-
Naukowcy z Harvardu: Spożywanie produktów z witaminą D chroni przed rakiem jelita grubego
Wzbogacenie codziennej diety o pokarmy zawierające witaminę D może nawet o 50 proc. ograniczać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Dotyczy to zwłaszcza ludzi poniżej 50. roku życia, u których tego typu nowotwór jest bardzo trudny...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Ekologiczny makaron zanieczyszczony toksynami. GIS wycofuje partię ze sklepów
Przy produkcji makaronu bezglutenowego marki Pasta Natura użyto składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Pijesz zamiennik mleka? Uważaj, GIS wycofał niektóre napoje roślinne za sklepów
Napoje roślinne to popularny wybór osób na diecie wegańskiej. Niestety niektóre produkty firmy BJORG zostały wycofane ze sklepów.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Woda z kiszonych ogórków, po gotowaniu ziemniaków czy jaj. 6 cennych płynów, które można wykorzystać
Choć wydają się bezwartościowym odpadem, to mają cenne właściwości. Woda z kiszonych ogórków i kapusty, woda po gotowaniu makaronu, ryżu, ziemniaków to płyny, których nie powinniśmy wylewać do zlewu. Można je wykorzystać z pożytkiem dla...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego warto jeść agrest i porzeczkę? Cudowne właściwości letnich owoców
Letnie owoce to nie tylko doskonałe źródło witamin i minerałów. Wiele z nich odznacza się cennymi właściwościami prozdrowotnymi, które pomagają łagodzić objawy chorób lub zapobiegają wystąpieniu częstych dolegliwości zdrowotnych. Do...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego warto jeść kiszone cytryny? Od dziś je pokochasz
Kiszone cytryny od jakiegoś czasu są dietetycznym hitem. Choć różnie bywa z takimi „wynalazkami”, to w tym przypadku faktycznie mamy do czynienia z produktem o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Wyjaśniamy, dlaczego kiszone cytryny...
ProduktySkładniki odżywcze -
Masz w domu cukinię, paprykę i cebulę? Przygotuj z nich wegetariańskie leczo
Leczo to danie późnego lata i jesieni. A to za sprawą łatwo dostępnych wtedy warzyw, z których można je w prosty sposób przygotować.
PrzepisyProdukty -
5 zaskakujących właściwości zdrowotnych cytryny
Cytryna to owoc, który wspiera odporność i rewelacyjnie działa na organizm. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywcze -
5 powodów, dla których warto jeść ogórki małosolne. O tym mogłeś nie wiedzieć
Ogórki małosolne to typowo słowiański przysmak. Krótka fermentacja beztlenowa sprawia, że zwykłe ogórki gruntowe znacznie zyskują na smaku i wartościach odżywczych. Warto po nie sięgać jak najczęściej, bo sezon ogórkowy jest wyjątkowo...
ProduktyŻywienie -
Czy osoby z zespołem jelita drażliwego mogą jeść pieczywo pełnoziarniste?
Zespół jelita drażliwego naraża na dolegliwości takie jak wzdęcia, skurcze, zaparcia lub biegunka. Czy chleb może je wzmagać?
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Jabłka w polewie karmelowej – efektowna i pyszna przekąska dla każdego
Lubisz słodycze, ale nie chcesz zapominać o jedzeniu owoców? Przygotuj więc jabłka w polewie z karmelu z orzechową posypką. Palce lizać!
PrzepisyProdukty -
Każdy hot dog skraca życie o... 36 minut! Zaskakujące wyniki badań
Jaki wpływ na długość życia mają produkty spożywcze, które jemy na co dzień? Naukowcy z University of Michigan przeanalizowali ponad 5,8 tys. pokarmów, a wnioski, do jakich doszli, dla wielu osób mogą być szokujące.
ŻywienieProduktyDietyOdchudzanieMonika Piorun
-
Te owoce mają najwięcej cukru. Uważaj na ich nadmierne spożycie
Chociaż cukier zawarty w owocach nie jest szkodliwy dla organizmu, nadal wlicza się do dziennego spożycia kalorii.
ProduktySkładniki odżywcze -
6 tłustych pokarmów, które musisz uwzględnić w diecie
Tłuszcz jest ważną częścią zdrowej diety. Jego zdrowe odmiany są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Pułapki biurowego żywienia. Dietetyk radzi, jak ich uniknąć
Jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniamy w trakcie dnia pracy i jak ich uniknąć podpowiada dietetyk.
DietyOdchudzanieProduktyBezpieczeństwo żywności -
Uwaga! Sanepid wycofuje kilkanaście partii lodów. Wykryto w nich rakotwórczy składnik
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące lodów spółki „FF Marka Własna”, w których pojawił się szkodliwy dla zdrowia tlenek etylenu. Jego obecność w żywności jest zabroniona na terenie Unii Europejskiej.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
4 suplementy diety, które naprawdę działają i ułatwiają odchudzanie
Nie ma się co łudzić – żadna cud-dieta nie istnieje, a bez racjonalnego odżywiania i sporej dawki zdrowego rozsądku połączonego z regularną aktywnością fizyczną nie da się skutecznie zrzucić nadmiaru zbędnych kilogramów. Podczas walki o...
ProduktyOdchudzanieDietyŻywienieMonika Piorun
-
Ten wegański ser z orzechów nerkowca sprawi, że zapomnisz o zwykłym nabiale
Aksamitny, gładki, pachnący czosnkiem ser z orzechów nerkowca to produkt, który powinni spróbować nie tylko weganie.
ProduktyPrzepisy -
Jaki wpływ na organizm ma jedzenie papryki?
Jedzenie papryki dostarcza wielu korzyści zdrowotnych – m.in. poprawia odporność oraz może obniżyć ciśnienie krwi.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak jedzenie migdałów wpływa na organizm?
Te niepozorne orzechy mogą wpływać na organizm wielowymiarowo – od poprawy jakości cery do zmniejszania poziomu cholesterolu.
ProduktySkładniki odżywczeDiety -
Jak przechowywać przyprawy?
Ciepło, wilgotność, powietrze i światło słoneczne to czynniki, które nie działają zbyt dobrze na przyprawy.
ProduktyBezpieczeństwo żywności