-
Ten sok zwalczy zaparcia i stan zapalny żołądka. Dodawaj go do herbaty
Przy podrażnieniach błony śluzowej żołądka i problemach z zaparciami warto sięgnąć po sok z aronii. Jak działa i w jaki sposób go stosować?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak zaoszczędzić na jedzeniu, nie szkodząc swojemu zdrowiu? Poznaj 5 wskazówek
Marnowanie jedzenia to globalny problem. Szacuje się, że każdego miesiąca przeciętny mieszkaniec krajów wysoko rozwiniętych marnuje kilka kilogramów jedzenia. Najczęściej do pojemników na śmieci trafiają nieświeże pieczywo, warzywa i...
Produkty -
Dlaczego zimą warto jeść częściej awokado? Eksperci podpowiadają
Chociaż awokado można cieszyć się przez cały rok, to zimą powinno się spożywać go więcej. Eksperci wskazują, że ten owoc ma zbawienny wpływ na skórę, która zimą jest często przesuszona i podrażniona. Pełne zdrowych tłuszczów awokado...
Produkty -
Masz ochotę na kiełbaskę? Uważaj na chorobotwórcze azotyny
Jest powód, żeby ograniczyć w diecie produkty z czerwonego przetworzonego mięsa. Nowe badanie przeprowadzone przez francuskich naukowców wskazuje, że powszechnie dodawane do tych produktów azotyny zwiększają ryzyko zachorowania na...
Produkty -
Te 4 nawyki żywieniowe mogą wydłużyć twoje życie
Właściwe nawyki żywieniowe mogą nie tylko wzmocnić odporność, ale również zapewnić nam długie i zdrowe życie. Jakie zmiany warto wprowadzić w swojej diecie?
DietyAlicja Kowalczyk
-
Kawa z cykorii ma niezwykłą właściwość. Powinieneś ją pić, jeśli często chorujesz
Kawa z cykorii to kawa zbożowa, którą mogą pić również dzieci. Jakie ma właściwości i dlaczego warto włączyć ją do diety?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
5 niezwykłych korzyści z jedzenia jabłek. Jedz ich jak najwięcej
Jabłka to owoce bogate w składniki odżywcze i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść ich jak najwięcej?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czy suplementów diety z kurkumą są bezpieczne dla wątroby?
Kurkuma to popularna przyprawa, która słynie z licznych właściwości leczniczych. Zawarta w niej kurkumina wykazuje m.in. silne działanie przeciwzapalne, które wykorzystywane jest w celach profilaktycznych i leczniczych. Okazuje się...
Bezpieczeństwo żywności -
Nie lubisz papryki? Sprawdź, dlaczego warto przekonać się do tego warzywa
Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw. Można ją jeść na surowo, a także dodawać do rozmaitych potraw, jednak niepoddawana obróbce termicznej pozwala dostarczyć do naszego organizmu więcej witamin.
Produkty -
Masz problem ze stawami? Wyklucz z diety te produkty
Jeśli masz problemy ze stawami lub zdiagnozowane reumatoidalne zapalenie stawów, powinieneś zadbać o swoją dietę. Okazuje się, że spożywanie niektórych produktów może nasilać dolegliwości bólowe, obrzęki i powodować sztywność stawów....
Produkty -
Chcesz obniżyć ciśnienie krwi? Wystarczy wypić ten sok
Najnowsze badania wskazują, że warzywne soki owocowe i koktajle mogą znacząco obniżyć poziom ciśnienia krwi. Zawierają też prozdrowotnie działające antyoksydanty, które chronią przed nowotworami. Przygotuj je z tego popularnego w Polsce...
Żywienie -
Jak jeść i co jeść, żeby żyć dłużej? Na właściwy wybór nigdy nie jest za późno
Możesz zmniejszyć o 20 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci jedząc produkty z określonych 4 wzorców żywieniowych – dowodzi jedno z największych badań dotyczących żywienia przeprowadzone przez amerykańskich naukowców. Chociaż istnieje duża...
Produkty -
Czy czarna kawa może opóźniać procesy starzenia?
Czarna kawa ma potencjał antyoksydacyjny, przez co może opóźniać procesy starzenia się organizmu. Jak często należy ją pić?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
5 roślinnych źródeł wapnia. Co warto jeść?
Roślinne źródła wapnia pozwalają zaopatrzyć organizm w pierwiastek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki kostno-stawowej. Co warto jeść?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Ten napój doda wam energii o poranku. Jest zdrowszy niż kawa
Jeśli rano chcemy poprawić swoją koncentrację i dodać sobie wigoru, nie musimy pić kawy. Po jaki napój warto sięgnąć?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Energetyczny koktajl imbirowo-kurkumowy. Jak go zrobić?
Złote smoothie z mango, kurkumą i imbirem postawi cię na nogi i pomoże zadbać o lepszą odporność. Przygotowanie napoju jest bardzo proste.
PrzepisyProdukty -
Czy można przedawkować napar z czystka?
Napar z czystka wzmacnia układ odpornościowy i niweluje stres oksydacyjny. W jakich ilościach można go pić bezpiecznie?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Ta herbatka pomoże ci pozbyć się suchego kaszlu i bólu gardła
Herbatka z lipy może złagodzić objawy przeziębienia i infekcji wirusowej, a także zwalczyć ból gardła i suchy kaszel. Kto może ją pić?
PrzepisyAlicja Kowalczyk
-
Czy owoce mogą zwalczyć komórki rakowe? Trwają badania nad jednym gatunkiem jagód
Od jakiegoś czasu w Internecie krążą informacje na temat niezwykłej skuteczności jagód blooshwood – nazywanych też jagodami australijskimi – w leczeniu raka. Faktycznie naukowcy wzięli pod lupę owoc pochodzący Australii, jednak póki co,...
DietyProdukty -
Ten napój nazywany jest „eliksirem długowieczności”. Zawiera tylko 3 składniki
Jeśli chcesz spowolnić procesy starzenia organizmu i zachować dobrą formę na dłużej, zacznij pić ten napój. Może zdziałać cuda!
PrzepisyAlicja Kowalczyk
-
Woda z cytryną to nuda? 7 dobrych (i smacznych!) powodów, by sięgnąć z rana po imbir
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego warto czasem urozmaicić je czymś wartościowym, na przykład imbirem. Zapewnia on szereg korzyści zdrowotnych, od niwelowania nudności po zmniejszenie bólu mięśni. Dlaczego...
Żywienie