-
Uważaj, świąteczne jedzenie może zmienić mikrobiom jelitowy
Tłuste, słodkie potrawy sprzyjają rozwojowi bakterii, które nie są tak korzystne dla zdrowia jelit. A jeśli oddajesz się temu przez dni lub tygodnie, popychasz swój mikrobiom w kierunku braku równowagi. Może się okazać, że okres...
DietyProduktyŻywienie -
Przepis na sernik wigilijny według Ani Starmach. Pyszny i łatwy do zrobienia
Sernik wigilijny to jedno z najważniejszych świątecznych ciast. Poznaj przepis na sernik wiedeński, który od lat króluje na wigilijnym stole u Ani Starmach.
ŻywienieProdukty -
Wegańska wigilia nie musi być wyzwaniem. Przykładowe dania i przepisy
Wegańska wigilia wcale nie musi bardzo różnić się od tej tradycyjnej. Istnieją bowiem wegańskie odpowiedniki świątecznych potraw. Oto przykładowe dania, które możesz zaserwować na wegańskiej wigilii.
ŻywienieProdukty -
Oto, jak upiec idealny makowiec na święta. Magda Gessler zdradziła swój przepis
Makowiec to stały bywalec świątecznego stołu. Sprawdźmy, jak upiec idealny makowiec zgodnie z zaleceniami znanej restauratorki Magdy Gessler.
OdchudzanieŻywienie -
Jak nie przytyć w czasie świąt i ferii? Garść porad do zastosowania
W święta Bożego Narodzenia większość z nas sobie folguje, co może się skończyć dodatkowymi kilogramami na wadze. Jeśli w tym roku nie chcesz przytyć, zastosuj nasze wskazówki.
OdchudzanieProduktyŻywienie Wideo -
Jak zmielić mak do makowca? Przygotowanie krok po kroku
Jak zmielić mak do makowca? Nie jest to bardzo trudne zadanie, a dzięki niemu uda ci się uzyskać makowiec pełniejszy smaku niż w przypadku kupienia gotowej już masy.
ŻywienieProdukty -
Tęczowa dieta, czyli jak barwa warzywa wpływa na jego właściwości
Jesz tylko kilka warzywa i owoców? Zatem nie możesz powiedzieć, że twoja dieta jest zbilansowana. Barwa warzyw i owoców ma znaczenie, a im bardziej kolorowa jest nasza dieta, tym więcej składników odżywczych dostarczamy do organizmu.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Wiele mówi się o zdrowotnych właściwościach połączenia miodu z cynamonem. Sprawdźmy, czy słusznie
Miód i cynamon to dwa naturalne składniki o wielu właściwościach zdrowotnych. Niektórzy twierdzą, że ich połączenie może wyleczyć prawie każdą chorobę. Czy rzeczywiście tak jest?
Składniki odżywczeŻywienie -
Zdrowe produkty też mogą szkodzić, powodując stan zapalny. Wyjaśniamy, dlaczego
Jak pokazuje analiza Googe Trends na przestrzeni ostatniej dekady co roku zainteresowanie tematem diety wśród Polaków wzrasta wraz z chęcią wdrożenia w życie postanowień noworocznych, by w kolejnych miesiącach sukcesywnie maleć. W...
Składniki odżywczeProduktyDietyBezpieczeństwo żywnościŻywienieEwelina Celejewska
-
Prosecco coraz częściej pijemy na imprezach. Ekspert przestrzega: kac po tym trunku jest najgorszy
Prosecco to ulubiony trunek imprezowy wielu osób. Jest smaczne solo, jak i w drinkach. Okazuje się jednak, że może potęgować kaca.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Owoce na świątecznym stole: mandarynki czy klementynki? Podpowiadamy, jak je odróżnić
Mandarynki i klementynki – to dwie nazwy odnoszące się do małych, okrągłych pomarańczowych owoców cytrusowych. Ale jak je odróżnić i co właściwie ląduje na naszych świątecznych stołach?
ProduktyŻywienie -
Smakowe wody mineralne i napoje izotoniczne mogą być skażone bakteriami
Drobnoustroje te da się jednak zwalczać naturalnymi metodami, wykorzystyjąc ekstrakty rośline i soki owocowe bogate w związki bioaktywne.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Zupa grzybowa jest obecna w wigilię na wielu polskich stołach. Przygotuj ją według przepisu Ewy Wachowicz
Zupa grzybowa, choć mniej popularna od wigilijnego barszczu, dla wielu jest ulubionym świątecznym daniem. Jeśli należysz do jej miłośników, wypróbuj ten przepis Ewy Wachowicz!
ŻywienieProdukty -
Magnez to pierwiastek powszechnie spotykany w żywności. Sprawdź, jakie korzyści daje jego suplementacja
Magnez to jeden z często pomijanych, a niezwykle ważnych pierwiastków, które pomagają nam zachować dobre zdrowie. Dlaczego warto dostarczać go organizmowi z pożywienia?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Ser feta: naprawdę warto go jeść! Za chwilę dowiesz się, dlaczego
Jeśli jesteś fanem kuchni śródziemnomorskiej lub bliskowschodniej, zapewne znasz i lubisz także ser feta. Jest słony, wilgotny, kruchy, a jednocześnie kremowy. W pewnych środowiskach jest uważany za najzdrowszy ser świata! Dlaczego?
ProduktyŻywienie -
Grzane piwo z pomarańczą: nie tylko smaczne, ale i zdrowe (w umiarkowanych ilościach)
Grzane piwo jest być może mniej popularne niż grzaniec przygotowywany na bazie wina, jednak rozgrzewa równie skutecznie. Poznaj przepis na grzane piwo z pomarańczą.
ŻywienieProdukty -
Sernik krakowski według Magdy Gessler: przepis
Sernik krakowski świetnie sprawdzi się jako jedno z ciast przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Wypróbuj przepis Magdy Gessler na tę słodkość.
Żywienie -
Postna kapusta z grzybami to stały punkt wieczerzy wigilijnej. Anna Lewandowska zdradziła swój przepis
Kapusta z grzybami to jedna z tradycyjnych 12 potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Jak ją przygotować? Pomoże nam w tym przepis, którym podzieliła się Anna Lewandowska.
ProduktyŻywienie -
Oto najlepsze źródła błonnika pokarmowego
Błonnik nie jest jednorodną substancją, lecz mieszaniną różnego rodzaju związków chemicznych. Z tego względu dzieli się błonnik na dwa typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. I choć współwystępują one ze sobą w różnych proporcjach w...
ProduktyŻywienie -
Świąteczna tarta z kremem czekoladowym na pierniczkowym spodzie: przepis Niekoniecznie Dietetycznie
Jeśli szukasz jakiegoś urozmaicenia wśród wszystkich świątecznych makowców i keksów, z pomocą rusza Anna Reguła, czyli Niekoniecznie Dietetycznie i jej przepis na tartę z kremem czekoladowym na pierniczkowym spodzie.
Żywienie -
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia: kulinarny grafik
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia nie muszą spędzać snu z powiek. Wystarczy opracować grafik z informacjami, co i kiedy upiec czy ugotować.
ŻywienieProdukty