-
Jak ugotować bób, żeby nie powodował wzdęć? Skorzystaj z tej rady
W sklepach pojawił się już młody bób. To wartościowe dla zdrowia warzywo jest przysmakiem wielu osób. Niestety, cześć z nich rezygnuje z tej pysznej przekąski ze względu na uporczywe wzdęcia, które pojawiają się po zjedzeniu bobu....
ŻywienieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Jak zamrozić fasolkę szparagową? W ten sposób będzie pyszna i chrupiąca
Miłośnicy świeżej fasolki szparagowej mogą delektować się jej smakiem przez cały rok – wystarczy, że zamrozicie to warzywo. Tłumaczymy, w jaki sposób należy to zrobić, by fasolka szparagowa nie straciła swojej chrupkości i smaku.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Te 3 produkty mleczne korzystnie działają na jelita. Włącz je do swojej diety
Problemy z jelitami dotykają coraz więcej osób. Jelita odpowiadają nie tylko za prawidłowe trawienie, ale mają wpływ na cały organizm, w tym na odporność. Warto więc zadbać o nie w naturalny sposób, włączając do codziennej diety kilka...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Monika Witkowska
-
Bądź wege, jedz wege. Przepisy zdrowej diety wegetariańskiej
Eksperci w dziedzinie żywienia uznają dietę DASH za jedną z najzdrowszych na świecie. Jest rekomendowana w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Świetnie nadaje się także dla wegetarian.
DietyŻywienie
-
Czereśnie działają przeciwrakowo. Nie popełniaj tego błędu po ich zjedzeniu
Znamy je jako czereśnie, choć tak naprawdę to jadalne owoce wiśni ptasiej. Ceny tych owoców szaleją, ale nie warto z nich rezygnować. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto jednak wiedzieć, jakiego błędu nie popełniać po ich...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dobra dieta dla seniora. Te składniki muszą się w niej znaleźć
W przypadku osób starszych trzeba zwrócić szczególną uwagę na sposób żywienia. Posiłki powinny być dobrze zbilansowane i bogate w witaminy oraz składniki mineralne, gdyż organizm osób powyżej 60-65. roku życia słabiej je przyswaja.
DietyPrzepisyŻywienie
-
Arbuz to owoc zalecany szczególnie w upały. Uwaga: nie łącz go z alkoholem
Arbuz to pyszny i zdrowy owoc, najlepiej smakuje latem. Daje orzeźwienie w upalny dzień i idealnie nawadnia organizm. Ze względu na dużą ilość wody, zawarta w tym owocu, zalecany jest osobom na dietach redukujących wagę i dbającym o...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Smażenie na głębokim tłuszczu? Dobrze sprawdza się olej arachidowy
Smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zalecane przez dietetyków, gdyż zwiększa kaloryczność. Jeśli jednak chcemy w ten sposób przygotować warzywa lub mięso, warto użyć oleju arachidowego. A to dlatego, że ma tzw. wysoką temperaturę...
ŻywienieProdukty
Monika Witkowska
-
Gęstość energetyczna – co to jest? Podział produktów i zalecenia, które z nich warto jeść
Gęstość energetyczna to termin, którego znaczenie powinny znać m.in. osoby chcące w korzystny dla zdrowia sposób zredukować masę ciała, osoby cierpiące na insulinooporność oraz osoby, które chcą zdrowo się odżywiać i dostarczać do...
OdchudzanieŻywienie
Maja Błaszczyk
-
Dobra dieta dla rodziny. Tu znajdziesz przepisy na zdrowe dania
Wspólne posiłki to doskonała okazja do zacieśnienia więzi. Odpowiednio przyrządzone i zbilansowane pomogą zadbać o zdrowie całej rodziny. Jak je zaplanować, gdzie znaleźć ciekawe przepisy na smaczne i zdrowe dania?
DietyŻywienie
-
Są jak siostry, a jednak się różnią. Którą fasolkę szparagową wybrać – zieloną czy żółtą?
Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać ok.400 gramów warzyw i owoców dziennie, podzielonych na pięć mniejszych porcji. Fasolka szparagowa jest doskonałym wyborem na wzbogacenie diety. Zobacz, która odmiana...
ŻywienieSkładniki odżywcze
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ta herbata doskonale gasi pragnienie w upały. Skorzystaj z przepisu Marokańczyków
Chociaż wiele osób w upalne dni, chcąc ugasić pragnienie, sięga po zimne napoje, to okazuje się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Mieszkańcy krajów, w których temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza, żeby się ochłodzić, piją...
ŻywieniePrzepisyProdukty
Monika Witkowska
-
Chłodnik w nietypowej wersji. Główny składnik często mylicie z chwastem
Chłodnik jest pyszny, lekki, a także szybki i prosty w przygotowaniu. Co jednak, gdy mamy już odrobinę dosyć klasycznej wersji, czyli tej z botwinką? Sięgnijcie po roślinę, którą często uznajecie za chwast. Wyjdzie wam pyszny i bardzo...
PrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Pędy kwiatowe czosnku są jadalne i zdrowe. Dowiedz się, jak je przyrządzić
Pędy kwiatowe czosnku pojawiają się w czerwcu. Mało osób wie, że są jadalne, a do tego zdrowe i smaczne. Przypominają w smaku czosnek, ale są delikatniejsze i chrupiące. Można dodać je do sałatki, ziemniaków czy mięsa na surowo lub...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Te galaretki to kultowy przysmak PRL. Zrobicie je tylko z 3 składników
Zazwyczaj galaretkę podaje się jako osobny deser. Możecie jednak nieco urozmaicić ten przysmak, robiąc go w sposób, który królował kilkadziesiąt lat temu. Przepis jest szybki i prosty, nie będziecie potrzebować też wielu składników.
PrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Herbata na odchudzanie działa? Które napary wspomagają redukcję masy ciała, a jakich lepiej unikać
Redukcja zbędnej tkanki tłuszczowej to wyzwanie, któremu nie podołamy jedynie z pomocą herbat na odchudzanie. Podstawą skutecznego i zdrowego odchudzania jest odpowiednio skomponowana dieta i aktywność fizyczna. Herbata na odchudzanie to...
OdchudzanieProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
-
Akademia Zdrowia Wprost: Dlaczego nie warto ciągle „być na diecie”, tylko jeść zdrowo
Zbyt duże restrykcje żywieniowe wprowadzane w krótkim czasie zazwyczaj kończą się klęską. Wcale nie musisz radykalnie zmieniać zachowania i rezygnować ze wszystkiego, co lubisz, aby jeść zdrowo i nie przybierać na wadze.
DietyŻywienie Wideo
-
Zasady diety bulionowej. Czy da się na niej schudnąć i czy jest zdrowa?
Dieta bulionowa (rzadziej – buliona) to jedna z odchudzających diet eliminacyjnych. Jej stosowanie ma jednak zapewnić nie tylko spadek masy ciała, ale także oczyścić organizm z toksyn i poprawić kondycję skóry. Ważnym elementem diety...
DietyOdchudzanieŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Pijecie duże ilości alkoholu? Uważajcie, to może przyspieszyć postęp choroby Alzheimera
Na łamach pisma „eNeuro” zostały opublikowane wyniki badań nad związkiem dużego spożycia alkoholu a przyspieszeniem spadku funkcji poznawczych. Miłośnicy wysokoprocentowych trunków nie będą zadowoleni.
Żywienie
Joanna Biegaj
-
Ma antyrakowe i odchudzające właściwości. Jest mało znana w Polsce, a w smaku przypomina chrzan
Moringa to roślina nazywana „drzewem chrzanowym”, choć z polskim chrzanem ma niewiele wspólnego (poza ostrym smakiem). Od lat z jej właściwości korzysta medycyna wschodu i coraz bardziej doceniają ją Europejczycy. Jej działanie jest...
OdchudzanieSkładniki odżywczeŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Owsianka z tym dodatkiem skradnie wasze serca. Może być jeszcze zdrowiej
Zamiast przygotowywać owsiankę w klasycznej formie – dodajcie do niej jeszcze jeden bardzo wartościowy składnik. Otrzymacie wspaniałą mieszankę struktur i smaków, a do tego będzie to doskonałe paliwo dla waszego organizmu na cały dzień.
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj