-
Hibiskus – roślina lecznicza. Właściwości odżywcze i prozdrowotne
Hibiskus to jedna z wielu roślin o licznych właściwościach leczniczych. Dowiedz się, jak działa hibiskus na organizm i dlaczego warto włączyć kwiat hibiskusa do codziennej diety.
Produkty -
Lubisz czarną gorzką kawę? Ten smak masz prawdopodobnie w genach
Jeśli kochasz smak kawy i gorzkiej czekolady, prawdopodobnie skłonności ku temu masz w swoich genach – wyjaśniają naukowcy.
Składniki odżywczeProdukty -
Niezdrowy dodatek w aromacie waniliowym i przyprawach do ciast. Jak go unikać?
Dbasz o to, aby twoje wypieki były zdrowe i starasz się ograniczać cukier? Czytaj etykiety, bo niektóre dodatki do ciast zawierają niepotrzebny cukier.
ProduktyPrzepisy -
Jak nie przytyć w święta? 5 prostych wskazówek dietetyka
Czas świąt Bożego Narodzenia sprzyja niestety niezdrowemu odżywianiu i podjadaniu. Jak ograniczyć objadanie się w okresie świąt?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Rukiew wodna: wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Rukiew wodna to roślina, którą inaczej nazywa się wodną rzeżuchą. Ma wiele wartości odżywczych i jest bardzo zdrowa.
DietyProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Rogaliki drożdżowe z makiem – pomysł na świąteczny deser last minute
Rogaliki drożdżowe z makiem to pomysł na pyszny świąteczny deser. Są kruche i rozpływają się w ustach. Jak je zrobić?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Kiszonka na kaca - czy sok z kiszonki wyleczy kaca?
Zwolennicy kiszonki twierdzą, że solanka zawiera ważne minerały, które mogą uzupełnić poziom elektrolitów po nocy intensywnego picia. Jednak skuteczność soku z kiszonki pozostaje niejasna, ponieważ większość dowodów potwierdzających jego...
Produkty -
Jak utrzymać świeże banany? Co zrobić aby banany były dłużej świeże?
Nie każdy z nas lubi dojrzałe, lekko brązowe banany. Większość woli jeść je jeszcze zanim staną się intensywnie dojrzałe. Wszyscy jednak wiemy, jak szybko zachodzi ten proces i nawet jeśli kupimy w sklepie zielone banany, już po 2-3...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dietetyk: Unikaj tego napoju, jeśli chcesz mieć płaski brzuch
Jaki jest najgorszy napój na płaski brzuch? Wcale nie jest to cola, czy mocno osłodzona herbata. Pułapka kryje się w... napojach energetycznych!
OdchudzanieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Najzdrowsze chipsy z jarmużu - jak zrobić? Przepis
Nie wyobrażasz sobie życia bez podjadania chipsów? Wypróbuj ich najzdrowszą wersję. Chipsy z jarmużu robi się szybko i łatwo.
PrzepisySkładniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czego nie trzymać, a co trzeba trzymać w lodówce?
Od właściwego przechowywania produktów spożywczych zależy nasze zdrowie. Kto choć raz się zatruł, ten z pewnością wie, jakie konsekwencje niesie spożycie nieświeżych produktów. Jak tego uniknąć?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
WideoGaleria -
Kawa gorąca czy mrożona? Wiemy, która jest zdrowsza
Kawa parzona na zimno i kawa parzona na gorąco mają zupełnie inne właściwości. Ale nie tylko sposób parzenia ma znaczenie. Istotne są również dodatki.
ProduktySkładniki odżywcze -
Błonnik witalny na odchudzanie - suplement diety stosowany w odchudzaniu
Błonnik witalny jest chętnie stosowanym suplementem diety, który polecany jest przede wszystkim dla osób chcących zredukować zbędne kilogramy. Czy jego stosowanie może zastąpić zdrową, bogatą w włókno roślinne dietę? Jakie zagrożenia...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Uczulenie na orzeszki ziemne - objawy a alergia
Alergia na orzeszki ziemne to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych. Co warto o niej wiedzieć?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czego nie lubi mózg? Produkty spożywcze szkodliwe dla mózgu
Każdy z nas słyszał o produktach, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu. A co z tymi, które szkodzą? Zanim wprowadzi się do diety nowe produkty, warto wyeliminować lub ograniczyć spożycie tych, których mózg nie lubi. Jest ich...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak zrobić „śledzie” z boczniaków? Ta potrawa zaskoczy nie tylko wegetarian
Czy grzyby mogą udawać ryby? W tym przypadku tak. „Śledziki” z boczniaków to roślinna alternatywa dla tradycyjnych śledzi. Posmakuje nie tylko wegetarianom.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Zaparcia na wakacjach, w podróży i na wyjazdach. O jaki lek pytać w aptece?
Zaparcia na wakacjach to częsta dolegliwość, z którą zmagają się podróżni. Najczęściej są spowodowane m.in. zmianą diety i rytmu dobowego oraz brakiem ruchu. Można sobie z nimi z łatwością poradzić sięgając po zioła, dodając do diety...
ProduktySkładniki odżywcze -
Wigilijne śledzie w śmietanie z przepisu Anny Starmach. Internauci: To jest hit!
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na śledzie w śmietanie, zdaj się na recepturę Ani Starmach. Jej przepis jest prosty, zaś danie wychodzi bardzo smaczne – o czym świadczą komentarze zadowolonych internautów.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Ten sos pasuje i do pieczonej ryby, i do lasagne. Jest kulinarnym hitem
Sos beszamelowy to pyszny i zawiesisty sos, który pasuje do wielu dań. Jak go zrobić i czy jest zdrowy?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Czarna sól, która pachnie... jajkiem. Co to jest sól Kala Namak?
Czarna sól ma intensywny smak i zapach przypominający... jajko. Chętnie wykorzystują ją weganie, ale doskonale nadaje się też do przyprawiania ryb. Co to jest sól Kala Namak?
ProduktyPrzepisy -
5 pomysłów na rozgrzewające napoje z kakao
Napoje z kakao świetnie rozgrzewają w chłodne zimowe dni. Jak zrobić pyszne rozgrzewające kakao?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze