-
Zamień masło na ten składnik. Poprawa zdrowia serca – gwarantowana!
Prawdopodobnie wiesz, że tłuszcze odgrywają ważną rolę w zdrowej diecie – szczególnie jednonienasycone kwasy tłuszczowe. To główny powód, dla którego jeden szczególny tłuszcz jest wysoko ceniony przez ekspertów od zdrowego żywienia.
Produkty -
Źródlana, mineralna, stołowa czy lecznicza. Jaką wodę wybrać i dlaczego?
Woda stanowi ok. 60% masy ciała dorosłego człowieka. Według zaleceń powinna być podstawowym płynem przyjmowanym w ciągu dnia, gdyż nie tylko gasi pragnienie, ale również nawadnia, reguluje poziom ciśnienia krwi i gospodarkę...
ProduktySkładniki odżywczeSonia Młodzianowska
-
3 zaskakujące zalety melona. O tym nie wiedział prawie nikt
Melon spadziowy to owoc należący do gatunku melona cucumis melo (muskmelon). Słodki miąższ spadzi jest zazwyczaj jasnozielony, a skórka ma biało-żółty odcień. Jego rozmiar i kształt są podobne do jego krewnego, kantalupy.
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
Korzyści zdrowotne herbaty bananowej, które cię zaskoczą
Banany oferują wiele korzyści zdrowotnych, od pomocy w kontrolowaniu ciśnienia krwi po zapobieganie astmie i rakowi. Oprócz jedzenia na surowo możesz również cieszyć się korzyściami zdrowotnymi banana, przygotowując herbatę. Jest łatwa w...
Składniki odżywczeProdukty -
Ginekolog: Ten rodzaj diety jest szczególnie dobry dla kobiet
Kiedy kobiety przechodzą okres okołomenopauzalny i menopauzę, doświadczają zmian hormonalnych. Co powinny wtedy jeść?
Produkty -
Czy osoba z cukrzycą może jeść arbuzy?
Arbuz jest zazwyczaj ulubionym smakiem lata. Oprócz utrzymywania nawodnienia arbuz może pomóc w przestrzeganiu diety i kontroli wagi. Ponieważ zawiera naturalne cukry, duża ilość spożytego arbuza może mieć wpływ na poziom cukru we krwi.
ProduktySkładniki odżywcze -
Te orzechy uznawane są za pełnowartościowe źródło białka. Czy już zagościły w twojej kuchni?
Spożywanie diety roślinnej zapewnia szereg korzyści zdrowotnych, w tym poprawę zdrowia jelit i serca. Niestety znalezienie różnorodnych źródeł pełnowartościowych białek, bez spożywania mięsa i nabiału, może być trudne. Jednak okazuje...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy picie soku z marchwi może zagrażać zdrowiu?
Sok z marchwi to bogate źródło beta-karotenu i witaminy A. Wydaje się zdrowy – i rzeczywiście taki jest. Ale czy picie tego specjału może w pewnych przypadkach być szkodliwe?
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
8 korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania winogron
Winogrona były uprawiane od tysięcy lat i wykorzystywane przez kilka starożytnych cywilizacji do produkcji wina. Istnieje kilka rodzajów winogron, w tym zielone, czerwone, czarne, żółte i różowe. Oferują wiele korzyści zdrowotnych ze...
Składniki odżywczeProdukty -
Pizza Hut i KFC mają kłopoty. Klienci się odwrócili
AmRest – operator KFC i Pizza Hut, a Polsce i Europie także Starbucksa – raportuje, że biznes nie wygląda dobrze. Ale giełda przyjmuje to z nadzieją, bo uważano, że będzie jeszcze gorzej.
Produkty -
Jak zrobić idealne ciastka bezowe? Zachwyć gości na domowym przyjęciu
Rozpływająca się w ustach domowa beza to eteryczna rozkosz, niezależnie od tego, czy jest ułożona w stos na cieście, czy upieczona w chrupiące ciasteczka. Oto porady i wskazówki, których potrzebujesz, aby przygotować od podstaw idealnie...
Produkty -
Dlaczego kolor żółtka w jajku ma znaczenie? O tym musisz wiedzieć
Zdarzało ci się rozbić jajko na patelni i zdziwić się kolorem jego żółtka? Tak, żółtka mogą się różnic, od bladożółtych po mocno pomarańczowe. Postanowiliśmy dowiedzieć się, na czym polega różnica.
Składniki odżywczeProdukty -
7 najpopularniejszych błędów kulinarnych. Przez nie potrawy nie wychodzą smaczne
Niewiele jest rzeczy lepszych niż domowy posiłek, a obecnie wydaje się, że więcej ludzi spędza więcej czasu na gotowaniu w domu niż kiedykolwiek wcześniej. Jeśli jednak jesteś domowym szefem kuchni, możesz popełniać kluczowe błędy w...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Skutki uboczne przedawkowania selenu. Niektóre są szczególnie groźne
Zbyt duża ilość przyjmowanego selenu może mieć negatywne skutki. Jest pierwiastkiem śladowym, więc potrzeba go w niewielkiej ilości, aby zachować jego ważne role. Zalecana dawka to 55 mcg dziennie, w oparciu o dawkę referencyjną 0,005...
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
5 zdrowotnych właściwości jagód. Sięgnij po te owoce, póki trwa sezon!
Trwa sezon na jagody. Smakują świetnie w pierogach, w ciastach czy też jedzone samodzielnie. Ale warto zwrócić uwagę także na ich walory zdrowotne.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Słodzik – niska kaloryczność, wysokie ryzyko? Nowe badania. Pod uwagę brana m.in. sukraloza
Z biegiem lat eksperci coraz częściej zauważali, że idea sztucznych słodzików jest zbyt dobra, aby mogła być prawdziwa. Czy naprawdę są one przepustką na niskokaloryczną ucztę? Ostatnie badanie pokazuje ten temat w całkowicie nowym świetle.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy można używać pomidorów do pielęgnacji skóry?
Internet jest pełen naturalnych produktów do pielęgnacji skóry. Niektórzy twierdzą, że pomidory mogą być naturalnym lekarstwem na różne problemy skórne. Ale czy faktycznie działają? Przyjrzyjmy się korzyściom pomidorów dla skóry.
ProduktySkładniki odżywcze -
Witamina D a depresja – jaki jest związek? Nowe badania
Grupa witamin zwana witaminą D ma kluczowe znaczenie dla dobrego zdrowia kości u ludzi. W szczególności D2 i D3 są ważne dla regulacji ilości składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor i magnez w organizmie. Ale jaki jest związek...
Produkty -
Niedobór krzemu – jakie daje objawy?
Krzem jest minerałem występującym naturalnie. Wiele produktów spożywczych, w tym woda, piwo, kawa i niektóre warzywa, zawiera naturalnie krzem. Suplementy krzemu są również stosowane jako leki.
Składniki odżywczeProdukty -
5 właściwości soku z marchwi. Od dzisiaj miej go zawsze w lodówce!
Sok z marchwi wydaje się jednym z najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Okazuje się, że jego picie jest korzystne także w dorosłym wieku.
ProduktySkładniki odżywcze -
6 produktów, które dietetyk zawsze trzyma w swojej kuchni
Gotowanie, planowanie posiłków i robienie zdrowych zakupów dla wielu z nas stanowi problem. Są jednak uniwersalne produkty, które nawet dietetyk zawsze ma w swojej kuchni.
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie