-
Taka mała, a tyle może! Sprawdź, co truskawka robi z ciśnieniem
Choć truskawki zostały wyhodowane przez skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek, to właśnie one królują na polskich stołach. Wspierają pracę serca, układ odpornościowy, kości i stawy, świetnie smakują i są niskokaloryczne. Do tego wpływają...
ProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Olej sezamowy obniża cholesterol i ciśnienie. Jak wykorzystać go w kuchni?
Badania wykazały, że popularny w kuchni azjatyckiej olej sezamowy zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Dodatkowo można stosować go zewnętrznie na włosy i skórę dla poprawienia ich wyglądu. Dowiedz się więcej o tym...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Zwalcza zaparcia i objawy zespołu jelita drażliwego. Włącz tę kaszę do swojego jadłospisu
Mowa o zapomnianej nieco kaszy kukurydzianej. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu, gdyż zawiera wiele właściwości prozdrowotnych, jest tania i łatwa w przygotowaniu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika zalecana jest zwłaszcza...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Chcesz schudnąć? Sięgnij o poranku po te napoje
Jesteś na diecie odchudzającej? Zwróć uwagę, od jakiego napoju zaczynasz swój dzień. Te trzy napoje nie tylko świetnie smakują, ale też wpierają zdrowe odchudzanie.
OdchudzanieProdukty -
Truskawki polskie czy zagraniczne? Ekspertka tłumaczy, jak je odróżnić i które są zdrowsze
Sezon na polskie truskawki dopiero się rozkręca, a jego szczyt przypadnie w czerwcu. Jak odróżnić truskawki polskie od truskawek zagranicznych? I czy pochodzenie owoców ma wpływ na ich wartości odżywcze?
ProduktySkładniki odżywczeKatarzyna Świerczyńska
-
Skąd biorą się kapary i czy są zdrowe? Poznaj przepis na klopsiki w sosie kaparowym
Dodają potrawom ciekawego, słono-kwaskowatego smaku, zawierają cenne dla zdrowia polifenole, a w dodatku ludzie jedzą je już od tysięcy lat. Mowa o kaparach, małych pączkach krzewu rosnącego w ciepłym klimacie. Poznaj właściwości kaparów...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Włosi zmienili przepis na najbardziej znane obok pizzy danie. Dowiedz się, jak teraz przygotować sos boloński
Ragù alla bolognese, czyli sos boloński, to chyba najbardziej znane, obok pizzy, danie włoskiej kuchni. I właśnie przepis na sos boloński Accademia Italiana della Cucina, czyli Włoska Akademia Kuchni postanowiła zmodyfikować. Przygotuj...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Co można zrobić z rzodkiewki? Jadalna jest cała roślina
Rzodkiewka to królowa wiosny, jedna z najbardziej lubianych nowalijek. Czy wiesz, że jadalna jest cała roślina, a w kuchni można wykorzystać także liście? Wypróbuj nasze przepisy z rzodkiewką w roli głównej.
ProduktyPrzepisy -
Syrop z pędów sosny bez gotowania. Sprawdzony przepis
Młode pędy sosny to prawdziwy skarb maja. Można z nich zrobić syrop, który działa leczniczo na górne drogi oddechowe, ale jest też doskonałym dodatkiem do słodkich potraw.
PrzepisyProdukty -
Dobry na dnę moczanową i kamicę nerkową. Zobacz, jak przygotować napar z liści brzozy
Liście brzozy to surowiec farmakopealny, czyli związany z farmakoterapią. Na jego bazie przygotowuje się między innymi różnego rodzaju odwary i napary o wielu cennych właściwościach. Jak działają tego typu specyfiki? Czy każdy może je...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Dodaj tę przyprawę do kawy, a się zdziwisz. To tajny składnik smakoszy
Sól w kawie to temat wielu anegdot krążących w sieci. Okazuje się jednak, że dodanie tego składnika do „małej czarnej” nie zawsze jest wynikiem pomyłki. Nierzadko bywa działaniem celowym. Czemu taki zabieg miałby służyć?
ProduktyŻywienie -
Herbatka z kwiatów bzu na detoks wątroby. Jak wykorzystać jadalne kwiaty lilaka?
Herbatka z kwiatów bzu pachnie... karmelem. Łatwo ją zrobić i od lat jest polecana jako majowy przysmak przez autorki zielarskich i ogrodniczych blogów. Taka herbatka w medycynie naturalnej jest polecana na regenerację wątroby i poprawę...
ProduktyPrzepisy -
Suszone owoce na odchudzanie – czy warto je jeść, jakie spożywać i w jakiej ilości
Suszone owoce to skoncentrowane źródło składników odżywczych. Znajdziemy w nich nie tylko witaminy i minerały, ale także dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga odchudzanie. Jakie suszone owoce polecane są podczas odchudzania? Na...
OdchudzanieProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Tych rzeczy o płatkach owsianych możesz nie wiedzieć. Niektóre są zaskakujące
Płatki owsiane są zdrowe. To fakt. Ale płatki płatkom nierówne i warto wiedzieć, jak wybrać te najlepsze i na co uważać, gdy je przygotowujemy.
ProduktySkładniki odżywcze -
Miód faceliowy – właściwości lecznicze, smak i zastosowanie
Miód faceliowy słynie z wyjątkowych właściwości leczniczych. Porównywany jest pod względem smaku do równie zdrowego miodu manuka. Wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów facelii błękitnej – ta roślina miododajna z rodziny...
ProduktySkładniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
Zielone szparagi w cieście z majonezem wasabi. Prosty przepis na szparagowy sezon
Można je chrupać i chrupać! – Szparagi w cieście to prosta przekąska na każdą okazję – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na szparagi w cieście specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Jedzenie słodyczy może zmienić mózg. Są na to dowody naukowe
Dlaczego tak bardzo smakują nam produkty, które powszechnie uznawane są za niezdrowe? Na przykład cukierki czy czekoladowe batoniki? Sprawdzili to naukowcy z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii, przy współpracy z zespołem z Uniwersytetem Yale.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wypij ten napój przed snem. Ułatwia zasypianie i daje też inne korzyści dla zdrowia
Jeśli masz problemy z usypianiem, zanim położysz się do łóżka, wypij napar z rumianku. Uspokoi cię, rozluźni i pozwoli zasnąć. Ale to nie jedyne działanie rumiankowej herbatki, którą leczyły się nasze babcie. Dowiedz się, na co jeszcze...
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Kamut – czym różni się od zwykłej pszenicy, właściwości i sposób gotowania
Kamut (pszenica Khorasan) to ciesząca się obecnie ogromną popularnością odmiana pszenicy. Pszenica kamut była uprawiana już w czasach starożytnych m.in. na terenie Egiptu. Pszenica kamut to wyjątkowe zboże, które warto włączyć do diety,...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Co proponuje brytyjska para królewska na lunch koronacyjny? Poznaj przepis na to danie
Zamiast tradycyjnego „kurczaka koronacyjnego”, którego serwowano podczas lunchu z okazji koronacji królowej Elżbiety II w 1953 roku, nowa para królewska wybrała danie, które odzwierciedla zamiłowanie Karola i Kamili do warzyw i zdrowego...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Jak dobrze ugotować szparagi? Większość zapomina o ważnym składniku
Kucharze mają jeden trik, który sprawia, że gotowane szparagi mają idealny smak. Wystarczy oprócz soli dodać do wody jeszcze jeden składnik.
ProduktyPrzepisy