-
Orzechy, pestki, ziarna: instrukcja przechowywania według Jagny Niedzielskiej
Jagna Niedzielska jest specjalistką od spraw zero waste, a w tym zakresie mieści się również odpowiednie przechowywanie żywności tak, by się nie zmarnowała.
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Rzadko jesz łososia i oliwki? Możesz cierpieć na niedobór omega-3 – a oto 5 oznak tego stanu
Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może narazić cię na ryzyko pojawienia się negatywnych skutków zdrowotnych. Sprawdź, co świadczy o tym niedoborze.
Składniki odżywczeŻywienie -
Jak poprawić przyswajalność żelaza? Porady farmaceutki
Żelazo jest pierwiastkiem, którego niedobór występuje bardzo często. Jak zatem go uzupełnić? Na to pytanie odpowiada Zofia Winczewska, farmaceutka.
ŻywienieProdukty -
Ćwiczysz prawdopodobniej mniej niż ci się wydaje. Oto dlaczego
Jeśli ćwiczysz codziennie: w domu, biegając czy na spacerze z psem, może ci się wydawać, że trenujesz odpowiednio często. A to niekoniecznie musi być prawdą.
ŻywienieOdchudzanie -
Co dzieje się z twoim ciałem na diecie? Wyjaśnia dietetyk
Kiedy rozpoczynasz dietę i zmniejszasz liczbę spożywanych kalorii, zaczynasz gwałtownie tracić na wadze. Ale wtedy włącza się ostrzegawczy alarm.
OdchudzanieŻywienieSkładniki odżywcze -
Przepis na najprostszą szarlotkę według Ani Staramch
Szarlotka to ciasto, które świetnie nadaje się na kulinarne umilenie zimnych i ciemnych dni. Jak ją przygotować? Swój prosty przepis zdradziła Ania Starmach.
ŻywienieProdukty -
Dieta a seksualność, czyli jak to, co jemy wpływa na libido (i nie tylko)
Paulina Ihnatowicz, dietetyczka kliniczna, napisała w jednym ze swoich najnowszych postów na Instagramie o tym, jak to, co jemy wpływa na naszą seksualność.
Żywienie -
Czym zastąpić jajka podczas pieczenia? Podpowiedź dla wegan, alergików i nie tylko
Nie każdy może (alergicy) i nie każdy chce (weganie) jeść jajka. Podczas pieczenia można zamiast nich wykorzystać zamienniki, jak zauważa Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety.
ŻywienieProdukty -
Dziś Dzień Bigosu! Sprawdź, dlaczego warto jeść kiszoną kapustę
Bigos to jedno z ulubionych dań polskiej kuchni, więc nic dziwnego, że potrawa ta doczekała się swojego święta. Właśnie dziś, 20 stycznia, obchodzimy Dzień Bigosu!
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Popularne mity dotyczące cukru. Czy rzeczywiście szkodzi?
Cukier to stały element przekąsek, napojów czy ciast. Wywołuje sporo kontrowersji. Ale czy rzeczywiście jest taki niezdrowy, jakim go pokazują?
ProduktyŻywienie -
Bekon w diecie zwiększa ryzyko raka, ale możesz przygotować go w specjalny sposób
Naukowcy od dawna wiedzą, że dieta obfitująca w smażone potrawy i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka. Czy to oznacza, że trzeba raz na zawsze pożegnać się z takimi frykasami, jak bekon?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Przepis na domowy chleb. Jak zrobić idealny zakwas?
Pandemia koronawirusa i zamknięcie w domu sprawiły, że wiele osób zaczęło więcej czasu spędzać w kuchni, poszerzając swoje umiejętności. Jedną z trudniejszych rzeczy jest pieczenie domowego chleba. Podpowiadamy, jak się do tego zabrać....
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Kelly Osbourne pozuje w czarnej sukience. Jej metamorfoza robi wrażenie
36-letnia Kelly Osbourne, piosenkarka, projektantka mody i aktorka, podzieliła się ze swoimi 2,3 mln obserwujących na Instagramie nowymi zdjęciami, które pokazują jej ogromną przemianę. Córka Sharone i Ozzy'ego Osbornów podkreśliła swoją...
DietyŻywienie Galeria -
Światowy Dzień Popcornu już dziś! Czy popcorn jest zdrowy?
Światowy Dzień Popcorn przypada 19 stycznia każdego roku. Ten rodzaj przekąski ma wielu miłośników, jednak czy jest zdrowy?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Przygotowanie octu jabłkowego nie wymaga umiejętności, a cierpliwości. Wypróbuj ten przepis!
Ocet jabłkowy posiada wiele zdrowotnych właściwości. Kasia Wągrowska, czyli na Instagramie Kasia Ograniczam Się, podała przepis na jego łatwe przygotowanie.
ŻywienieProdukty -
To dzieje się z twoim ciałem, kiedy codziennie pijesz piwo. Czy sięgniesz po kolejny kufel?
Większość ludzi postrzega piwo jako najmniej szkodliwy wybór, jeśli chodzi o alkohol. Sprawdźmy, jak jest naprawdę i jak częste picie piwa wpływa na ludzki organizm.
ProduktyŻywienie -
Dlaczego warto dodawać papryczkę chili do potraw? O tym mogłeś nie wiedzieć
Papryczka chili nie tylko nadaje potrawie ostrości, ale przede wszystkim może (w rozsądnych ilościach!) pozytywnie wpływać na zdrowie. Dowiedz się, jakie ma właściwości i sięgaj po nią częściej.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie Wideo -
Te proste triki sprawią, że ograniczysz spożycie cukru w zaledwie 7 dni
Dietetycy donoszą, że zaledwie jedna zmiana w ciągu dnia może pomóc ci ograniczyć lub wyeliminować cukier z diety. Proponują nawet 7-dniowe wyzwanie, które pozwoli zapomnieć o cukrze nawet największym fanom słodyczy.
ProduktyOdchudzanieŻywienie -
Oto, jak utrzymać wagę po zakończeniu odchudzania bez efektu jojo. Porady dietetyka
Utrata wagi nie jest łatwym procesem. Jeśli osiągnąłeś swój cel, to wcale nie oznacza, że nie musisz już nic robić. Sprawdź, jak unikniesz efektu jo-jo.
OdchudzanieŻywienie -
Doskonały trening na mięśnie brzucha. Zrobisz go przed telewizorem
Adrianna Palka cieszy się ogromną popularnością wśród miłośniczek zdrowego stylu życia. Zobacz, jaki trening na mięśnie brzucha zaproponowała i daj się zarazić jej pasją do sportu.
OdchudzanieŻywienie Wideo -
Naukowcy: Substancje antyodżywcze też są potrzebne w diecie
Zbilansowana dieta opiera się na tym, że znajdują się w niej i substancje antyodżywcze. Jaka jest ich rola i dlaczego czasem są nam potrzebne?
ŻywienieBezpieczeństwo żywności