-
Świąteczne ciasta na ostatnią chwilę. Sprawdzone pomysły
Tradycyjne makowce, serniki czy pierniki wymagają nakładu pracy i czasu. Co zrobić, jeśli nie zdążyłeś ani upiec, ani kupić żadnego ciasta? Skorzystaj z pomysłów na świąteczne ciasta last minut. To nie może się nie udać.
PrzepisyProdukty -
Jak pozbyć się małych ości z karpia? Jest jeden prosty sposób
Ości to powód, dla którego wiele osób nie je ryby. Drobne ości mogą być obecne nawet w filetach karpia. Jest jednak prosty sposób, aby się pozbyć małych ości z karpia.
PrzepisyProdukty -
W święta pochłaniamy ponad 6 tys. kalorii. Najbardziej i najmniej kaloryczne potrawy świąteczne
Rekordziści przez trzy świąteczne dni potrafią pochłonąć nawet 10 tys. kalorii! To zamach na zdrowie, zwłaszcza, że dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka nie przekracza 2 tysięcy kalorii. Które świąteczne dania są najbardziej...
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Krokiety na wigilię w wersji fit. Zapomnij o tłustym posmaku naleśników
Krokiety to w wielu domach obowiązkowy punkt wigilijnego menu. Świetnie smakują w połączeniu z czerwonym barszczem. Niestety często są dość tłuste i kaloryczne. Istnieje jednak sposób, by je nieco „odchudzić”. Wystarczy zastosować prosty...
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Dieta GAPS wiąże stan jelit ze zdrowiem psychicznym. Poznaj jej zasady, etapy, efekty i zagrożenia
Dieta GAPS to dieta eliminująca szereg produktów spożywczych z codziennego jadłospisu, która ma na celu leczenie zaburzeń związanych z zespołem psychologiczno-jelitowym. Zespół psychologiczno-jelitowy (GAPS) to stan, który związany jest...
DietyŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak zrobić soczysty schab na Boże Narodzenie? Garść sprawdzonych patentów
W kulinarną tradycję Świąt Bożego Narodzenia wpisują się nie tylko pierniki, makowce czy pierogi, ale też różnego rodzaju mięsa, między innymi schab. Wyjaśniamy, jak go przyrządzić i co zrobić, by był miękki i soczysty.
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu. Zachwyca smakiem i kolorem
Czy da się zrobić wigilijny barszcz bez zakwasu? Oczywiście! Aby wyszedł intensywny w smaku i miał piękny kolor, warto pamiętać o kilku zasadach.
PrzepisyProdukty -
Lek na potencję w miodzie. GIS wycofuje produkt ze sklepów
W produkcie, który miał zawierać jedynie naturalne składniki, znaleziono syldenafil, który jest popularnym składnikiem leków na potencję. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie w tej sprawie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Przepis na piernik na ostatnią chwilę. Zrobiłam go w godzinę – rozpływał się w ustach, a wszyscy prosili o dokładkę
Szukasz przepisu na idealny piernik, który można przygotować w błyskawicznym tempie? Ta propozycja jest dla ciebie. Sprawdziłam osobiście – upieczenie piernika last minute naprawdę jest możliwe!
PrzepisyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Zupa rybna – przepis na potrawę, która zachwyci smakiem i aromatem
Zupa rybna to pyszne i sycące danie, które doskonale smakuje o każdej porze roku. Zaliczana jest do grupy nieco zapomnianych zup kuchni polskiej. A szkoda, ponieważ może zachwycać smakiem. Polecam sprawdzony przeze mnie przepis na zupę...
PrzepisyProduktyMaja Błaszczyk
-
Potrawy wigilijne – lista dań, które często przygotowuje się na Boże Narodzenie
Święta Bożego Narodzenia skupiają rodzinę przy wspólnym stole. Przygotowania do świąt warto rozpocząć nieco wcześniej, aby bez stresu ułożyć świąteczne menu oraz kupić potrzebne produkty, z których przygotujemy tradycyjne potrawy...
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Produkty wege mylą klientów. Są wyniki kontroli majonezów
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych (IJHARS) skontrolowała musztardy, majonezy i sosy majonezowe. Po kontroli posypały się kary.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Łącz te dwa warzywa na różne sposoby! Dzięki temu obniżysz ciśnienie i poziom cukru
Burak i czosnek, jeden czerwony, drugi biały. Zdecydowanie za rzadko łączymy te dwa warzywa, a świetnie współgrają i razem tworzą witaminową bombę. W duecie podwójnie wspierają trawienie, obniżają ciśnienie i wzmacniają układ...
ProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dieta bezglutenowa nie jest dla każdego. Na czym polega, dla kogo, kiedy nie stosować?
Dieta bezglutenowa (dieta bez glutenu) to dieta lecznicza, która stosowana jest u osób z celiakią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, alergią na białko pszenicy, a także chorobą Duhringa. Choć od pewnego czasu dieta bezglutenowa...
DietyProduktyŻywienie -
Jak zrobić idealny farsz do uszek? Przepis na farsz z grzybami
Najprostszy przepis na farsz do uszek wigilijnych to tylko dwa składniki oraz przyprawy. Farsz grzybowy można wykorzystać do uszek, ale też do krokietów czy pasztecików.
PrzepisyProdukty -
Jak odchudzić karpia? 5 sposobów na niskokaloryczną rybę na święta
Mimo że karp kojarzy nam się głównie z potrawą wigilijną, przez cały rok może wzbogacać dietę osób, które się odchudzają. To ryba idealna na obiad lub na przekąskę. Potrawy z niej przygotowane mogą być dietetyczne, pod warunkiem, że...
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Takie kolacje rujnują sylwetkę. Omijaj te produkty szerokim łukiem
Wiele prawdy zawiera powiedzenie: „Jedz śniadanie jak król, obiad jak książę, a kolację jak biedak”. Tymczasem mnóstwo osób popełnia podstawowy błąd, spożywając wieczorem produkty, które prowadzą do odkładania się dodatkowych kilogramów.
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Świąteczne potrawy nie pójdą ci w boczki. Jedz to warzywo, a łatwiej zapanujesz nad wagą
Seler naciowy to pyszne, choć niedoceniane warzywo. A szkoda. Ma bowiem wiele cennych właściwości, które przydają się zwłaszcza w okresie świątecznego łakomstwa. Pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami.
OdchudzanieProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak upiec boczek w piekarniku? Dzięki tym radom wyjdzie idealny
Jak upiec boczek? Niezależnie od tego, czy pieczesz płat boczku, czy chcesz zrobić roladę z boczku, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Podpowiadamy też, jak zrobić dobrą marynatę do pieczonego boczku.
PrzepisyProdukty -
Jak zrobić sernik baskijski? Sprawdzony przepis szefa kuchni
Sernik baskisjki jest nazywany najbardziej kremowym sernikiem świata. Jak zrobić to kultowe ciasto, zdradza Paweł Perkowski, szef kuchni hiszpańskiej restauracji Bilbao w Warszawie.
PrzepisyProdukty -
Herbata z chmielu – właściwości prozdrowotne, sposoby przygotowania naparu
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to wieloletnia roślina pnąca z rodziny konopiowatych, która nie jest wykorzystywana jedynie do produkcji piwa. Chmiel zwyczajny znajduje też wiele innych zastosowań m.in. w ziołolecznictwie oraz...
ProduktyPrzepisyŻywienieAlicja Kowalczyk