-
Jak przygotować orzeźwiający kompot z rabarbaru? Z tego przepisu będzie smakować jak ten, robiony przez babcię
Kompot z rabarbaru to świetny dodatek do obiadu, ale też pyszny sposób na ugaszenie pragnienia w upalne dni. Sprawdźcie, jak go przygotować, żeby smakował jak u babci.
PrzepisyProduktyJoanna Biegaj
-
Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata
Kipi świeżością, jest lekka, orzeźwiająca i dziecinnie prosta w przygotowaniu. – I co dla mnie ważne, ta sałatka wygląda po prostu pięknie – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Napój, który zadziała jak zastrzyk energii i zdrowia. Krótka lista składników
Ten napój z kilku składników przygotujecie w naprawdę szybkim czasie. Pity rano doda energii, a jego pyszny smak nastroi was dobrze na cały dzień.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeJoanna Biegaj
-
Czy znasz papryczkę gochugaru? To jedna z odmian chili, dowiedz się, jakie ma właściwości
Kuchnia koreańska, której nieodłącznym składnikiem jest papryka gochugaru, stała się bardzo popularna w Polsce, a wiele osób robi nawet własne kimchi. Ta intensywnie czerwona, suszona papryczka w płatkach ma ciekawy smak i wiele cennych...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Ekonomiczne danie ze szparagami. Pęczek wystarczy na obiad dla rodziny
Ceny szparagów w tym roku osiągnęły wprost zawrotne ceny! Za pęczek zielonych szparagów przyszło nam tej wiosny płacić nawet 20 zł. Czy mamy więc z nich zrezygnować zupełnie? Otóż niekoniecznie. Mamy dla Was przepis na przepyszny makaron...
PrzepisyProduktyMagda Grefkowicz
-
Czy można zjeść banana wieczorem? Nieznane właściwości żółtego owocu
Banan – owoc deficytowy w czasach PRL-u – stał się jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Głównie ze względu na swoją maślaną konsystencję, łagodny smak i właściwości – zjedzenie jednego banana pomaga zaspokoić głód i dostarcza energii do...
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiedy wypić ostatnią kawę przed snem? Są zalecenia i jest wyjątek
Przez lata uważana za używkę, dziś jest rekomendowanym przez specjalistów składnikiem codziennej diety. Dlaczego warto pić kawę i o jakiej porze sięgnąć po ostatnią filiżankę?
ŻywienieProdukty -
Pieczona owsianka dobra na śniadanie, deser lub podwieczorek. Wypróbuj nasz przepis
Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań. W wersji pieczonej jest delikatna i pyszna, a jeśli zostanie ze śniadania, możesz podać ją na deser czy podwieczorek. Polecamy przepis na pieczoną owsiankę, która będzie smakować całej rodzinie.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Prof. Stachowska zdradza przepis na „majową chwaścianeczkę”. Ten napój postawi was na nogi
Chwasty zarastają twój ogródek? Prof. Ewa Stachowska ma na to sposób: majowa chwaścianeczka. I jak podpowiada, nie trzeba mieć zachwaszczonego ogródka. Zielsko można zebrać za miastem.
PrzepisyProdukty -
Proste ciasto z rabarbarem. Sprawdzony przepis na sezonowy deser
To ciasto zrobisz w mniej, niż godzinę! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Jest wilgotne, miękkie i pełne rabarbarowych kawałków.
PrzepisyProdukty -
Te owoce łagodzą bóle brzucha i zatrzymują biegunkę. Poznaj sekret borówek!
Borówki na ból brzucha lub biegunkę? Okazuje się, że babcine sposoby mają potwierdzenie naukowe. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie borówek łagodzi objawy żołądkowo – jelitowe. Jaka dawka pomoże na ból brzucha?
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Młode ziemniaki w tej wersji smakują obłędnie. Jak zrobić pieczone, gniecione ziemniaczki?
Takie ziemniaki kochają Amerykanie, a od kilku lat pieczone, gniecione ziemniaczki są hitem w mediach społecznościowych. Nic dziwnego – ziemniaki w tej wersji są bardzo łatwe do zrobienia, a efekt jest spektakularny.
PrzepisyProdukty -
Wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu. Zalety i przepis na zrobienie wody jęczmiennej
Woda jęczmienna (barley water) zyskuje na popularności. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę wszystkie cenne właściwości tego napoju. Sprawdź, jakie dokładnie korzyści daje picie wody z jęczmienia.
OdchudzanieProduktyPaulina Cywka
-
Wykorzystaj ten trik robiąc kompot z truskawek. Owoce pozostaną jędrne i smaczne
Kompot z truskawek to zdrowy napój, który warto podawać zamiast kupnych, słodzonych napojów. Jest pełen witamin i cennych minerałów.
PrzepisyProdukty -
Zakazany pestycyd w popularnych waflach, groźna bakteria w kotlecie. Partie produktu znikają z rynku
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenia w sprawie dwóch produktów. Chodzi o popularne wafle kukurydziane, w których znaleziono niebezpieczny dla zdrowia i od kilku lat zakazany w Unii Europejskiej chloropiryfos, ale też partię...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Zielona herbata na „kobiece sprawy”. Pomocna podczas miesiączek i w endometriozie
Dobre wieści dla miłośniczek zielonej herbaty. Są dowody naukowe, że ten napój może łagodzić bóle wywołane miesiączką, mięśniakami i endometriozą. Sprawdź, ile filiżanek zielonej herbaty powinno się pić, aby zmniejszyć dokuczliwe objawy...
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nalewka z pyłku sosny to „eliksir męskiej mocy”. Leśniczy zdradza przepis na pyłkówkę
Koniec maja to moment, kiedy wszystko wokół pokrywa się charakterystycznym, żółtym pyłem. To pyłek kwitnących sosen. Nie każdy wie, jak cenny to surowiec. Można zrobić z niego wzmacniający napój albo nalewkę. Przepis na tę ostatnią podał...
PrzepisyProdukty -
Zamienniki cukru – czy warto je stosować i czy faktycznie są zdrowsze niż biały cukier
Biały cukier jest nie tylko wrogiem szczupłej sylwetki, ale także przyczynia się do rozwoju poważnych chorób. Zaliczamy do nich choroby dietozależne np. cukrzycę typu 2 i otyłość. Coraz większą popularnością cieszy się dieta bezcukrowa,...
ŻywienieProduktyOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Jedz te owoce, kiedy czujesz się osłabiony. Naukowcy mówią, dlaczego to działa
Spożywanie pokarmów pochodzenia roślinnego, które zawierają jeden konkretny związek, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia osłabienia. Na liście owoców bogatych we flawonole są jabłka i jeżyny.
Składniki odżywczeProdukty -
Domowy syrop z kwiatów akacji. Dobry do herbaty, pomoże przy problemach z nerkami
Kwiaty robinii akacjowej potocznie nazywanej po prostu akacją są jadalne i można je wykorzystać na różne sposoby. My proponujemy syrop, którym można cieszyć się przez cały rok.
PrzepisyProdukty -
Polacy mają kapustę kiszoną, a Koreańczycy kimchi. Poznaj ich właściwości zdrowotne
Statystyczny Polak każdego roku spożywa 5 kg kiszonej kapusty, a Koreańczyk – 22 kg kimchi. Obie kiszonki mają charakterystyczny smak. Jednak przede wszystkim warto je jeść dla zdrowia – istnieją dowody naukowe, że kiszonki poprawiają...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz