-
Pikantny keczup z cukinii. Zrób go dużo i zachowaj w słoikach na zimę
Pikantny keczup z cukinii to jeden z najpyszniejszych sposobów zamknięcie tego warzywa w słoikach. Przepis jest bardzo prosty, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości.
PrzepisyProdukty -
Powszechny nawyk przy grzybobraniu może kosztować zatrucie. Błąd popełniają nawet doświadczeni grzybiarze
Chodzisz na grzyby? Zwróć uwagę na jeden ważny szczegół. Chodzi o to, w co zbierasz grzyby. Niewłaściwy pojemnik może doprowadzić nawet do zatrucia. Jak to możliwe?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jedzenie winogron może skończyć się tragedią. Uwaga na dzieci!
Winogrona, orzeszki, cukierki – spożywanie między innymi tych produktów może stanowić śmiertelne niebezpieczeństwo, zwłaszcza dla dzieci poniżej 3 roku życia. Powinni ich unikać również seniorzy, zwłaszcza ci, mający problemy z połykaniem.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Otręby pomogą zgubić oponkę z brzucha. W czym tkwi ich sekret?
Otręby polecane są osobom, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Sprawdźcie, w jaki sposób je jeść, by uzyskać pożądany efekt.
OdchudzanieProduktyJoanna Biegaj
-
Piołunówka – środek na pozbycie się pasożytów. Przepis na nalewkę
Piołun to roślina ceniona od wieków za charakterystyczny aromat, ziołowy smak i szereg właściwości leczniczych. Przygotowana na bazie tej rośliny nalewka, zwana piołunówką lub piorunówką pomaga pozbyć się pasożytów i poprawia trawienie....
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Masło orzechowe to zdrowa przekąska. Poznaj jego właściwości
Masło jest kaloryczne, ale zawiera tłuszcze o korzystnym dla organizmu działaniu. Zalecana jest przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie, które uprawiają sport, ale nie tylko. Wspomaga też układ krążenia.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Lecznicza nalewka z mirabelek. Mirabelkówka pomoże na niestrawność
Nalewka z mirabelek to prosty sposób na zachowanie cennych właściwości tych niewielkich śliwek. Mirabelki są bogate w antyoksydanty, a mirabelkowa nalewka może być pomocą przy niestrawności.
PrzepisyProdukty -
Ogórki krokodylki z chili. Będą dobre już po dwóch dniach
Ogórki krokodylki to jeden z najpopularniejszych i – zdaniem wielu – najsmaczniejszych pomysłów na ogórki. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na krokodylki z chili.
PrzepisyProdukty -
Kurczak z morelami. Przepis na pyszne połączenie smaków
Jedną z zasad dobrej kuchni jest używanie produktów sezonowych. Latem sięgnij po aromatyczne świeże morele i upiecz z nimi kurczaka. Każdy, kto spróbuje tego dania, będzie prosił o dokładkę.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Tego typu tortille są w Hiszpanii traktowane jako tapas, czyli przystawki, ale przyznam, że ja chętnie zjadam taką tortillę jako danie główne – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Senes – kiedy stosować, jak działa i jakie ma skutki uboczne
Senes to naturalny środek przeczyszczający, przeznaczony do doraźnego stosowania w przypadku zaparć (senesu nie można stosować przez długi czas). Roślina ta stanowi źródło związków aktywnych biologicznie, które wpływają na perystaltykę...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Łyżka kuchenna z rakotwórczymi składnikami. GIS wydał ostrzeżenie, produkt idzie do utylizacji
Niebezpieczne dla człowieka substancje mogą przedostawać się z popularnej łyżki kuchennej do żywności. Główny Inspektor Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu produktu z rynku.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jak przechowywać wiśnie na zimę? Najlepsze sposoby
Wiśnie są orzeźwiające i zdrowe. W sezonie warto zajadać się nimi do woli, ale łatwo je również przechować na zimę. Dowiedz się, jakie są sposoby, żeby ich smak zatrzymać na dłużej. Zobacz, jak mrozić i suszyć te owoce.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Ten koktajl odtruwa wątrobę i pobudza lepiej niż kawa. Przepis z 3 składników
Nie ma warzywa, które lepiej oczyszcza wątrobę z toksyn niż burak. Koktajl z buraka z dodatkiem banana i kurkumy ma działanie detoksykacyjne, ale też pobudzające. Włącz go do jadłospisu.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Te błędy popełniamy, jedząc lody. Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
Lody są smaczne i jak żaden inny deser orzeźwiają w upalny dzień. Jednak ich jedzenie – zarówno tych, które trzymamy w domowej zamrażarce, jak i tych z automatu – bywa ryzykowne. Poznaj najczęstsze błędy popełniane przez lodożerców i...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiszone rzodkiewki doskonale smakują i wzmacniają odporność. Jak je zrobić?
Rzodkiewka, która jest powszechnie dostępna i tania, a jednocześnie zdrowa, nadaje się do jedzenia nie tylko na surowo. Ciekawym pomysłem jest zrobienie kiszonych rzodkiewek, które są bardzo smaczne i jak wszystkie kiszonki wzmacniają...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Alergia na mięso nie od razu daje objawy. Czym jest zespół alfa-gal?
O alergii na mięso mówi się i słyszy coraz więcej. Sprawdź, czym jest zespół alfa-gal, jakie daje objawy i co może ją spowodować.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyPaulina Cywka
-
Zielona kawa – właściwości, skład, przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania
Zielona kawa ma prozdrowotne właściwości. Badania przeprowadzone na zwierzętach i na ludziach wykazały, że jej systematyczne spożywanie może zmniejszyć ryzyko rozwoju schorzeń cywilizacyjnych. Pozytywny wpływ zielonej kawy na zdrowie ma...
ProduktyOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Wiśnie są zalecane przy dnie moczanowej. Co w sobie kryją?
Przy dnie moczanowej niezwykle ważne jest stosowanie odpowiedniej diety. Wśród zalecanych produktów są wiśnie. Zobacz, dlaczego warto jeść je przy podagrze.
ProduktyMonika Witkowska
-
Biała dieta – co jeść, a czego unikać? Dieta po wybielaniu zębów
Biała dieta jest tematem, który często pojawia się w gabinetach stomatologicznych. To sposób odżywiania oparty na spożywaniu produktów w białym kolorze, pozbawionych barwników. Kto powinien zastosować taką dietę? Jak długo można żywić...
DietyŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ocet z estragonem wspomaga odchudzanie. Przygotuj taki ocet w domu
W ostatnim czasie sporo mówi się o leczniczych właściwościach octu, szczególnie jabłkowego i winnego. Z kolei estragon to roślina od wieków stosowana w medycynie ludowej. Dodanie jej do octu sprawi, że zyskasz doskonałą przyprawę oraz...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska