-
Co zrobić, żeby ryż nie kleił się po odgrzaniu? Nieapetyczna breja to przeszłość, wystarczy prosty trik
Ryż jest bazą do wielu potraw, ale też doskonałym dodatkiem do nich. Co zrobić, żeby nie przypominał kleistej brei po odgrzaniu? Skorzystajcie z tego patentu, a gwarantujemy, że zjecie go ze smakiem.
ProduktyŻywienie -
Jak zetrzeć żółty ser na tarce? Tata pokazał mi patent, dzięki któremu robię to znacznie szybciej
Kiedyś wizja tarcia żółtego sera na tarce przyprawiała mnie o ból głowy. Na szczęście, podpatrzyłam, jak z tym zadaniem radzi sobie mój tata. Wystarczy prosty patent, by tarcie sera było szybsze i łatwiejsze.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak zrobić obłędnie soczystą szynkę pieczoną? Z patentu wujka Zdzicha korzysta każdy w rodzinie
Pieczona szynka to danie, które często gości na stołach podczas świąt i różnych innych uroczystości. Podpowiadamy, jak ją przygotować, żeby była cudownie soczysta. Zobaczycie, że każdy z gości poprosi o dokładkę.
ProduktyPrzepisy -
Uważaj na podrabianą oliwę z oliwek. Sprawdź, po czym poznać „oryginał”
Oliwa z oliwek ma wiele cennych właściwości. Pod warunkiem że jest prawdziwa. Niestety europejskie rynki coraz częściej zalewają podróbki. Radzimy, jak odróżnić oryginał od imitacji i nie dać się oszukać.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Zawsze źle przygotowywałam owsiankę. Przez ten banalny błąd traci najcenniejsze właściwości
Jeśli często jecie owsiankę, to koniecznie sprawdźcie, czy na pewno przygotowujecie ją w odpowiedni sposób. Ja nie miałam pojęcia, że popełniam błąd, przez który płatki owsiane stają się mniej wartościowe.
ŻywienieProdukty -
Nie wyrzucaj obierek po pieczarkach. Teściowa zdradziła mi, jakie pyszności można z nich zrobić
Wbrew pozorom obierek po pieczarkach wcale nie należy wyrzucać, można je wykorzystać w naprawdę ciekawy sposób. Zwolennicy „zero waste” zakochają się w tym triku. Tłumaczę, co można zrobić z takich pozostałości.
ProduktyŻywienie -
Budyń w tej wersji jadłam po raz pierwszy. Smakował obłędnie, choć zarzekałam się, że po niego nie sięgnę
Siostra zaserwowała mi budyń w dość nietypowej wersji. Chodzi o pewien składnik, który się w nim znalazł. Gdy powiedziała mi, że budyń zrobiony jest z marchewki, nawet nie chciałam go spróbować. W końcu mnie jednak przekonała. Teraz ja...
PrzepisyŻywienieProduktyOdchudzaniePaulina Cywka
-
Co zrobić, żeby schab był nieziemsko miękki i soczysty? Prosty trik, a każdy poprosi o dokładkę
Jeśli chcecie, żeby wasz schab smakował jak ten przyrządzany w najlepszej restauracji – koniecznie wypróbujcie prostą metodę, dzięki której będzie obłędnie miękki, a także soczysty.
ProduktyŻywienie -
Pyszne racuchy na maślance. Według przepisu mojej babci są wyjątkowo puszyste
Racuchy na maślance to tradycyjny polski deser. Przepis na placuszki jest prosty, a z moimi wskazówkami wyjdą one bardzo miękkie i puszyste.
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Przestałam kupować mozzarellę, robię ją sama z 2 składników. Smakuje nieziemsko, a ja oszczędzam
Mozzarella jest uwielbiana przez smakoszy ze względu na swój mleczny smak i ciekawą konsystencję. Wcale nie musicie kupować jej w sklepie. Ja niedawno zaczęłam robić ją samodzielnie w domu i jest o niebo smaczniejsza.
PrzepisyProdukty -
Grzaniec nie dla każdego dobry. Kto nie powinien pić grzanego wina?
