-
Zupa grzybowa jest obecna w wigilię na wielu polskich stołach. Przygotuj ją według przepisu Ewy Wachowicz
Zupa grzybowa, choć mniej popularna od wigilijnego barszczu, dla wielu jest ulubionym świątecznym daniem. Jeśli należysz do jej miłośników, wypróbuj ten przepis Ewy Wachowicz!
ŻywienieProdukty
-
Magnez to pierwiastek powszechnie spotykany w żywności. Sprawdź, jakie korzyści daje jego suplementacja
Magnez to jeden z często pomijanych, a niezwykle ważnych pierwiastków, które pomagają nam zachować dobre zdrowie. Dlaczego warto dostarczać go organizmowi z pożywienia?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Ser feta: naprawdę warto go jeść! Za chwilę dowiesz się, dlaczego
Jeśli jesteś fanem kuchni śródziemnomorskiej lub bliskowschodniej, zapewne znasz i lubisz także ser feta. Jest słony, wilgotny, kruchy, a jednocześnie kremowy. W pewnych środowiskach jest uważany za najzdrowszy ser świata! Dlaczego?
ProduktyŻywienie
-
Grzane piwo z pomarańczą: nie tylko smaczne, ale i zdrowe (w umiarkowanych ilościach)
Grzane piwo jest być może mniej popularne niż grzaniec przygotowywany na bazie wina, jednak rozgrzewa równie skutecznie. Poznaj przepis na grzane piwo z pomarańczą.
ŻywienieProdukty
-
Sernik krakowski według Magdy Gessler: przepis
Sernik krakowski świetnie sprawdzi się jako jedno z ciast przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Wypróbuj przepis Magdy Gessler na tę słodkość.
Żywienie
-
Postna kapusta z grzybami to stały punkt wieczerzy wigilijnej. Anna Lewandowska zdradziła swój przepis
Kapusta z grzybami to jedna z tradycyjnych 12 potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Jak ją przygotować? Pomoże nam w tym przepis, którym podzieliła się Anna Lewandowska.
ProduktyŻywienie
-
Oto najlepsze źródła błonnika pokarmowego
Błonnik nie jest jednorodną substancją, lecz mieszaniną różnego rodzaju związków chemicznych. Z tego względu dzieli się błonnik na dwa typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. I choć współwystępują one ze sobą w różnych proporcjach w...
ProduktyŻywienie
-
Świąteczna tarta z kremem czekoladowym na pierniczkowym spodzie: przepis Niekoniecznie Dietetycznie
Jeśli szukasz jakiegoś urozmaicenia wśród wszystkich świątecznych makowców i keksów, z pomocą rusza Anna Reguła, czyli Niekoniecznie Dietetycznie i jej przepis na tartę z kremem czekoladowym na pierniczkowym spodzie.
Żywienie
-
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia: kulinarny grafik
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia nie muszą spędzać snu z powiek. Wystarczy opracować grafik z informacjami, co i kiedy upiec czy ugotować.
ŻywienieProdukty
-
Ciasta na Boże Narodzenie: 3 przepisy na tradycyjne ciasta świąteczne
Ciasta na Boże Narodzenie stanowią jeden z powodów, dla których z taką niecierpliwością wyczekujemy tych świąt. Poznaj 3 przepisy na świąteczny piernik last minute, makowiec oraz keks.
Żywienie
-
Dieta koktajlowa cieszy się coraz większą popularnością, ale ma swoje wady
Dieta koktajlowa opiera się przede wszystkim na piciu smoothies przygotowywanych na bazie owoców i warzyw. Czy jednak jest zdrowa? Jakie przynosi efekty?
ŻywienieOdchudzanieDiety
-
Niezwykłe właściwości orzechów włoskich. Dietetyczka: Obniżają ryzyko depresji i nowotworów
Orzechy włoskie kupimy w niemal każdym sklepie. Większość z nas nie zdaje sobie jednak sprawy z potencjału, jaki w nich drzemie.
Żywienie
Katarzyna Pękala-Kaźmierczak
-
FDA dopuściło do spożycia wieprzowinę modyfikowaną genetycznie. Jest pozbawiona czynników potencjalnie alergicznych
Amerykańska Agencja Żywności i Leków dopuściła do obrotu genetycznie zmodyfikowaną świnię. Organizm zwierzęcia nie wytwarza składnika mogącego wywoływać alergie u ludzi.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie
-
Dziś Dzień Herbaty! Sprawdź, ile o niej wiesz
Herbata jest tak popularnym napojem, że doczekała się nawet swojego święta! Właśnie 15 grudnia obchodzimy Dzień Herbaty. To doskonały pomysł, by udowodnić, jakie właściwości posiada ten napar.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie Wideo
-
Znudziła ci się deska wędlin? Spróbuj więc zamknąć różne smakołyki... w słoiku
Jarcuterie to innowacyjna wersja deski wędlin i trend żywieniowy, który zyskał na popularności przed świętami 2020 roku. Na czym polega jarcuterie? Zobaczcie w galerii!
ŻywienieProdukty Galeria
-
Por – warzywo niby znane, ale niedoceniane. Ma wiele właściwości zdrowotnych
Por to taki gorszy brat cebuli i czosnku. Należy do tej samej rodziny – roślin czosnkowatych, ale sięgamy po niego rzadziej. Warto się jednak do pora przekonać i poznać jego właściwości zdrowotne.
ŻywienieSkładniki odżywcze
-
Masło klarowane spożywamy znacznie rzadziej, niż „ekstra”. Za chwilę dowiesz się, czy słusznie
Masło klarowane często zachwala się jako alternatywę zwykłego masła ze względu na korzyści, jakie potencjalnie może zapewniać. Jednak wiele osób zastanawia się, czy faktyczne masło klarowane jest lepsze od popularnego masła ekstra, czy...
ProduktyŻywienie
-
Liczi jest super zdrowe! Dowiedz się, dlaczego powinieneś zaprosić je do swojej kuchni
Liczi to wyjątkowe owoce: małe, chropowate, z dużą pestką i białym wnętrzem. Ale nie tylko ich wygląd powinien zwrócić twoją uwagę. Liczi to prawdziwa skarbnica zdrowia.
ProduktyŻywienie
-
Efekt plateau w odchudzaniu. Jak go pokonać?
Ludzki organizm niekiedy może popaść w rutynę. Nie tylko tę związaną z nawykami, ale także kompletnie niezależną od nich. Tak też bywa podczas odchudzania. W pewnym momencie organizm po prostu przyzwyczaja się do spalania określonej...
OdchudzanieDietyŻywienie
-
Bataty rzadko goszczą w polskiej kuchni – a szkoda! Oto 5 powodów, by sięgać po nie częściej
Bataty, czyli słodkie ziemniaki to bogate w skrobię warzywa korzeniowe uprawiane na całym świecie. Za chwilę dowiesz się, dlaczego warto je spożywać.
ProduktyŻywienie
-
Dlaczego warto pokochać imbir. O tym mogłeś nie wiedzieć
Imbir nie każdemu smakuje ze względu na specyficzny zapach i smak. Jeśli należysz do tej grupy, dowiedz się, dlaczego mimo wszystko warto włączyć go do diety. Imbir ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo