-
Jaka dieta skutecznie obniża wysoki cholesterol? Naukowcy nie mają wątpliwości
Starasz się zdrowo odżywiać, uprawiasz aktywność fizyczną, a mimo to nie możesz pozbyć się wysokiego cholesterolu? Jest na to sposób. Naukowcy odkryli, jaka dieta najskuteczniej obniża poziom cholesterolu.
DietyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jedz to warzywo codziennie, jeśli chcesz schudnąć. Każdy ma je w domu
To warzywo nie tylko ma właściwości antynowotworowe, ale również odchudza. Pomocne jest zwłaszcza osobom, które zmagają się z otyłością trzewną, czyli brzuszną. Sprawdź, w jaki sposób cebula wspiera walkę z dodatkowymi kilogramami.
Odchudzanie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czego nie dodawać do owsianki? Te produkty sprawią, że nie będzie już tak zdrowa
Owsianka jest bardzo ceniona ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. W mgnieniu oka można ją jednak popsuć, dodając nieodpowiednie składniki. Tłumaczymy, czego lepiej unikać w połączeniu z płatkami owsianymi.
Żywienie
Joanna Biegaj
-
Podobną owsiankę jada Iga Świątek. Zdrowy posiłek przygotujesz w kilka minut
Owsianka zjedzona o poranku nie tylko nas nasyci i dostarczy energii na cały dzień, ale też zaspokoi kubki smakowe i ostudzi ochotę na słodycze. Swój sposób na pożywną owsiankę ma również mistrzyni tenisa Igi Świątek. Poznajcie ten przepis!
Produkty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Był szał na mleko migdałowe, teraz czas na mąkę. Obniża cholesterol, ale to nie wszystko
Mąka migdałowa coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Doskonale nadaje się do przygotowania placków, naleśników, różnego rodzaju ciast i deserów. Dlaczego warto postawić właśnie na ten rodzaj?
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Inulina – „odchudzający cukier” o supermocy. Poznaj jej działanie
Inulina to naturalny prebiotyk z grupy polisacharydów. Wiele osób nie wie o jego istnieniu. A szkoda. Wspomniana substancja ma bowiem sporo cennych właściwości. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej supermoc.
ProduktyOdchudzanie
Paulina Cywka
-
Napar z liści laurowych z tą przyprawą zadziała jak eliksir na odporność
Przygotowanie naparu z liści laurowych z dodatkiem jednej szczególnej przyprawy kosztuje grosze, a może zdziałać naprawdę wiele dla naszego zdrowia. Co więcej, pewnie większość z was ma potrzebne składniki w swojej kuchni.
Przepisy
Joanna Biegaj
-
Napój, który zadziała jak zastrzyk energii i zdrowia. Krótka lista składników
Ten napój z kilku składników przygotujecie w naprawdę szybkim czasie. Pity rano doda energii, a jego pyszny smak nastroi was dobrze na cały dzień.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Uspokaja i obniża poziom cukru we krwi. Ta przyprawa może zdziałać więcej, niż myślisz
To jedna z najdroższych przypraw na świecie. Wanilia – bo o niej mowa – jest ceniona nie tylko za swoje walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. Sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą jej spożywanie.
Przepisy
Paulina Cywka
-
Czy znasz papryczkę gochugaru? To jedna z odmian chili, dowiedz się, jakie ma właściwości
Kuchnia koreańska, której nieodłącznym składnikiem jest papryka gochugaru, stała się bardzo popularna w Polsce, a wiele osób robi nawet własne kimchi. Ta intensywnie czerwona, suszona papryczka w płatkach ma ciekawy smak i wiele cennych...
Produkty
Monika Witkowska
-
Czy można zjeść banana wieczorem? Nieznane właściwości żółtego owocu
Banan – owoc deficytowy w czasach PRL-u – stał się jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Głównie ze względu na swoją maślaną konsystencję, łagodny smak i właściwości – zjedzenie jednego banana pomaga zaspokoić głód i dostarcza energii do...
ŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Te owoce łagodzą bóle brzucha i zatrzymują biegunkę. Poznaj sekret borówek!
Borówki na ból brzucha lub biegunkę? Okazuje się, że babcine sposoby mają potwierdzenie naukowe. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie borówek łagodzi objawy żołądkowo – jelitowe. Jaka dawka pomoże na ból brzucha?
ŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jedz te owoce, kiedy czujesz się osłabiony. Naukowcy mówią, dlaczego to działa
Spożywanie pokarmów pochodzenia roślinnego, które zawierają jeden konkretny związek, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia osłabienia. Na liście owoców bogatych we flawonole są jabłka i jeżyny.
Produkty
-
Polacy mają kapustę kiszoną, a Koreańczycy kimchi. Poznaj ich właściwości zdrowotne
Statystyczny Polak każdego roku spożywa 5 kg kiszonej kapusty, a Koreańczyk – 22 kg kimchi. Obie kiszonki mają charakterystyczny smak. Jednak przede wszystkim warto je jeść dla zdrowia – istnieją dowody naukowe, że kiszonki poprawiają...
ŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Złota owsianka to przepis na pyszne i zdrowe śniadanie mocy. Chwila i gotowe
Złota owsianka nie tylko cudownie smakuje, ale doskonale wpłynie też na wasze zdrowie. Cała tajemnica tkwi w jednym dodatku. Będzie to też dobra propozycja dla osób, które mają ochotę na odrobinę eksperymentowania w kuchni.
Przepisy
Joanna Biegaj
-
Tych liści nigdy nie wyrzucaj! Możesz stworzyć z nich zdrowy posiłek
Liście kalafiora stały się przedmiotem medialnej dyskusji po tym, jak niektórzy klienci zaczęli je odrywać, aby mniej zapłacić za zakupy. Ale dzięki tej sytuacji kalafior znów wrócił do łask. Sprawdź, dlaczego nie warto odrywać liści...
ŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy słyszałeś o witaminie U? Dowiedz się, gdzie ją znaleźć i na co pomaga
Wiele osób nie słyszało o istnieniu witaminy U, chociaż termin ten istnieje wśród naukowców od lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Ten związek siarki znajduje się przede wszystkim w soku z surowej kapusty, któremu od dawna medycyna...
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Żółtko czy białko jaja kurzego jest bardziej wartościowe? Znamy odpowiedź
Jaja kurze zawierają składniki odżywcze, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Co jednak jest lepsze – białko czy żółtko? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Ile razy w tygodniu można jeść mięso? Poznaj aktualne zalecenia
Mięso z jednej strony budzi kontrowersje wśród dietetyków i ekologów, a z drugiej jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów w diecie. Dodatkowo jest bardzo lubiane, szczególnie w Polsce, gdzie ponad 90 proc. osób je mięso. Dowiedz...
ŻywienieProdukty
Monika Witkowska
-
Chroni przed rakiem i zapewnia młody wygląd. Ten owoc warto włączyć do codziennej diety
Jest słodki, pyszny, a w dodatku bardzo zdrowy. Arbuz może ugasić pragnienie i usprawnić detoksykację organizmu. Ale na tym lista jego zalet się nie kończy.
OdchudzanieŻywienieProdukty
Paulina Cywka
-
Znudziła ci się owsianka na śniadanie? Zastąp ją tymi płatkami
Płatki i orkiszowe mają ciekawy smak, wyczuwa się w nich orzechową nutę i słodycz. Są bogatszym źródłem białka niż płatki owsiane i mają mniej tłuszczu. Ich jedzenie wspomaga odchudzanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości.
ProduktyŻywienie
Monika Witkowska