-
Naukowcy mają pomysł, jak zniechęcić nas do zakupu niezdrowej żywności
Coraz więcej osób sprawdza etykiety produktów przed zakupem, jednak niezdrowa żywność nadal cieszy się popularnością. Naukowcy mają pomysł, jak nas do niej zniechęcić.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie Wideo
-
Bezalkoholowy grzaniec: na święta idealny. Zrobisz go według przepisu Holistycznie Zdrowi
Bezalkoholowy grzaniec? Dlaczego nie! Będzie pysznie i bardziej zdrowo. Przepis na ten zimowy napój podała dietetyczka Zofia Pomes, prowadząca na Instagramie profil Holistycznie Zdrowi.
ŻywienieProdukty
-
Czy żołądek może pęknąć? Przejedzenie i jego konsekwencje
Miejscowe pęknięcie żołądka może się zdarzyć z wielu przyczyn. Jedną z nich jest zbyt duża ilość pochłoniętego jedzenia.
ŻywienieProdukty
-
Gazy, wzdęcia i ból, czyli 10 oznak choroby jelit. Na co zwrócić uwagę?
Choroby jelit mogą mieć różne podłoże, ale zazwyczaj dają podobne objawy. Jeśli rozpoznajesz je u siebie, czas udać się do lekarza.
Żywienie
-
Jak polepszyć trawienie w czasie świąt? Kilka porad
Zosia Winczewska to farmaceutka, która publikuje na swoim Instagramie posty, dotyczące tego, jak najlepiej zadbać o swoje zdrowie. Tym razem napisała o nim w kontekście świąt: o sposobach na polepszenie trawienia.
ŻywienieBezpieczeństwo żywności
-
Gorąca czekolada jest idealna na zimowy wieczór: oto, jak ją zrobisz. Potrzeba tylko kilku składników!
Gorąca czekolada to idealny napój na zimowy wieczór. Sprawdzi się zwłaszcza w święta! Jak zrobić gorącą czekoladę?
ProduktyŻywienie
-
Catering weselny i nie tylko, czyli pyszna zabawa w dobrym stylu
Żyjesz w pędzie, wszystko ma być gotowe „na wczoraj”, nie zdążysz ugasić jednego pożaru, a już zaczyna się tlić kolejny... Nieustanny pośpiech, życie rozpisane na godziny, zaplanowane co do minuty.
Artykuł sponsorowany
-
Jedzenie awokado powiązane z lepszym mikrobiomem jelit
Naukowcy znaleźli dowody, że awokado wpływa na fizjologię układu pokarmowego, a także na skład i funkcje metaboliczne mikrobioty jelitowej.
Składniki odżywczeŻywienie
-
Sztuczne mięso z laboratorium już w sprzedaży. „To koniec ideologicznego wegetarianizmu”
Ci, którym zwierzęta po prostu nie smakują, pewnie nigdy nie zmienią zdania. Ale ci, którzy odmawiają sobie steków i kurczaków, bo nie chcą mordować mniejszych braci, chętnie pewnie sięgną po mięso z laboratoriów.
Żywienie
Jakub Mielnik
-
Korzenne i zimowe tiramisu ciasteczkowe: poznaj przepis Niekoniecznie Dietetycznie
Tiramisu to deser, który lubią niemal wszyscy. Anna Reguła proponuje nieco urozmaicony przepis na ten smakołyk w wersji korzennej i zimowej.
ŻywienieProdukty
-
W tym roku wypróbuj w święta babeczki piernikowe. Przepis nie jest trudny
Babeczki piernikowe to dobry sposób na wprowadzenie do swojego świątecznego menu urozmaicenia. Poznaj przepis na pyszną alternatywę wobec pierniczków i piernika-ciasta.
Żywienie
-
Znudziły cię pieczone mięsa i zawiesiste zupy? Postaw w święta na przekąski, by urozmaicić ten szczególny czas
Świąteczne menu to ten aspekt Bożego Narodzenia, który co roku wprawia nas w zakłopotanie. A gdyby tak tym razem zrobić coś inaczej? Idealną propozycją są... przekąski zamiast pełnych dań.
ProduktyŻywienie
-
Uważaj, świąteczne jedzenie może zmienić mikrobiom jelitowy
Tłuste, słodkie potrawy sprzyjają rozwojowi bakterii, które nie są tak korzystne dla zdrowia jelit. A jeśli oddajesz się temu przez dni lub tygodnie, popychasz swój mikrobiom w kierunku braku równowagi. Może się okazać, że okres...
DietyProduktyŻywienie
-
Przepis na sernik wigilijny według Ani Starmach. Pyszny i łatwy do zrobienia
Sernik wigilijny to jedno z najważniejszych świątecznych ciast. Poznaj przepis na sernik wiedeński, który od lat króluje na wigilijnym stole u Ani Starmach.
ŻywienieProdukty
-
Wegańska wigilia nie musi być wyzwaniem. Przykładowe dania i przepisy
Wegańska wigilia wcale nie musi bardzo różnić się od tej tradycyjnej. Istnieją bowiem wegańskie odpowiedniki świątecznych potraw. Oto przykładowe dania, które możesz zaserwować na wegańskiej wigilii.
ŻywienieProdukty
-
Oto, jak upiec idealny makowiec na święta. Magda Gessler zdradziła swój przepis
Makowiec to stały bywalec świątecznego stołu. Sprawdźmy, jak upiec idealny makowiec zgodnie z zaleceniami znanej restauratorki Magdy Gessler.
OdchudzanieŻywienie
-
Jak nie przytyć w czasie świąt i ferii? Garść porad do zastosowania
W święta Bożego Narodzenia większość z nas sobie folguje, co może się skończyć dodatkowymi kilogramami na wadze. Jeśli w tym roku nie chcesz przytyć, zastosuj nasze wskazówki.
OdchudzanieProduktyŻywienie Wideo
-
Jak zmielić mak do makowca? Przygotowanie krok po kroku
Jak zmielić mak do makowca? Nie jest to bardzo trudne zadanie, a dzięki niemu uda ci się uzyskać makowiec pełniejszy smaku niż w przypadku kupienia gotowej już masy.
ŻywienieProdukty
-
Tęczowa dieta, czyli jak barwa warzywa wpływa na jego właściwości
Jesz tylko kilka warzywa i owoców? Zatem nie możesz powiedzieć, że twoja dieta jest zbilansowana. Barwa warzyw i owoców ma znaczenie, a im bardziej kolorowa jest nasza dieta, tym więcej składników odżywczych dostarczamy do organizmu.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo
-
Wiele mówi się o zdrowotnych właściwościach połączenia miodu z cynamonem. Sprawdźmy, czy słusznie
Miód i cynamon to dwa naturalne składniki o wielu właściwościach zdrowotnych. Niektórzy twierdzą, że ich połączenie może wyleczyć prawie każdą chorobę. Czy rzeczywiście tak jest?
Składniki odżywczeŻywienie
-
Zdrowe produkty też mogą szkodzić, powodując stan zapalny. Wyjaśniamy, dlaczego
Jak pokazuje analiza Googe Trends na przestrzeni ostatniej dekady co roku zainteresowanie tematem diety wśród Polaków wzrasta wraz z chęcią wdrożenia w życie postanowień noworocznych, by w kolejnych miesiącach sukcesywnie maleć. W...
Składniki odżywczeProduktyDietyBezpieczeństwo żywnościŻywienie
Ewelina Celejewska