. Co jednak zrobić, gdy kawa zwietrzała? Jest jeden prosty sposób, by odzyskała swój wyjątkowy zapach....
ProduktyŻywieniePaulina Cywka