-
10 powodów, by przejść na dietę Sonoma. Spróbuj jej już dziś!
Dieta Sonoma to nowy i zyskujący na popularności sposób odchudzania. A przede wszystkim – zdrowa metoda żywienia. Dlaczego warto spróbować tej diety? Istnieje ku temu co najmniej 10 powodów.
DietyOdchudzanieŻywienie -
Kasza jaglana wycofywana ze sprzedaży. „Możliwe przekroczenie dopuszczalnego poziomu glifosatu”
Sieć hurtowni Selgros poinformowało swoich kontrahentów o konieczności wycofania z obrotu kaszy jaglanej firmy Melvit. Przy partii zastosowano za dużo pestycydu glifosat.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Jak poziom żelaza we krwi wpływa na długość życia?
Nowe badanie na szeroką skalę wykazało, że poziom żelaza we krwi może mieć wpływ na długość życia. Naukowcy przebadali milion osób i doszli do szokujących wniosków.
Składniki odżywczeŻywienie -
Polski start-up pomoże w leczeniu depresji, uzależnień i traumy koronawirusa
Polski start-up, który już wspiera uzależnionych dzięki mechanizmom sztucznej inteligencji, zamierza zaproponować do końca 2020 roku cyfrowe narzędzia terapeutyczne dedykowane walce m.in. z depresją, zaburzeniami odżywiania, traumą...
Żywienie -
Sok z winogron pomoże w walce z grypą żołądkową? Badania nie kłamią
Sok winogronowy to popularny napój o licznych właściwościach zdrowotnych. Wiele osób uważa nawet, że może pomóc w zapobieganiu grypie żołądkowej. Możesz się jednak zastanawiać, czy to twierdzenie jest zgodne z badaniami naukowymi.
ProduktyŻywienie -
Czy oliwki są dobre na odchudzanie? Odpowiedź może zaskoczyć
Oliwki są często peklowane i spożywane jako pikantna i słona przekąska. Wiele osób lubi je również jako dodatek do pizzy i sałatek. Są bogate w zdrowe tłuszcze i wchodzą w skład popularnej diety śródziemnomorskiej. Czy zatem oliwki...
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Jak długo można przechowywać resztki? Odpowiedź nie jest oczywista
Resztki żywności mogą być dobrodziejstwem zarówno dla budżetu, jak i naszego czasu. Są również świetnym sposobem na ograniczenie marnowania żywności. Mimo to jedzenie resztek, które zbyt długo leżały w lodówce lub poza nią, może stanowić...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Jak rozpoznać, czy czereśnie są robaczywe?
Robaki w czereśniach świadczą o tym, że owoce nie były opryskiwane w celu zabezpieczenia ich przed szkodnikami. To dobry znak, bo możemy cieszyć się smakiem naturalnych i wolnych od chemicznych substancji owoców, jednak nawet...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy człowiek może bezpiecznie jeść karmę dla psów?
W obliczu niedoborów żywności lub niewystarczających środków na zakup artykułów spożywczych możesz się zastanawiać, czy karma twojego psa jest opcją, która pomoże ci wyrwać się z opresji. W końcu, jeśli twój pies od czasu do czasu...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Dieta sirt to teraz jedna z najmodniejszych metod odchudzania. Na czym polega?
Dieta sirt to teraz jedna z najmodniejszych metod odchudzania. Skorzystała z niej m.in. Adele, której metamorfozą zachwycali się fani na całym świecie. Opracowana w 2016 roku dieta ma za zadanie dostarczyć organizmowi sirtuin, które...
OdchudzanieDietyŻywienie Wideo -
Jesz zbyt dużo soli? Zobacz, co ci się stanie
Sól składa się z około 40% sodu i 60% chloru. Jest powszechnie stosowana do dodawania smaku potrawom lub do ich konserwowania. Co może się stać, gdy spożywasz jej za dużo?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Jak długo można przechowywać makaron w lodówce?
Suchy makaron może przetrwać w spiżarni przez lata. Ale pewnie zastanawiasz się, jak długo można trzymać go w lodówce po ugotowaniu. Za chwilę twoje wątpliwości znikną.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Czy warto filtrować wodę? Można sporo zaoszczędzić
Woda kranowa jest równie bezpieczna jak woda kupowana w sklepie. A po przefiltrowaniu ma o wiele lepszy smak, dzięki czemu staje się idealna do picia i gotowania. O tym, dlaczego spożywanie dużej ilości wody jest tak ważne i korzyściach,...
Artykuł sponsorowany -
Zaparcia i nie tylko. Tak organizm mówi ci, że nie jesz wystarczająco dużo warzyw
Chrupiące, świeże warzywa – któż z nas ich nie lubi? Jednak często zdarza się, że jemy ich za mało. Organizm sam o tym przypomina w postaci kilku osobliwych oznak.
Składniki odżywczeŻywienie -
Dieta Shibboleth – na czym polega i czy pozwala skutecznie schudnąć?
Wśród wielu modnych sposobów na odchudzanie pojawił się kolejny – dieta Shibboleth. Co to jest, jakie są jej zasady i na czym polega?
OdchudzanieŻywienie -
Czy wolno jeść surowe szparagi? Odpowiedź może zaskoczyć
Szparagi to prawdziwe bogactwo zdrowia. Biorąc pod uwagę, że zwykle podaje się je w postaci gotowanej, możesz się zastanawiać, czy jedzenie surowych szparagów jest równie zdrowe. Zostań z nami, aby się tego dowiedzieć.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Niedobór selenu może mieć poważne konsekwencje. Oto kilka z nich
O niedoborze selenu nie mówi się tyle, co o niedoborach witamin B i D. A jednak, jest to bardzo ważny pierwiastek. Co może być konsekwencją jego niedoboru?
Składniki odżywczeŻywienie -
Te oznaki wskazują na bulimię. Łatwo zauważysz je u bliskich
Bulimia nervosa jest niezwykle trudnym do zrozumienia zaburzeniem psychicznym. Na początek większość osób cierpiących na tę chorobę wygląda normalnie: mają apetyt, jedzą z bliskimi. Prawdziwym problemem jest to, co dzieje się za...
ŻywienieOdchudzanieBezpieczeństwo żywności -
Fakty o diecie „odkwaszającej” organizm. Czy warto ją stosować?
Brak jest wiarygodnych danych na temat tego, czy dieta „odkwaszająca” organizm działa korzystnie, czy też wręcz przeciwnie – nie należy zatem polecać jej pacjentom onkologicznym.
DietyProduktyŻywienie -
Jak jeść wszystko i żyć w zgodzie z ekologią?
Produkcja żywności przyczynia się do powstania nieuniknionych szkód w środowisku. Codzienne wybory żywieniowe mogą wpłynąć na więcej czynników, niż tylko twoje zdrowie.
Żywienie -
Masz cukrzycę? Dodaj do diety te produkty. To prawdziwe superfoods!
Jeżeli zmagasz się z cukrzycą, wiesz, że wiele pokarmów musisz wyeliminować z diety. Ale są też takie, które powinieneś uwzględnić w diecie.
ProduktyŻywienie