-
Jak kroić sernik, żeby brzegi nie były poszarpane? Koleżanka zdradziła mi banalnie łatwy sposób
Podczas krojenia tak delikatnego ciasta, jakim jest sernik, trzeba naprawdę uważać, by na talerzykach prezentował się on apetycznie. Wykorzystajcie prosty patent, a krojenie sernika stanie się bajecznie proste.
ProduktyŻywienie -
Kulinarne hity polskich jarmarków. Langosze, pierniczkowe bezy i barszcz Magdy Gessler
W miastach i miasteczkach w całej Polsce trwają jarmarki bożonarodzeniowe. Pachnące grzańcami i piernikami, ale nie tylko. Sprawdziliśmy, co dobrego można zjeść na jarmarkach w Warszawie, Krakowie, Białymstoku, Wrocławiu, Gdańsku i...
Produkty -
Leśnicy polecają naturalny specyfik na odporność. Znajdziesz go zimą w lesie
Wzmacnianie odporności jest kluczowe w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko złapania infekcji jest największe. Z pomocą przychodzą leśnicy, którzy podpowiadają naturalny sposób na poprawę odporności.
Produkty -
Promocja na mleko w Biedronce. Idealne do gorącej czekolady, kawy i herbaty po indyjsku
Przez trzy dni w Biedronce można kupić dużo tańsze mleko. To mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc. Można z niego zrobić masala czaj albo wykorzystać do przyrządzenia gorącej czekolady. To także najlepsze mleko do kawy.
ProduktyPrzepisy -
Śląski przysmak na święta. Moczka, czyli piernik gotowany na kompotach
Kiedy zobaczyłam zdjęcie moczki, nie chcecie wiedzieć, jaka była moja pierwsza myśl. Ale kiedy przeczytałam składniki przepisu – natychmiast wpisałam ją na listę rzeczy, które na pewno zrobię w te święta. A przepisem na śląską moczkę...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Tanie masło w Lidlu tylko przez jeden dzień. Można zrobić zapas na święta
Lidl przygotował w pierwszym tygodniu grudnia atrakcyjną ofertę na masło. Promocja trwa tylko jeden dzień. To dobra okazja, żeby zrobić zapas masła na święta: przyda się do robienia świątecznych pierników, ciastek, makowców i serników.
ProduktyPrzepisy -
Grzybowy wege ramen Leszka Wodnickiego. Ten bulion nas zachwycił
To naprawdę jest zupa szczęścia – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na wege ramen specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Kto pierwszy na świecie upiekł pierniczki? Fascynująca historia przypraw
Lepiej by było, gdyby Europejczycy nie mieli pragnienia zdobycia tych przypraw, byłoby to na pewno lepsze dla reszty świata – mówi Thomas R. Berg, autor książki „Na koniec świata. Przyprawy, które zmieniły historię”, która właśnie...
ProduktyŻywienieKatarzyna Świerczyńska
-
Jak zrobić ciastka i pierniczki z witrażykiem? Sprawdzony patent na święta
Świąteczne ciasteczka lub pierniczki z kolorowymi okienkami niczym witraże to piękna i smaczna ozdoba bożonarodzeniowa. Podpowiadamy, jak zrobić pierniczki z witrażykiem.
PrzepisyProdukty -
Gotując brokuł, często popełniamy błędy. Czego unikać, by warzywo wyglądało i smakowało?
Ugotowane brokuły to smaczny i zdrowy dodatek m.in. do obiadu. Brokuł świetnie sprawdza się jako jarzynka do dań z mięsem lub rybą, a także dodatek do potraw jarskich np. makaronów, warzywnych zapiekanek oraz dań z jajkami. Ugotowane...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Mięso z Niemiec sprzedawane jako polskie, przeterminowane produkty. Są wyniki kontroli w sklepach
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) opublikowała wyniki kontroli produktów sprzedawanych luzem – mięs, wędlin i serów. Nieprawidłowości stwierdzono w ponad połowie sklepów.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Co zrobić, żeby karp nie „śmierdział mułem”? Dzięki tym trikom zaczęłam wreszcie jeść tę rybę
Jeśli nie lubicie karpia, bo w waszym odczuciu potrawa „śmierdzi mułem”, to mam dla was doskonały patent, który pozwoli się tego pozbyć. Zobacz, co dokładnie należy zrobić.
ProduktyŻywienie -
Te chipsy są śmiertelnie niebezpieczne. W Polsce wciąż można je kupić!
W polskich sklepach internetowych wciąż można kupić bardzo pikantne chipsy, które zdobyły popularność za sprawą TikToka. Zawierają niebezpieczną kapsaicynę, która może wywołać reakcję alergiczną i doprowadzić nawet do śmierci.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jaki jest sekret doskonałego ciasta na pierogi? Korzystam z rad teściowej i jestem zachwycona
Nawet najsmaczniejszy farsz nie uratuje waszych pierogów, jeśli ciasto na nie wyjdzie zbyt twarde. Sprawdźcie, jakie są sprawdzone patenty na to, żeby było miękkie i elastyczne. Kluczowe są trzy elementy.
ŻywienieProdukty -
Kiedy najlepiej pić kawę z mlekiem? Niewłaściwa pora może szkodzić zdrowiu
Kawa z mlekiem ma spore grono zwolenników. Wiele osób sięga po nią zaraz po przebudzeniu. To duży błąd. I nie chodzi tu wyłącznie o „marnowanie” stymulujących właściwości kofeiny zawartej w napoju. Kwestia jego wpływu na organizm okazuje...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak skleić domek z piernika? Są dwie dobre metody
Domek z piernika to bez wątpienia atrakcyjna ozdoba, ale też miły prezent dla bliskiej osoby. Najbardziej problematyczne w robieniu domku z piernika może wydawać się jego sklejanie. Podpowiadamy, jak to zrobić.
PrzepisyProdukty -
Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał ładny kolor? Zawsze stosuję ten prosty trik
Barszcz czerwony cenimy za smak, ale w tym przypadku ważny jest również intensywny, czerwony kolor. Co zrobić, aby barszcz był pięknie czerwony? I jak uratować blady, brązowy barszcz? Mam na to sprawdzone sposoby.
PrzepisyProdukty -
Najlepsze pomarańcze mają „pępek”! To od niego zależy, czy owoc będzie słodki i soczysty
Po czym poznać najbardziej soczyste pomarańcze? Kluczowy jest szczegół, na który większość osób nie zwraca uwagi. Chodzi o pewne wybrzuszenie, potocznie nazywane „pępkiem”.
ProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pyszna wątróbka drobiowa z cebulą. Tego przepisu zawsze używa moja babcia. Polecam!
Wątróbka drobiowa z cebulą to pomysł na prosty i stosunkowo tani obiad. Jeśli zrobicie ją według naszego sprawdzonego przepisu – gwarantujemy, że każdy poprosi o dokładkę.
PrzepisyProdukty -
Różne sposoby na moczenie śledzi. Jeden jest zaskakujący
W czym zazwyczaj moczycie śledzie? Istnieje kilka sposobów na pozbawienie ryb nadmiaru soli. Sprawdźcie, czy znacie je wszystkie. Co najmniej jedna z metod może sprawić, że szybko porzucicie „tradycyjne” metody.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Chlebek adwentowy to przedświąteczny przysmak, który uwielbiam. Robię go co roku, a rodzina szaleje
Przygotowanie chlebka adwentowego będzie dla was czystą przyjemnością. To symbol oczekiwania na święta Bożego Narodzenia, ale też prawdziwa uczta dla zmysłów. Sprawdźcie, jak go zrobić.
PrzepisyProdukty