-
Dodaj tę przyprawę do kawy, a się zdziwisz. To tajny składnik smakoszy
Sól w kawie to temat wielu anegdot krążących w sieci. Okazuje się jednak, że dodanie tego składnika do „małej czarnej” nie zawsze jest wynikiem pomyłki. Nierzadko bywa działaniem celowym. Czemu taki zabieg miałby służyć?
ProduktyŻywienie -
Suszone owoce na odchudzanie – czy warto je jeść, jakie spożywać i w jakiej ilości
Suszone owoce to skoncentrowane źródło składników odżywczych. Znajdziemy w nich nie tylko witaminy i minerały, ale także dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga odchudzanie. Jakie suszone owoce polecane są podczas odchudzania? Na...
OdchudzanieProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Nadzieja dla chorych na Alzheimera, eksperymentalny lek może spowolnić rozwój choroby. Wyniki są imponujące
Badania wykazały, że eksperymentalny lek spowalnia postępy choroby Alzheimera w jej wczesnym stadium. Daje to nadzieję osobom cierpiącym na nią oraz ich bliskim, którzy także muszą mierzyć się z jej konsekwencjami.
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Trzy polskie pizzerie w prestiżowym rankingu. Na 1. miejscu Hiszpanie
Trzy pizzerie z Polski znalazły się w prestiżowym rankingu 50 Top Pizza Europa 2023, a czwarta otrzymała specjalne wyróżnienie. W klasyfikacji uwzględniono najlepsze pizzerie w Europie, z wyłączeniem włoskich.
Żywienie -
Jedzenie słodyczy może zmienić mózg. Są na to dowody naukowe
Dlaczego tak bardzo smakują nam produkty, które powszechnie uznawane są za niezdrowe? Na przykład cukierki czy czekoladowe batoniki? Sprawdzili to naukowcy z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii, przy współpracy z zespołem z Uniwersytetem Yale.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wypij ten napój przed snem. Ułatwia zasypianie i daje też inne korzyści dla zdrowia
Jeśli masz problemy z usypianiem, zanim położysz się do łóżka, wypij napar z rumianku. Uspokoi cię, rozluźni i pozwoli zasnąć. Ale to nie jedyne działanie rumiankowej herbatki, którą leczyły się nasze babcie. Dowiedz się, na co jeszcze...
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Kamut – czym różni się od zwykłej pszenicy, właściwości i sposób gotowania
Kamut (pszenica Khorasan) to ciesząca się obecnie ogromną popularnością odmiana pszenicy. Pszenica kamut była uprawiana już w czasach starożytnych m.in. na terenie Egiptu. Pszenica kamut to wyjątkowe zboże, które warto włączyć do diety,...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Stłuszczenie wątroby można spowolnić. Poznaj ostatnie badania japońskich naukowców
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) występuje według szacunków u prawie 30 proc. ludności świata. Nowe badanie przeprowadzone w Osaka Metropolitan University Hospital w Japonii wykazało, że przestrzeganie diety w stylu...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Zdrowy i smaczny obiad z deserem dla całej rodziny za jedyne 20 zł? To możliwe
Chcemy jeść zdrowo, ale ceny w sklepach ciągle rosną. Poznaj naszą propozycję obiadu dla czterech osób z deserem, na który wydasz nie więcej niż 20 zł, a dostarczysz organizmowi energii i cennych składników odżywczych. Posmakuje...
PrzepisyProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Łubin to idealna alternatywa dla soi i ciecierzycy. Dlaczego warto sięgnąć po tę roślinę?
