-
Orzechy – surowe czy prażone? Które są zdrowsze?
Orzechy stanowią idealną przekąskę. Są pełne zdrowych tłuszczów, błonnika i białka i są źródłem wielu ważnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że jedzenie orzechów przynosi szereg korzyści zdrowotnych....
ProduktyŻywienie -
Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Swój przepis zdradza Piotr Kucharski
Utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit pozwala składnikom odżywczym lepiej się wchłaniać. Dzięki temu sprawniejsza jest praca całego organizmu. Dlatego warto regularnie sięgać po kiszonki.
ProduktyŻywienie Wideo -
Mleko? Tylko pełnotłuste, zwłaszcza dla dzieci
Mleko miało złą opinię w ostatnich latach. Moda na weganizm i obawy związane z nietolerancją laktozy spowodowały wzrost popularności alternatyw dla mleka, a napój otacza wiele mitów, w tym przekonanie, że pogarsza objawy przeziębienia....
ProduktyŻywienie -
Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?
Sok z kiszonych buraków może nie brzmi zachęcająco, ale wystarczy poznać jego właściwości, by chociaż spróbować się go napić.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
9 powodów, dla których warto wyrzucić z kuchni olej rzepakowy
Zaskoczeni? A jednak. Okazuje się, że olej rzepakowy nie jest tak naprawdę naszym sprzymierzeńcem. Co jest z nim nie tak?
ProduktyŻywienie -
Biedroń mówi o podatku cukrowym. Nawiązał do Tadeusza Rydzyka
Robert Biedroń był gościem Polsat News. Polityk wypowiadał się m.in. w sprawie podatku cukrowego. Wskazał dla kogo jego wprowadzenie może okazać się korzystne.
ŻywienieProdukty -
„Spożyć do…”, „Najlepiej przed…” Co można spożywać po terminie?
Może i nie czytasz składu produktów, ale zawsze patrzysz, jaki jest termin ważności? To już coś! Pytanie jednak, czy wiesz, które produkty można jeść po terminie. być może niepotrzebnie wyrzucasz niektóre z nich.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Czerwone i przetworzone mięso nie jest dobre dla zdrowia
Nowa analiza danych długoterminowych na temat prawie 30000 osób wykazała niewielkie, ale znaczące ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny związanej z jedzeniem dwóch porcji przetworzonego lub nieprzetworzonego czerwonego mięsa raz w...
Składniki odżywczeŻywienie -
Jesz śniadanie później w weekendy? Możesz mieć wyższe BMI
Nowe badanie wskazuje na dowody, że utrzymanie regularnego harmonogramu jedzenia jest kluczem do zapobiegania otyłości.
OdchudzanieŻywienie -
Perfekcyjne gołąbki. Jak przygotować kapustę?
Gołąbki to danie uwielbiane przez wielu Polaków. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Mikołaj Rey pokazał swój przepis na idealne gołąbki. Jak przygotowuje kapustę?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
7 produktów, które pomogą zachować młody wygląd
Czy można zatrzymać młodość? Zdecydowanie tak, jeśli tylko odpowiednio wcześnie zadbamy o swój styl życia, a przede wszystkim sposób odżywiania.
ProduktyŻywienie Wideo -
Frytki – jak sprawić, by miały mniej kalorii?
Ze święcą szukać osoby, która nie przepada za frytkami. Prawdziwi miłośnicy mogliby jeść je non stop, jednak problemem jest ich kaloryczność. A gdyby tak sprawdzić, by były mniej tuczące?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Jedz i chudnij
Jeśli 1 stycznia zaczęłaś się odchudzać, powinnaś już widzieć pierwsze efekty. Waga ani drgnęła, a może wręcz wzrosła? Czas zmienić taktykę.
ŻywienieOdchudzanieDietySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
5 sposobów na... kiszone superfoods
Moda na kiszonki trwa w najlepsze. I dobrze, bo próżno szukać przekąski zdrowszej, bogatszej w witaminę C, a także witaminy z grupy B, wapń, magnez i choćby błonnik pokarmowy. Co kisić?
ŻywienieKarol Górski
-
Ćwiczenia wpływają na mózg tak samo jak kawa
Według nowego, jedynego w swoim rodzaju badania, zaledwie 20 minut ćwiczeń jest tak dobre jak kawa dla naszej „pamięci roboczej”.
ProduktyŻywienie -
O której godzinie najlepiej ćwiczyć?
Teoretycznie najważniejsze jest to, by w ogóle ćwiczyć i podejmować spontaniczną aktywność fizyczną, by zachować zdrowie. Jednak, jeśli zależy ci na konkretnym efekcie, powinieneś ćwiczyć w określonych godzinach.
OdchudzanieŻywienie Wideo -
Jak nie jeść sushi? 5 żelaznych zasad
Lubisz sushi? A może ciągle nie możesz się przełamać, by spróbować? Niezależnie od tego, czy jesteś w pierwszej, czy w drugiej grupie, sprawdź, jakich błędów podczas jedzenia sushi popełniać nie wypada.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Unikaj tych rzeczy podczas kuracji octem jabłkowym
Ocet jabłkowy ma niewątpliwie właściwości zdrowotne, ale istnieje dobry i zły sposób jego użycia – a w tym przypadku „niewłaściwy sposób” może być niebezpieczny i niezdrowy. Czego należy unikać podczas kuracji octem?
ProduktyŻywienie -
Jedzenie w restauracjach to przepis na niezdrowe odżywianie?
Naukowcy twierdzą, że jedzenie w restauracjach ogólnie szkodzi naszemu zdrowiu. Zwracają uwagę, że 50 procent posiłków w restauracji z pełnym zakresem usług i 70 procent lokali typu fast food ma niską jakość pożywienia.
Żywienie -
Zaburzenia odżywiania związane z uzależnieniem od ćwiczeń fizycznych
Nowe badanie prowadzone przez Uniwersytet Anglia Ruskin (ARU) pokazuje, że uzależnienie od ćwiczeń fizycznych jest prawie czterokrotnie częstsze wśród osób z zaburzeniami odżywiania.
Żywienie -
Podjadanie poza ustalonymi posiłkami szkodzi nam bardziej niż obfite danie
Tu jeden cukierek, tam garść orzechów czy plasterek żółtego sera. Ni to przekąska, ni podwieczorek. Nie ma co ukrywać – masz problem z podjadaniem.
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo