-
Jak nie przytyć w czasie świąt i ferii? Garść porad do zastosowania
W święta Bożego Narodzenia większość z nas sobie folguje, co może się skończyć dodatkowymi kilogramami na wadze. Jeśli w tym roku nie chcesz przytyć, zastosuj nasze wskazówki.
OdchudzanieProduktyŻywienie Wideo -
Jak zmielić mak do makowca? Przygotowanie krok po kroku
Jak zmielić mak do makowca? Nie jest to bardzo trudne zadanie, a dzięki niemu uda ci się uzyskać makowiec pełniejszy smaku niż w przypadku kupienia gotowej już masy.
ŻywienieProdukty -
Dzieci z fenyloketonurią, które rodzą się w Polsce, mają pecha
Dzieci z fenyloketonurią (PKU), które rodzą się w Polsce, mają pecha. Gdyby urodziły się w innym kraju Unii Europejskiej, miałyby szerszy dostęp do leczenia – w Polsce możliwości są ograniczone, szczególnie w świetle ostatnich zmian.
ProduktySkładniki odżywcze -
Tęczowa dieta, czyli jak barwa warzywa wpływa na jego właściwości
Jesz tylko kilka warzywa i owoców? Zatem nie możesz powiedzieć, że twoja dieta jest zbilansowana. Barwa warzyw i owoców ma znaczenie, a im bardziej kolorowa jest nasza dieta, tym więcej składników odżywczych dostarczamy do organizmu.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Krokiety z kapustą i grzybami sprawdzą się na wigilijnym stole. Przepis siostry Anastazji
Tradycyjne krokiety wypełnione są mięsem, jednak to te z kapustą i grzybami będą idealnym daniem na postną kolację wigilijną.
ProduktySkładniki odżywcze -
Zdrowe produkty też mogą szkodzić, powodując stan zapalny. Wyjaśniamy, dlaczego
Jak pokazuje analiza Googe Trends na przestrzeni ostatniej dekady co roku zainteresowanie tematem diety wśród Polaków wzrasta wraz z chęcią wdrożenia w życie postanowień noworocznych, by w kolejnych miesiącach sukcesywnie maleć. W...
Składniki odżywczeProduktyDietyBezpieczeństwo żywnościŻywienieEwelina Celejewska
-
Ciasto na pierogi od Magdy Gessler. Ten przepis zawiera tylko 3 składniki
Zastanawiasz się, jak zrobić ciasto na pierogi? Sprawdź, jak robi to guru polskiej gastronomii, czyli Magda Gessler.
ProduktySkładniki odżywcze -
Te suplementy diety dla mężczyzn mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia
Wszystkie 26 produktów, które FDA kupiła na Amazon i 20 z 25 produktów, czyli 80 procent, zakupionych w serwisie eBay, zawierało niezadeklarowane aktywne składniki farmaceutyczne.
Produkty -
Prosecco coraz częściej pijemy na imprezach. Ekspert przestrzega: kac po tym trunku jest najgorszy
Prosecco to ulubiony trunek imprezowy wielu osób. Jest smaczne solo, jak i w drinkach. Okazuje się jednak, że może potęgować kaca.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Anna Starmach zdradza przepis na śledzie w śmietanie. Internauci: To jest pyszne!
Sałatka śledziowa to popularna potrawa na wigilijnych stołach. Sprawdź przepis na śledzie w śmietanie prosto od blogerki kulinarnej Ani Starmach.
ProduktySkładniki odżywcze -
Owoce na świątecznym stole: mandarynki czy klementynki? Podpowiadamy, jak je odróżnić
Mandarynki i klementynki – to dwie nazwy odnoszące się do małych, okrągłych pomarańczowych owoców cytrusowych. Ale jak je odróżnić i co właściwie ląduje na naszych świątecznych stołach?
ProduktyŻywienie -
Jak usunąć plamy z czerwonego wina z obrusu lub dywanu?
Te porady z pewnością przydadzą się z powodu zbliżających się świąt – bo kto nigdy nie zrobił plamy z czerwonego wina? Zobacz, jak ją usunąć.
Produkty -
Smakowe wody mineralne i napoje izotoniczne mogą być skażone bakteriami
Drobnoustroje te da się jednak zwalczać naturalnymi metodami, wykorzystyjąc ekstrakty rośline i soki owocowe bogate w związki bioaktywne.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Zupa grzybowa jest obecna w wigilię na wielu polskich stołach. Przygotuj ją według przepisu Ewy Wachowicz
Zupa grzybowa, choć mniej popularna od wigilijnego barszczu, dla wielu jest ulubionym świątecznym daniem. Jeśli należysz do jej miłośników, wypróbuj ten przepis Ewy Wachowicz!
ŻywienieProdukty -
Magnez to pierwiastek powszechnie spotykany w żywności. Sprawdź, jakie korzyści daje jego suplementacja
Magnez to jeden z często pomijanych, a niezwykle ważnych pierwiastków, które pomagają nam zachować dobre zdrowie. Dlaczego warto dostarczać go organizmowi z pożywienia?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Ser feta: naprawdę warto go jeść! Za chwilę dowiesz się, dlaczego
Jeśli jesteś fanem kuchni śródziemnomorskiej lub bliskowschodniej, zapewne znasz i lubisz także ser feta. Jest słony, wilgotny, kruchy, a jednocześnie kremowy. W pewnych środowiskach jest uważany za najzdrowszy ser świata! Dlaczego?
ProduktyŻywienie -
Tradycyjny przepis na rybę po grecku. Tego dania nie może zabraknąć na świątecznym stole
Zaletą ryby po grecku jest to, że możesz użyć właściwie dowolnej ryby – dorsza, morszczuka, czy pangi i przygotować ją z 3-dniowym wyprzedzeniem.
ProduktySkładniki odżywcze -
Wiemy, co jeść, by zachować zdrowie mózgu
Badania wskazują, że zła dieta może powodować utratę kluczowych strukturalnych i funkcjonalnych elementów mózgu, powiedziała, wraz z większą podatnością na starzenie się mózgu i demencję.
ProduktySkładniki odżywcze -
Grzane piwo z pomarańczą: nie tylko smaczne, ale i zdrowe (w umiarkowanych ilościach)
Grzane piwo jest być może mniej popularne niż grzaniec przygotowywany na bazie wina, jednak rozgrzewa równie skutecznie. Poznaj przepis na grzane piwo z pomarańczą.
ŻywienieProdukty -
Postna kapusta z grzybami to stały punkt wieczerzy wigilijnej. Anna Lewandowska zdradziła swój przepis
Kapusta z grzybami to jedna z tradycyjnych 12 potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Jak ją przygotować? Pomoże nam w tym przepis, którym podzieliła się Anna Lewandowska.
ProduktyŻywienie -
Każdego dnia jedz awokado. Oto powód
Każdy dietetyk przyzna, że awokado jest skarbnicą składników odżywczych. Ostatnie badania wykazały nawet, że warto jeść je każdego dnia.
ProduktySkładniki odżywczeDiety Wideo