-
Śląski ser został uznany za jeden z najlepszych na świecie. Oscypek został z tyłu
W najnowszym rankingu najlepszych serów świata prestiżowego portalu kulinarnego Taste Atlas pojawiło się wiele polskich akcentów. Jeden ze śląskich przysmaków uplasował się w ścisłej czołówce. Zajął drugie miejsce w kategorii serów...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak łatwo i szybko obrać jajko? Ten trik działa cuda, a ja niepotrzebnie męczyłam się przez lata
Jajka na twardo są podstawą wielu pysznych dań. Uciążliwe jednak może być ich obieranie ze skorupki. Wcale nie musicie się jednak męczyć przy tej czynności. Podpowiadamy, co zrobić, żeby obrać jajko bez trudu.
ProduktyŻywienie -
Z płatków owsianych zrobiłam genialny spód do ciasta. Wystarczy zmieszać je z innym składnikiem
Spód do ciasta z płatków owsianych sprawdzi się idealne w sytuacjach, gdy na przykład zjawią się niespodziewani goście. Nie będziecie musieli nawet włączać piekarnika. Tłumaczymy, jak go zrobić.
PrzepisyProdukty -
Sięgnij po mój przepis na risotto. Pozwala schudnąć i świetnie smakuje. Nigdy nie wrócisz do klasyki
Risotto to jedno z najbardziej znanych, tradycyjnych włoskich dań. Ja polecam jego kreatywną wersję – płatki owsiane à la risotto. Mój przepis łączy tradycyjne techniki przygotowania risotto z prostotą i zdrowymi właściwościami płatków...
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Zamieniłam ryż na zdrowszy produkt. Jem go z pieczarkami, brukselką i jajkiem sadzonym. Jest pysznie i dietetycznie
To najlepsza wytrawna owsianka, jaką jadłam. Smakuje o niebo lepiej niż oklepany u mnie w domu ryż z warzywami. Sprawdź mój przepis, a gwarantuję, że na stałe zagości w twoim menu.
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak szybko i łatwo obrać imbir? Nie wierzyłam w ten trik, a teraz ciągle z niego korzystam
Obieranie imbiru jest żmudne i trzeba na to poświęcić sporo czasu. Prosty trik może jednak sprawić, że stanie się to znacznie łatwiejsze. Będziecie potrzebować przedmiotu, który każdy z was ma w swojej kuchni.
ProduktyŻywienie -
Chcesz schudnąć? Sprawdź swój jadłospis. Te zdrowe produkty mogą sprawić, że przytyjesz
Gdy chcemy schudnąć, zaczynamy zwracać większą uwagę na codzienny jadłospis. Inwestujemy w zdrowe produkty, które dostarczają organizmowi składników odżywczych i mikroelementów, a także wspomagają pracę układu pokarmowego. Często okazuje...
OdchudzanieProdukty -
Dietetyczne śniadanie w 5 minut. To smoothie polecił mi kolega, który zawsze „trzyma formę”
Smoothie z kaszą jaglaną to idealny pomysł na śniadanie dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Przepis jest prosty i niezwykle szybki, a taki napój możecie wziąć też ze sobą do pracy lub szkoły.
OdchudzaniePrzepisyProdukty -
Jedna z najbardziej znanych sałatek świata. Lubię ją modyfikować. Poznaj moje patenty
Sałatka Cezar to jeden z najpopularniejszych przepisów na świecie. W oryginalnej wersji to prosta kompozycja na bazie sałaty lodowej, grzanek, sera parmezan i sosu.
PrzepisyProduktyMaja Błaszczyk
-
Dodałam ten składnik do faworków. Jaki był efekt? Nieziemsko pyszne to za mało powiedziane
Faworki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Możecie przygotować je według klasycznej receptury, ale jeśli macie ochotę na odrobinę kulinarnego szaleństwa – zróbcie taratuszki, czyli faworki na kefirze.
PrzepisyProdukty -
Szybkie i efektowne przekąski z serem. Na liście pyszne grzanki oraz kaki z serem
Przekąski z serem są idealne na karnawałowe przyjęcia. Możesz wykorzystać różne sery i bawić się przepisami. Oto trzy sprawdzone propozycje na imprezowe przekąski z serem.
PrzepisyProdukty -
Co zrobić, żeby ryż nie kleił się po odgrzaniu? Nieapetyczna breja to przeszłość, wystarczy prosty trik
Ryż jest bazą do wielu potraw, ale też doskonałym dodatkiem do nich. Co zrobić, żeby nie przypominał kleistej brei po odgrzaniu? Skorzystajcie z tego patentu, a gwarantujemy, że zjecie go ze smakiem.
ProduktyŻywienie -
Jak zetrzeć żółty ser na tarce? Tata pokazał mi patent, dzięki któremu robię to znacznie szybciej
Kiedyś wizja tarcia żółtego sera na tarce przyprawiała mnie o ból głowy. Na szczęście, podpatrzyłam, jak z tym zadaniem radzi sobie mój tata. Wystarczy prosty patent, by tarcie sera było szybsze i łatwiejsze.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak zrobić obłędnie soczystą szynkę pieczoną? Z patentu wujka Zdzicha korzysta każdy w rodzinie
Pieczona szynka to danie, które często gości na stołach podczas świąt i różnych innych uroczystości. Podpowiadamy, jak ją przygotować, żeby była cudownie soczysta. Zobaczycie, że każdy z gości poprosi o dokładkę.
ProduktyPrzepisy -
Uważaj na podrabianą oliwę z oliwek. Sprawdź, po czym poznać „oryginał”
Oliwa z oliwek ma wiele cennych właściwości. Pod warunkiem że jest prawdziwa. Niestety europejskie rynki coraz częściej zalewają podróbki. Radzimy, jak odróżnić oryginał od imitacji i nie dać się oszukać.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Zawsze źle przygotowywałam owsiankę. Przez ten banalny błąd traci najcenniejsze właściwości
Jeśli często jecie owsiankę, to koniecznie sprawdźcie, czy na pewno przygotowujecie ją w odpowiedni sposób. Ja nie miałam pojęcia, że popełniam błąd, przez który płatki owsiane stają się mniej wartościowe.
ŻywienieProdukty -
Nie wyrzucaj obierek po pieczarkach. Teściowa zdradziła mi, jakie pyszności można z nich zrobić
Wbrew pozorom obierek po pieczarkach wcale nie należy wyrzucać, można je wykorzystać w naprawdę ciekawy sposób. Zwolennicy „zero waste” zakochają się w tym triku. Tłumaczę, co można zrobić z takich pozostałości.
ProduktyŻywienie -
Budyń w tej wersji jadłam po raz pierwszy. Smakował obłędnie, choć zarzekałam się, że po niego nie sięgnę
Siostra zaserwowała mi budyń w dość nietypowej wersji. Chodzi o pewien składnik, który się w nim znalazł. Gdy powiedziała mi, że budyń zrobiony jest z marchewki, nawet nie chciałam go spróbować. W końcu mnie jednak przekonała. Teraz ja...
PrzepisyŻywienieProduktyOdchudzaniePaulina Cywka
-
Co zrobić, żeby schab był nieziemsko miękki i soczysty? Prosty trik, a każdy poprosi o dokładkę
Jeśli chcecie, żeby wasz schab smakował jak ten przyrządzany w najlepszej restauracji – koniecznie wypróbujcie prostą metodę, dzięki której będzie obłędnie miękki, a także soczysty.
ProduktyŻywienie -
Pyszne racuchy na maślance. Według przepisu mojej babci są wyjątkowo puszyste
Racuchy na maślance to tradycyjny polski deser. Przepis na placuszki jest prosty, a z moimi wskazówkami wyjdą one bardzo miękkie i puszyste.
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Przestałam kupować mozzarellę, robię ją sama z 2 składników. Smakuje nieziemsko, a ja oszczędzam
Mozzarella jest uwielbiana przez smakoszy ze względu na swój mleczny smak i ciekawą konsystencję. Wcale nie musicie kupować jej w sklepie. Ja niedawno zaczęłam robić ją samodzielnie w domu i jest o niebo smaczniejsza.
PrzepisyProdukty