-
Dobry diagnosta musi być detektywem
W Polsce farmakologiczne leczenie otyłości to ciągle nowość. Podobnie jak kompleksowe podejście do pacjenta. O skutecznej walce z otyłością i związanymi z nią chorobami mówi dr n. med. Jakub Bukowczan
Artykuł sponsorowany -
Kobieta schudła prawie 70 kg. „Czułam się jak outsider. Znalazłam pocieszenie w jedzeniu”
Cambria Harris przeszła spektakularną przemianę. Schudła ponad 60 kilogramów. O tym, w jaki sposób udało jej się tego dokonać, opowiedziała w sieci.
ŻywienieOdchudzanie Galeria -
Nie toalety czy stoliki są najbrudniejsze w samolocie. Epidemiolog o zagrożeniach czyhających na podróżnych
W sezonie letnim jesteśmy bardziej narażeni na zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Wynika to z faktu, że więcej czasu spędzamy poza domem, a także wyjeżdżamy w podróże, gdzie zmieniamy nie tylko klimat, ale też florę bakteryjną,...
Żywienie -
Spożycie kawy a ryzyko upadków u seniorów
Kawa jest jedną z niewielu używek, która posiada dużo naukowo udowodnionych właściwości zdrowotnych. Najnowsze doniesienie potwierdza jej efekt prewencyjny w kwestii upadków u seniorów.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMikołaj Kamiński
-
Jak fosfor wpływa na zdrowie? Czy można go przedawkować?
Fosfor jest minerałem, którego organizm potrzebuje na co dzień. Dzięki niemu może pełnić wiele swoich podstawowych funkcji i czynności. Fosfor występuje naturalnie w wielu produktach żywnościowych, można go również suplementować. Co...
Składniki odżywczeŻywienie -
Czy banany pomogą ci schudnąć? Zdziwisz się!
Banany stanowią zdrowy dodatek do zbilansowanej diety, ponieważ są w stanie dostarczyć szereg składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto są dobrym źródłem błonnika. Czy jednak mogą pomóc w...
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Dlaczego warto pić herbatę z dzikiej róży? 7 wyjątkowych właściwości
Herbata z dzikiej róży jest herbatą ziołową, wytwarzaną z owoców tego krzewu. Ma delikatny, lekko słodki, kwiatowy smak z wyraźnym cierpkim posmakiem. Owoce są małe, okrągłe, zazwyczaj czerwone lub pomarańczowe, znajdują się tuż pod...
ProduktyŻywienie -
Zapobiega nowotworom i odchudza. Czy wiesz, jakie awokado jesz?
Owoce w kształcie gruszek rosnące na tropikalnych, wiecznie zielonych drzewach, czyli awokado, cały czas zyskują na popularności. Zwykle mają szorstką, zieloną skórkę, kremowy, maślany miąższ i dużą pestkę w środku. Choć prawdopodobnie...
ŻywienieProdukty -
7 grzechów prowadzących do zawału i udaru. Ile z nich masz na sumieniu?
Eksperci ostrzegają, że w najbliższych latach przybędzie ludzi cierpiących na choroby układu krążenia. Poznaj siedem czynników im sprzyjających, a zatem zyskaj wiedzę, jak chronić się przed zawałem i udarem.
Żywienie -
Olej sezamowy – dlaczego warto go stosować? Poznaj 5 faktów
Sezam, chociaż jest tłusty, ma wiele wartości odżywczych. Olej sezamowy jest wytwarzany z surowych nasion sezamu i znajduje zastosowanie w sferze kulinarnej, leczniczej i kosmetycznej. Sprawdź, dlaczego powinnaś mieć go w swojej kuchni.
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Jak oszukiwać na diecie i nadal gubić kilogramy?
Diety bywają nużące – to fakt. Niekiedy po kilku kolejnych dniach spożywania bardzo zdrowych posiłków wręcz marzy się kawałek sernika, czekolada, chipsy czy pizza. Wmówiono nam jednak skutecznie, że odstępstwa od diety mogą wywołać...
OdchudzanieDietyŻywienie -
Czy przy cukrzycy można jeść kaszkę kukurydzianą?
Kaszka kukurydziana znana jest zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie wszelkie przetwory z kukurydzy są bardzo popularne i powszechne. Tam występuje najczęściej w postaci puddingu i jest podawana na śniadanie. Stanowi bogate źródło...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
7 powodów, dla których warto sięgnąć po czerwoną kapustę
Czerwona kapusta należy do grupy roślin Brassica, która obejmuje warzywa o wysokiej zawartości składników odżywczych.
ProduktyŻywienie -
Sezon na salmonellę w pełni. Jak uniknąć zakażenia?
Salmonella jest bakterią wywołującą zatrucia pokarmowe, które mogą prowadzić do niebezpiecznych powikłań. Latem o zakażenie zdecydowanie łatwiej, ponieważ częściej sięgamy po lody, ciasta z kremem czy sałatki z majonezem, a produkty te...
Żywienie -
Spektakularna przemiana 40-latki. „Moją słabością było jedzenie”
Sarah Arnold przeszła spektakularną przemianę. Kobieta przekonuje, że zrzucenie kilogramów miało ogromny wpływ na jej życie towarzyskie.
ŻywienieDietyOdchudzanie Galeria -
Leczenie padaczki. Kolendra może być pomocna?
Korzyści zdrowotne, jakie niesie kolendra, znane były w medycynie ludowej już od dawna. Teraz jednak roślina ta stała się obiektem badań naukowych związanych z jej wykorzystaniem w medycynie konwencjonalnej. Naukowcy wykazali, że...
Żywienie -
Alergia pokarmowa u niemowlęcia – poznaj główne objawy
Alergia pokarmowa to stan niepożądanej reakcji organizmu na żywność, w której bierze udział układ odpornościowy. Polega na nieprawidłowym rozpoznaniu białek pokarmu, które uznawane są za szkodliwe, co uruchamia reakcję alergiczną. Aż 85%...
Artykuł sponsorowany -
7 faktów, których nie wiesz o zdrowiu mężczyzn
Dlaczego mężczyzna z wyższym wykształceniem żyje o 12 lat dłużej niż absolwent podstawówki? Jak maskuje się męska depresja? Poznaj ważne fakty o zdrowiu mężczyzn.
ŻywienieKatarzyna Pinkosz
-
Czy wszystkie jabłka są zdrowe? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Niedaleko pada jabłko od jabłoni – ale czy dwa jabłka mogą być tak samo zdrowe? Zgodnie z najnowszymi badaniami, w dużej mierze zależy to od rodzaju bakterii, które zawiera dany owoc.
Składniki odżywczeŻywienie -
Słynny producent czekolad zmienia recepturę po 114 latach. Klienci podzieleni
Słynny producent słodyczy, firma Cadbury, wprowadza pierwszą od 114 lat zmianę w swoim sztandarowym przepisie na czekoladę. Konsumenci są podzieleni.
Żywienie -
Gumisiowa kuchnia Basi Ritz, czyli przysmaki z jagodami
W kuchni „Dzień Dobry Wakacje” gotowała zwyciężczyni pierwszego MasterChefa Barbara Ritz.
ProduktyŻywienie Wideo