Wiele osób do swojego codziennego jadłospisu chętnie wplata soję i ciecierzycę. Wcale to nie dziwi, ponieważ posiadają one dużo właściwości zdrowotnych i odżywczych. Z powodzeniem możecie jednak zastąpić je czymś zupełnie innym.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieJoanna Biegaj
-
Wątroba przeciążona po majówce? Te produkty pomogą w detoksie wątroby i oczyszczą organizm
Zgaga, wzdęcia i niestrawność to objawy mogące wskazywać na przeciążenie wątroby. Zobacz, jakie produkty warto włączyć do codziennej diety, by wspomóc proces oczyszczania wątroby z toksyn i usprawnić pracę układu pokarmowego.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Zapobiegają cukrzycy i nadciśnieniu. Włącz je do swojej diety
Ogórki to popularny dodatek do wielu dań. Świetnie sprawdzają się jako składnik wiosennych sałatek i lekkich przekąsek. Na uwagę zasługują jednak nie tylko ich walory smakowe, ale również prozdrowotne właściwości. Zobacz, dlaczego warto...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Olej z rokitnika – właściwości lecznicze i zastosowanie
Właściwości rokitnika znane są od czasów starożytnych. Roślina ta wykazuje wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie, wspierając m.in. pracę układu pokarmowego i układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, trwają badania nad zastosowaniem oleju i...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Dzięki tym owocom zaśniesz szybciej i lepiej się wyśpisz
Z raportu STADA Health Report 2022 wynika, że aż 35 procent Polaków ma problemy z zasypianiem. Powody są różne, ale zwykle sen nie przychodzi wtedy, gdy mamy za sobą mnóstwo wrażeń i bodźców, a kolejnego dnia czeka na nas mnóstwo wyzwań....
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dieta lekkostrawna – wskazania i zasady. Produkty dozwolone, zakazane i zalecane techniki obróbki kulinarnej
Dieta lekkostrawna (inaczej także: dieta łatwostrawna) to dieta lecznicza, która ma za zadanie odciążyć układ pokarmowy osób cierpiących na różne schorzenia, a także osób w okresie rekonwalescencji np. po zabiegach chirurgicznych....
DietyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Frytki to „pokarm” dla depresji? Nowe badania sugerują ich wpływ na naszą psychikę
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie smażonych potraw w nadmiarze wpływa negatywnie na organizm i może przyczyniać się do powstania wielu różnych schorzeń, takich jak otyłość czy cukrzyca. Ale to nie wszystko. Jedzenie niektórych...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Dieta redukcyjna i głodówki w chorobie Hashimoto? To zły pomysł! Dlaczego?
Choroba Hashimoto występuje najczęściej u kobiet w wieku 30–50 lat. Schorzenie jest bardziej powszechne u kobiet niż mężczyzn. Coraz więcej przypadków zachorowań notuje się też wśród młodzieży. I właśnie w tych grupach najwięcej osób się...
OdchudzanieŻywienieMonika Witkowska
-
Tadeusz Müller czeka na narodziny potomka: Chrzest humanistyczny nie będzie niczym złym
Moim ojcem chrzestnym był Walter Haubrich, niemiecki korespondent „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, przyjaciel mego ojca, który bardzo wiele wniósł w mój świat wartości. Był to wytrawny dziennikarz – powiedział w podcaście „Wprost...
ŻywienieDietyProduktyPaulina Socha-Jakubowska
Wideo -
Ten czerwony napój ma cenne właściwości. Czy sok z buraka może uchronić przed rakiem?
Najlepiej wypijać codziennie 200 ml tego napoju, koniecznie ze świeżych warzyw. Poznaj właściwości soku z buraka.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów. O czym to świadczy?
Mocz powinien mieć delikatny, lekko wyczuwalny zapach i słomkowo-żółty kolor. Czasami jednak zmienia się zarówno jego woń, jak i kolor. Ma na to wpływ dieta, ale też przyjmowane leki czy stopień nawodnienia organizmu. Jednym z produktów,...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Tego nigdy nie rób z mięsem na grillu! Możesz zwiększyć ryzyko zachorowania na raka
Czy grillowane potrawy mogą zwiększyć ryzyko nowotworów? Postanowili to sprawdzić naukowcy z Columbia University Irving Medical Center.
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz