-
Jak zrobić zdrowe Raffaello z... kaszy jaglanej? Błyskawiczny przepis
Włoskie pralinki o nazwie Raffaello cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Wbrew pozorom bardzo łatwo przygotować je samodzielnie w domu – zwłaszcza w wersji fit. Kaloryczny krem bez problemu można zastąpić znacznie...
PrzepisyŻywienieSkładniki odżywcze Wideo -
W tych serach wykryto obecność szkodliwej bakterii. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w niektórych partiach serów firmy Cahills Farm Cheeses mogą znajdować się bakterie Listeria monocytogenes, które wywołują chorobę zwaną listeriozą. O które produkty chodzi?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jaki wpływ ma to, co jemy, na nasz... seksapil? Zaskakujące odkrycie
Nasze nawyki żywieniowe mogą mieć spory związek z tym, czy jesteśmy postrzegani za osoby atrakcyjne seksualnie. Okazuje się, że im bardziej jesteśmy skłonni do tego, by próbować nowych potraw i nieznanych wcześniej smaków, tym bardziej...
ŻywienieMonika Piorun
-
Uwaga! Sanepid wycofuje kilkanaście serii lodów firmy Mars. Z jakiego powodu?
Trwa prawdziwa czarna seria jeśli chodzi o zanieczyszczenie żywności niedozwolonym na terenie Unii Europejskiej tlenkiem etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożywaniem niektórych wyrobów...
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
5 produktów, w których jest więcej wapnia niż w mleku. Będziecie zaskoczeni!
Dzięki niemu mamy mocne kości, zdrowe zęby, sprawne mięśnie i dobry nastrój. Wapń – bo o nim mowa – pełni ważną rolę w naszym organizmie. Choć większość osób uznaje, że jego najlepszym źródłem jest nabiał, a zwłaszcza krowie mleko, to...
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Nadmiar kawy osłabia pamięć i ma zły wpływ na mózg. Ile pić, by nie przesadzić?
Kawa ma zbawienny wpływ na cały organizm, ale jeśli codziennie wypijamy więcej niż 6 filiżanek małej czarnej, to nasz mózg zaczyna się... kurczyć. Na dodatek nadmierna konsumpcja tego napoju sprawia, że o ponad 50 proc. wzrasta ryzyko...
Żywienie -
Przepis na smaczne ciasto z... warzyw – lepsze niż pizza! Jak je zrobić?
Nie zawsze ciasto musi być słodkie. Warto wypróbować wyśmienity przepis na wegetariańską przekąskę z warzyw, która z powodzeniem może konkurować nawet z tradycyjną pizzą.
ŻywieniePrzepisy Wideo -
Jak zrobić ratatuj? Przepis na bajecznie pyszne danie, które podbiło świat
Wcale nie trzeba wiele zachodu, by w mgnieniu oka wyczarować lekką i zdrową potrawę, której smak zachwyci nawet najbardziej wyrafinowanego krytyka kulinarnego. Proste, jednogarnkowe danie podbiło serce niejednego smakosza na długo zanim...
ŻywieniePrzepisyMonika Piorun
Wideo -
Natto – japoński specyfik, który blokuje... koronawirusa. Przełomowe odkrycie?
Enzym wydzielany przez bakterie obecne w fermentowanej soi może blokować możliwość zakażenia się COVID-19. Naukowcom z Tokio udało się to potwierdzić w warunkach laboratoryjnych – nie ma pewności, czy samo spożywanie tradycyjnego natto...
ŻywienieMonika Piorun
-
Kolejny komunikat o wycofanych lodach. Co wykryto w produktach marki Milka?
Główny Inspektorat Sanitarny po raz kolejny w ciągu ostatnich dni wydał ostrzeżenie w związku z wykryciem składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – tym razem podczas produkcji wyrobów popularnej firmy produkującej słodycze.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Jak zrobić sernik z... jogurtu? Prosty przepis z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika
30 lipca przypada święto jednego z najbardziej lubianych ciast na świecie. Wbrew pozorom do zrobienia wyśmienitego sernika wcale nie trzeba używać tradycyjnego twarogu. Z powodzeniem można go zastąpić... jogurtem, dzięki któremu ten...
