-
Szpinak to najlepsze warzywo dla waszych jelit. Jeden powód jest kluczowy
Często słyszy się o wielu wspaniałych właściwościach jedzenia szpinaku. Wiedzieliście jednak, że świetnie wpływa na zdrowie jelit, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego? Powodów do jedzenia tego warzywa...
ProduktySkładniki odżywczeJoanna Biegaj
-
Trwa sezon na botwinę. Poznaj jej walory zdrowotne i przygotuj pyszną botwinkę
Trwa właśnie sezon na botwinę, czyli niezwykle zdrowe liście buraka, które wspomagają organizm w walce z anemią, nadciśnieniem, a nawet z nowotworami. Z tych młodych buraczków powstaje uwielbiana w polskiej kuchni zupa. Dowiedz się, jak...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czy znasz niebieską herbatę? Poznaj 5 korzyści dla zdrowia z jej picia
Każdy zna czarną herbatę, wiele osób lubi herbatę zieloną, jednak o herbacie niebieskiej mało kto słyszał. Okazuje się, że picie herbaty oolong (czyt. ulung) nie tylko jest dobre dla zdrowia, ale może też wpływać na utratę wagi. Dowiedz...
ProduktyŻywienieOdchudzanieMonika Witkowska
-
Szparagi i truskawki? Zrób z nich sałatkę z waniliowym dressingiem!
Próbowaliśmy i gwarantujemy: to jest tak dobre, że nie sposób nie wylizać talerzy do czysta. – Ta sałatka będzie bohaterem każdego przyjęcia. Ja proponuję podać ją jako oryginalny deser – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Te owoce skutecznie dodają energii. Jedz je, gdy tracisz moc
Czujesz nagły spadek energii, nie możesz się skoncentrować, a do tego ogarnia cię senność? Dobrym sposobem, na to, aby dodać sobie energii, jest zjedzenie owocu, który zadziała jak zastrzyk mocy. Mamy kilka sprawdzonych propozycji.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Cebulkę dymkę warto jeść. Zobacz, dlaczego i przygotuj pyszną pastę z twarożku i dymki
Sezon na cebulę dymkę właśnie trwa. To niezwykle zdrowe i smaczne warzywo szczególnie popularne jest w kuchni azjatyckiej. Gdy zobaczysz te małe, białe cebulki z ciemnozielonym szczypiorem, koniecznie je kup i przygotuj pastę z twarożku...
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Piwo bezalkoholowe w zdrowej diecie? Poznaj jego właściwości i przeciwwskazania do jego picia
Piwo bezalkoholowe dobrze gasi pragnienie. Zawarty w napoju chmiel uspokaja i rozluźnia. Wypite przed snem pozwala zasnąć. Jakie ma jeszcze właściwości i czy wszyscy mogą delektować się tym napojem?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Jedz ten rodzaj sera! Obniża cholesterol, zalecany jest przy insulinooporności
Kozie sery są mniej popularne od tych, które wytwarzane są z mleka krowiego. Warto je jednak włączyć do codziennego jadłospisu, bo są od krowich serów zdrowsze. Badania wskazują, że obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Ten syrop z sosny zrobisz w jeden wieczór. Przepis na gotowany syrop z pędów sosny
To tradycyjny przepis, z którego otrzymasz ciemny i słodki syrop sosnowy. Zrobisz z niego sosnową lemoniadę, możesz słodzić nim herbatę i dodawać do deserów. Będzie też wsparciem przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
PrzepisyProdukty -
Truskawki na czele „brudnej dwunastki”. Ile pestycydów jest w truskawkach?
Truskawki otwierają tegoroczny ranking tak zwanej brudnej dwunastki, czyli najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Czy to oznacza, że lepiej unikać truskawek?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Wyleczysz nim nie tylko dolegliwości żołądkowe. Pij napar z mięty
W medycynie ludowej od wieków naparem z mięty pieprzowej leczono dolegliwości żołądkowe. Obecnie wiadomo, że ta roślina ma też inne, korzystne dla organizmu działanie. Łagodzi objawy przeziębienia i innych infekcji. Działa...
ProduktyMonika Witkowska
-
Leczy migreny i stany zapalne. Dowiedz się, jak przyrządzić napar z trawy cytrynowej
Trwa cytrynowa ma szereg prozdrowotnych właściwości. Leczy stany zapalne, łagodzi objawy migreny, działa uspokajająco i podkręca metabolizm. Można dodawać ją do potraw lub sporządzić z niej napar. Polecamy przepis.
ProduktyPrzepisyŻywienieMonika Witkowska
-
Nad ogniem czy nad żarem? Jak najlepiej upiec kiełbaskę? Jest naukowa odpowiedź
Czy sposób, w jaki przyrządzisz swoją kiełbaskę z ogniska, ma znaczenie? Okazuje się, że tak – i nie chodzi tylko o smak kiełbasy, ale też o zdrowie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jak wykorzystać kwiaty sosny? Jedz na surowo albo zrób syrop na kaszel
Maj to czas, kiedy można zbierać nie tylko młode pędy sosny, ale też kwiatostany sosny. Podpowiadamy, jak wykorzystać te drugie.
PrzepisyProdukty -
Dlaczego czekolada tak nam smakuje? Zaskakujące wyniki eksperymentu
Czy czekolada może być tak samo pyszna i słodka jaką znamy, ale zdrowsza i mniej kaloryczna? Tak! Zespół badaczy z University of Leeds School of Food Science and Nutrition w Anglii wie, jak to osiągnąć. Okazuje się, że za smak czekolady...
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
To najgorszy olej do smażenia. Lepiej wybierać inne rodzaje
Olej jest produktem wykorzystywanym niemal w każdej kuchni – zarówno do przygotowywania potraw na ciepło, jak i na zimno. Podczas smażenia powinniście zrezygnować jednak z jednego, konkretnego rodzaju tego tłuszczu.
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyJoanna Biegaj
-
Amarantus to roślinne źródło białka. Poznaj przepis na owsiankę z amarantusem
Amarantus, mało popularna u nas roślina, pełna jest niezwykle zdrowych substancji. Nadaje się dla wegan, chorych na celiakię i cukrzycę. Poznaj właściwości amarantusa i przyrządź owsiankę śniadaniową z jego dodatkiem.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Bluszczyk kurdybanek – skład, wygląd, zastosowanie i przeciwwskazania. Na co pomaga to cenne zioło?
Bluszczyk kurdybanek (bluszczyk ziemny, Glechoma hederacea) to roślina z rodziny jasnotowatych. Od dawna znajduje zastosowanie w medycynie ludowej. Bluszczyk kurdybanek pozytywnie wpływa m.in. na przemianę materii, działa moczopędnie i...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Wspomaga pracę mózgu i pozwala zregenerować się po wysiłku. W jakich produktach jest tauryna?
Tauryna występuje naturalnie w organizmie człowieka, który sam ją wytwarza, ale też w niektórych produktach spożywczych. Wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację oraz wzrok. Pozwala też na szybką regenerację po wysiłku. Co...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Liść laurowy ma cenne właściwości. Na co pomaga olejek i napar z liści bobkowych
Liść laurowy (wawrzyn szlachetny, liść bobkowy, Laurus nobilis L), bardzo często używany jest jako aromatyczna przyprawa np. do dań mięsnych oraz marynowania warzyw w zalewie octowej. Okazuje się jednak, że ma on liczne właściwości...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Ile truskawek dziennie można zjeść? Łatwo to wyliczyć
W sezonie zajadasz się truskawkami, nie patrząc na ich ilość? Sprawdź, ile truskawek dziennie można zjeść.
ŻywienieProduktyKatarzyna Świerczyńska