-
Najgorsze rodzaje kawy. Wystrzegajcie się takich kombinacji, bo tylko sobie zaszkodzicie
Choć udowodnione zostały właściwości kawy, które dobrze wpływają na nasz organizm, to są także minusy jej picia. Z pewnością nie należy przesadzać z ilością, ale trzeba też pamiętać o kilku innych zasadach – chodzi o połączenie kawy z...
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Zioła na niestrawność działają. Które zioła są najczęściej stosowane, jakie są ich właściwości i działanie?
Właściwości lecznicze ziół pozwalają szybko uporać się z niestrawnością. Co więcej, zioła skutecznie wspierają pracę układu pokarmowego, zapobiegając wystąpieniu uciążliwych dolegliwości po ciężkostrawnym posiłku. Zobacz, jakie zioła na...
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Dlaczego warto jeść hummus? Będziesz zaskoczony
Hummus na dobre zagościł w naszych sklepach. Chociaż jest łatwo dostępny i uważany za zdrowy, większość z nas i tak omija go szerokim łukiem. Może chodzi o jego specyficzny smak, a może o brak wiedzy – co to jest i z czym się je. Dowiedz...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Napoje dietetyczne bywają zgubne. Nigdy nie łącz ich z alkoholem
Uwaga na miksowanie alkoholu z napojami typu light. To niebezpieczne połączenie – może odurzyć szybciej niż tradycyjny drink. A pijący nawet tego nie zauważy.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Tych błędów nie popełniaj, gdy robisz owsiankę. W ten sposób traci najcenniejsze właściwości
Owsianka na śniadanie to sposób na szybki, pyszny, ale przede wszystkim pożywny posiłek. Niestety w bardzo łatwy sposób można pozbawić płatki owsiane cennych wartości odżywczych. Zobacz, czego pod żadnym pozorem nie należy robić podczas...
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Truskawki na śniadanie? Dietetyczka poleca dwie najzdrowsze wersje. Wśród nich owsianka
Czy warto jeść truskawki na śniadanie? Jak najbardziej, ale niekoniecznie powinny to być truskawki ze śmietaną i z cukrem. Co dodać do owoców?
ŻywienieProdukty -
Czy znasz niebieską herbatę? Poznaj 5 korzyści dla zdrowia z jej picia
Każdy zna czarną herbatę, wiele osób lubi herbatę zieloną, jednak o herbacie niebieskiej mało kto słyszał. Okazuje się, że picie herbaty oolong (czyt. ulung) nie tylko jest dobre dla zdrowia, ale może też wpływać na utratę wagi. Dowiedz...
ProduktyŻywienieOdchudzanieMonika Witkowska
-
Te owoce skutecznie dodają energii. Jedz je, gdy tracisz moc
Czujesz nagły spadek energii, nie możesz się skoncentrować, a do tego ogarnia cię senność? Dobrym sposobem, na to, aby dodać sobie energii, jest zjedzenie owocu, który zadziała jak zastrzyk mocy. Mamy kilka sprawdzonych propozycji.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Cebulkę dymkę warto jeść. Zobacz, dlaczego i przygotuj pyszną pastę z twarożku i dymki
Sezon na cebulę dymkę właśnie trwa. To niezwykle zdrowe i smaczne warzywo szczególnie popularne jest w kuchni azjatyckiej. Gdy zobaczysz te małe, białe cebulki z ciemnozielonym szczypiorem, koniecznie je kup i przygotuj pastę z twarożku...
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Piwo bezalkoholowe w zdrowej diecie? Poznaj jego właściwości i przeciwwskazania do jego picia
Piwo bezalkoholowe dobrze gasi pragnienie. Zawarty w napoju chmiel uspokaja i rozluźnia. Wypite przed snem pozwala zasnąć. Jakie ma jeszcze właściwości i czy wszyscy mogą delektować się tym napojem?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Jedz ten rodzaj sera! Obniża cholesterol, zalecany jest przy insulinooporności
Kozie sery są mniej popularne od tych, które wytwarzane są z mleka krowiego. Warto je jednak włączyć do codziennego jadłospisu, bo są od krowich serów zdrowsze. Badania wskazują, że obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Co się stanie, gdy zjemy lody na śniadanie? Sprawdzili to naukowcy
Czy zjedzenie na śniadanie gałki lodów może poprawić koncentrację? Dla wielu z nas byłby to wymarzony posiłek o poranku. Choć nie zaleca się praktykowania takiego zwyczaju zbyt często, sporadyczne lodowe śniadanie może poprawić procesy...
ŻywieniePrzepisyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Tajemnicze zaburzenia psychiczne. Na liście syndrom „chodzącego trupa”
Zaburzenia psychiczne to nie tylko nerwice i depresja. Istnieje wiele innych schorzeń, które dają bardzo zaskakujące objawy, przez co trudno je zdiagnozować i leczyć. Przedstawiamy jedne z najdziwniejszych „przypadłości” w historii...
ŻywieniePaulina Cywka
-
Leczy migreny i stany zapalne. Dowiedz się, jak przyrządzić napar z trawy cytrynowej
Trwa cytrynowa ma szereg prozdrowotnych właściwości. Leczy stany zapalne, łagodzi objawy migreny, działa uspokajająco i podkręca metabolizm. Można dodawać ją do potraw lub sporządzić z niej napar. Polecamy przepis.
ProduktyPrzepisyŻywienieMonika Witkowska
-
Dlaczego czekolada tak nam smakuje? Zaskakujące wyniki eksperymentu
Czy czekolada może być tak samo pyszna i słodka jaką znamy, ale zdrowsza i mniej kaloryczna? Tak! Zespół badaczy z University of Leeds School of Food Science and Nutrition w Anglii wie, jak to osiągnąć. Okazuje się, że za smak czekolady...
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
To najgorszy olej do smażenia. Lepiej wybierać inne rodzaje
Olej jest produktem wykorzystywanym niemal w każdej kuchni – zarówno do przygotowywania potraw na ciepło, jak i na zimno. Podczas smażenia powinniście zrezygnować jednak z jednego, konkretnego rodzaju tego tłuszczu.
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyJoanna Biegaj
-
Wspomaga pracę mózgu i pozwala zregenerować się po wysiłku. W jakich produktach jest tauryna?
Tauryna występuje naturalnie w organizmie człowieka, który sam ją wytwarza, ale też w niektórych produktach spożywczych. Wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację oraz wzrok. Pozwala też na szybką regenerację po wysiłku. Co...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Liść laurowy ma cenne właściwości. Na co pomaga olejek i napar z liści bobkowych
Liść laurowy (wawrzyn szlachetny, liść bobkowy, Laurus nobilis L), bardzo często używany jest jako aromatyczna przyprawa np. do dań mięsnych oraz marynowania warzyw w zalewie octowej. Okazuje się jednak, że ma on liczne właściwości...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Ile truskawek dziennie można zjeść? Łatwo to wyliczyć
W sezonie zajadasz się truskawkami, nie patrząc na ich ilość? Sprawdź, ile truskawek dziennie można zjeść.
ŻywienieProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Jaka dieta ograniczy wydzielanie potu? Japonki mają swój sposób
Dlaczego Japonki pocą się mniej intensywnie niż Europejki i rzadko podczas menopauzy mają uderzenia gorąca? Sekretem jest ich lekkostrawna dieta.
ŻywienieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dobry na dnę moczanową i kamicę nerkową. Zobacz, jak przygotować napar z liści brzozy
Liście brzozy to surowiec farmakopealny, czyli związany z farmakoterapią. Na jego bazie przygotowuje się między innymi różnego rodzaju odwary i napary o wielu cennych właściwościach. Jak działają tego typu specyfiki? Czy każdy może je...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka