-
Matcha to twój ulubiony napój? Możesz z niej zrobić nawet muffiny!
Matcha to zielona sproszkowana herbata. Nie trzeba jednak z proszku przygotowywać wyłącznie napoju. Można go wykorzystać jako bazę do muffinów.
ŻywienieProdukty -
Chroniczny głód i jego przyczyny. Skąd apetyt mimo najedzenia?
Głód to sposób, w jaki organizm mówi osobie, że potrzebuje pożywienia. Czasami jednak możesz czuć się tak, jakbyś był głodny przez cały czas. Ciągły głód może być również oznaką pewnych schorzeń, które mogą wymagać leczenia.
ŻywienieProdukty -
Odczuwasz głód mimo jedzenia? To może być jedna z tych przyczyn
Głód jest jednym z podstawowych sygnałów biologicznych. Sam w sobie jest pozytywnym zjawiskiem, informującym o konieczności zaspokojenia potrzeby. Ale co jeśli niedawno zjadłeś, ale nadal jesteś głody?
ŻywienieProduktyOdchudzanie -
Jak gotowanie wpływa na różne rodzaje żywności?
Każdy rodzaj obróbki cieplnej potraw zmienia ich konsystencję i smak. „Gotowanie żywności zazwyczaj poprawia trawienie i zwiększa wchłanianie wielu składników odżywczych” – mówi Amy Goodson, certyfikowany specjalista w dziedzinie...
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
Jakie witaminy powinny mieć dobre naturalne odżywki do włosów?
Witaminy są niezwykle ważne dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Musimy pilnować, aby ich odpowiednią ilość dostarczyć organizmowi zarówno w diecie, jak i w innych formach. Dobrą metodą, która przy okazji może poprawić kondycję...
Artykuł sponsorowany -
Kolejność, w jakiej układasz jedzenie na półkach w lodówce ma znaczenie! Jak to zrobić właściwie?
Jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce? Poniżej przedstawiamy, jak to zrobić, by żywność jak najdłużej zachowała świeżość.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Lukrecja – przysmak czy trucizna? O tym nie wiedziałeś
Lukrecja to jedno z ziół, które znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Wielu z nas lukrecja kojarzy się przede wszystkim ze słodyczami i okresem Bożego Narodzenia, kiedy to kupujemy...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Sezon na orzechy włoskie w pełni. Dlaczego warto je jeść?
Orzechy włoskie to jedne z wyjątkowych skarbów jesieni. Mając do nich nieograniczony dostęp, powinniśmy zrobić zapasy na zimę, aby móc na co dzień korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto jeść orzechy...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Kiedy zacząć przyjmować witaminę D? Czy to już?
Suplementacja witaminy D jest jak najbardziej zasadna. W naszej strefie klimatycznej jesienią i zimą słońca brakuje, a nawet jeżeli się ono pojawia, to krótki dzień i niskie temperatury utrudniają naturalną syntezę witaminy D, która...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Na co pomoże nektar z kiwi? O tym nie miałeś pojęcia
Nektar z kiwi to modny w ostatnim czasie „napój”, który wspomaga leczenie przeziębienia i pomaga łagodzić objawy infekcji wirusowej. Nazwa jest dość myląca, bo przywodzi na myśl dostępne w sklepach nektary owocowe o niezbyt dobrym...
ProduktySkładniki odżywcze -
Kombucha – co to za napój i dlaczego robi furorę?
Kombucha (kombucza) to dość specyficzny napój, który wykazuje działanie prozdrowotne. Powstaje on w procesie fermentacji czarnej herbaty, do której należy dodać cukier oraz jeden specyficzny składnik. Jest nim grzyb herbaciany (grzyb...
ProduktyŻywienie -
8 witamin, które poprawiają jakość zdrowia psychicznego
Naszemu zdrowiu psychicznemu szkodzą nie tylko codzienny stres oraz szybkie tempo życia, ale także niedobory żywieniowe. To one, w dużej mierze, przyczyniają się do wystąpienia objawów nerwicy, depresji oraz innych zaburzeń psychicznych....
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Witamina D – fakty, które trzeba znać. Szczególnie w okresie chorobowym...
Witamina D: w czym jest? Jak dawkować witaminę D? Jakie są skutki jej niedoboru? Poznaj odpowiedzi na pytania związane z witaminą D.
Składniki odżywczeProdukty -
Domowe krople i mikstury na przeziębienie. Przepisy
Domowe metody leczenia przeziębienia nie tylko pomagają szybciej pozbyć się uciążliwych dolegliwości m.in. kaszlu i kataru, ale także stymulują system immunologiczny do efektywnej pracy. W przypadku przeziębienia nie musimy przyjmować...
ProduktySkładniki odżywcze -
Olej z czarnuszki: jakie ma właściwości i jak go stosować?
Olej z czarnuszki powstaje na skutek tłoczenia nasion czarnuszki siewnej. Olej z czarnuszki stosuje się m. in. w profilaktyce chorób i w kosmetyce. Jakie ma właściwości?
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywnościAnna Sierant
-
Nawet u osób z genem Parkinsona kawa może działać ochronnie
Nawet dla osób z mutacją genu spożycie kawy może być związane z mniejszym ryzykiem zachorowania na chorobę Parkinsona, wynika z nowego badania opublikowanego w 30 września 2020 w internetowym wydaniu Neurology, czasopiśmie medycznym...
ProduktyŻywienie -
Niespodziewane korzyści zdrowotne makaronu. Nie jest tak zły, jak uważamy?
Niezależnie od tego, czy jest to obfita miska bolońskiego, czosnkowego pesto, czy tortellini, niewiele pokarmów jest tak pożywnych, jak makaron. Ale co dzieje się z twoim ciałem, kiedy go jesz? Czy to jest faktycznie zdrowe?
ProduktySkładniki odżywcze -
Antygrypina, czyli naturalny sposób na podporność. Jak przygotować antygrypinę?
Antygrypina to kolejny, po herbacie z imbirem czy syropie z cebuli, przepis na tzw. naturalny antybiotyk. Jak przygotować antygrypinę?.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Czym różni się ekstrakt z wanilii od esencji waniliowej? Co jest lepsze?
Kupując ekstrakt waniliowy, prawdopodobnie zobaczysz produkty oznaczone jako czysty ekstrakt waniliowy lub esencja waniliowa. Ten ostatni nazywany jest również imitacją smaku wanilii. Okazuje się, że ekstrakt waniliowy ma silniejszy,...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Jak ugotować ziemniaki w mikrofali? Wystarczy zaledwie 10 minut!
Możesz poświęcić 15 minut na rozgrzanie piekarnika, a następnie kolejną godzinę na pieczenie ziemniaków, ale czy wiesz, że istnieje lepszy sposób? Spróbuj ugotować ziemniaki w kuchence mikrofalowej, a przekonasz się, że nie zajmie to...
ProduktySkładniki odżywcze -
6 sfermentowanych pokarmów, które poprawią twoje zdrowie i trawienie
Fermentacja nie tylko ma dobry wpływ na konserwację żywności. Spożywanie sfermentowanej żywności może również zwiększyć liczbę pożytecznych bakterii lub probiotyków znajdujących się w jelitach. Które sfermentowane pokarmy są najlepsze?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie