-
Przejście na wegetarianizm – nie wiesz, od czego zacząć? 6 prostych rad
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa lub znacznie je ogranicza. Jeśli i ty rozważasz przejście na dietę wegetariańską, ale nie wiesz, od czego zacząć rewolucję w swoim życiu, mamy dla ciebie garść podstawowych zasad i porad.
ProduktySkładniki odżywczeDiety Wideo -
Kardamon – idealny nie tylko na jesień. O tym działaniu mogłeś nie wiedzieć
Kardamon to przyprawa, której używano od stuleci zarówno do gotowaniu, jak i jako lek. Kardamon, pierwotnie popularny składnik bliskowschodnich i arabskich potraw, zyskał również popularność na zachodzie.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy ziemniaki mogą zaszkodzić? Wyrzuć je, jeśli tak wyglądają
Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze, polskie warzywa. Znajdziemy je w każdym domu. Są tanie i smaczne, ale czy mogą nam zaszkodzić? Niestety tak.
Produkty Wideo -
Korzeń dobry na wszystko? Właściwości prozdrowotne żeń-szenia
Korzeń żeń-szenia znany jest od wieków i z powodzeniem wykorzystywany w medycynie naturalnej. Czy suplementy diety z „rośliną na wszystko” nadają się dla każdego? Jaki mają wpływ na ludzki organizm?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Eksperci: Nie ma bezpiecznej dla zdrowia dawki alkoholu
Nie ma czegoś takiego, jak bezpieczna dawka alkoholu; niemal każda jest toksyczna dla naszego organizmu – twierdzą eksperci różnych specjalności. Alkohol grozi marskością wątroby i zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory. Nie jest...
Produkty -
Jak przyrządzić smaczny, warzywny bulion? Kucharz zdradza swój sekret
Coraz więcej osób rezygnuje ze spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyzwaniem dla nowicjuszy w świecie wegetariańskim może być choćby przygotowanie zupy na bazie bulionu z samych warzyw.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Czerwone mięso nie musi szkodzić sercu? Naukowcy na tropie dobrych wieści
Nowe badanie wykazało, że jedzenie czerwonego mięsa nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka lub chorób serca. Jest to sprzeczne z popularną przez wiele lat opinią naukową, że czerwone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia niektórych chorób.
ProduktyŻywienie -
Te zioła mogą uchronić cię przed Alzheimerem i depresją
Uczucia, zarówno negatywne, jak i pozytywne są w twojej głowie. Wszystkie emocje wywołują reakcje fizjologiczne. Czasami trudno jest wydostać się z pętli negatywnych emocji, ponieważ złe uczucia zwykle pogłębiają się nawzajem i przez to...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Jak oszukać kubki smakowe i polubić zdrowe produkty?
Gdyby tak wystarczyło pstryknąć palcami, by polubić warzywa? Niestety, wielu z nas ma z tym potężny problem. Jak oszukać swoje kubki smakowe, jeśli nie wypracowaliśmy sobie zdrowych nawyków żywieniowych w dzieciństwie?
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Jesteś zmęczony po kawie? Sprawdź, dlaczego
Wiele osób pije kawę i polega na niej codziennie. Kofeina z kawy podnosi poziom energii i pozwala poprawić koncentrację. Jednak kawa nie działa na wszystkich tak samo. Dlaczego?
ProduktyŻywienie -
Ta prosta zmiana pomoże ci schudnąć i zmienić swoje podejście do odżywiania
Skuteczne odchudzanie wymaga zmiany podejścia do odżywiania. Kluczowa jest umiejętność odróżniania głodu fizjologicznego i emocjonalnego, a także wyłapywania momentu, w którym jesteśmy już nasyceni danym posiłkiem.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Alkohol a trening. Czy piwo pomoże na zakwasy?
Pójście na trening dzień po zakrapianej imprezie jest często najzwyczajniej niemożliwe, mimo szczerych chęci. A może na odwrót będzie lepiej? Najpierw ćwiczenia, a potem puste kalorie w płynie?
ProduktySkładniki odżywczeDietyOdchudzanie Wideo -
Jak wybrać dobry dżem?
Dżem to jeden z chętniej wybieranych dodatków do śniadania. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem, dlatego często po niego sięgamy. Kochają go przede wszystkim dzieci i choć nie należy do przysmaków, które powinno się jeść...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieDiety -
Polak zjada ponad 44 kg cukru rocznie. Nowy podatek zmieni nawyki żywieniowe?
Spożycie przetworzonego cukru w ostatnich latach drastycznie wzrosło. Czy leczenie chorych na cukrzycę i mających problemy z otyłością powinno być finansowane z dodatkowych podatków nakładanych na producentów "śmieciowego" jedzenia?
ProduktyŻywienie Wideo -
Masz do zrzucenia więcej niż 40 kg? Sprawdź, od czego zacząć
Jak schudnąć 40 kilogramów? Nie jest to proste zadanie, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Odchudzanie nigdy nie jest łatwe, lekkie i przyjemne, dlatego trzeba się do niego odpowiednio przygotować. Dowiedz się, od czego zacząć, mając do...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Czy sushi tuczy?
Od wielu lat japońskie sushi stało się w Polsce niezwykle popularne. Zajadamy się nim w tradycyjnych, azjatyckich restauracjach oraz chętnie kupujemy w supermarketach, bo jest modną i smaczną przekąską. Czy sushi tuczy? W tradycyjnej...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieDiety -
Dieta Schrotha – idealna dla miłośników wina?
Diety odchudzające możemy podzielić na bezpieczne dla zdrowia oraz dość kontrowersyjne, które mogą zakończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi. Dieta Schrotha należy do drugiej grupy, czyli jest potencjalnie niebezpieczna i szkodliwa....
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Jak odzwyczaić się od słodyczy?
Większość z nas uwielbia słodycze, choć czasami nie przyznajemy się do tego, że często sięgamy po batoniki, czekoladę oraz ciastka. Zdrowe odżywianie nie uwzględnia dużej ilości słodkich przysmaków, a wręcz wymaga całkowitej rezygnacji...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieDiety -
Lubisz jeść w nocy? Dieta wojownika dr Hofmeklera może ci się spodobać
Jedzenie w nocy może powodować niekontrolowane przybieranie na wadze. Tak przynajmniej sądzi większość dietetyków. Z tego grona wyłamuje się doktor Ori Hofmekler, który stworzył wyjątkowo restrykcyjną dietę, a jej główną zasadą jest...
OdchudzanieProdukty Quiz -
Czy przy Hashimoto należy wykluczyć gluten i nabiał?
O chorobie Hashimoto mówi się ostatnio coraz więcej, bo i coraz częściej się ją diagnozuje. Poza wdrożeniem leczenia, konieczna jest także zmiana diety. Czy wszyscy pacjenci powinni wyeliminować gluten i nabiał?
ProduktyDietySkładniki odżywcze Wideo -
Miód manuka i jego cudowne właściwości. Czy każdy może go spożywać?
Miód manuka przez wiele osób uznawany jest za jeden z najzdrowszych produktów, po jakie możemy sięgać. Odstrasza wyłącznie jego cena. Czy faktycznie jego spożywanie ma tak wiele zalet? Kto powinien z niego zrezygnować?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo