-
Jak pić (i jeść) w święta, by nie żałować?
Alkohol jest dla ludzi. Przekąski też. Czy także dla tych, którzy się odchudzają?
ProduktyŻywienie -
Jajka i cholesterol: czy badania finansowane przez przemysł są fałszowane?
To, czy cholesterol w diecie podnosi poziom cholesterolu we krwi, jest kontrowersyjnym tematem. Chociaż wielu badaczy weryfikowało ten temat, w niedawnym przeglądzie pojawiło się pytanie, czy finansowanie przez przemysł wpłynęło na...
ProduktyŻywienie -
BMI? To przeszłość! Te 3 wskaźniki powiedzą dokładniej, czy z twoją wagą jest wszystko w porządku
Wskaźnik masy ciała (BMI) to wynik masy ciała podzielonej przez wzrost. Formuła została opracowana w latach 30. XIX wieku przez belgijskiego matematyka. Jest nadal stosowana jako metoda klasyfikowania wagi jako niedowagę, normalną wagę,...
OdchudzanieŻywienie -
Odchudzanie może być proste. Ten jeden posiłek odmieni twoją wagę?
Na dworze chłodno, dni krótkie, pogoda nie sprzyja. Nic tak nie uprzyjemnia czasu, jak ciepły posiłek. Najlepiej zupa. Smaczna i rozgrzewająca. A przy okazji też... odchudzająca. Jak? Dlaczego? O co chodzi?
OdchudzanieŻywienie -
Colostrum – na co pomaga bydlęca siara?
O prawidłowej mikroflorze jelitowej mówi się ostatnio bardzo wiele. Dysbioza sprzyja wielu poważnym stanom chorobowym. Czy colostrum może pomóc?
ProduktyŻywienie Wideo -
Kulinarne grzeszki. Które z nich masz na swoim koncie?
Tu batonik, tam garść chipsów, w południe kawa z syropem smakowym, po obiedze kawałek ciasta... Brzmi znajomo? Każdy z nas ma na koncie kulinarne grzeszki. Sprawdź, po jaki produkt sięgnąć, gdy dopadnie cię nagła ochota na coś słodkiego.
ProduktySkładniki odżywczeDietyOdchudzanieŻywienie Wideo -
Co najbardziej liczy się w skutecznym odchudzaniu? Naukowcy mówią, że tylko tak osiągniesz efekty
Jeśli chcesz schudnąć lub nabrać masy mięśniowej, często masz wrażenie, że w tym procesie nie ma miejsca na błędy, szczególnie jeśli chodzi o dietę. Jednak według ekspertów ds. żywienia perfekcjonizm w jedzeniu może przynieść nawet...
OdchudzanieŻywienie -
Jak zrobić idealną zupę serową? Kucharz zdradza swoje triki
Sery, ze względu na swoją kaloryczność i zawartość tłuszczu, nie cieszą się dobrą sławą. Jeśli jednak sięgamy po nie sporadycznie, nie powinny odbić się na naszej figurze.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Zaburzenia odżywiania u dzieci. Jak rozpoznać pierwsze objawy i jak reagować?
Już w wieku szkolnym dzieci zaczynają zwracać większą uwagę na swój wygląd. Już u tak młodych osób zdarzają się przypadki zaburzenia odżywiania, choćby takie jak anoreksja czy bulimia. Mogą prowadzić do skrajnego wyniszczenia organizmu,...
Żywienie Wideo -
Ile możemy przytyć w święta?
Pierogi, ryby, pieczone mięsa, ciasta... W święta jesteśmy narażeni na mnóstwo pokus. A do tego dochodzą jeszcze bliscy, którzy namawiają nas do skosztowania każdej potrawy. Jak nie przytyć w czasie świąt?
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Gorzki smak sztucznych słodzików. Mogą wyrządzić ogromne szkody
Według naukowców z University of South Australia przemysł wart 2,2 miliarda dolarów, który pomaga ludziom schudnąć dzięki sztucznym słodzikom, może przyczyniać się do cukrzycy typu 2.
Składniki odżywczeŻywienie -
Zrównoważona dieta. Co należy o niej wiedzieć?
Zrównoważona dieta – to brzmi dobrze i przystępnie. Generalnie poprzez zrównoważoną dietę rozumiemy taką, która jest zdrowa, ma niewielki wpływ na środowisko i ogólne zasoby żywności. Jak powinna wyglądać w praktyce?
DietyŻywienie -
5 najzdrowszych warzyw korzeniowych. Jak często po nie sięgasz?
Lekarze i specjaliści żywieniowi są zgodni, że warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Kluczowa jest jednak różnorodność – warto sięgać po warzywa w różnych kolorach. Dziś przedstawimy wybrane warzywa z grupy korzeniowych.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Śliwkowe tiramisu – tym deserem oczarujesz gości
Jak co roku planujesz podać sernik i makowca? A może czasem warto zaszaleć? Samar Khanafer, finalistka III. edycji programu „MasterChef”, proponuje śliwkowe tiramisu. Jakie jeszcze dania z przyprawami korzennymi przygotowała?
ProduktyŻywienie Wideo -
Zainteresowanie prezydenckimi nawykami żywieniowymi może wpływać na wybory społeczeństwa
Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowca z Penn State wykazało, w jaki sposób przywiązanie prezydenta Donalda Trumpa do fast-foodów może wpływać na postrzeganie śmieciowego jedzenia przez społeczeństwo oraz prawdopodobieństwo, że w...
ProduktyŻywienie -
Czy ostra papryczka chili może zmniejszyć ryzyko śmierci?
Według najnowszych badań osoby regularnie spożywające papryczki chili mają zmniejszone ryzyko śmiertelności w porównaniu z osobami, które nigdy nie jedzą tego pikantnego warzywa.
ProduktyŻywienie -
Czy olej rybny może zmniejszyć stan zapalny?
Ostatnie badania ujawniły mechanizm, dzięki któremu olej rybny, który zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, może zmniejszać stany zapalne. W badaniu, w którym przetestowano wzbogacony suplement oleju z ryb, stwierdzono, że zwiększa on poziom...
ProduktyŻywienie -
Jak przyzwyczaić się do nowej diety, by nie rzucić jej po tygodniu?
Nowa dieta to zawsze spore wyzwanie. Jak ją utrzymać, by nie znudziła się po paru dniach?
DietyOdchudzanieŻywienie -
Co potrafi imbir? O tym mogłeś nie wiedzieć
Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego właściwości są nie do przecenienia. Ułatwia on trawienie, poprawia krążenie krwi i działa przeciwobrzękowo. Dlaczego jeszcze...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
Wideo -
Catering świąteczny vs. dania domowe. Ekspert do spraw żywienia ocenia
Nic tak nie tworzy atmosfery świąt, jak zapachy, unoszące się z kuchni. A jeśli nie lubimy lub nie mamy czasu gotować? Czy warto wydać pieniądze na catering świąteczny?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Ta jedna prosta zmiana pozwoli zmniejszyć spożycie kalorii
Chociaż liczba kalorii jest wyraźnie oznaczona na etykietach, dla wielu osób wciąż pozostaje to bez znaczenia, więc problem otyłości rośnie. Jednak eksperci prawdopodobnie znaleźli sposób, jak się z tym uporać.
ProduktyŻywienieMałgorzata Rapiej-Szczęsna