Podobną owsiankę jada Iga Świątek. Zdrowy posiłek przygotujesz w kilka minut

Podobną owsiankę jada Iga Świątek. Zdrowy posiłek przygotujesz w kilka minut

Dodano: 
Owsianka mistrzyni
Owsianka mistrzyni Źródło:Unsplash
Owsianka zjedzona o poranku nie tylko nas nasyci i dostarczy energii na cały dzień, ale też zaspokoi kubki smakowe i ostudzi ochotę na słodycze. Swój sposób na pożywną owsiankę ma również mistrzyni tenisa Igi Świątek. Poznajcie ten przepis!

Coraz więcej osób nie wyobraża sobie śniadania bez owsianki. Niektórzy przygotowują ją o poranku, inni robią to już wieczorem, aby zaraz po przebudzeniu zjeść tzw. nocną owsiankę – śniadaniowy hit dla zabieganych. Ze względu na prozdrowotne właściwości tego dania, można je jeść w każdej postaci i o każdej porze. I zdaniem specjalistów owsiankę można jeść codziennie!

Jakie właściwości zdrowotne ma owsianka?

Sekret tego prostego tkwi w płatkach owsianych, które zawierają ważne minerały, takie jak magnez, żelazo, wapń, cynk i potas – dzięki nim wzmacniamy układ immunologiczny i krwionośny. Płatki są również źródłem witaminy E, która opóźnia efekty starzenia oraz witaminy C (jak żadna inna wzmacnia odporność).

Posiłki z użyciem płatków owsianych charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i stosunkowo niewielką gęstością energetyczną. Dają także długotrwałe uczucie sytości – tłumaczy Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.
„Rozpuszczalny błonnik znajdujący się w owsie pomaga regulować poziom cukru we krwi. Produkty owsiane, szczególnie tradycyjne płatki owsiane mają relatywnie mniejszy indeks glikemiczny niż odpowiednie produkty pszenne, jęczmienne czy kukurydziane”.

Poza tym płatki owsiane zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych i obniżają poziom cholesterolu. Ponadto łagodzą zaparcia, przyspieszają metabolizm i pobudzają wzrost dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym. Warto włączać płatki jako dodatek do ciast, batonów, słodkich zapiekanek czy babeczek.

Czy osoby uprawiające sport powinny jeść owsiankę?

W swoim menu owsiankę powinny uwzględnić osoby uprawiające sport. Zjedzona przed treningiem odpowiednio nasyci, jednocześnie nie powodując efekty przeciążonego żołądka. Ale też dostarczy energii, tak potrzebnej w czasie ćwiczeń, zwłaszcza jeśli wzbogacimy ją owocami, takimi jak banan, borówki czy maliny. Poza tym węglowodany będą uwalniały się stopniowo, dzięki czemu trenującemu nie zabraknie mocy. Owsiankę można też zjeść po treningu, ponieważ wtedy nasze mięśnie domagają się białka. Jeśli połączymy płatki owsiane z mlekiem, nasze mięśnie otrzymują odpowiednie wartości odżywcze.

Jaką owsiankę je Iga Świątek?

Miłośniczką owsianki jest Iga Świątek. Kiedy podzieliła się ze swoimi fanami zdjęciem swojej ulubionej owsianki, idąc za przykładem mistrzyni, wiele osób zaczęło podobne danie przygotowywać w domu.

„A owsiankę ze zdjęcia akurat przygotowałam sobie sama, to jedno z moich ulubionych śniadań i też jedna z niewielu rzeczy, które potrafię ugotować (więc dużego wyboru nie miałam)”– napisała Iga Świątek na Instagramie. Z fotografii można wnioskować, że tenisistka lubi owsiankę z borówkami i cząstkami jabłek, jogurtem naturalnym i cynamonem. Bazą do przygotowania owsianki z pewnością było mleko roślinne, którego Iga Świątek jest fanką. Taka wersja owsianki dostarcza witamin C, przyspiesza metabolizm.

instagram

Przygotowując owsiankę zwróćcie uwagę, aby nie popełniać często spotykanych błędów, ponieważ nieświadomie możecie pozbawić ją tego, co najlepsze. Jeśli znudziła Wam się zwykła owsianka, można również zrobić inne danie, z płatkami owsianymi w roli głównej.

Przepis na owsiankę mistrzyni

Przepis: Przepis na zdrową owsiankę. Podobną jada Iga Świątek

Tenisistka lubi owsiankę z borówkami i cząstkami jabłka, jogurtem naturalnym i cynamonem. Bazą do przygotowania owsianki z pewnością było mleko roślinne, którego Iga Świątek jest fanką.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 7,5 łyżki płatków owsianych (75 g)
  • garść borówek
  • 1 jabłko
  • cynamon
  • odrobina ksylitolu lub stewii
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie orzechy, nasiona słonecznika

Sposób przygotowania

  1. 1. Przygotuj bazę.Do garnka wsyp 75 g płatków owsianych (około 7, 5 łyżki) i zalej je 2 szklankami mleka roślinnego. Gotuj tę mieszankę na małym ogniu, cały czas mieszając. Płatki powinny zmięknąć po 5-7 minutach.
  2. 2. Dodaj cynamon.Gdy płatki zaczną mięknąć, dodaj cynamon. Dobrze go wymieszaj w mleku, chwilę podgotuj.
  3. 3. Dopraw do smaku (opcjonalnie).Gdy owsianka zgęstnieje, a płatki będą miękkie, spróbuj, czy danie jest dobre w smaku. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę ksylitolu lub stewii.
  4. 4. Przelej owsiankę do miseczek.Czas na to, aby owsianka znalazła się w miseczce lub na talerzu.
  5. 5. Dodaj owoce.Pokrój jabłka w kawałki lub w plasterki. Ułóż je obok owsianki, posyp ją borówkami. Możesz dodać też inne owoce.
  6. 6. Dodaj jogurt naturalny i inne dodatki.Możesz polać owsiankę łyżką jogurtu naturalnego i posypać ulubionymi prażonymi pestkami lub orzechami.
  7. 7. Gotowe!Twoja owsianka jest gotowa. Smacznego!

Czytaj też:
Pieczona owsianka dobra na śniadanie, deser lub podwieczorek. Wypróbuj nasz przepis
Czytaj też:
Złota owsianka to przepis na pyszne i zdrowe śniadanie mocy. Chwila i gotowe
Czytaj też:
Znudziła ci się owsianka na śniadanie? Zastąp ją tymi płatkami