-
Idealny strogonow – oto, jak go przygotować. Sekretem jest ten jeden składnik
Strogonow to gulasz często spotykany na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest bogatym i treściwym posiłkiem i może nasycić na długo.
ProduktyŻywienie -
Mandarynka – moc zdrowia w małym owocu. Właściwości i kaloryczność mandarynek
Mandarynki to jeden z ulubionych owocowych przysmaków Polaków. Mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych, a jednocześnie niewiele kalorii.
ŻywienieOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Naukowcy ostrzegają: ten miód szkodzi przyrodzie
Niepotwierdzone naukowo informacje o rzekomych prozdrowotnych właściwościach miodu nawłociowego pomagają w inwazji nawłoci. Tymczasem roślina ta zajmuje nowe tereny i drastycznie zmniejsza bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jest...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nie potrafisz zapanować nad jedzeniem? Podpowiadamy, jak się nie przejadać
Czy potrafisz skończyć posiłek, gdy zaspokoisz głód? A może odchodzisz od stołu dopiero wtedy, gdy wystąpi nieprzyjemne uczucie rozpierania żołądka? Jeśli często się przejadasz, te porady dietetyczki mogą pomóc ci zapanować nad jedzeniem.
ŻywienieSkładniki odżywcze Wideo -
Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?
Sezon jesienno-zimowy słyni z niskich temperatur. Niestety, wyziębiony organizm szybciej łapie infekcje, dlatego po powrocie do domu warto sięgnąć po rozgrzewający i odżywczy napój. Proponujemy zakwas z buraka z cynamonem.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
8 ziół pomocnych przy nadciśnieniu. Czy już masz je w swojej kuchni?
Nadciśnienie to powszechny problem. Poza lekami można walczyć z nim wykorzystując bogactwo natury: zioła. Które będą szczególnie pomocne?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
8 ziół pomocnych przy nadciśnieniu. Czy już masz je w swojej kuchni?
Nadciśnienie to powszechny problem. Poza lekami można walczyć z nim wykorzystując bogactwo natury: zioła. Które będą szczególnie pomocne?
ProduktyŻywienie -
Jak przygotować znakomitą kawę? O tym musi wiedzieć każdy domowy barista!
Kawę pijemy i kochamy wszyscy! Ale czy na pewno wiemy, jak właściwie ją przyrządzić, by w każdej filiżance zamknąć esencję wyjątkowego smaku?
ProduktyŻywienie -
Imbir może zaszkodzić przy pewnych schorzeniach
Imbir ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wspomaga trawienie i ogólne zdrowie. Okazuje się jednak, że może zaszkodzić przy pewnych chorobach.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Lubisz wino? Teraz zaczniesz pić je częściej. Chroni przed bólem gardła i nie tylko
Naukowcy biją na alarm: picie alkoholu nam szkodzi. Czy aby na pewno zawsze tak jest? Okazuje się, że nie! Szczególnie korzystne może być wino, które walczy z bólem gardła i płytką nazębną.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego warto przyjmować probiotyki? O tym mogłeś nie wiedzieć
Nie bez powodu mówi się, że „jelita są drugim mózgiem”. To w nich produkowana jest serotonina, to od ich kondycji w dużej mierze zależy nasza odporność. Jak zadbać o zdrowie jelit? Przede wszystkim należy włączyć do diety więcej...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Rokitnik wcale nie taki zwyczajny. Poznaj jego właściwości zdrowotne i przygotuj z niego nalewkę
Rokitnik, choć – według nazwy – zwyczajny ma moc zdrowotnych i kosmetycznych właściwości. Można z niego zrobić nalewkę, herbatę, kremy. Poznaj przepisy z rokitnikiem.
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAnna Sierant
-
Jak dobrze znasz nawyki żywieniowe serialowych bohaterów? Quiz
Miłość do jedzenia wyróżniała, a nawet połączyła, niemało serialowych postaci. Czy potrafisz określić, kto się czym zajadał najchętniej? Sprawdź swoją wiedzę w quizie!
ŻywienieDiety Quiz -
Pijesz kawę, aby schudnąć? Sprawdź wady i zalety tego rozwiązania
Chociaż potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy zostały już dobrze poznane, to, jak kawa może wpłynąć na twój plan odchudzania, jest nieco bardziej skomplikowane. Jak się okazuje, naukowcy wciąż szukają zalet i wad picia...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Najlepsze trendy żywieniowe na 2021 rok. Który podbije twoje serce?
2020 stał się rokiem trudności i zmian na całym świecie. Także nasze zwyczaje uległy zmianie – w tym te związane z odżywianiem. Co czeka nas w przyszłym roku?
DietyŻywienie -
Dieta Pritikina to cały system myślenia o jedzeniu i zdrowym trybie życia. Chcesz ją wypróbować?
Dieta Pritikina została opracowana w latach 70. XX w. jako sposób na zdrowe zrzucenie kilogramów. Jakie są zasady diety Pritikina i jakie daje ona efekty?
ŻywienieOdchudzanieSkładniki odżywcze -
Czy można schudnąć, jedząc śniadanie? Wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji
Niezależnie od tego, czy to faktyczne śniadanie, czy pierwszy posiłek, który jesz później w ciągu dnia, dobry wybór może pomóc ci osiągnąć sukces w odchudzaniu. Ale jak tego dokonać?
OdchudzanieŻywienie -
Jesienna uczta cebulowa. Czy ochroni organizm przed chorobami?
Cebula to jedno z najtańszych warzyw, jakie można kupić w naszych sklepach. To też najtańszy... lek! Wyjaśniamy, dlaczego cebuli nie powinno zabraknąć w naszej diecie.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Wypróbuj te koktajle odchudzające, a nadwaga zniknie w mgnieniu oka!
Gdybyś miał moc uczynienia swojego życia lepszym w zaledwie 30 sekund, czy użyłbyś jej? Otóż... masz tę moc! Jedno naciśnięcie przycisku pozwoli ci stworzyć koktajle odchudzające, które sprawią, że twoje ciało zacznie od razu spalać...
OdchudzanieŻywienie -
Czy aluminium w kuchni szkodzi zdrowiu? Lepiej zrezygnuj z tacek i folii
Robisz grilla i pieczesz karkówkę na aluminiowej tacce, albo rybkę w aluminiowej folii? Panikować z tego powodu na pewno nie trzeba, choć lepiej ograniczać tego rodzaju materiały w kuchni. Nie chodzi tylko o ochronę środowiska.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Ekspert: W człowieku tylko jedna dziesiąta komórek to komórki ludzkie, a reszta to bakterie
Mikroflora bakteryjna ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, może nawet wpływać na ryzyko zakażenia koronawirusem. W czasie pandemii należy szczególnie o nią zadbać – przekonuje prof. Jacek Muszyński z Warszawskiego...
ProduktyŻywienie