-
Sprawdzony przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Jak zrobić miód mniszkowy?
Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy łąki pokrywa żółto kwitnący mniszek lekarski, potocznie nazywany też mleczem. Jak zrobić z niego pyszny syrop o leczniczych właściwościach? Wykorzystaj sprawdzony przepis na syrop z mniszka...
PrzepisyProdukty -
Poznaj „eliksir młodości”. O właściwościach aloesu opowiada dyplomowana dietetyczka Katarzyna Jaworska
Aloes zyskuje na popularności. To nie tylko ciekawy element wystroju wnętrz, ale również niezwykle użyteczna roślina, która z powodzeniem może zagościć w domowej apteczce. Zapytaliśmy ekspertkę o to, dlaczego warto uprawiać aloes i jak...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyPaulina Cywka
-
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Eksperci nie mają wątpliwości
Nikt nie kwestionuje walorów zdrowotnych oliwy z oliwek, szczególnie tej extra virgin. Powstało jednak sporo kontrowersji na temat tego, czy można na niej smażyć. Na szczęście naukowcy rozwiali te wątpliwości.
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Idealny tatar wołowy. Wypróbuj przepis uczestnika MasterChefa
Lubisz mięso? Tatar wołowy to mięsny klasyk! Jak idealnie przyrządzić surowe mięso, zdradza Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na tatar wołowy specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Sezon na prawdziwego oscypka rozpoczyna się w maju. Koniecznie włącz go do diety
Ten najsłynniejszy polski ser powstaje jedynie od maja do października. Oscypek ma wiele właściwości prozdrowotnych, a kupując go, wspieramy tradycyjne polskie rzemiosło. Dowiedz się, dlaczego warto go jeść.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Wspomagają pracę tarczycy i wzmacniają kości. Włącz do diety nasiona sezamu
Te małe oleiste nasionka kryją w sobie mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Działają prozdrowotnie na organizm: wspierają pracę tarczycy i wzmacniają kości. Poznaj właściwości czarnego sezamu i włącz go do diety.
ProduktyMonika Witkowska
-
Płatki owsiane na śniadanie? To nie musi być owsianka!
Płatki owsiane warto jeść codziennie, ale co zrobić, jeśli nie przepadasz za tradycyjną owsianką? Sprawdź, do jakich śniadaniowych dań można dodać płatki owsiane.
ProduktyPrzepisy -
Kolejne ostrzeżenie Głównego Inspektora Sanitarnego. To ważna informacja dla alergików
Partia czekoladowej granoli musi mieć zmienione etykiety. Wszystko przez to, że nie zawiera informacji o jednym z produktów. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy jedząc czosnek, unikniemy raka? Niezwykłe właściwości małego warzywa
Można nie lubić jego ostrego smaku, ale jego właściwości prozdrowotne są niepodważalne. a tych jest wiele – redukuje poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie i działa bakteriobójczo. Jest także ważnym elementem diety...
Składniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Picie wody miodowej to najlepszy początek dnia! Poznaj najważniejsze korzyści wody z miodem
Woda miodowa to napój dobry dla zdrowia i urody. Ta nietypowa mikstura zyskuje na popularności. Zobacz, jakie korzyści daje picie wody z miodem i jak ją najlepiej przygotować.
ŻywienieProduktyOdchudzaniePaulina Cywka
-
Te owoce hamują rozwój cukrzycy i chronią przed nowotworami. Jedz je codziennie
Jagody kamczackie to owoce, które mają silne właściwości prozdrowotne. Zostały wpisane na listę nutraceutyków, czyli produktów spożywczych, które łączą w sobie cechy pożywienia i środków farmaceutycznych. Badania wskazują, że hamują one...
ProduktyMonika Witkowska
-
Czy po mleku roślinnym się tyje? Sprawdź, na co zwrócić uwagę
Mleka roślinne przestały już być produktem ekskluzywnym i można je kupić nawet w dyskontach. Czy to jednak dobry wybór dla osób, które się odchudzają?
OdchudzanieProdukty -
Groźna bakteria w wędlinie z „Biedronki”. GIS wycofuje produkt
W wędlinie produkowanej dla sieci „Biedronka” wykryto bakterię powodującą listeriozę. Jest ostrzeżenie Głównego Inspektora Sanitarnego.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Ta kapusta przedłuża życie. Jada ją najstarszy neurolog na świecie
Tą kapustą zajadają się Chińczycy i traktują ją jak lekarstwo na długowieczność. Chińskie warzywo stanowi też jeden z głównych składników diety stuletniego dr Howarda Tuckera, najstarszego praktykującego neurologa na świecie. W czym tkwi...
ProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Lubisz makaron, ale nie możesz lub nie chcesz jeść glutenu? Poznaj makaron z zielonego groszku
Makaron to jedno z łatwiejszych do przyrządzenia dań. Wiele osób ze względów zdrowotnych unika jednak glutenu zawartego w zwykłym makaronie z pszenicy. Ciekawym pomysłem są makarony z roślin strączkowych w tym makaron z zielonego...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Poznaj sposób Azjatek na piękną cerę. Włącz te 3 produkty do diety
Wiele Azjatek mimo upływu lat podziwianych jest za piękną cerę. Jest to w dużej mierze zasługą odżywiania, bo to, co jemy, wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale i skórę. Dowiedz się, jakie 3 produkty z azjatyckiej kuchni włączyć do...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Pokrzywa duszona z czosnkiem. Prosty przepis na wiosenne danie
Pokrzywa to jeden z najzdrowszych chwastów. Warto po nią sięgać wiosną, bo to wtedy liście pokrzywy są najsmaczniejsze i pełne wartościowych składników. Co zrobić z pokrzyw? My proponujemy udusić pokrzywę z czosnkiem.
PrzepisyProdukty -
Wspomaga pracę jelit i odtruwa organizm. Poznaj niesamowite działanie oleju marchewkowego
Olej marchewkowy z wolna zyskuje na popularności. Choć wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy z jego cennych właściwości. A szkoda. Ten produkt wywiera bowiem pozytywny wpływ na organizm. I to w wielu różnych wymiarach. Zobacz, na co...
ProduktySkładniki odżywczePaulina Cywka
-
Najłatwiejsza szarlotka sypana z kaszą manną: chrupiąca i pyszna. Przygotujesz ją w 15 minut
Jedzenie powinno być zdrowe, ale ma też być źródłem przyjemności. Kasza manna i jabłka to produkty łatwo dostępne i tanie. Koniecznie spróbuj ekspresowej szarlotki sypanej, której zapach wypełni dom atmosferą słodyczy i bezpieczeństwa.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Wyglądają niepozornie, ale są bardzo zdrowe. Kto powinien włączyć je do diety?
Nie wszyscy wiedzą o istnieniu tego produktu i jego prozdrowotnych właściwościach. Warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu, bo nie kosztuje dużo, i korzystnie działa na nasz organizm. M.in. obniża poziom złego cholesterolu oraz...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Te składniki w jedzeniu zniszczą mózg i wątrobę. Zobacz, co ograniczyć w diecie
To, co jemy, ma wpływ na cały organizm. Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w Anglii, są składniki jedzenia, które prowadzą do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie. W konsekwencji prowadzić to może do uszkodzeń mózgu i wątroby....
Bezpieczeństwo żywnościProdukty