-
10 najlepszych pokarmów dla zdrowia serca
Zdrowa dieta ma duży wpływ na choroby układu krążenia. Które produkty wybierać dla zdrowia serca?
ProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Ostra jak brzytwa, a do tego zdrowa! Oto, dlaczego warto dodać papryczkę jalapeno do codziennej diety
Jalapeno to pikantna papryczka i niedaleka kuzynka chili. Papryczki jalapeno mają zielony lub czerwony kolor i są niezwykle zdrowe. Dlaczego? Czytaj dalej i przekonaj się sam!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Oto najzdrowsza zalecana liczba porcji owoców i warzyw w ciągu dnia. Czy naukowcy się mylili?
Czy 5 to liczba przynosząca szczęście każdemu człowiekowi? W dziedzinie żywienia – na pewno. Pięć to twoja nowa szczęśliwa liczba. Właśnie tyle porcji owoców i warzyw musisz jeść każdego dnia, aby żyć jak najdłużej. Tak wynika z nowego...
ProduktySkładniki odżywcze
-
10 zaskakujących źródeł wapnia. Czy wiedziałeś, że tam się znajduje?
Zazwyczaj wapń – budulec mocnych kości – kojarzy się z piciem mleka. Ale gdzie jeszcze można go naleźć?
ProduktySkładniki odżywcze
-
5 szkodliwych pokarmów, których należy bezwzględnie unikać w diecie
Są tak pyszne, że nie możesz im się oprzeć? Sprawdź jednak, które z przekąsek powinny być zakazane.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Koszyczek wielkanocny to ważna tradycja. Oto, co powinno się w nim znaleźć
Koszyczek wielkanocny, znany jako święconka, to ważna wielkanocna tradycja. Podpowiadamy, co należy do niego włożyć.
Produkty
-
Umami – piąty smak, który może wystąpić w potrawie. Jak go uzyskać?
Umami to jeden z pięciu podstawowych smaków, który najczęściej opisywany jest jako pikantny lub „mięsny”.
Składniki odżywczeProdukty
-
Królowała na imprezach, dziś może być smacznym domowym obiadem. Przepis na sałatkę gyros
Sałatka gyros zawiera kawałki kurczaka, łatwo dostępne warzywa, ketchup i majonez. Sprawdź, jak ją wykonać!
ProduktySkładniki odżywcze
-
Triki na bezpieczne rozmrażanie żywności, które przydadzą się w kuchni
Zdarzyło ci się zapomnieć o rozmrożeniu żywności na czas? Sprawdź, co możesz zrobić w takiej sytuacji.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze
-
Bierzesz suplementy i witaminy? Naukowcy odkryli, jaka pora dnia jest na to najlepsza
Jeśli przyjmujesz wiele witamin i suplementów, ustalenie najlepszego czasu na przyjęcie każdej dawki może być trudne. Zostań z nami, by dowiedzieć się, kiedy najlepiej przyjmować dane produkty i dlaczego to ma znaczenie.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Wypiłeś trzy kawy i wciąż chce ci się spać? Sprawdź, dlaczego kofeina na ciebie nie działa
Jeśli pijesz wiele napojów zawierających kofeinę, a to nie skutkuje zastrzykiem energii, prawdopodobnie twój organizm wyrobił tolerancję na kofeinę. To ogranicza lub całkowicie blokuje odczuwanie skutków zażycia kofeiny.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Boisz się, że dopadnie cię głód? Oto lista produktów, które zawsze warto mieć w domu
Niekiedy zdarza się, że zaglądasz do lodówki i stwierdzasz, że nie masz z czego przygotować śniadania. Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety przygotowała listę składników, które zawsze warto mieć w swojej kuchni.
ŻywienieProdukty
-
Chcesz coś przekąsić, ale boisz się, że zaszkodzi to twojej diecie? Oto 5 przekąsek, które możesz spożywać bez poczucia winy
Odstępstwo od diety, jednodniowe czy ograniczone do zaledwie jednego niekoniecznie dietetycznego posiłku raz na jakiś czas, to nic złego. Co warto wtedy jeść?
OdchudzanieProdukty
-
Odchudzasz się? Oto najlepsze mikroelementy wspomagające metabolizm i utratę wagi
Przyspieszenie metabolizmu to klucz do zrzucenia wagi. Zastanawiasz się, jak to zrobić? Zostań z nami, aby się tego dowiedzieć.
OdchudzanieProduktyŻywienie
-
Pijesz dużo kawy? Oto, co może ci się stać. Chodzi o zdrowie serca
W pierwszym na świecie badaniu genetycznym naukowcy z University of South Australia odkryli, że długotrwałe, intensywne spożywanie kawy może narazić cię na wystąpienie problemów z sercem.
Produkty
-
Czy masło orzechowe może obniżyć cholesterol? Odpowiadamy na to i inne pytania o właściwości popularnego smarowidła
Masło orzechowe zawiera również wiele składników odżywczych, w tym witaminy i minerały, które są korzystne dla naszego zdrowia. Istnieją jednak sprzeczne informacje dotyczące wpływu masła orzechowego na poziom cholesterolu we krwi i...
Produkty
-
Crème brûlée według Mateusza Gesslera: idealny pomysł na weekend
Mateusz Gessler podzielił się w jednym ze swoich wpisów na Instagramie przepisem na crème brûlée z limonką i tymiankiem. Warto wypróbować tę recepturę!
ŻywienieProdukty
-
3 popularne błędy w diecie, które powodują przyrost tłuszczu na brzuchu
Jeśli zależy ci na utrzymaniu szczupłej sylwetki, unikaj tych błędów w sposobie odżywiania.
OdchudzanieProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Mięso z kurczaka: ciemne czy białe? Który rodzaj będzie lepszy na diecie?
Niezależnie od tego, czy próbujesz schudnąć, czy zwiększyć masę mięśniową, zarówno białe jak i ciemne mięso z kurczaka może być zdrową podstawą diety.
Produkty
-
Pascha wielkanocna: przepis Magdy Gessler na tradycyjne świąteczny przysmak
Pascha wielkanocna to tradycyjne danie świąteczne, najpopularniejsze na Ukrainie i w Rosji. Warto ją przygotować jednak i w Polsce – w odsłonie zaproponowanej przez Magdę Gessler.
ŻywienieProdukty
-
Jak obniżyć poziom cholesterolu za pomocą jedzenia? Kilka wskazówek dietetyków
Zbyt wysoki poziom cholesterolu mogą mieć nie tylko osoby starsze czy zmagające się z otyłością, ale i szczupłe, młode, nawet kilkuletnie dzieci. Na szczęście dzięki kilku zmianom w jadłospisie cholesterol może być niższy.
ŻywienieProdukty