-
Znalazła szpilkę we frytkach McDonald's. Policyjne śledztwo błyskawicznie wyjaśniło sprawę
W Nowej Zelandii i Australii narasta strach przed szpilkami ukrywanymi w pożywieniu. Po aferze z truskawkami, na Facebooku ogromną popularność zdobył wpis dotyczący frytek z popularnej sieci fast food. Sprawą natychmiast zajęła się policja.
Żywienie -
Jak przestać zajadać emocje?
Na stres czy smutek reagujemy bardzo różnie – jedni odczuwają ucisk w żołądku i niczego nie mogą przełknąć, tracąc zupełnie apetyt, inni natomiast sięgają po jedzenie, by jakoś dać upust emocjom i na chwilę poprawić sobie nastrój....
DietyOdchudzanieŻywienie -
Raport WHO: 1 na 20 zgonów na świecie spowodowany alkoholem
W 2016 roku w wyniku spożycia alkoholu zmarło 3 miliony ludzi, co stanowi 1 na 20 zgonów na świecie – wynika z raportu Światowej Organizacji Zdrowia.
Żywienie -
Jogurty mają więcej cukru niż Coca-Cola? Zaskakujące wyniki analiz
Po jogurty sięgamy chętnie, włączając je do codziennej diety. Teoretycznie zdrowa przekąska może okazać się jednak bombą kaloryczną. Badania uniwersytetu w Leeds wykazały, że wiele produktów tego typu zawiera więcej cukru niż Coca-Cola.
Żywienie -
Jak przestać się objadać?
Każdy chciałby zdrowo i regularnie się odżywiać. Tymczasem większość z nas żyje w biegu, spożywa posiłki o różnych godzinach, wybiera półprodukty i fast-foody i systematycznie (często nawet każdego dnia) zmaga się z napadami wilczego...
DietyŻywienie -
Cudowne właściwości kiszonej kapusty
Kiszona kapusta jest dostępna przez cały rok, jednak to właśnie jesienią i zimą sięgamy po nią regularnie. Można dodawać ją do zup, przygotowywać z niej farsz do pierogów czy krokietów, a także spożywać solo. Dlaczego kiszona kapusta...
ProduktyŻywienie -
Oliwa z oliwek – naprawdę skuteczna czy jednak przereklamowana?
Oliwa z oliwek, zwana także po prostu „oliwą” powstaje podczas tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco”. Uważa się ją za jeden z najzdrowszych tłuszczów i dlatego też często jest polecana, jako element zdrowej i zbilansowanej diety. Czy jej...
ProduktyŻywienie -
Dieta zapobiega nowotworom
Odpowiedni sposób odżywiania zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, także nowotworów. Warto postawić na piramidę zdrowego żywienia.
ŻywienieKatarzyna Pinkosz
-
ONZ: 821 mln ludzi na świecie cierpi głód. Ta liczba wciąż wzrasta
Z najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych wynika, że w ciągu ostatnich trzech lat wzrosła liczba osób cierpiących głód. Według analizy w 2017 roku niedożywionych było 821 milionów ludzi na świecie.
Żywienie -
Nad hormonami da się zapanować. Trzeba tylko wiedzieć jak
Myśląc o zaburzeniach hormonalnych, najczęściej myślimy o hormonach płciowych, których wahania powodują szereg skutków ubocznych. Zapominamy, że hormony są produkowane przez różne gruczoły, znajdujące się w naszym organizmie. Bardzo...
Żywienie -
Dlaczego warto jeść jabłka? O tym mogłeś nie wiedzieć
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Znajdziemy je w każdym warzywniaku. Liczba odmian potrafi zaskoczyć, ale dzięki temu każdy może znaleźć swoje ulubione jabłko – słodkie, kwaśne, miękkie, twarde czy chrupiące. Czy wiesz,...
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Bardzo ciężki problem
Powiedzieć osobie z otyłością, żeby schudła, to tak jak powiedzieć osobie z depresją, żeby zaczęła się cieszyć życiem. Otyłość jest chorobą, którą trzeba leczyć. A najlepiej – jak każdej chorobie – jej zapobiec.
ŻywienieOdchudzanie -
Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone?
Ogórki są niedoceniane. Większość z nas kupuje je z przyzwyczajenia, ponieważ idealnym dodatkiem do kanapek i stanowią bazę mizerii, która idealnie pasuje do schabowego. Tyle o ogórku świeżym. A kiszony lub małosolny? Te doceniamy...
ProduktyŻywienie -
Odkryto przyczynę cukrzycy? Winny pigment obecny niemal we wszystkich produktach
W pilotażowym badaniu zespół naukowców z Uniwersytetu w Teksasie odkrył, że istnieje związek między dwutlenkiem tytanu pochodzącym m.in. z kosmetyków, farmaceutyków i wielu produktach spożywczych, a zachorowaniem na cukrzycę typu 2.
ŻywienieProdukty -
Naukowcy przeanalizowali „korpo menu”. Wyniki są niepokojące
Kanapka typu „kebab”, makaron z sosem śmietanowym, słodkie drożdżówki... Naukowcy sprawdzili, jakie produkty i dania jemy w biurach. Wyniki nie są optymistyczne – spożywamy za dużo kalorii i w konsekwencji grozi nam otyłość. I nie chodzi...
ŻywienieProdukty -
Jak przekonać dziecko do zdrowego jedzenia? 5 najlepszych sposobów
„Niejadek” – tak mówimy o dziecku, które marudzi przy stole lub odmawia jedzenia zdrowych posiłków. Problem jest poważny, ponieważ źle zbilansowana dieta negatywnie wpływa na rozwój dziecka. Wielu rodziców zadaje sobie pytanie, co robić,...
Żywienie -
5 „zdrowych” nawyków, które w rzeczywistości szkodzą
Wszyscy chcemy być zdrowi, więc regularnie sprawdzamy doniesienia na temat zdrowego stylu życia. Łatwo też wierzymy w nowinki i podążamy za modą. Tak powstało wiele mitów na temat odżywiania, które zamiast pomagać, szkodzą zdrowiu....
ŻywienieDiety -
Niedobór witaminy K występuje bardzo rzadko. Jak się objawia?
Witamina K pełni bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Dzięki niej zachodzi wiele procesów, w tym np. krzepnięcie krwi, gdy się zranimy. Niedobór witaminy K występuje bardzo rzadko, jednak warto znać jego objawy, ponieważ stan ten...
Składniki odżywczeŻywienie -
Dajesz to dziecku do picia? Może mieć problemy z pamięcią
Naukowcy od dawna apelują do rodziców, by ograniczyli cukier w diecie swoich dzieci. Jego nadmiar ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie, prowadzi do otyłości, a także problemów z pamięcią – tak wynika z ostatnich badań, opublikowanych...
ŻywienieProdukty -
Specjalista ostrzega: Potrawy z grilla i alkohol to fatalna mieszanka
– Lubiane przez Polaków połączenie mięsa z grilla i alkoholu to fatalna mieszanka, mogąca prowadzić do zapalenia trzustki lub żołądka – przestrzega gastroenterolog i internista z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP w...
Żywienie -
Mity na temat alergii pokarmowych. Ty też w nie wierzysz?
Mity na temat alergii pokarmowych krążą w naszym społeczeństwie od lat. Nie potrafimy odróżnić alergii od nietolerancji, bywa, że bagatelizujemy niepokojące objawy, a czasem celowo wystawiamy się na działanie alergenu licząc, że dzięki...
Żywienie