OdchudzaniePrzepisyŻywienie Wideo -
Naukowcy z Harvardu: Owoce i warzywa bogate we flawonoidy mają dobry wpływ na pamięć
Co robić, by nasz mózg działał sprawnie aż do późnej starości? Po 20 latach badań udowodniono, że jedzenie bogate w fitozwiązki naturalnie występujące w roślinach może nawet o 38 proc. ograniczyć ryzyko zaburzeń funkcji poznawczych...
ŻywienieMonika Piorun
-
Dlaczego białko warto jeść na śniadanie, a nie później? Od tego zależy przyrost mięśni
Jesteś nie tylko tym, co jesz, ale... kiedy jesz – przynajmniej jeśli chodzi o spożywanie protein. Japońskim naukowcom udało się odkryć zaskakującą zależność pomiędzy porą dnia, w jakiej sięgamy po pełne białka posiłki, a wzrostem masy...
Żywienie -
Niewielkie ilości alkoholu mogą chronić przed... atakiem serca. Zaskakujące wyniki 20-letnich badań
Jeśli cierpisz na choroby układu krążenia i przeżyłeś zawał, to picie maksymalnie jednej butelki wina tygodniowo (lub kilku butelek niskoprocentowego piwa) wbrew pozorom może chronić cię przed kolejnym atakiem serca – dowodzą naukowcy z...
ŻywienieMonika Piorun
-
W tych rybach wykryto zanieczyszczenia. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega
Ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego szkodliwym dla zdrowia tlenkiem etylenu GIS zdecydował o wycofaniu z obrotu niektórych wyrobów rybnych. O jakie produkty chodzi?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Lider polskiego pszczelarstwa - Pasieki Rodziny Sadowskich
Dwanaście lat działalności i ponad 3000 uli – tyle potrzebowali miodziarze, aby Pasieki Rodziny Sadowskich stały się nie tylko rozpoznawalną i najchętniej kupowaną przez konsumentów marką naturalnych miodów, ale także największym...
Artykuł sponsorowany -
Naturalny doping dla mózgu. 5 produktów, które pomagają się lepiej skoncentrować
Jak sprawić, by umysł był ostry jak brzytwa? Wystarczy wzbogacić codzienną dietę o kilka składników, które mają zbawienny wpływ na to, jak funkcjonuje nasz mózg. Podpowiadamy, o czym warto pamiętać.
ŻywienieProduktyMonika Piorun
-
Jak zwiększyć szansę na dziecko? Pamiętaj o odpowiedniej suplementacji
Właśnie podjęliście decyzję – czas na dziecko. Pewnie zastanawiacie się teraz, jakie czynniki pozytywnie wpływają na płodność i co zrobić, gdy pojawiają się problem z zajściem w ciążę. Przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek.
Artykuł sponsorowany -
Małże – jak smakują i jak je jeść? Wartości odżywcze mięczaków
Małże to mięczaki, które mają dużo wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Jak je jeść?
ProduktyŻywienie -
Jak zrobić hummus z... bobu? Wypróbuj prosty przepis Nigelli Lawson
Bób do niekwestionowany król sezonu letniego. Jeśli znudziło ci się już tradycyjne gotowanie go w lekko osolonej wodzie, warto wyczarować z tej rośliny dosyć nietypowy przysmak, który można zrobić w błyskawicznym tempie. W sam raz na...
PrzepisyŻywienie -
Jak zrobić wyśmienite kwiaty cukinii według przepisu Janusza Palikota?
Kwiaty cukinii to doskonała przekąska na lato. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele, ale jednym z najprostszych podzielił się niedawno sam... Janusz Palikot, który w mediach społecznościowych coraz częściej dzieli się wymyślnymi...
ŻywieniePrzepisySkładniki odżywcze