-
Potas - na co pomaga? Funkcje, niedobór i suplementacja potasu
Niedobór potasu występuje stosunkowo często. Na ogół bywa wynikiem niewłaściwej diety, bogatej w sód i ubogiej właśnie w potas oraz problemami gastrycznymi. Pierwiastek ten ogrywa istotną rolę w ludzkim organizmie i reguluje pracę układu...
Alicja Kowalczyk
-
Produkty, które obniżają cholesterol. Co pomaga na cholesterol?
Jeśli zmagasz się z wysokim poziomem cholesterolu, włącz do diety produkty, które faktycznie go obniżają.
Produkty -
Odczuwasz zmęczenie? Jedz więcej tych produktów spożywczych
Odczuwasz ciągłe zmęczenie? Kilka filiżanek kawy dziennie i słodycze już nie stawiają cię na nogi? Potrzebujesz na wiosnę zastrzyku energii. Sprawdź jakie produkty muszą koniecznie znaleźć się w twojej diecie.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Wiosenny przysmak prosto z krzaka. Dlaczego warto jeść forsycję?
Obsypane żółtymi kwiatami krzewy forsycji to bez wątpienia jeden z symboli wiosny. Ale czy wiesz, że te urocze kwiaty są nie tylko jadalne, ale i bardzo zdrowe?
Produkty -
Fasola jest zdrowa. Oto, dlaczego powinno się włączyć ją do diety
Fasola jest podstawą zdrowej diety w wielu regionach świata. Według raportu opublikowanego przez American Diabets Association w regionach, w których ludzie są najzdrowsi i żyją najdłużej spożycie fasoli i roślin strączkowych jest...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Wrotycz – jak wygląda? Właściwości i zastosowanie
Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare Linne) to powszechnie występująca na terenie Polski i w innych krajach Europy roślina z rodziny astrowatych, która od wieków znajduje zastosowanie w medycynie ludowej i ziołolecznictwie.
-
Acerola - czym jest wiśnia z Barbadosu? Właściwości odżywcze i stosowanie
Acerola (wiśnia z Barbadosu) to tropikalny owoc, który słynie z dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Wyjaśniamy, jakie wartości odżywcze ma acerola oraz w jaki sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu
Bezpieczeństwo żywności -
Zaskakujące skutki niepicia alkoholu. Sprawdź, co dzieje się organizmie
Badania wskazują, że prawie 70 proc. społeczeństwa w USA pije przynajmniej raz w roku alkohol, część z nich zagląda do kieliszka codziennie. Przeprowadzono badania, jaki wpływ na funkcjonowanie organizmu ma całkowite odstawienie...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Kolagen nie tylko dla aktywnych. Przegląd różnych form suplementacji
Kolagen pełni w naszym organizmie wiele ważnych funkcji – odpowiada między innymi za zdrowe kości i silne mięśnie. Kiedy jego poziom spada, niemal natychmiast zaczynają pojawiać się liczne sygnały ostrzegawcze. Długotrwałe niedobory mogą...
Artykuł sponsorowany -
Jedzenie ryb jest zdrowe! Zobacz, które z nich powinny znaleźć się u ciebie na talerzu
„Daj człowiekowi rybę, będzie miał jedzenie przez cały dzień, naucz go jeść ryby, a będzie zdrowy przez całe życie” – mówi stare przysłowie. Dietetycy potwierdzają, że ryby wciąż zaliczane są do najzdrowszych produktów. Nie może ich...
ProduktyMonika Witkowska
-
Jackfruit – cenny w diecie wegańskiej owoc. Smakuje jak... wieprzowina
Jackfruit, zwany również chlebowcem to owoc, który często występuje w kuchni wegańskiej. Okazuje się, że w smaku może przypominać mięso. Jakie ma właściwości?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Sezon na szczaw tuż-tuż. Zobacz, dlaczego warto go spożywać
Szczaw może być częścią zdrowej, zbilansowanej diety ze względu na swoje imponujące korzyści zdrowotne. Co do nich należy?
Bezpieczeństwo żywności -
Siemię lniane – malutkie ziarenka o imponującej zawartości. Co się w nich znajduje?
Siemię lniane to znana od tysięcy lat substancja lecznicza. Poznaj najważniejsze fakty żywieniowe dotyczące tego produktu.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Przepis na przeciwzapalny, oczyszczający napój. Powinieneś pić go każdego dnia
Twoje ciało jest codziennie narażone na działanie toksyn, które wywołują stany zapalne i szereg groźnych chorób. Prostym sposobem na pozbycie się toksyn i wzmocnienie organizmu jest picie napoju z imbiru, kurkumy, cynamonu, oleju...
ŻywieniePrzepisyMonika Witkowska
-
Już nie deficyt kaloryczny. Jakość jedzenia, a nie ilość prowadzi do utraty wagi?
Nie sama ilość, ale także rodzaj spożywanego pokarmu ma znaczenie przy odchudzaniu – wskazują eksperci z zakresu żywiania.
Odchudzanie -
Nawyki żywieniowe po 40-stce, które nieubłagalnie rujnują figurę
Z wiekiem coraz trudniej jest schudnąć, jak i utrzymać szczupłą sylwetkę. Zgubny wpływ na wagę najczęściej mają niepozorne nawyki żywieniowe, o których nie myślimy na co dzień.
OdchudzanieDiety -
Mniej kaloryczna lazania z razowym makaronem. Wypróbuj sprawdzony przepis
Lazania to jedno z najpopularniejszych włoskich dań, cenionych na całym świecie. Podajemy przepis na nieco mniej kaloryczną wersję tego pysznego dania.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Ile kalorii ma awokado?
Awokado to owoc, który jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone i dzięki temu jest uważany za jeden z najzdrowszych owoców. Ile ma kalorii?
ProduktyOdchudzanieAlicja Kowalczyk
Quiz -
Brązowe czy białe? Jaki kolor jajka wybrać do zjedzenia, żeby szybciej stracić na wadze
Wybór jajek na śniadanie to polecana przez dietetyków opcja dla tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Jajka są smaczne, bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. A do tego dają uczucie sytości na długi czas.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Woda z sałaty na dobry sen. Ten napój pomoże ci usnąć
Sałata to warzywo wykazujące liczne właściwości prozdrowotne. Wiadomo, że ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie ran i dobrze sprawdza się w walce z infekcjami. Niedawno odkryto, że napar z sałaty pomaga w usypianiu.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Chcesz pozbyć się tłuszczu z brzucha? Jedz te owoce
Świeże owoce są niskokaloryczne, włączenie ich do diety pozwala zredukować wagę, a co najważniejsze zgubić tłuszcz z brzucha. Najnowsze badania wskazują jakich owoców nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie.
OdchudzanieProduktyMonika Witkowska