-
Gorzka czekolada może szkodzić. Tego z pewnością nie wiedziałeś
Gorzka czekolada to deser, o którym myślimy, że jest zdrowy. Tymczasem nie jest to do końca prawda.
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
5 właściwości zdrowotnych kawy, których nie znałeś. Ostatnia cię zaskoczy
Kawa to napój, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Niektóre z nich są zaskakujące! Poznaj 5 niezwykłych cech kawy.
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czy orzeszki ziemne solone są zdrowe?
Solone orzeszki ziemne to jedna z najpopularniejszych imprezowych przekąsek. Dlaczego? Jest na to naukowe wyjaśnienie. Ale nie są to najlepsze wiadomości.
Produkty -
Skyr – popularny jogurt o wyjątkowych właściwościach. Dlaczego warto go spożywać?
Skyr to zyskujący na popularności wyrób mleczarski, który pochodzi ze Skandynawii. Dowiedz się, czy warto jeść skyr i w jaki sposób wpływa on na organizm.
Produkty -
Potas i źródła potasu w diecie - jakie wyróżniamy produkty z potasem?
Potas to jeden z kluczowych dla organizmu pierwiastków. Najlepszym źródłem potasu jest pełnowartościowa dieta.
Produkty -
Białko zwierzęce - czy jest zdrowe? Białko roślinne a zwierzęce
Naukowcy zbadali, które źródła białka: roślinne czy zwierzęce przynoszą więcej korzyści dla organizmu.
Produkty -
Jedz więcej łososia! To pomoże uniknąć jednej z poważnych chorób
Lubisz łososia? Mamy dla ciebie dobre wiadomości. Badanie naukowców ze Sztokholmu sugeruje, że może on pomóc w walce z jedną powszechnych chorób cywilizacyjnych.
-
Budulec kości - czego potrzebują Twoje kości?
Osteoporoza kojarzy nam się głównie z osobami w podeszłym wieku i teoretycznie słusznie – w miarę procesu starzenia się nasze gości stają się coraz mniej wytrzymałe, dochodzi do demineralizacji, a każdy, nawet najdrobniejszy uraz może...
DietyAlicja Kowalczyk
-
Suszone gruszki: właściwości zdrowotne, wartości odżywcze
Suszone gruszki to zdrowa przekąska, która poprawia pracę układu trawiennego. Dlaczego warto je jeść?
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Sok z selera naciowego - czy detoks z selera naciowego jest zdrowy?
Jest niskokaloryczny, ma niski indeks glikemiczny, a na dodatek uznawany jest za afrodyzjak, który działa jak roślinna "Viagra". Dlaczego świat oszalał na punkcie zielonego soku z selera, który latem o poranku może orzeźwiać lepiej niż...
DietyOdchudzanieProduktyMonika Piorun
-
Właściwości zdrowotne kiszonych buraków zaskakują. Sprawdź, jak wpływają na organizm
Kiszone buraki zawierają ogrom korzyści zdrowotnych, których niewielu z nas jest świadomych. Poznaj ich właściwości i prosty przepis na ich wykonanie.
ŻywienieProdukty -
Najlepsze sylwestrowe przekąski dla wegan. 3 smakowite propozycje
Wegańskie przekąski na sylwestra są hitem ostatnich lat. Nie wiesz, co przygotować? Wypróbuj zapiekane bakłażany, guacamole i wegański makaron z serem.
ProduktyPrzepisy -
Jest orzeźwiający i pożywny. Przepis na koktajl z mandarynek
Ten koktajl zachwyci słodyczą mandarynek. To zimowa bomba smaku i energii, bo połączenie cytrusów, bananów, miodu i mleka migdałowego to dawka cennych witamin i mikroelementów.
PrzepisyProdukty -
Mikroelementy - czym są? Funkcje mikroelementów w diecie, działanie, charakterystyka
Mikroelementy w diecie pełnią wiele ważnych funkcji. Jak działają i gdzie je można znaleźć?
ProduktyDietyAlicja Kowalczyk
-
Dorsz - właściwości odżywcze. Czy dorsz atlantycki jest zdrowy?
Dorsz to jedna z ryb, które doskonale wpływają na stan naszego zdrowia. Kojarzymy go m.in. z tranem. Dowiedz się, dlaczego warto jeść dorsza oraz jakie wartości odżywcze ma ta ryba.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Lubisz czarną gorzką kawę? Ten smak masz prawdopodobnie w genach
Jeśli kochasz smak kawy i gorzkiej czekolady, prawdopodobnie skłonności ku temu masz w swoich genach – wyjaśniają naukowcy.
Produkty -
Rukiew wodna: wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Rukiew wodna to roślina, którą inaczej nazywa się wodną rzeżuchą. Ma wiele wartości odżywczych i jest bardzo zdrowa.
DietyProduktyPrzepisyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Rogaliki drożdżowe z makiem – pomysł na świąteczny deser last minute
Rogaliki drożdżowe z makiem to pomysł na pyszny świąteczny deser. Są kruche i rozpływają się w ustach. Jak je zrobić?
ProduktyPrzepisyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Jak utrzymać świeże banany? Co zrobić aby banany były dłużej świeże?
Nie każdy z nas lubi dojrzałe, lekko brązowe banany. Większość woli jeść je jeszcze zanim staną się intensywnie dojrzałe. Wszyscy jednak wiemy, jak szybko zachodzi ten proces i nawet jeśli kupimy w sklepie zielone banany, już po 2-3...
Produkty -
Najzdrowsze chipsy z jarmużu - jak zrobić? Przepis
Nie wyobrażasz sobie życia bez podjadania chipsów? Wypróbuj ich najzdrowszą wersję. Chipsy z jarmużu robi się szybko i łatwo.
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czego nie trzymać, a co trzeba trzymać w lodówce?
Od właściwego przechowywania produktów spożywczych zależy nasze zdrowie. Kto choć raz się zatruł, ten z pewnością wie, jakie konsekwencje niesie spożycie nieświeżych produktów. Jak tego uniknąć?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
WideoGaleria