-
Które owoce i warzywa przechowywać w lodówce, a które poza nią? Ekspertka wyjaśnia
Agnieszka Pocztarska prowadzi na Instagramie profil Czytamy Etykiety. W jednym z najnowszych postów napisała, które z warzyw i owoców należy przechowywać w lodówce, a które wręcz przeciwnie.
ŻywienieProdukty
-
Mascarpone: delikatny ser, składnik tiramisu. Przepisy z mascarpone
Mascarpone to delikatny ser, który jest składnikiem wielu pysznych deserów. Co można zrobić z mascarpone? Poznaj przepisy na przysmaki z użyciem sera mascarpone.
ŻywienieProdukty
-
Halibut: skarbnica kwasów omega-3, która wzmacnia odporność
Halibut to zdrowa ryba, która obniża poziom złego cholesterolu we krwi i wzmacnia odporność organizmu. Jakie wartości odżywcze ma halibut?
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
-
Szefowie kuchni radzą. Oto 6 sprytnych pomysłów na przechowywanie żywności i wyposażenia w kuchni
Jako domowy szef kuchni nadal możesz mieć profesjonalną kuchnię. Wystarczy, żebyś poznał kilka patentów, które ci w tym pomogą.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie
-
Sałatka jarzynowa bez jednego składnika. Magda Gessler zdradza swój przepis
Królowa świąt jest tylko jedna - sałatka jarzynowa. Magda Gessler zdradziła swój przepis na idealną sałatkę. Jakie składniki powinniśmy dodać, by zachwycić gości przy świątecznym stole?
Żywienie
-
Trener „Kanapowców”: Gdy facet przytyje, staje się „kochanym misiem do przytulania”. Dłużej wypiera problem
Hashimoto, insulinooporność, cukrzyca, wszystkie inne choroby, którymi panie się tłumaczą – powstały z jakiegoś powodu. Jeżeli rzeczywiście z którymś z tych zaburzeń mamy do czynienia, tym bardziej trzeba wziąć się za ćwiczenia i to...
Żywienie
Paulina Socha-Jakubowska
-
Czy ciastka faktycznie mogą być zdrowe? Odpowiedź może cię zadziwić
Ciastka to popularna słodka przekąska, ale w dobie popularności fitnessu często szukamy zdrowszych alternatyw. Czy istnieje coś takiego, jak zdrowe ciastka, czy może to tylko mit? Sprawdźmy!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Nie masz czasu na pieczenie ciasta? To proste ciasto czekoladowe bez pieczenia uratuje twoją Wielkanoc!
W natłoku zajęć przed świętami może umknąć nam upieczenie smacznego ciasta. Sprawdź nasz przepis! Będziesz zszokowany, jak pyszne jest to 10-minutowe ciasto bez pieczenia.
ProduktyŻywienie
-
Jak prawidłowo mrozić jajka? To nie takie oczywiste
Mrożonych jajek można bez obaw używać nawet po dwóch miesiącach, jeśli zostaną zamrożone prawidłowo. Zostań z nami, by dowiedzieć się, jak to zrobić.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie
-
Koulourakia: greckie ciasteczka na Wielkanoc. Wypróbuj ten przepis!
Koulourakia to greckie maślane ciasteczka, serwowane z okazji Wielkanocy (i Bożego Narodzenia), ale często i na co dzień. Jak je przygotować? Wypróbuj ten przepis!
Żywienie
-
Prosty przepis na masą marcepanową. Na Wielkanoc i nie tylko
Z masy marcepanowej możesz przygotować różne wielkanocne cuda. Ozdobić nią mazurka, zrobić z niej jajka lub zajączka. Marcepan warto zrobić samodzielnie w domu, by wiedzieć, co konkretnie się w nim znajduje. Poznaj więc prosty przepis na...
ŻywienieProdukty
-
Jajka po polsku według Mateusza Gesslera. Sprawdź ten (nie tylko świąteczny) przepis
Szukasz ciekawego przepisu na Wielkanoc i nie tylko? Wypróbuj pomysł Mateusza Gesslera na jajka po polsku!
ŻywienieProdukty
-
Przepis na chrzan prosto od Ani Starmach. Najlepszy na Wielkanoc!
Chrzan to nieodłączny element Wielkanocy. Ania Starmach zdradziła swój pomysł na ten pyszny i zdrowy dodatek do mięs i jajek.
ProduktyŻywienie
-
Przepis na najlepsze babeczki wielkanocne. Czekoladowa rozkosz dla podniebienia!
Wielkanoc to czas na czekoladę! Po okresie skromnego jedzenia w czasie Wielkiego Postu smakuje najlepiej. A oto, jak w prosty sposób można zagospodarować czekoladę: przepyszne babeczki.
ProduktyŻywienie
-
Czy kawa naprawdę hamuje rozwój dziecka? Oto, co na ten temat mówi nauka
Jednym z powodów, dla których kawa nie jest zwykle podawana dzieciom, może być powszechne przekonanie, że kofeina może hamować rozwój dziecka. Ale czy jest to prawdą?
ProduktyŻywienie
-
Co oznaczają cyferki i literki na jajkach? Ekspertka wyjaśnia
Zastanawiasz się, co oznaczają litery i cyfry na jajkach? Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety wyjaśnia, jak je odczytywać.
ŻywienieBezpieczeństwo żywności
-
Chcesz zaskoczyć gości w Wielkanoc? Podaj im to wyjątkowe ciasto bananowo-kakaowe z ganaszem i kruszonymi orzechami
Jeśli piaskowe babki przyprawiają cię o mdłości, a sernik stał się utrapieniem, wypróbuj przepis na to wyjątkowe ciasto. Twoi goście będą zachwyceni!
ProduktyŻywienie
-
5 rzeczy, które możesz usunąć z szafek kuchennych bez cienia żalu
Przyszedł czas na sprzątanie! A tylko 10 minut dzieli cię od uporządkowania szafek kuchennych. Zostań tutaj, by dowiedzieć się, co warto wyrzucić.
Żywienie
-
Kofeina może ci służyć... dostarczana z umiarem. Oto, jak sprawdzić, czy dostarczasz jej za dużo
Uzależnienie od kofeiny wydaje się absurdem. Ale nadmiar tego składnika może nam zaszkodzić. Jak sprawdzić, ile kofeiny dostarczamy do organizmu w ciągu dnia?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Tanie wino też może smakować dobrze! Wystarczy... podnieść jego cenę
Pewne przekonania o cenach produktów stanowią więcej, niż ich faktyczna wartość. Najlepiej pokazał to eksperyment amerykańskich naukowców, którego uczestnicy wypili podane im wino.
ProduktyŻywienie
-
Wielkanocny mazurek według Magdy Gessler: przepis
Magda Gessler wśród wielu swoich przepisów ma również ten na pyszny wielkanocny mazurek. Wypróbuj go w te święta!
ŻywienieSkładniki odżywcze