-
Naukowcy: Utrzymanie wagi zależy od mózgu, a nie tylko od siły woli
Odkrycia, opublikowane w czasopiśmie NeuroImage, potwierdzają rozpowszechnioną teorię neuronalną, zgodnie z którą osoby ze zwiększoną reakcją nerwową na widzenie i wąchanie jedzenia konsekwentnie przejadają się i przybierają na wadze.
DietyOdchudzanieŻywienie -
Kruche ciasto, czekoladowy krem, maliny i śliwki – przepis na pyszne i piękne ciasto!
Masz ochotę osłodzić sobie chłodne jesienne dni? Wypróbuj przepis Niekoniecznie Dietetycznie na pyszne i pięknie się prezentujące kruche ciasto z owocami.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Lubisz sok z wiśni? Od dziś będziesz sięgać po niego częściej!
Oprócz starej, dobrej wody jest kilka zdrowych napojów, które konkurują o pierwsze miejsce w sferze dbania o siebie. Woda z sokiem z cytryny? Każdy jej próbował. Zielone soki? Fani diety Sirt i innych metod zdrowego odżywiania znają je...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Pachnące duety, czyli jak łączyć przyprawy i potrawy
Jak często się zastanawiamy, jakie przyprawy będą najodpowiedniejszym uzupełnieniem mięsa, ryb, czy jajek? A jak doprawić warzywa? Oto pachnące duety, podpowiadamy co z czym połączyć, aby smak potrawy zapamiętać na długo. Obejrzyj...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Jak kontrolować cukrzycę w dobie pandemii? Dwa proste kroki
Jeśli masz stan przedcukrzycowy lub już masz cukrzycę, dwa nawyki pozwolą na zwiększenie komfortu życia i skuteczną walkę z chorobą. Są proste i bez większych problemów można je wprowadzić do rutyny codziennego życia. Co ważne, nabierają...
ProduktyŻywienie -
Fast food nie musi być niezdrowy. Przyrządź lżejsze wersje znanych potraw w domu!
Zdrowy fast food? To możliwe! Przekonuje o tym dietetyczka Anna Reguła i doradza, jak przygotować frytki, burgery, pizzę i inne w domu.
ŻywienieOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Przepisy na lepszą odporność. W roli głównej czosnek
Czosnek to jeden z naturalnych antybiotyków. Jego właściwości prozdrowotne są nieocenione. Powinien być stałym elementem naszej diety, a w okresie jesienno-zimowym w szczególności.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Gałganek Aliny: babciny i bardzo skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem
Gałganek Aliny to domowy sposób na przeziębienie, chore zatoki i katar. Jak zrobić gałganek Aliny i jak go stosować w przypadku dzieci?
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Ketoza – co to jest?
Ogólnie rzecz biorąc to stan fizjologiczny, w którym organizm pozyskuje energię z tłuszczu nagromadzonego w tkankach. Ketoza definiowana jest jako wymuszona synteza ciał ketonowych, takich jak: aceton, kwas beta-hydroksymasłowy czy kwas...
Artykuł sponsorowany -
Koniec z Piramidą Żywienia! Czym jest Talerz Zdrowego Żywienia?
Talerz Zdrowego Żywienia zastąpił piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia - ogłoszono podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego. Połowa talerza zapełniona jest warzywami i owocami, jedna ćwiartka zawiera produkty zbożowe, a na...
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Obawiasz się zimnych i grożących infekcją dni? Zrób sobie... przeciwzapalną kawę latte. Przepis Anny Lewandowskiej
Anna Lewandowska aktywnie działa w mediach społecznościowych i na swoim blogu. Tym razem dodała przepis na przeciwzapalne złote latte. Sprawdź, jak go przygotować!
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Czy warto stosować suplementy, by ochronić się przed COVID-19 lub łagodniej przejść chorobę?
Czy suplementacja niektórych witamin i minerałów może stanowić jeden z elementów ochrony przed COVID-19? Badania dowodzą, że po niektóre składniki warto sięgnąć.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Dieta na koronawirusa: co jeść, by wzmocnić odporność?
Dieta na koronawirusa pozwoli ci zminimalizować ryzyko zachorowania na COVID-19 i wzmocni twoją odporność. Co jeść, by uchronić się przed COVID-19?
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Chryzantemy kojarzone są z długowiecznością. Nic dziwnego – mają wiele właściwości zdrowotnych
Chryzantemy to nie tylko kwiaty do ozdabiania grobów na Wszystkich Świętych i rośliny kojarzące się ze śmiercią. Wręcz przeciwnie – mają niemało właściwości zdrowotnych.
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyOdchudzanieAnna Sierant
-
Topinambur: warzywo o tajemniczej nazwie i z mnóstwem zdrowotnych właściwości
Topinambur to warzywo pełne zdrowotnych właściwości. Jak wygląda topinambur i jak go przyrządzić? Gdzie można kupić topinambur?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Ocet ryżowy – właściwości i zastosowanie
Ocet ryżowy jest przyprawą tradycyjnie stosowaną m.in. w Chinach i w Japonii. Nadaje on przygotowywanym potrawom charakterystyczny smak, jednak to nie jedyna z jego zalet. Ocet ryżowy cechują liczne właściwości zdrowotne, które możemy...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy kofeina powoduje stan zapalny? Odpowiedź nie jest oczywista
Jeśli myślimy o stanie zapalnym, zwykle nie jest to pozytywna rzecz. Przewlekłe, długotrwałe zapalenie jest główną przyczyną dolegliwości zdrowotnych, zarówno drobnych (trądzik), jak i poważnych (rak, zaburzenia funkcji poznawczych i...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Lubisz białą herbatę? Oto korzyści, jakich doświadczysz, pijąc ten napój
Matcha i zielona herbata od lat kreują wyobrażenie o tym, jak zyskać zdrowie i dobre samopoczucie. Ale jeden zdrowy napój funkcjonuje poza centrum uwagi. Jest niedoceniany, ale przynosi równie wiele korzyści: biała herbata.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jesz z nudów czy faktycznie jesteś głodny? – oto jest pytanie. Jak to rozpoznać?
Wiele osób ma problem z jedzeniem dla zabicia czasu, nawet jeśli nie są naprawdę głodne. A jedzenie z nudów i inne formy emocjonalnego jedzenia mogą przyczyniać się do nadwagi.
Żywienie -
To ciasto jest hitem internetu! Potrzebujesz tylko dwóch składników, w tym... majonezu
Wiemy już, że przeczytałeś tytuł i kliknąłeś z obrzydzeniem. Ale zostań z nami i przekonaj się, że to ciasto z majonezem... naprawdę może być smaczne!
ProduktyŻywienie -
Czym jest kwercentyna i dlaczego warto szukać jej w pożywieniu?
Kwestia długowieczności zaprząta umysły wielu fanów zdrowego stylu życia. Różne są metody, ale o jednych się mówi, a inne pozostają w zapomnieniu. Do tej drugiej grupy zalicza się kwercentyna – i niesłusznie!
Składniki odżywczeŻywienie