-
Lubisz ostre potrawy? Sprawdź, jaki mają wpływ na twój organizm
Miłośnicy ostrych potraw nie boją się nawet brać udziału w konkursach, polegających np. na zjedzeniu jak największej liczby ostrych papryczek. Takie konkurencje u niektórych już na samą myśl wzbudzają odruch wymiotny i dreszcze. Czy...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Otyłość dziecięca – potrzebna szeroka edukacja i podatek od cukru
Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.
ProduktyŻywienie -
Stosujesz kurację octem jabłkowym? Nigdy nie rób tych rzeczy
Nie każdy ocet szkodzi. Ocet jabłkowy jest korzystny dla zdrowia, ale trzeba wiedzieć, jak z nim postępować, by zyskać jak najwięcej korzyści.
ProduktyŻywienie -
Co zrobić, żeby lepiej się odżywiać? 5 cennych rad na start
Każdy z nas prowadzi jakąś dietę, ponieważ słowo to oznacza sposób odżywiania. Nasza dieta może być zdrowa lub nie – wszystko zależy od tego, jakie produkty w niej przeważają. Chcesz jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Dobrze...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Uwielbiasz jajka? Te przepisy cię zachwycą
Jajka możemy kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym, a z ich pomocą mozemy wykonać wiele różnych potraw i deserów. Zdaniem dietetyków są dobrym źródłem białka. Jeśli znudziła ci się tradycyjna jajecznica, spróbuj wykonać jedno z...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Jakie są korzyści z picia yerba mate?
Yerba mate to kofeinowa herbata wytwarzana z liści Ilex paraguariensis, ostrokrzewu występującego w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Oprócz wyraźnego smaku yerba mate jest bogata w witaminy, aminokwasy i polifenole, związki...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Mleko – jaki rodzaj wybrać?
Mleko jest popularnym składnikiem codziennej diety wielu osób na całym świecie. Jaki rodzaj tego napoju wybrać, by cieszyć się najlepszymi dla naszych potrzeb właściwościami?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Miała tak dużą nadwagę, że nie mogła oddychać. Przeszła imponującą metamorfozę
Przed laty Nicole Caperilla miała tak dużą nadwagę, że prawidłowe oddychanie sprawiało jej trudności. Kobieta przeszła ogromną metamorfozę, a jej efektami chętnie dzieli się w mediach społecznościowych.
ŻywienieOdchudzanieDiety Galeria -
Jak odzyskać kontrolę nad cukrzycą?
Wyobraź sobie, że budzisz się i pierwszą rzeczą jaką robisz, jest nakłucie palca, aby przenieść kropelkę krwi na pasek do glukometru, żeby sprawdzić, czy masz dobry poziom glukozy we krwi. Nie brzmi tak źle? Wyobraź sobie, że musisz to...
Żywienie -
Jesteś kobietą i jesz późnym wieczorem? Naukowcy mają złe wieści
Nowe badania wykazały, że spożywanie większej ilości kalorii wieczorem wiąże się z gorszym zdrowiem układu krążenia i metabolizm u kobiet.
Żywienie -
Awokado pozwoli wyleczyć cukrzycę typu 2?
Według badań na myszach cząsteczka tłuszczu występująca jedynie w awokado wykazuje oznaki wzmocnienia wrażliwości na insulinę.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Co 8 sekund ktoś umiera na cukrzycę. Ty też chorujesz?
Cukrzyca typu 2 jest bardzo poważną chorobą cywilizacyjną. W naszym kraju zmaga się z nią 2,5 mln Polaków. Liczba ta będzie rosła, ponieważ chorobie sprzyjają złe nawyki żywieniowe, brak ruchu, otyłość.
Żywienie Wideo -
Jaki jest związek między dietą, zegarem biologicznym, hormonami i metabolizmem?
Poprzez badania na myszach naukowcy po raz pierwszy ujawnili, w jaki sposób hormony stresu kontrolują poziom tłuszczu i cukru w ciągu 24 godzin. Ponadto wykazali, że wysokokaloryczna dieta może zmieniać wrażliwość czasową cykli...
ProduktyDietyŻywienie -
Nie lubisz warzyw? Winne mogą być twoje geny
Niektóre geny mogą sprawić, że warzywa smakują bardziej gorzko dla niektórych osób. „Gen smaku” może wpływać na to, jak ludzie postrzegają różne smaki. Czułość kubków smakowych zmniejsza się wraz z wiekiem, więc nawet najbardziej...
Składniki odżywczeŻywienie -
Naukowcy: Ten rodzaj żywności najbardziej szkodzi twojemu sercu
Ostatnie badanie przeprowadzone przez Centra Kontroli i Prewencji Chorób wykazało związek między spożywaniem żywności wysoce przetworzonej a pogorszeniem zdrowia serca. Ten rodzaj żywności na ogół nie zawiera błonnika i składników...
ProduktyŻywienie -
Jak przekonać się do kaszy jaglanej? Te przepisy oczarują każdego
Kasza jaglana cieszy się coraz większą popularnością wśród osób interesujących się zdrowym odżywianiem. Warto włączyć ją do codziennej diety, ale trzeba wiedzieć, jak ją przygotować, żeby faktycznie nam zasmakowała.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Suplementy witaminy D i omega-3 nie zmniejszają ryzyka stanu zapalnego
Wyniki najnowszego badania wykazały, że żaden suplement przyjmowany w ciągu roku nie był związany ze zmniejszeniem biomarkerów stanu zapalnego.
ProduktyŻywienie -
Przedszkolak nie musi chorować. Jak wzmocnić odporność dziecka dietą?
Jesień to pora szczególnie trudna dla odporności. Wiatr i deszcz sprawiają, że organizm, zwłaszcza ten dziecięcy, jest bardziej podatny na przemarznięcie. Z kolei brak słońca odpowiedzialny jest za braki witaminy D wpływającej na...
Składniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego większość z nas je za mało owoców i warzyw? Psycholog wyjaśnia
Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia. Zwiększenie świadomości dotyczącej prawidłowego odżywania, a także upowszechnianie wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Już nigdy nie zjesz lunchu przy biurku w pracy z tych 5 powodów
Jesteś pochłonięty pracą, terminy cię gonią, a obowiązków stale przybywa. W takim pośpiechu nie masz czasu odejść od biurka i iść na drugie śniadanie czy obiad. A powinieneś. I zaraz dowiesz się, dlaczego.
DietyŻywienie -
Jak upiec bakłażana, by nie był gorzki? Ta sztuczka odmieni twoje gotowanie
Bakłażan jest popularnym produktem w diecie śródziemnomorskiej. Chociaż w Polsce możemy kupić go właściwie w każdym sklepie, nie potrafimy w pełni wykorzystać jego prozdrowotnych właściwości.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo