-
Niedobory składników odżywczych narażają nas na wiele chorób. Co warto o nich wiedzieć?
Zbilansowana dieta jest podstawowym elementem profilaktyki zdrowia. To, w jaki sposób się odżywiamy, może zadecydować o naszej odporności na patogeny. Możesz już dziś wprowadzić kilka zmian stylu życia i diety, aby wzmocnić swój układ...
Żywienie
-
Skórka z cytryny – nie wyrzucaj, wykorzystaj!
Skórka z cytryny ląduje często w koszu, a tymczasem można ją wykorzystać do wielu rzeczy. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Kwiaty robinii akacjowej ukoją nerwy i pomogą wątrobie. Dodaj akację do owsianki albo usmaż w cieście
Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowanie. Zrobisz z nich leczniczy napar, dodający urody tonik albo przepyszny deser – koniecznie wypróbuj jak smakuje akacja smażona w cieście.
Żywienie
-
Pomoże kobietom w ciąży, pacjentom po operacji i wesprze odchudzanie. Mowa o... gumie do żucia
Czy żucie gumy jest zdrowe? Naukowcy mówią – tak! Ważne jest jednak, aby była to guma bez cukru i aby żuć z umiarem. Sprawdź, jak działa guma do żucia na organizmi co mówią na ten temat badania naukowe.
Żywienie
-
Czym jaśminowiec różni się od jaśminu? Sprawdź, jak wykorzystać kwiaty jaśminowca
Rosnący powszechnie w Polsce jaśminowiec często jest mylony z jaśminem. Choć to zupełnie różne rośliny, kwiaty jaśminowca również można wykorzystać. Mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i pomagają zapobiegać nowotworom.
Żywienie
-
Co stanie się z twoim ciałem jeśli codziennie zjesz gruszkę? Są badania
Uwielbiasz wgryźć się w słodką, soczystą gruszkę? Miękka, maślana konsystencja czyni je wyjątkowymi wśród innych owoców. Codzienne zjedzenie gruszki przynosi wymierne korzyści dla zdrowia. Sprawdź, jakie.
Żywienie
Monika Witkowska
-
Już jedna filiżanka kawy dziennie uchroni cię przed groźną chorobą. Są najnowsze badania
Wypicie rano filiżanki aromatycznej kawy to nie tylko przyjemność. Rozliczne badania wskazują, że regularne picie tego napoju zapobiega wielu chorobom, w tym cukrzycy typu 2, chorobom sercowo-naczyniowym i chorobom wątroby. Najnowsze...
Żywienie
Monika Witkowska
-
Szałwia na gardło: właściwości lecznicze szałwii
Szałwia na gardło to stary sposób leczenia infekcji gardła. Jak stosować szałwię i jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Uważaj na nadziewane pierniczki! GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o stwierdzeniu obecności białka migdałowego w jednej partii pierników z nadzieniem. Przestrzega, że osoby uczulone na migdały nie powinny ich spożywać. Sprawdź, o jaki dokładnie produkt chodzi.
Żywienie
Monika Witkowska
-
Za dużo białka w organizmie. Jak nadmiar białka w diecie wpływa na zdrowie?
Duża ilość białka w diecie może być szkodliwa. Dlaczego należy uważać na nadmiar białka w diecie?
ProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
3 gramy tego suplementu dziennie mogą obniżyć ciśnienie krwi. Są badania naukowe
Dokładnie 3 gramy dziennie kwasów tłuszczowych omega-3 spożywanych w żywności lub suplementach. To, zdaniem naukowców, optymalna dzienna dawka, która pomoże obniżyć ciśnienie krwi.
Żywienie
-
SWING. Tu zakochasz się w smakach Azji
Restauracja SWING w Warszawie jest nietypowym lokalem na gastronomicznej mapie stolicy. Właścicielka lokalu, Chi, zadbała o każdy detal tego miejsca. Jako Azjatka, podróżując po Azji i poznając najlepsze orientalne potrawy, stworzyła...
Artykuł sponsorowany
-
Restrykcyjne diety szkodzą chorym na Hashimoto. Co jeść, by wspomóc tarczycę?
– Niedobór kalorii, niedożywienie białkowe, witaminowe i mineralne, to jedne z najczęstszych przyczyn problemów z tarczycą. Przy Hashimoto, zamiast skupiać się na restrykcyjnych dietach, trzeba zadbać o dobre, wartościowe odżywianie....
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościDiety
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pomaga schudnąć, zapobiega nowotworom i spowalnia starzenie. Co najnowsze badania mówią o kawie?
Kawa to nie tylko jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, ale i wdzięczny temat wielu prac naukowych. Sprawdź, co najnowsze badania mówią na temat picia kawy.
Żywienie
-
Bolące jelita i wzdęcia to objaw nadwrażliwości jelit?
Bolące jelita i wzdęcia brzucha mogą być objawem wielu chorób, ale i nadwrażliwości jelita grubego. Jak rozpoznać przyczynę choroby?
Żywienie
Alicja Kowalczyk
-
Jedzenie o tej porze dnia skraca życie. Są nowe badania naukowe
Opóźnianie jedzenia i objadanie się przed snem to najgorsza z możliwych rzeczy. Teraz są dowody naukowe na to, że jedzenie późnym wieczorem skraca życie.
Żywienie
-
Jak się odżywiasz, seniorze? Za mała różnorodność, zbyt długie przerwy między posiłkami
Zbyt mało wody, warzyw, produktów zbożowych z pełnego przemiału, ryb, owoców i naturalnych napojów mlecznych. Za dużo „produktów przyjemnościowych” o niskiej wartości odżywczej – tak w skrócie można określić najczęstsze błędy żywieniowe...
Żywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Co jeść, gdy boli gardło? Wypróbuj te 4 produkty
Ból gardła to jeden z najczęstszych objawów infekcji wirusowych, często też towarzyszy alergii. Zanim się pojawi, czujemy drapanie oraz trudności z przełykaniem. Co zatem jeść, żeby nie podrażniać gardła? Wypróbuj polecane przez...
Żywienie
Monika Witkowska
-
Czy ziemniaki są mniej wartościowe niż inne warzywa? Jest naukowa odpowiedź
Zaskakujące wyniki nowych badań. Naukowcy sprawdzili, czy słusznie warzywa skrobiowe, w tym ziemniaki, są uważane za gorszą kategorię warzyw.
Żywienie
Alicja Kowalczyk
-
Czy wino może się zepsuć?
Przydatność wina zależy od jego zawartości alkoholu. Jak długo można przechowywać otwarte wino?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty
-
Grillowane marchewki to prosty i smaczny pomysł na przekąskę. Wypróbuj!
Grillowane marchewki to nasz nowy ulubiony sposób na jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców. Sprawdź, jak je przyrządzić.
ŻywieniePrzepisy