W mroźny dzień chcesz rozgrzać się aromatycznym grzańcem? Lekarz ostrzega: – To złudne uczucie ciepła.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Surówka z kapusty kiszonej z 1 niecodziennym dodatkiem. Zachwyciłam się tym połączeniem
Co dodać do surówki z kapusty kiszonej, żeby smakowała naprawdę obłędnie? Gwarantujemy, że większość z was nawet nie wzięłaby tego składnika pod uwagę, ale efekt jest po prostu mistrzowski.
PrzepisyProdukty -
Prawdziwy pogromca infekcji. Zrób napar z rozmarynu, goździków i cytrusów, a nie pożałujesz
Napar z rozmarynu i goździków działa niczym celna broń wymierzona prosto w zimowe infekcje. Ale ma jeszcze jedno niespodziewane i bardzo przyjemne zastosowanie.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Japońskie naleśniki zrobiły furorę wśród moich znajomych. To poważna konkurencja dla „klasyki”
Japońskie naleśniki, czyli fluffy pancakes, cieszą się coraz większą popularnością. Postanowiłam je zrobić i sprawdzić, czy rzeczywiście jest się czym zachwycać. Efekt mnie zaskoczył.
PrzepisyŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jaki jest sekret idealnych kopytek? Wcale nie chodzi o składniki, tylko specjalną metodę ich robienia
Kopytka to szybka, prosta i bardzo lubiana potrawa. Nie zawsze jednak wychodzi smaczna. Tłumaczymy, co jest tajemnicą tego, by kopytka były miękkie i każdy sięgnął po dokładkę
PrzepisyProdukty -
Ten rodzaj sałaty można jeść na ciepło. Zobacz, jak zrobić z niej sałatkę Cezar
Sałata rzymska to jedna z odmian zielonej sałaty. Poznamy ją po ciemnozielonych liściach, które tworzą zwarte i wydłużone główki. Sałata rzymska była uprawiana i wykorzystywana w starożytności do celów leczniczych. Jest to odmiana...
ProduktyŻywieniePrzepisyAlicja Kowalczyk
-
Te sery mają właściwości prozdrowotne. Zobacz, jakie gatunki sera warto jeść i dlaczego
Ser pleśniowy to taki, do którego dodawana jest szlachetna pleśń, nadająca mu charakterystyczny smak, zapach i wygląd. Pleśń rozwija się na powierzchni sera i w jego wnętrzu. Sery pleśniowe zachwycają intensywnym smakiem i aromatem oraz...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Co zrobić, by placki ziemniaczane nie „piły” tłuszczu? Ten prosty sposób zdradziła mi szefowa kuchni
Placki ziemniaczane należą do moich ulubionych przysmaków. Niestety są też prawdziwą „bombą kaloryczną”. Wszystko przez to, że szybko chłoną duże ilości tłuszczu podczas smażenia. Na szczęście znalazłam na to sposób. Zdradziła mi go...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Koper włoski ma cenne właściwości i lecznicze zastosowanie. Zobacz, na co pomaga i jak go dawkować
Koper włoski to aromatyczne warzywo, które zaczyna zyskiwać dużą popularność w Polsce. Do niedawna koper włoski kojarzył się przede wszystkim z herbatkami na kolkę dla niemowląt oraz herbatkami na laktację dla kobiet karmiących. Poznaj...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Chałwę w tej wersji jadłam po raz pierwszy. Już dawno żaden deser nie zachwycił mnie tak bardzo
Chałwę można przygotować z wielu składników i na kilka różnych sposobów. Nigdy wcześniej nie słyszałam o pieczonej chałwie, jednak gdy ją zrobiłam – okazało się, że smakuje obłędnie. Tłumaczymy, jak szybko i prosto przygotować ten deser.
PrzepisyProdukty -
Ta witamina jest niezbędna do życia. Poznaj jej role w organizmie i najlepsze źródła
Biotyna (inaczej witamina H lub B7) jest dla organizmu niezwykle ważnym składnikiem odżywczym. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Dowiedz się, co jeść, by dostarczyć biotynę do organizmu.
Składniki odżywczeProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk