-
Najczęściej powodem interwencji są... „grzyby podwórkowe”. Jak nie zatruć się grzybami?
Nie chcesz, żeby dziecko zatruło się grzybami? Nie dawaj mu ich wcale – radzi lekarz. A grzyboznawca uważa, że największy grzech grzybiarzy to brak zwracania uwagi na szczegóły i tłumaczy, dlaczego lepiej grzyby wykręcać. O czym trzeba...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
3 nietypowe właściwości imbiru. Działa nie tylko napotnie
Imbir to roślina, którą można wykorzystać nie tylko do łagodzenia objawów przeziębienia. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Na jak długo wystarczy ci witaminy D po wakacjach? Eksperci tłumaczą
Czy jesień oznacza wyczerpanie letnich zapasów witaminy D? Sprawdź, czy powinieneś brać suplementów.
Produkty -
Groźna bakteria w produkcie z Lidla. GIS wydał ostrzeżenie
W partii sezamu białego sprzedawanego w sklepach Lidl wykryto Salmonellę. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie, a produkt jest wycofywany.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Zatrucie alkoholowe to nie kac. Przyczyny, objawy, leczenie zatrucia alkoholowego
Zatrucie alkoholowe występuje po spożyciu dużej ilości alkoholu. Jak się objawia zatrucie alkoholowe?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Kawałki metalu w popularnym serze. GIS ostrzega
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu kilku partii sera koziego marki President. Powód? Możliwa obecność metalu w produkcie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Mały kuzyn kiwi. Jak jeść minikiwi i czy to zdrowy owoc?
Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Najbogatszym źródłem luteiny i mio-inozytolu, czyli witaminy B8. Właśnie teraz, we wrześniu i październiku trwa na nie sezon.
ProduktySkładniki odżywcze -
7 sytuacji, w których powstają wolne rodniki. Na liście jedzenie spleśniałych rzeczy i... aktywność fizyczna
Najważniejsza jest równowaga. Ta zasada dotyczy także ludzkiego organizmu. Chodzi m.in. o równowagę między wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Sprawdź, kiedy powstają wolne rodniki i czym właściwie są.
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Jak wykorzystać lawendę w kuchni? Przepisy na lawendowy syrop i cukier z lawendą
Czy można jeść lawendę? Oczywiście, choć jej charakterystyczny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Lawenda słynie z właściwości uspokajających i pomagających na dobry sen. Można z niej zrobić pyszny syrop albo aromatyczny cukier.
ProduktyPrzepisy -
Dziurawiec zwyczajny – jakie ma właściwości i kiedy go stosować?
Ziele dziurawca stosuje się w leczeniu stanów zapalnych układu trawiennego. Na co jeszcze pomaga dziurawiec?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czy kawa pomaga wytrzeźwieć? Oto 7 najpopularniejszych mitów o kawie
Czy kawa pomoże wytrzeźwieć i czy dobrze jest łączyć ją z alkoholem? Czy kawa może uzależnić? Odpowiedzi na te pytania mogą zaskoczyć. Zobacz 7 najczęściej powielanych mitów o kawie.
ProduktyDiety -
Tajemniczy składnik japońskiej kuchni. Włącz go koniecznie do swojej diety
Pasta miso, czyli tajemniczy składnik ze sklepów ze zdrową żywnością to nic innego jak sfermentowana soja. Pojawia się w przepisach kuchni japońskiej, ale nie tylko, ponieważ jako bardzo zdrowy produkt, który jest częścią wielu diet, w...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze -
Te produkty przyciągają muszki owocówki. Lepiej dobrze je zabezpiecz
Muszki owocówki żywią się nadgniłymi owocami. Jakie produkty je przyciągają i jak się pozbyć ich z domu?
ProduktyŻywienie -
Dlaczego warto jeść brokuły? Te właściwości przekonają każdego
Brokuły – koszmar dzieciństwa. Ze świecą szukać malucha, który z apetytem zajada te miniaturowe, zielone drzewka. Niektórym wraz z wiekiem przechodzi i stają się miłośnikami brokułów, inni dalej omijają to warzywo szerokim łukiem....
ŻywienieProdukty Quiz -
Na kaca i po treningu. 5 zaskakujących zastosowań marynaty po ogórkach
Kiszone ogórki są niezwykle smaczne, ale gdy zjesz wszystkie ze słoika, zwykle zostaje ci sok z marynaty. Większość ludzi po prostu wlewa tę mieszankę do zlewu, ale ma on wiele zastosowań.
ProduktySkładniki odżywcze -
Niedobór żelaza a bóle nóg. Jakie są objawy niedoboru żelaza?
Niedobór żelaza może powodować szereg objawów ze strony organizmu. Jak rozpoznać niedobór żelaza?
ProduktySkładniki odżywcze -
Powidła śliwkowe bez cukru. To najzdrowszy i bardzo prosty przepis
Są bogate w antyoksydanty, błonnik i potas. Powidła śliwkowe są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. I można je przyrządzić bez grama cukru.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Szklanki z kadmem i ołowiem. GIS ostrzega i wycofuje produkt z rynku
Sprawdź, czy nie masz tej szklanki w domu. Jeśli tak – nie używaj jej do kontaktu z żywnością. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Lubisz śliwki? Sięgnij także po olej z ich pestek! Ma wszechstronne zastosowanie
Każda kobieta dbająca o urodę wie, jak ważne jest przechowywanie w apteczce co najmniej jednego silnego, uniwersalnego olejku kosmetycznego. Arganowy, kokosowy, jojoba – każdy z nich (i nie tylko) korzystnie wpływa na utrzymanie zdrowej...
ŻywienieProdukty -
Chcesz oczyścić organizm i wspomóc zdrowie jelit? Chrup kalarepę i jej liście
To niepozorne, sezonowe warzywo ma nieocenione właściwości dla zdrowia. Dlaczego warto jeść kalarepę?
ProduktySkładniki odżywcze -
5 właściwości soku z marchwi. Miej go zawsze w lodówce!
Sok z marchwi wydaje się jednym z najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Okazuje się, że jego picie jest korzystne także w dorosłym wieku.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze