-
Wysoki poziom cukru i złego cholesterolu? Pomóc może karczoch
Karczochy znane są od lat ze swoich korzystnych właściwości. I chociaż, jeżeli chodzi o uprawę, nie są zbyt popularne w Polsce, miłośnicy zdrowotnego odżywiania próbują tej sztuki. Dlaczego warto jeść karczochy?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
„Herbatka baletnicy”? Lepiej na nią uważaj!
Herbatka baletnicy jest to napar, który ostatnio zyskał popularność ze względu na jego rzekomy związek z odchudzaniem i innymi korzyściami zdrowotnymi. Jej nazwa obrazuje ideę, jakoby miał pomagać w osiągnięciu szczupłej i zgrabnej...
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Przejadanie się prowadzi do otyłości. Odpowiada za to połączenie mózgowo-jelitowe
Spożywanie dodatkowych porcji pokarmu zwykle odbija się na wadze, ale do tej pory nie było do końca jasne, w jaki sposób do tego dochodzi. Wyniki jednego z najnowszych badań dotyczących tego zagadnienia zostały opublikowane w Journal of...
Żywienie -
Mięso ryb staje się coraz bardziej toksyczne. Dlaczego?
Badania dowodzą, że w ciałach wielu gatunków ryb rośnie poziom szkodliwej i toksycznej metylortęci. Kilka spośród tych gatunków nierzadko trafia na nasze talerze. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda poszukują odpowiedzi na zagadnienie,...
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Głodni? Jedzenia z tych restauracji mało kto chciałby spróbować
Z pewnością wszyscy przyznają, że liczy się nie tylko smak potrawy, ale również sposób jej podania. Pisuar, sznurek, a nawet wieszak – obejrzyjcie te i inne wyjątkowo oryginalne, chociaż nie zawsze atrakcyjne dla oka, sposoby...
Żywienie Galeria -
Astaksantyna. Czy wiesz, co to jest i na co pomaga?
Olej rybny z kwasami tłuszczowymi omega-3 nie jest jedynym morskim czy oceanicznym bogactwem, które może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Innym takim składnikiem jest astaksantyna. Co to takiego i w jakich...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Aronia – na sok i na przeziębienie. Zbiory już niedługo!
W drugiej połowie sierpnia można z powodzeniem zbierać owoce aronii. To już niedługo, dlatego też prześledźmy, dlaczego warto je zebrać i co z nimi zrobić, by skorzystać z ich zdrowotnych właściwości. A te są ogromne, więc przyjrzyjmy...
ProduktyŻywienie -
Kolorowe skarby z pola. Które kwiaty warto jeść?
Kwiaty zazwyczaj zdobią nasze stoły. Ta klasyczna i ponadczasowa tradycja może przenieść się z powodzeniem z wazonów na talerze. Jadalne kwiaty są używane w wielu różnych potrawach. Które to są i jak działają na zdrowie?
Składniki odżywczeŻywienie -
Eukaliptus. Niecodzienna roślina, która niesie wiele korzyści zdrowotnych
Eukaliptus jest to wiecznie zielone drzewo, znajdujące szerokie zastosowanie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Chociaż pochodzi z Australii, rośnie teraz również w wielu innych częściach świata.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Pijesz trzy kawy dziennie? Możesz doświadczyć migreny
Najnowsze badania dowodzą, że istnieje niezaprzeczalny związek między ilością spożywanej kofeiny, a częstotliwością występowania migrenowych bólów głowy.
ProduktyŻywienie -
Czy wino zawiera naturalne antydepresanty? Zdziwisz się!
Jesteś fanem czerwonego wina? Mamy dla ciebie świetną informację. Resweratrol, związek występujący naturalnie w tym rodzaju alkoholu, jest obiektem zaciekawienia badaczy od dziesięcioleci. Niedawne badanie na myszach pozwoliło sprawdzić,...
Składniki odżywczeŻywienie -
Koszerne jedzenie. Czym jest, kto i dlaczego po nie sięga?
„Koszerny” jest terminem używanym do opisywania żywności, która spełnia rygorystyczne normy dietetyczne tradycyjnego prawa żydowskiego. Jak wygląda taka dieta i czym się charakteryzuje?
Żywienie -
Mózg przestaje pracować? Sprawdź, co pozwoli go rozruszać
Czasami czujemy się ospali i ociężali. Umysł odmawia posłuszeństwa, nie jesteśmy w stanie ruszyć dalej z pracą czy nauką. Niezależnie od tego, czy jest wieczór, czy poranek, czy może środek dnia, taka sytuacja może dopaść każdego, Co...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Omeprazol – jak działa lek stosowany przy refluksie? Garść podstawowych informacji
Lekarze przepisują omeprazol w celu zmniejszenia kwasu żołądkowego, aby pomóc w leczeniu różnych schorzeń trawiennych. Pomaga złagodzić zgagę lub refluks żołądkowy. Chociaż większość ludzi dobrze toleruje omeprazol, istnieje pewne...
Żywienie -
Polifenole – istotny składnik diety. Gdzie je znaleźć i dlaczego są takie ważne?
Polifenole zaliczają się do związków roślinnych, które pomagają osiągnąć różne korzyści w zakresie zdrowia. Uważa się, że regularne spożywanie polifenoli poprawia trawienie i zdrowie mózgu. Ponadto chronią one przed chorobami serca,...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Gorzka czekolada a depresja. Co je łączy?
Zgodnie z wynikami ankiety, na której opierało się badanie związku między spożyciem czekolady i depresją, osoby jedzące ciemną czekoladę rzadziej zgłaszają objawy tej choroby. Nad tym zagadnieniem pochylili się naukowcy z University...
ProduktyŻywienie -
10 produktów, które pomogą ci zwalczyć wzdęcia
Wzdęcia? Ludzka rzecz. Ponad 15 procent dorosłych Amerykanów cierpi na objawy zespołu jelita drażliwego, czyli zaburzenia, które prowadzą do bólu brzucha, gazów i wzdęć. Jednak nagromadzone gazy to nie jedyny winowajca. Zatrzymanie wody...
ŻywienieProdukty -
Jak uniknąć chorób serca i cukrzycy typu 2? 5 prostych sposobów
Chorobom serca i cukrzycy typu 2 można skutecznie zapobiegać poprzez zmianę stylu życia i regularne wykonywanie podstawowych badań i pomiarów. Podpowiadamy, jak zminimalizować ryzyko ich rozwoju lub wychwycić problem na wczesnym etapie.
Żywienie -
Co jeść po bieganiu? 10 najlepszych opcji
Nieważne, czy lubisz biegać rekreacyjnie, czy może jesteś wyczynowym sportowcem: bieganie stanowi świetny sposób na poprawę zdrowia serca. I chociaż wiele osób koncentruje się na tym, co powinny zjeść zanim udadzą się na trening, nie...
OdchudzanieŻywienie -
Omega 3-6-9: prawdziwa moc kryje się w tłuszczu
W dzisiejszych czasach dieta większości ludzi obfituje w kwasy tłuszczowe omega-6. Jednocześnie spożycie pokarmów o wysokiej zawartości kwasów omega-3 jest dramatycznie niskie. Naukowcy informują, że zaburzona proporcja...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czym jest gastropareza i czy może być groźna?
Gastropareza jest to choroba, która wpływa na przepływ pokarmu z żołądka do jelita cienkiego. Dzieje się tak, gdy normalnie występujące skurcze żołądka nie przebiegają prawidłowo. Czasami taki stan nazywa się paraliżem żołądka.
Żywienie