-
Naukowcy alarmują: Cząsteczki mikroplastiku trafiają do ludzkich organizmów
Naukowcy twierdzą, że ludzie spożywają żywność, w której znajdują się cząsteczki plastiku. W ten sposób do naszych organizmów trafiają niewielkie, ale niebezpieczne substancje. Odkrycie to zostało przedstawione podczas Tygodnia UEG. To...
Żywienie -
Zatruł jedzenie dla niemowląt i żądał 10 mln euro. 54-latek skazany
54-letni mężczyzna, który skaził w Niemczech żywność dla dzieci i dorosłych, został skazany na 12,5 lat więzienia za usiłowanie zabójstwa i wymuszenia.
Żywienie -
Nierównowaga hormonalna – które objawy powinny zaniepokoić?
Nierównowaga hormonalna może wystąpić niezależnie od wieku, choć kojarzy nam się głównie z kobietami w okresie okołomenopauzalnym. Tymczasem zaburzenia mogą być spowodowane wieloma różnymi czynnikami, w tym złą dietą i brakiem snu. Jakie...
Żywienie -
Witamina, która daje energetycznego kopa. Bardzo łatwo o jej niedobór
Witamina B12 ma ogromny wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Niektórzy twierdzą, że może dodawać energii, poprawiać pamięć lub koncentrację. Czy faktycznie witamina B12 daje energetycznego kopa? I tak, i nie.
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Nasiona chia – dlaczego warto po nie sięgać?
Nasiona chia cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Te małe, czarne kuleczki są coraz częściej dodawane do różnego rodzaju deserów i koktajli. Jakie właściwości prozdrowotne mają nasiona chia i jak należy...
ProduktyŻywienie -
Objawy niedoboru witaminy B12, których nie wolno ignorować
Niedobór witaminy B12 jest bardzo niebezpieczny i daje kilka, nieprzyjemnych, choć charakterystycznych objawów. Niestety może wystąpić u każdego, kto niewłaściwie się odżywia. Najbardziej zagrożeni są jednak wegetarianie, którzy nie...
Składniki odżywczeŻywienie -
Można odchudzać się nie czując głodu. Mity i porady dotyczące odchudzania
Powstało wiele teorii na temat tego co jeść żeby obniżyć i utrzymać wagę ciała. Wiele osób kojarzy odchudzanie z wyrzeczeniami, głodówką, jedzeniem nie zawsze smacznych potraw. Czy to prawda? Czy może być inaczej?
Żywienie -
Różnice w jakości produktów w Polsce i w Niemczech. Kupujemy gorszą żywność?
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów porównał żywność w polskich i niemieckich sklepach. Sprawdzono jakość w sumie 101 produktów. Okazało się, że istotne różnice dotyczą 12 z nich, z czego w 10 przypadkach na korzyść niemieckich...
Żywienie -
Rusz się – na zdrowie
Od lat wiadomo, że aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca. Coraz więcej badań świadczy o tym, że jest to jeden ze sposobów, by ustrzec się przed niektórymi typami nowotworów. Jak się ruszać, by uniknąć raka?
Żywienie -
Wysoki cholesterol – jakie są czynniki ryzyka?
„Wysoki cholesterol” – tego określenia często używa się, mówiąc o wysokim poziomie tzw. złego cholesterolu. Wszyscy wiemy, że taki stan jest groźny, ale ponieważ jednocześnie jest też bardzo popularny, nieszczególnie się nim...
Żywienie -
W zdrowych jelitach zdrowy duch, czyli jak stan jelit oddziałuje na nasz mózg
63% Polaków słusznie kojarzy probiotyki z produktami niezbędnymi do stosowania w trakcie i po antybiotykoterapii oraz w biegunce – wynika z badania opinii przeprowadzonego dla kampanii „Probiotyk – wybieram świadomie” . Tymczasem, mogą...
Artykuł sponsorowany -
Już nigdy nie wyrzucisz pestki z awokado
O zaletach jedzenia awokado można napisać książkę. Ten zielony, egzotyczny owoc jest cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. A co z jego dużą, okrągłą pestką? Czy naprawdę do niczego się nie przydaje? Otóż nie! Poznaj właściwości i...
ProduktyŻywienie -
Sok z marchwi – dlaczego warto regularnie po niego sięgać?
Świeży sok z marchwi można dostać niemal w każdym sklepie spożywczym. Minus? Na ogół ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Plus? A bo to jeden? Sok z marchwi ma cudowne właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto...
ProduktyŻywienie -
Obsesyjnie liczyła kalorie i ważyła się po kilka razy dziennie. Teraz pokazuje, jak się zmieniła
Jenn Brett z Kanady, która prowadzi swój kanał w serwisie YouTube i na bieżąco zamieszcza na Instagramie zdjęcia, chce zwalczyć przekonanie, że „mniejsza waga jest lepsza”. W tym celu pokazuje swoim fanom, jak wyglądała w 2015 roku i...
Żywienie Galeria -
Rak jelita grubego – jak się przed nim uchronić?
Profilaktyka raka jelita grubego nie jest tak popularna, jak profilaktyka raka płuc czy piersi. Najwyższy czas to zmienić, ponieważ rak jelita grubego każdego roku roku zabija mnóstwo ludzi na całym świecie. Objawy łatwo bagatelizować, a...
Żywienie -
Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Garść praktycznych rad i przepis na pierogi z dynią
Jak nakłonić dziecko do jedzenia warzyw? To pytanie spędza sen z powiek wielu rodzicom. Wszyscy chcielibyśmy przecież, żeby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo, a to umożliwia między innymi pełnowartościowa i zbilansowana dieta,...
Żywienie -
Znalazła szpilkę we frytkach McDonald's. Policyjne śledztwo błyskawicznie wyjaśniło sprawę
W Nowej Zelandii i Australii narasta strach przed szpilkami ukrywanymi w pożywieniu. Po aferze z truskawkami, na Facebooku ogromną popularność zdobył wpis dotyczący frytek z popularnej sieci fast food. Sprawą natychmiast zajęła się policja.
Żywienie -
Jak przestać zajadać emocje?
Na stres czy smutek reagujemy bardzo różnie – jedni odczuwają ucisk w żołądku i niczego nie mogą przełknąć, tracąc zupełnie apetyt, inni natomiast sięgają po jedzenie, by jakoś dać upust emocjom i na chwilę poprawić sobie nastrój....
DietyOdchudzanieŻywienie -
Raport WHO: 1 na 20 zgonów na świecie spowodowany alkoholem
W 2016 roku w wyniku spożycia alkoholu zmarło 3 miliony ludzi, co stanowi 1 na 20 zgonów na świecie – wynika z raportu Światowej Organizacji Zdrowia.
Żywienie -
Jogurty mają więcej cukru niż Coca-Cola? Zaskakujące wyniki analiz
Po jogurty sięgamy chętnie, włączając je do codziennej diety. Teoretycznie zdrowa przekąska może okazać się jednak bombą kaloryczną. Badania uniwersytetu w Leeds wykazały, że wiele produktów tego typu zawiera więcej cukru niż Coca-Cola.
Żywienie -
Jak przestać się objadać?
Każdy chciałby zdrowo i regularnie się odżywiać. Tymczasem większość z nas żyje w biegu, spożywa posiłki o różnych godzinach, wybiera półprodukty i fast-foody i systematycznie (często nawet każdego dnia) zmaga się z napadami wilczego...
DietyŻywienie