-
Pieczenie pierniczków świątecznych to atrakcja dla całej rodziny. Prosty przepis na pierniczki
Pierniczki świąteczne to dla wielu Polaków (i nie tylko) nieodłączny element Bożego Narodzenia, podajemy więc prosty przepis na miękkie pierniczki.
ŻywienieProdukty -
Bigos idealny najlepiej zrobić z młodej kapusty. Przepis na bigos wigilijny
Bigos to potrawa bez której trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Przedstawiamy więc przepis na bigos wigilijny z młodej kapusty.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Karp w galarecie to stały bywalec wigilijnego stołu. Oto, jak go przyrządzić z żelatyną i bez niej
Karp w galarecie to jedno z dań najczęściej spotykanych na wigilijnym stole. Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjnego karpia w galarecie.
PrzepisyProduktyŻywienie -
Naukowcy: suplementacja witaminy D może mieć znaczenie dla pacjentów z COVID-19
Z nowego przeglądu badań naukowców z brytyjskiego National Institute for Health and Care Excellence nie wynika, jakoby witamina D była szczególnie pomocna w leczeniu COVID-19 i zapobieganiu zakażeniu koronawirusem. Może jednak przynosić...
Produkty -
Pierwszy kraj na świecie pozwolił na sprzedaż sztucznego mięsa
Czyste mięso to mięso „wyhodowane”. Przy jego produkcji nie zabija się zwierząt. Właśnie pierwszy kraj na świecie pozwolił na jego sprzedaż w oficjalnej dystrybucji.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Przepis na gazpacho – kluczem do sukcesu jest wybór dojrzałych pomidorów
Gazpacho to zupa przygotowywana z warzyw, będąca jednym ze znaków rozpoznawczych Andaluzji. Jak ją ugotować? Podajemy kilka przepisów na gazpacho.
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Śledź – popularna ryba na polskich stołach. Sprawdź, czy warto po nią sięgać w codziennej diecie
Śledź to ryba, której smak znają wszyscy Polacy. Nie każdy za nim przepada, ale okazuje się, że jest skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów. Czy warto jeść śledzie w śmietanie, w occie i w oleju?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Idealny strogonow – oto, jak go przygotować. Sekretem jest ten jeden składnik
Strogonow to gulasz często spotykany na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest bogatym i treściwym posiłkiem i może nasycić na długo.
ProduktyŻywienie -
Mandarynka – moc zdrowia w małym owocu. Właściwości i kaloryczność mandarynek
Mandarynki to jeden z ulubionych owocowych przysmaków Polaków. Mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych, a jednocześnie niewiele kalorii.
ŻywienieOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Naukowcy ostrzegają: ten miód szkodzi przyrodzie
Niepotwierdzone naukowo informacje o rzekomych prozdrowotnych właściwościach miodu nawłociowego pomagają w inwazji nawłoci. Tymczasem roślina ta zajmuje nowe tereny i drastycznie zmniejsza bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jest...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Ten mężczyzna je wszystko na surowo. Jak to argumentuje?
Nie przepadasz za gotowaniem? Możesz z niego zrezygnować i przejść na witarianizm. Sprawdź, jakie korzyści niesie tzw. surowa dieta.
DietyProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Uprawiasz sport –nie pij ani za dużo, ani za mało
Podczas intensywnych ćwiczeń trzeba pić. Byle nie za dużo – niebezpieczne jest zarówno odwodnienie, jak i wypicie zbyt dużej ilości płynów. Sprawdź, ile i jak należy ich pić podczas intensywnego wysiłku.
ProduktySkładniki odżywcze -
Kochasz kompot z suszu? Naukowcy zachęcają, by pić go częściej
Kompot z suszu jest jednym z obowiązkowych elementów wieczerzy wigilijnej. Jednak naukowcy podkreślają, że spożywanie suszonych owoców ma rewelacyjny wpływ na zdrowie. Kochasz kompot z suszu? Pij go częściej!
ProduktySkładniki odżywcze -
Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?
Sezon jesienno-zimowy słyni z niskich temperatur. Niestety, wyziębiony organizm szybciej łapie infekcje, dlatego po powrocie do domu warto sięgnąć po rozgrzewający i odżywczy napój. Proponujemy zakwas z buraka z cynamonem.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
8 ziół pomocnych przy nadciśnieniu. Czy już masz je w swojej kuchni?
Nadciśnienie to powszechny problem. Poza lekami można walczyć z nim wykorzystując bogactwo natury: zioła. Które będą szczególnie pomocne?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
8 ziół pomocnych przy nadciśnieniu. Czy już masz je w swojej kuchni?
Nadciśnienie to powszechny problem. Poza lekami można walczyć z nim wykorzystując bogactwo natury: zioła. Które będą szczególnie pomocne?
ProduktyŻywienie -
Jak przygotować znakomitą kawę? O tym musi wiedzieć każdy domowy barista!
Kawę pijemy i kochamy wszyscy! Ale czy na pewno wiemy, jak właściwie ją przyrządzić, by w każdej filiżance zamknąć esencję wyjątkowego smaku?
ProduktyŻywienie -
Zaskakujące zastosowania torebek od herbaty. Wiedziałeś, do czego są przydatne?
Zaparzasz herbatę i wyrzucasz torebkę myśląc, że nie jest już do niczego potrzebna. Ale stop – ma ona wiele zastosowań!
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Imbir może zaszkodzić przy pewnych schorzeniach
Imbir ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wspomaga trawienie i ogólne zdrowie. Okazuje się jednak, że może zaszkodzić przy pewnych chorobach.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Lubisz wino? Teraz zaczniesz pić je częściej. Chroni przed bólem gardła i nie tylko
Naukowcy biją na alarm: picie alkoholu nam szkodzi. Czy aby na pewno zawsze tak jest? Okazuje się, że nie! Szczególnie korzystne może być wino, które walczy z bólem gardła i płytką nazębną.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego warto przyjmować probiotyki? O tym mogłeś nie wiedzieć
Nie bez powodu mówi się, że „jelita są drugim mózgiem”. To w nich produkowana jest serotonina, to od ich kondycji w dużej mierze zależy nasza odporność. Jak zadbać o zdrowie jelit? Przede wszystkim należy włączyć do diety więcej...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo