-
Pierogi ze śliwkami. Sprawdzony przepis na sezonowe pierogi z owocami
Pierogi ze śliwkami to zdaniem wielu jedne z najlepszych pierogów owocowych. Ich sekretem jest dobre ciasto. Podajemy sprawdzony przepis.
PrzepisyProdukty -
Syrop z nawłoci. Oczyści organizm i wesprze układ moczowy. Sprawdzony przepis
Syrop z nawłoci to prawdziwy skarb w domowej spiżarni i domowej apteczce. Robi się go łatwo, a zachowany na zimę przyda się podczas infekcji i problemów z układem moczowym. Nawłoci przypisuje się także właściwości oczyszczające organizm....
PrzepisyProdukty -
Pocisz się w upały? Posypuj dania natką pietruszki
To, że pocimy się w upały, jest naturalne. Ale na ilość wydzielanego potu ma wpływ również dieta. Jednym z produktów, które w tym okresie warto włączyć do jadłospisu, aby ograniczyć nadmierne pocenie się, jest natka pietruszki.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Placki ziemniaczane bez piekarnika i patelni. Gotowe w kilka minut
Okazuje się, że zrobienie placków ziemniaczanych może być jeszcze szybsze. Wystarczy, że zamiast smażyć je na patelni lub piec w piekarniku, wybierzecie inny sprytny i prosty patent.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Korzeń maca łagodzi objawy menopauzy. Wsyp łyżeczkę do kawy
Korzeń maca zwany jest też „peruwiańskim żeń-szeniem”. Stosowany jest przez Peruwiańczyków od wieków na podniesienie libido i zaburzenia hormonalne. Badania potwierdziły, że łagodzi objawy menopauzy u kobiet.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Jak jeść kwiaty cukinii? Trzeba koniecznie usunąć jeden element
Kwiaty cukinii są jadalne. Można je jeść na zimno, na ciepło, surowe, ale też smażone czy zapiekane. Aby nie zepsuć potrawy z dodatkiem kwiatów, trzeba jednak usunąć z nich jeden element.
ProduktyPrzepisy -
Ta przyprawa zadziała ochładzająco na organizm. Dodawaj ją do potraw w upały
W upały lepiej unikać przypraw takich jak chili, pieprz czy cynamon. To przyprawy idealne na chłodniejsze dni, ponieważ rozgrzewają organizm. Jest jednak aromatyczna przyprawa, która zadziała ochładzająco.
Produkty -
Naleśniki bez mąki. Dla osób uczulonych na gluten i nie tylko
Czy wyobrażasz sobie przygotowanie naleśników bez dodatku mąki? To możliwe. Są pyszne, miękkie i doskonale nadają się do faszerowania. Możesz podać je na słodko, z owocami, serem lub w wersji wytrawnej. Wypróbuj sprawdzony przepis.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Chleb z cukinii ma chrupiącą skórkę, w środku jest wilgotny. Sprawdzony przepis
Chleb z cukinii, a mówiąc precyzyjnie, chleb z dodatkiem cukinii, jest bardzo smaczny i zdrowy. Przez kilka dni zachowuje świeżość. Warto go przygotować, gdy trwa sezon na cukinię.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Jak dobrze usmażyć rybę? Dodaj jeden składnik na patelnię, a ryba się nie rozpadnie
Wydawałoby się, że smażenie ryby to prosta czynność. Jednak ważne są tu zasady, które sprawią, że będzie idealna i przede wszystkim – nie rozpadnie się. Wystarczy jeden prosty patent, który zdradza znany kucharz.
PrzepisyProdukty -
Tosty z arbuzem. Idealne śniadanie na upalne dni
Chrupiący chleb, wyrazisty serek, słodki arbuz i orzeźwiający tymianek. Według nas to idealne połączenie na śniadanie w upalny dzień. Takie śniadanie zawiera wszystko, czego potrzebujesz na dobry początek dnia.
PrzepisyProdukty -
Spaghetti z cukinii z pesto i rybą. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Spaghetti z cukinii to sezonowy klasyk. – Dodajcie do makaronu z cukinii zdrowe pietruszkowe pesto i smażonego dorsza. To danie idealne na letnie obiady – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef,...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Ten dodatek sprawia, że grzyby w occie smakują wyjątkowo. Dla wielu to może być zaskoczenie
Marynowanie w occie to jeden z najpopularniejszych sposobów na grzyby. Tradycyjnie dodaje się do nich cebulę czy marchewkę, ale jest jeszcze coś, co wyjątkowo podkręci ich smak.
PrzepisyProdukty -
Owsianka na obiad. Poznaj przepisy na dwie smaczne zupy z płatkami owsianymi
Chociaż owsianka kojarzy się ze głównie ze śniadaniem, to okazuje się, że jest to również doskonała propozycja na lekki obiad. Dowiedz się, jak przygotować dwie pyszne zupy.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Przygotuj dereniówkę. To „szlachecka” nalewka, która zapobiega anemii
Dereniówka, czyli nalewka z derenia, nazywana jest też „szlachecką”, gdyż podawana była na dworach szlacheckich i w pałacach. Ceniona była za piękny kolor, wyborny smak i prozdrowotne działanie, m.in. zapobieganie anemii i wzmacnianie...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Pij napar z anyżu. Jest dobry na trawienie
Anyż ma charakterystyczny smak, za którym jedni przepadają, a inni nie mogą się do niego przekonać. Oprócz walorów smakowych ma jednak szereg korzystnych właściwości dla zdrowia. Napar z anyżu zalecany jest zwłaszcza osobom, które mają...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jak bezpiecznie zbierać grzyby? GIS przypomina najważniejsze zasady
Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Przypomina o tym Główny Inspektorat Sanitarny. Co roku wiele osób pada ofiarą trujących gatunków, dlatego tak niezmiernie ważne jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad, mogących nas od tego uchronić.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Hummus z awokado to idealne połączenie. Przygotuj na śniadanie zdrową pastę do pieczywa
Hummus z awokado to przekąska, która jest dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie. Jest delikatna w smaku i kremowa. Może z powodzeniem zastąpić masło. Nadaje się do smarowania pieczywa, szczególnie tostów.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Nasiona roślin strączkowych – rodzaje, wartości odżywcze, kto powinien z nich zrezygnować
Nasiona roślin strączkowych zbyt rzadko goszczą w naszej diecie. Warto częściej po nie sięgać, bo są zdrowszym zamiennikiem mięsa, które spożywamy w nadmiarze, a także dostarczają do naszego organizmu cenne pod względem odżywczym...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jak upiec pomidory? Dodaj jeden składnik, a wyjdą idealne
Pieczone pomidory? Jak najbardziej! Można zajadać się nimi solo, ale przede wszystkim są świetnym dodatkiem do innych dań. Aby wyszły idealne, dodaj do nich ten składnik.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Śniadanie, po którym będziesz się czuć dobrze przez cały dzień. Wartościowe śniadania na tydzień
Według Jessie Inchauspé, autorki książki „Glukozowa Rewolucja” śniadanie, po którym będziesz czuć się dobrze to posiłek, po którego zjedzeniu, nie występują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Poznaj przykłady wartościowych śniadań na...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska