-
Jak obrać ananasa? Wreszcie przestałam się męczyć i robię to w mgnieniu oka
Ananasy są pyszne, jednak ich obieranie dla wielu osób jest naprawdę sporym wyzwaniem. Wcale nie musi tak być. Tłumaczymy, jak zrobić to szybko i bez wysiłku.
ProduktyŻywienie -
Domowy syrop z mięty to doskonała baza do drinków i środek na bóle brzucha. Poznaj przepis
Syrop ze świeżej mięty jest prosty w przygotowaniu. Warto zrobić go, by cieszyć się smakiem mięty lekarskiej, która przydaje się w wielu dolegliwościach. Syrop z mięty pomoże np. przy bólu brzucha i przeziębieniu. Sprawdź, jak...
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Przyjmowanie witaminy D w ten sposób mija się z celem. Nie popełniaj tego błędu
Choć przyjmowanie witaminy D na czczo nie jest groźne, lepiej tego unikać. Nieprawidłowe jej przyjmowanie może bowiem prowadzić do niedoborów, a te mogą już mieć swoje konsekwencje zdrowotne. Zobacz, jak poprawnie przyjmować witaminę D.
Składniki odżywczeProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jak prawidłowo kroić mięso? Mój tata wyjaśnił mi, że jeden banalny błąd może wszystko popsuć
Krojenie mięsa jest jedną z najczęściej wykonywanych czynności w kuchni. Nie każdy jednak wie, jak tak naprawdę powinno się to robić. Tłumaczymy więc, jak prawidłowo kroić mięso.
ProduktyŻywienie -
Jak przechowywać rukolę, żeby była dłużej świeża? Siostra „wypunktowała” mi błędy, które popełniam
Rukola, jeśli jest przechowywana w odpowiedni sposób, będzie się nadawać do jedzenia nawet przez około tydzień czasu. Podpowiadamy, co zrobić, żeby dłużej cieszyć się jej świeżością.
ProduktyŻywienie -
Ta rozgrzewająca owsianka to idealne śniadanie na mroźne dni. Dzięki niej pokochałam poranki
Rozgrzewająca owsianka umili wam zimowe poranki. Jest naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu. Dzięki specjalnym przyprawom smakuje doskonale, ja zakochałam się w tej wersji owsianki.
ProduktyŻywienie -
Żydowska zapiekanka z ziemniaków jest sto razy lepsza od klasycznej. Kugel to moja ulubiona potrawa
Kugel pokochają wszyscy miłośnicy zapiekanek. Tłumaczymy, z czego składa się ta potrawa i jak ją przygotować, by wyszła cudownie smaczna.
PrzepisyProdukty -
Większość osób dodaje ten składnik do ziemniaków. Ja „doprawiam” nim kawę, a boczki znikają
Kawa i zioła to niecodzienny, ale bardzo udany „duet”. Docenią go nie tylko smakosze „małej czarnej”, lecz również osoby, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Wypróbujcie zaproponowane połączenie, a nie pożałujecie. Efekty...
OdchudzanieŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak ugotować kaszę mannę bez grudek? Banalnie prosty sposób, a wie o nim tak mało osób
Kasza manna na mleku lub wodzie to świetna propozycja na pożywną kolację oraz śniadanie. Tłumaczymy, co zrobić, by nie było w niej grudek. W ten sposób będzie smaczniejsza, ale też bardziej apetyczna.
ProduktyPrzepisy -
Olej pryska z patelni podczas smażenia? Ten prosty patent pozwoli temu zapobiec
Olej pryskający z patelni może skutecznie utrudnić smażenie kotletów mielonych, schabowych czy innych potraw. Taki „niesforny tłuszcz” bywa też bardzo niebezpieczny. Zobaczcie, jak go „okiełznać”.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Nie wyrzucajcie obierek z jabłek. Byłam w szoku, gdy babcia pokazała mi, jak je wykorzystać
Od razu po obraniu jabłek otwieracie kosz i pozbywacie się obierek? Tak naprawdę wyrzucacie „cenny skarb”, który z powodzeniem możecie wykorzystać. Tłumaczymy, w jaki sposób to zrobić.
ProduktyPrzepisy -
W czym tkwi sekret chrupiących mielonych? Poznajcie trik mojej mamy. Zawsze się sprawdza
Jak zrobić chrupiące kotlety mielone? Kiedyś zadałam to pytanie mamie. W odpowiedzi zdradziła mi swój sekretny patent. Jest prosty, szybki i nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. Wystarczy dodać do tradycyjnej panierki jeden składnik....
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Co zamiast masła do purée z ziemniaków? Trik jak z najlepszej restauracji zdradził mi znajomy kucharz
Cudownie kremowe purée z ziemniaków to jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Znamy trik, jak przyrządzić tę potrawę, by smakowała jeszcze lepiej niż z użyciem masła. Sprawdźcie, czym je zastąpić.
ProduktyPrzepisy -
Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotleta schabowego? Trik mojej mamy zawsze działa
Sekretem pysznych kotletów schabowych jest między innymi doskonała panierka. Ważne jest nie tylko to, by była chrupiąca, ale również, żeby nie odklejała się od mięsa po usmażeniu. Tłumaczymy, jak uzyskać najlepszy efekt.
PrzepisyProdukty -
Olej palmowy nie jest wskazany w diecie? Poznaj jego właściwości i wpływ na zdrowie
Olej palmowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Znajdziemy go w składzie m.in. wielu produktów wysoko przetworzonych o długim terminie przydatności do spożycia np. chipsów, kremów czekoladowych, margaryn, kostek...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Kozieradka – właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L., kozieradka lekarska) to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Kozieradka pospolita uprawiana jest niemal na całym świecie. Występuje także jako gatunek zdziczały. Jest to roślina...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Migdały – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, zastosowanie
Migdały to nasiona migdałowca zwyczajnego (Prunus dulcis L.). Są dwa rodzaje migdałów – migdały słodkie i migdały gorzkie. Migdały słodkie zawierają wiele składników odżywczych i mają prozdrowotne właściwości, które sprawiają, że...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Czerymoja (cherimoya) – co to za owoc, jak go jeść? Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Czerymoja (cherimoya lub budyniowe jabłko) to owoc flaszowca peruwiańskiego, który zachwyca wyjątkowym smakiem. Czerymoja nie jest łatwo dostępna w całej Polsce – ten egzotyczny owoc można kupić jednak w niektórych supermarketach. Bez...
ProduktyŻywienie -
Mąka z ciecierzycy – właściwości, jak smakuje, wpływ na zdrowie, zastosowanie
Mąka z ciecierzycy, inaczej mąka z cieciorki lub besan, to produkt bezglutenowy. Powstaje ze zmielonych ziaren ciecierzycy. Ma wysokie wartości odżywcze i szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej mąka z ciecierzycy stosowana jest w...
ProduktyPrzepisyMaja Błaszczyk
-
Dodaję do maślanki jeden składnik. To prawdziwy odchudzający duet
Maślanka to popularny składnik wielu diet odchudzających. Koleżanka powiedziała mi, co zrobić, by wzmocnić dobroczynne działanie tego napoju. Wystarczy dodać do niego jeden popularny i tani składnik, by stworzyć istnego pogromcę...
OdchudzanieProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jaki jest sekret obłędnie chrupiącego boczku? Mój tata zawsze stosuje ten trik i poleca innym
Jeśli chcecie, żeby wasz boczek był cudownie chrupiący i wręcz „rozpadał się w dłoniach”, koniecznie dodajcie odrobinę jednego produktu, który większość z was ma w swojej kuchennej szafce.
ProduktyŻywienie