-
W tych sprzętach kuchennych wykryto rakotwórcze składniki. GIS wydał ostrzeżenie
Państwowa Inspekcja Sanitarna ogłosiła, że w chochlach Florina znajdują się pierwszorzędne aminy aromatyczne, które mogą szkodzić zdrowiu. Ten sam składnik wykryto też w tłuczku do ziemniaków.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Jak w 2 minuty zrobić zdrowy majonez z... awokado? Fenomenalny przepis
Zapomnij o zwykłym majonezie! Jeśli choć raz spróbujesz przygotować alternatywną wersję tego sosu z awokado, szybko zakochasz się w jego wykwintnym smaku i wyjątkowo aksamitnej konsystencji.
PrzepisyŻywienieOdchudzanie Wideo -
8 sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów z twojej kuchni
Stało się po raz kolejny: w twojej kuchni znów zalegają dojrzałe, niezjedzone wcześniej banany. Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety doradza, co możesz z nimi zrobić.
ŻywienieProdukty -
Dieta na potencję. Odkryto, co warto jeść, by nie mieć problemów z... erekcją
Jesteś mężczyzną w średnim wieku, masz kłopoty z nadciśnieniem i coraz częściej zdarzają ci się problemy podczas zbliżeń intymnych? Wbrew pozorom przyczyna tych dolegliwości może tkwić w niewłaściwym sposobie odżywiania. Jak to możliwe?
DietyŻywienieMonika Piorun
-
Jak obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów? Wystarczy codziennie jeść te orzechy!
Jeśli każdego dnia będziemy jeść orzechy pekan, to już po 8 tygodniach możemy doprowadzić do wyraźnego obniżenia cholesterolu całkowitego oraz „złej” frakcji LDL, a także zmniejszyć poziom trójglicerydów – dowodzą naukowcy na łamach...
ŻywienieMonika Piorun
-
Co jeść i pić, by obniżyć ciśnienie? Pomóc może 6 produktów dobrych dla serca i jelit
Jakie pokarmy i napoje mogą obniżać ciśnienie krwi? Nowe odkrycie naukowców z Niemiec i Irlandii wskazuje, że kluczowe znaczenie mają zawarte w nich... flawonoidy.
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kurkumy suszonej, w której wykryto bakterię Salmonella grożącą zatruciami pokarmowymi.
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienie -
Jak pomóc wątrobie się zregenerować? Suplementacja wspomagająca metabolizm i prawidłowe działanie wątroby
Pozwalasz sobie czasem na alkohol i nie zawsze zdrowe jedzenie? Próbowałaś wielu różnych diet odchudzających, a efekty są niezadowalające? Masz Hashimoto, niedoczynność tarczycy, a może stosujesz antykoncepcję hormonalną? Czujesz, że...
Artykuł sponsorowany -
Po zjedzeniu ryżu czujesz się śpiący? Dietetyk wyjaśnia, dlaczego tak jest
Zjedzenie ryżu może skutkować wytworzeniem większej ilości hormonu snu – melatoniny. Proces ten nie jest jednak oczywisty.
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Naukowcy z Harvardu: Spożywanie produktów z witaminą D chroni przed rakiem jelita grubego
Wzbogacenie codziennej diety o pokarmy zawierające witaminę D może nawet o 50 proc. ograniczać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Dotyczy to zwłaszcza ludzi poniżej 50. roku życia, u których tego typu nowotwór jest bardzo trudny...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Woda z kiszonych ogórków, po gotowaniu ziemniaków czy jaj. 6 cennych płynów, które można wykorzystać
Choć wydają się bezwartościowym odpadem, to mają cenne właściwości. Woda z kiszonych ogórków i kapusty, woda po gotowaniu makaronu, ryżu, ziemniaków to płyny, których nie powinniśmy wylewać do zlewu. Można je wykorzystać z pożytkiem dla...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak zrobić zdrowe ciasto tylko z dwóch składników? Fenomenalny przepis – lepszy niż szarlotka!
Będziecie zaskoczeni, jak łatwo przygotować obłędnie smaczny i... niskokaloryczny deser, który można zrobić w błyskawicznym tempie jedynie z dwóch produktów.
PrzepisyŻywienieOdchudzanieDietyMonika Piorun
Wideo -
Dieta jajeczna keto na odchudzanie. Zasady i jadłospis
Kiedy myślisz o modnych dietach, przychodzi ci do głowy dieta grejpfrutowa, post przerywany, a może nawet poranna dieta bananowa. Śladami tych innych dziwacznych planów żywieniowych podąża dieta jajeczna, najnowsze szaleństwo, które...
DietyOdchudzanieŻywienie -
5 powodów, dla których warto jeść ogórki małosolne. O tym mogłeś nie wiedzieć
Ogórki małosolne to typowo słowiański przysmak. Krótka fermentacja beztlenowa sprawia, że zwykłe ogórki gruntowe znacznie zyskują na smaku i wartościach odżywczych. Warto po nie sięgać jak najczęściej, bo sezon ogórkowy jest wyjątkowo...
ProduktyŻywienie -
Chia – superfood, którego nazwa oznacza... siłę! 7 mało znanych zalet „ziarenek mocy”
Aztecka nazwa chia, którą określano szałwię hiszpańską, w dosłownym tłumaczeniu oznacza siłę. Przez długie lata niepozorne ziarenka ceniono tak bardzo, że używano ich nawet jako waluty. Nic dziwnego – niewiele produktów jest równie...
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Zaczął się sezon na grzybobranie – GIS ostrzega przed zatruciami. Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?
W Polsce zbieranie grzybów traktuje się niemal jak sport narodowy, ale pomimo wielu apeli o zachowanie ostrożności, co roku służby ratunkowe mają pełne ręce roboty, gdy do lasów ruszają kolejni śmiałkowie, którzy albo się gubią, albo...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieMonika Piorun
-
Każdy hot dog skraca życie o... 36 minut! Zaskakujące wyniki badań
Jaki wpływ na długość życia mają produkty spożywcze, które jemy na co dzień? Naukowcy z University of Michigan przeanalizowali ponad 5,8 tys. pokarmów, a wnioski, do jakich doszli, dla wielu osób mogą być szokujące.
ŻywienieProduktyDietyOdchudzanieMonika Piorun
-
GIS wycofuje piwo bezalkoholowe, w którym... jest alkohol
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu piwa Carlsberg Pilsner Premium 500 ml, które jest dostępne w sieci Biedronka. Na etykiecie błędnie oznaczono, że jest bezalkoholowe. W jego składzie jest zaś 0,5 proc. alkoholu.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Uwaga! Sanepid wycofuje kilkanaście partii lodów. Wykryto w nich rakotwórczy składnik
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące lodów spółki „FF Marka Własna”, w których pojawił się szkodliwy dla zdrowia tlenek etylenu. Jego obecność w żywności jest zabroniona na terenie Unii Europejskiej.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
4 suplementy diety, które naprawdę działają i ułatwiają odchudzanie
Nie ma się co łudzić – żadna cud-dieta nie istnieje, a bez racjonalnego odżywiania i sporej dawki zdrowego rozsądku połączonego z regularną aktywnością fizyczną nie da się skutecznie zrzucić nadmiaru zbędnych kilogramów. Podczas walki o...
ProduktyOdchudzanieDietyŻywienieMonika Piorun
-
Co jeść, by zapobiec chorobom serca? Te 3 produkty z pewnością was zaskoczą
Dieta roślinna ma zdecydowanie najlepszy wpływ na serce. Naukowcom z Neapolu udało się jednak wykazać, że przed chorobami układu sercowo-naczyniowego może chronić nas także spożywanie na co dzień jogurtu oraz niewielkich ilości sera i......
ŻywienieMonika Piorun